Snart dags för min grillkokbok

Glödande grillkol
Foto Mikael Eriksson

Grillpremiär

Så, då var sista korrekturet till nyutgåvan av min grillkokbok inskickat till Lumio Förlag.

Eftersom så många känner till min blogg idag så bestämde vi att även boken skulle få mitt namn och signum i titeln.

Något som förstås känns extra roligt, det här är verkligen en bok som ligger mig varmt om hjärtat.

En del av er känner säkert igen bokomslaget från förra gången den gavs ut 2013, då hette boken Grillmat LCHF.

Det nya förordet är skrivet av Jenny och Magnus Andersson på finaste Paleobloggen Under vårt tak.

Här kan du förhandsbeställa boken till specialpriset 159 kr, ordinarie pris efter utgivningen är 195 kr.

Jag har nu omarbetat de allra flesta recepten så att de även är anpassade till alla som äter mejerifritt, till exempel inom Paleo.

Recepten är förstås  gluten/sockerfria, något som blev extra aktuellt idag när Ann Fernholms läsvärda artikel om de sockrade grillmarinaderna publicerades i Aftonbladet.

Bilderna i boken är tagna av Mikael Eriksson, en väldigt stormig septembervecka i Jämtland, därav de vackra glödbilderna som du ser exempel på i inlägget.

För dig som har vänner som inte pratar svenska så hittar du boken  på engelska på Amazon.

Hjälp mig gärna att dela inlägget vidare till dina vänner, tack på förhand ❤

Glödande kol
Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs med chiliglaze
Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto
Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår
Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson

Utflyktsmat – matiga wraps
Halloj! För ett tag sedan var vi iväg och kollade på lite segelbåtar och då behövde vi ha med något lämpligt att äta som lunch på vägen. Jag slängde ihop mina ost- och blomkålsbröd och fyllde dem med tunt skivad porchetta, grönkål, stjälkselleri och gurka. Denna gång hade jag även lite morot i brödsmeten. Gott […]
Veckans storkok – indisk kycklinggryta
Hej! Att jag älskar grytor, allt-i-ett-rätter och slowcooking tror jag du har koll på vid det här laget. Jag älskar också härliga kryddblandningar och rena råvaror. Här får du recept på en kryddig kycklinggryta tillagad på kyckling från välmående djur på Orust. Fint kött med skinnet kvar och rejäla bitar som inte krymper ihop när […]
Tips på tårta till helgfikat!
Hej på er! Vill ni pigga upp helgen med en tårta? Denna kan du glatt smälla i dig som middag då den mest innehåller ägg, kokosgrädde och hemgjord sylt. Mättande, sockerfritt och glutenfritt. Dessutom mejerifritt. Toppen tycker jag! :) Bottnarna är så klart gjorda av mina äggbröd, kokosgrädden är kylskåpskall kokosgrädde från garant och sylten […]
Sås med äpple & curry (mejerifri)
Hej på er! Äpple och curry är två goda smaker som var för sig passar till fläsk. Att kombinera dessa två ingredienser i en sås blir dessutom ännu godare. Här får ni recept på en kall currysås med äpple och lök som jag gjorde i påskas. Låter du såsen stå i kylskåp ett par timmar så […]
Birgitta Höglunds bästa grilltips

Entrecote Café de Paris
Foto Mikael Eriksson

Bästa grilltillbehören

Idag får du recept på en av mina favoriter bland de kryddiga smören från mina år som restaurangkock.

Café de Paris är en riktig kryddsmörsklassiker, laddat med otroligt mycket smaker som harmonierar fint med såväl grillat kött som fisk och grönsaker.

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, ja åtminstone för alla som inte grillar oavsett väder och gradantal ute, de håller ju på året runt.

För mig är grillandet förknippat med sommarvärme, då smakar det som bäst att äta ute.

Grillmat LCHF blev min andra kokbok och den har varit slutsåld på svenska i flera år, här finns den både som E-bok och vanlig på engelska under titeln Low Carb High Fat Barbecue.

Nu har Lumio Förlag bestämt sig att ge ut den på nytt här i Sverige, till glädje för alla som missat den tidigare.

Nu finns kokboken att förhandsbeställa, i nytryck heter den ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Ordinarie pris blir 195 kr men i länken ovan kan du förhandsbeställa den för bara 159 kr.

Lumio har tidigare gett ut min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Det nya förordet till grillkokboken är skrivet av mina vänner Jenny och Magnus Andersson från Paleobloggen Under vårt tak.

Här får du ett smakprov från boken att njuta av till det grillade redan nu i helgen, solen verkar ha kommