Burkmat på hög nivå

Picknick på klippan i Alanya

Njutbar picknickmat

Senaste veckan har vi haft riktigt härligt vårväder här vid Medelhavet.

I torsdags packade vi ryggsäcken och klättrade upp till en vacker utsiktspunkt på klippan, på väg upp mot Borgen.

Jag gjorde i ordning varsin glasburk med en matig sallad, perfekt mat att ta med på en halvdagstur.

Det känns väldigt fräscht och gott att äta salladen ur en glasburk, så det här kommer jag att fortsätta med på våra utflykter.

Sen blir det ju väldigt snyggt också, att se alla ingredienserna genom glaset.

Wonderbag på picknick

Ett annat bra tips för utflykter till skidbacken, stranden eller att ta med på jobbet, är att packa maten i minivarianten av Wonderbag.

Den håller maten varm eller kall i många timmar, på bilden ovan har jag använt den svenska uppfinningen Frozzypack för att hålla en räksallad kall.

Sallad i en glasbruk

Burksallad för 2

2 kokta ägg

2 dl kokt kycklingkött

1 dl mungbönssallad

50 g getost i tärningar

10  svarta oliver

10 gula cocktailtomater

½ dl inlagd, grillad paprika

½ dl granatäppelkärnor

½ dl mandlar

Salladsblad, jag hade rucola och persilja

Olivolja och vinäger eller citron

Lägg sallad i botten på burkarna och lägg ner de halverade äggen med gulan mot kanten.

Bygg på med övriga ingredienser tills du fyllt burken, ringla över olja och vinäger.

Skruva igen locket väl och ställ burkarna i en påse och knyt igen.

Vi hade med varsin mandarin till efterrätt och kaffe med rostade nötter blev en härlig avslutning på vår goda burkmåltid.

Den gav oss gott om energi så vi klarade den branta vandringen nerför berget.

Måltidsdrycken var som alltid på våra hälsoresor iskallt och klart vatten.

Nu tar jag en liten paus från bloggandet och njuter av vår sista vecka här i Alanya, innan det är dags att åka hem en vända igen.

Du hittar under tiden dagliga mattips från mitt kök på Instagram och Facebook, följ mig gärna där.

Vill du ha tips här på bloggen så titta i kategorierna eller använd sökfunktionen högst upp om du söker någon speciell rätt.

Hört att många skriver in mitt namn och den maträtt de söker på Google, då hittar de oftast rätt direkt bland mina långt över 1000 olika recept härinne.

Isklar

Picknick

Mandarin

Kaffe och nötter

Birgitta Höglund i Alanya


Mina bilder på Instagram

Turkisk Brunch på mitt sätt

Njutbara bilder

Följ mig gärna även på Instagram, där jag förstås heter birgittahoglundsmat.

Där delar jag med mig av det jag finner njutbart här i livet.

Här ovan dagens bild och texten om vår brunch:

Underbara turkiska smaker i den första februarisolen på vår balkong ?

Gissa om vi njöt länge…

Turkisk brunch

Kokta ägg med dubbla gulor

Lagrad getost

Ezme, turkisk röra på tomatpuré, chili, valnötter, olivolja, vitlök och salt

Salt yoghurt

Avokado med dill, citron, olivolja, granatäpple och valnötter

Gula och röda cocktailtomater med kryddkrasse

Svarta oliver

Mjölksyrad gurka

Pressad citron och mandarin med riven ingefära

Earl Grey

Spröda frökex med nässlor från Huså Bröd och smör

Nu är det dags för en promenad, stärkt av vår härliga brunch.

Idag blir det en tur till Tophane och de gamla stadsdelarna i Alanya, min favoritplats.

På promenad i Alanya


Mina bilder på Instagram

Turkisk Brunch på mitt sätt

Njutbara bilder

Följ mig gärna även på Instagram, där jag förstås heter birgittahoglundsmat.

Där delar jag med mig av det jag finner njutbart här i livet.

Här ovan dagens bild och texten om vår brunch:

Underbara turkiska smaker i den första februarisolen på vår balkong ?

Gissa om vi njöt länge…

Turkisk brunch

Kokta ägg med dubbla gulor

Lagrad getost

Ezme, turkisk röra på tomatpuré, chili, valnötter, olivolja, vitlök och salt

Salt yoghurt

Avokado med dill, citron, olivolja, granatäpple och valnötter

Gula och röda cocktailtomater med kryddkrasse

Svarta oliver

Mjölksyrad gurka

Pressad citron och mandarin med riven ingefära

Earl Grey

Spröda frökex med nässlor från Huså Bröd och smör

Nu är det dags för en promenad, stärkt av vår härliga brunch.

Idag blir det en tur till Tophane och de gamla stadsdelarna i Alanya, min favoritplats.

På promenad i Alanya


Blomkålsmos på nytt sätt

Hamsi

Underbara råvaror

Många undrar hur det kommer sig att vi återvänder till Alanya år efter år.

Vi har nu bott här så gott som varje vinter ända sen 2003, det blev några små avstickare till Aiya Napa på Cypern ett par år och en månad i Florida förra vintern.

Här kan du läsa vad vi tyckte om Fort Lauderdale och ta del av mina amerikanska recept.

Men åter till Alanya och tjusningen med att leva ett turkiskt vardagsliv på vintrarna.

Klimatet, även om den här vintern varit extremt kall, är förstås en stor anledning till att vi åker hit.

Vi mår båda betydligt bättre av all den träning vi kan få genom att vistas ute flera timmar per dag.

Ingen av oss gillar att ligga på en solstol, så det blir många mil i benen under en vinter.

Trappor i Tophane, Alanya

Ung kvinna i Tepe vid soppgrytan

Grönsaksförsäljare

Turkisk fiskebåt

Vi trivs också väldigt bra med ortsbefolkningen, turkarna är ett mycket vänligt folk.

Sen är förstås den fantastiska tillgången på färska och billiga råvaror från grönsaksodlare, får/get/ko-bönder och fiskare som gör att vi funnit oss ett mycket uppskattat hem här.

Vi bor i närheten av flera butiker som startat de senaste åren, som har traditionella, närproducerade och ekologiska produkter.

Mezza Gurme och Otantik BakKal på 25-metersgatan och Alayie Gurme Kahvalti Dünyasi på saluhallen är våra absoluta favoriter.

Güven Et Kasap, den slaktare vi handlar allt vårt kött från, ligger också här.

Vi är lyckligt lottade som har nära till alla dessa fina butiker från vår hyrda lägenhet.

Lokalproducerade, ekologiska läckerheter på Mezza Gurme...

Lokalproducerade, ekologiska läckerheter på Mezza Gurme…

Blomkål och tomater

Blomkålsmos 2 port

1 litet blomkålshuvud

1 dl finhackad dill

25 g smör

2 msk majonnäs

Salt och peppar

Skär blomkålen i buketter och koka mjuk i saltat vatten.

Häll upp i durkslag och låt vattnet rinna av väl.

Lägg tillbaks buketterna i kastrullen och mixa med stavmixer eller pressa dem genom en potatispress.

Blanda ner smör och majonnäs, smaka av med salt och peppar.

Rör om väl och värm försiktigt, blanda strax innan serveringen ner den hackade dillen.

Jag serverade blomkålsmoset till nystekt hamsi, små sardin/ansjovis-liknande fiskar.

Jag sköljer fisken, pressar på citron, saltar och låter den stå och dra åt sig smakerna en stund.

Strör sen över lite pofiber och blandar runt innan jag steker dem i smör i en speciell hamsipanna med två bottnar som ligger mot varann.

Det gör att pannan går att vända, så man steker fisken på båda sidor.

Det gör att fisken blir riktigt knaperstekt och god, vi äter den här fisken minst 2 gånger i veckan.

Du kan göra samma sak med strömming eller sill filéer, de smakar rätt likt hamsi.

Hamsi Tava

Hamsi

Hamsi med blomkålsmos utan dill…


Värmande wok med kalkon, ingefära, curry och kokosgrädde

Kalkonwok med rödkål

Vinter i Alanya

Idag är det riktigt kallt igen här på den turkiska Medelhavskusten.

Kraftig vind och bara +4 nu vid lunchtid.

Då passar det riktigt bra med en het wok och istället för den vanliga, kalla salladen stekte jag den som tillbehör.

Nu blir det varma kläder och mössa på, för att gå på Fredagsmarknaden och handla mer grönt.

Det går åt en hel del av den varan i vårt kök.

Gillar den typen av hälsokost bättre än den i form av piller och pulver.

Wok

Kalkonwok 2 port

250 g kalkonbröst

2 morötter

1 dl kokosgrädde

1 dl purjolök i stavar

½ dl ingefära i stavar

2 vitlöksklyftor

1 lime

1 msk curry

1 tsk soja

Salt

50 g smör/kokosolja

Smörstekt rödkål

½ lit strimlad rödkål

2 dl gröna blad i strimlor

25 g smör/kokosolja

Salt

Skär morötterna i tunna stavar och skiva vitlöksklyftorna.

Strimla kalkonbröstet och marinera en stund med limesaft, soja och curry.

Woka köttet snabbt i het panna i hälften av smöret/kokosoljan, salta lätt.

Häll över i en gryta och slå på kokosgrädden, koka upp och låt småputtra så såsen tjocknar.

Woka morot, purjo, ingefära och vitlök i resten av fettet.

Häll det över köttet, smaka av om du vill ha mer salt och curry.

Som tillbehör stekte jag rödkål och rucola på svag värme så det inte tar färg.

Du kan ta grönkål, salladskål, bladpersilja, spenat eller några andra gröna blad istället.

Granatäppelkärnor gav läcker färg och smak till woken.

Hälsokost...

Hälsokost…

Granatäpple

Hamnen i Alanya med snöklädda Taurusberg i bakgrunden...

Hamnen i Alanya med snöklädda Taurusberg i bakgrunden…


Grön smoothie och bilder från livet i Alanya

Grön smoothie

Ännu en smoothie

Som jag skrev häromdagen så har vi testat lite olika sorters smoothies sen vi kom ner till Alanya.

Vi har ju så fantastiskt fina grönsaker och frukter här, så det kändes kul att testa några olika varianter, här hittar du min smoothie med rödbetor.

Under den första veckan har vi tagit den som återhämtning efter träning eller som en liten dessert efter maten.

Men efter en vecka har vi nu kommit på att vi hellre äter våra gröna blad som sallad till maten och blandar ner lite avocado och frukt i den istället.

Shot med citron, blodapelsin och ingefära

Vi tar nu ett litet glas pressad citron, blodapelsin och ingefära till brunchen som en extra antioxidantshot.

Nedan följer några bilder från senaste dagarnas promenader runt stan.

Jag är så glad och tacksam att jag nu klarar att gå i trappor och backar, något som var omöjligt till för bara några år sen.

Maten och all träning jag lagt ner ger resultat, nu vid 55 känner jag mig starkare än på många år.

Grön smoothie 2-4 port

3 dl gröna blad, rucola och bladpersilja

2 dl vatten

1 pressad citron

2 msk färsk ingefära i bitar

1/2 avokado

1/2 banan

1/2 äpple

1 msk macadamiaolja

Blanda alla ingredienser i en mixerbunke, mixa och slå upp i glas.

Har du inte macadamiaolja kan du använda smält kokosolja, men se då till att alla ingredienser är rumstemperade så den inte stelnar till små fettpärlor.

Den här satsen räcker till två stora glas eller fyra mindre om du hellre äter den som vi, som dessert på en brunch.

Birgitta Höglund i Alanya

Jag på Kleopatrastranden häromkvällen…

Utsikt över Alanya

Utsikt över Alanya idag när jag klättrade halva vägen upp mot Borgen…

Hamnen i Alanya...

Hamnen i Alanya…


Grön smoothie och bilder från livet i Alanya

Grön smoothie

Ännu en smoothie

Som jag skrev häromdagen så har vi testat lite olika sorters smoothies sen vi kom ner till Alanya.

Vi har ju så fantastiskt fina grönsaker och frukter här, så det kändes kul att testa några olika varianter, här hittar du min smoothie med rödbetor.

Under den första veckan har vi tagit den som återhämtning efter träning eller som en liten dessert efter maten.

Men efter en vecka har vi nu kommit på att vi hellre äter våra gröna blad som sallad till maten och blandar ner lite avocado och frukt i den istället.

Shot med citron, blodapelsin och ingefära

Vi tar nu ett litet glas pressad citron, blodapelsin och ingefära till brunchen som en extra antioxidantshot.

Nedan följer några bilder från senaste dagarnas promenader runt stan.

Jag är så glad och tacksam att jag nu klarar att gå i trappor och backar, något som var omöjligt till för bara några år sen.

Maten och all träning jag lagt ner ger resultat, nu vid 55 känner jag mig starkare än på många år.

Grön smoothie 2-4 port

3 dl gröna blad, rucola och bladpersilja

2 dl vatten

1 pressad citron

2 msk färsk ingefära i bitar

1/2 avokado

1/2 banan

1/2 äpple

1 msk macadamiaolja

Blanda alla ingredienser i en mixerbunke, mixa och slå upp i glas.

Har du inte macadamiaolja kan du använda smält kokosolja, men se då till att alla ingredienser är rumstemperade så den inte stelnar till små fettpärlor.

Den här satsen räcker till två stora glas eller fyra mindre om du hellre äter den som vi, som dessert på en brunch.

Birgitta Höglund i Alanya

Jag på Kleopatrastranden häromkvällen…

Utsikt över Alanya

Utsikt över Alanya idag när jag klättrade halva vägen upp mot Borgen…

Hamnen i Alanya...

Hamnen i Alanya…


Kycklinggryta och smörstekta morötter

Kycklinggryta i Wonderbag

Vintermat

Jag läser att det är väldigt dyrt med grönsaker därhemma nu, på grund av den ovanligt kalla vintern här vid Medelhavet.

Men svenska rotfrukter, som morot, palsternacka och kålrot finns ju till bra pris, liksom lök, vitkål, grönkål och andra goda nyttigheter.

Det här kanske kan få många att tänka till att det inte är hållbart för varken ekonomi eller klimat att basera sin mat på importerade salladsblad, gurka, zucchini, aubergine m.m. under vinterhalvåret.

Idag njöt vi av en långkokt kycklinggryta till middag, ihop med en av de godaste  (och enklaste) morotsrätter jag lagat.

Har sen jag upptäckte turkisk morotsröra här ner i Alanya för många år sen, varit mycket förtjust i smörstekta, grovrivna morötter.

Att steka dem mjuka i rikligt med smör lockar fram mängder med smak och fettlösliga vitaminer, så testa det om du tröttnat på rårivna morötter till maten.

Till kycklinggrytan använde jag en ekologisk kryddblandning från Herbaria, som satte en väldigt god smak till den här rätten.

Kryddan innehåller: Citron, svartpeppar, vitlök, timjan, rosmarin, korianderfrö, paprika, fänkål, lagerblad.

Jag hittade en stor bukett lagerblad på Söndagsmarknaden idag för 2 lira, drygt 5 kronor.

Perfekt till vinterns goda kycklingbuljongkok, du hittar länk till mitt recept bland ingredienserna här nere.

Wonderbag

Kycklinggryta 4 port

500 g benfritt kycklinglår

1 burk krossade tomater

2 dl kycklingbuljong

2 rödlökar

2 vitlöksklyftor

1 lagerblad

1 msk tomatpuré

1 msk Tutto Mio från Herbaria

1 tsk oregano

Salt och chiliflingor

25 g smör till stekning

Smörstekta morötter 4 port

4 stora morötter

100 g smör

Salt och peppar

Skär kycklinglåren i ca 2×2 cm stora bitar, hacka rödlök och vitlök fint.

Bryn köttet i smöret, krydda med salt och chili.

Tillsätt lök, vitlök och tomatpuré och låt bryna med en stund.

Häll på burktomaterna, buljongen och kryddblandningen.

Låt alltsammans koka upp under omrörning, smaka av med salt och chili.

Jag lagade färdigt grytan på eftervärmen i min icke-elektriska Wonderbag, efter att den fått koka i 10 minuter under lock på gasspisen.

Sen vara det bara att ta en långpromenad i det vackra vårvädret och servera grytan med stekta morötter när jag kom hem efter tre timmar, då var kycklingen riktigt mör och fin.

Vill du koka den på vanligt vis på spisen, så låt den småputtra ca 1 timme under lock.

Rör då och då så den inte bränns fast.

Morötterna river du grovt och steker på medelvärme i smöret, ca 15 minuter, så de blir mjuka utan att få färg, krydda med salt och peppar.

Jag serverade rucola, rädisor, svarta oliver och en traditionell getyoghurt med salt till grytan.

Den smakar som färskost på get, du kan göra en liknande genom att mosa chèvre och blanda med turkisk yoghurt.

På förmiddagen gick vi till restaurang Mezza Gurme på 25-metersgatan och åt en fantastiskt god brunch, den bästa vi fått här i Alanya.

Det är bara att välja vad man vill ha i deras härliga charkdisk i den ekologiska butiken.

Vi tog rökt entrecôte, getost, en traditionell röra på kyckling och valnötter och en grillad paprikadolma fylld med kryddigt ris, allt smakfullt upplagt med lite nötter, torkade mullbär, apelsin och aprikos.

Perfekt ställe för alla som äter glutenfri LCHF eller Paleo och förstås för alla som tycker om ekologisk och traditionell, turkisk mat.

Birgitta Höglund på Mezza Gurme i Alanya

Vår brunch på Mezza Gurme...

Vår brunch på Mezza Gurme…


Flytande lördagsgodis

Smoothie med rödbetor och jordgubbar

Njutning i ett glas

Jag tillhör dem som också hakat på trenden med att göra goda och näringsrika smoothies.

Här i Alanya har vi tillgång till fantastiskt fina grönsaker och frukter, så jag har testat lite olika varianter.

Vi tar den som en återhämtningsdryck efter träning eller som en liten dessert.

Här en läckert röd som jag gjorde när jag hade kokta rödbetor över häromdagen.

Röd smoothie 4 port

1 stor, kokt rödbeta

6 jordgubbar

1 pressad citron

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

2 dl vatten

2 dl bladpersilja

1 msk macadamiaolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke.

Mixa slätt, häll upp i ett fint glas och njut.

Jag serverar den med en sked, så tar den lite längre att få i sig och blir mer som dessert än dryck.

Den fina servetten under glaset här ovan hittar du på AllMyTesign.

Smoothie


Flytande lördagsgodis

Smoothie med rödbetor och jordgubbar

Njutning i ett glas

Jag tillhör dem som också hakat på trenden med att göra goda och näringsrika smoothies.

Här i Alanya har vi tillgång till fantastiskt fina grönsaker och frukter, så jag har testat lite olika varianter.

Vi tar den som en återhämtningsdryck efter träning eller som en liten dessert.

Här en läckert röd som jag gjorde när jag hade kokta rödbetor över häromdagen.

Röd smoothie 4 port

1 stor, kokt rödbeta

6 jordgubbar

1 pressad citron

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

2 dl vatten

2 dl bladpersilja

1 msk macadamiaolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke.

Mixa slätt, häll upp i ett fint glas och njut.

Jag serverar den med en sked, så tar den lite längre att få i sig och blir mer som dessert än dryck.

Den fina servetten under glaset här ovan hittar du på AllMyTesign.

Smoothie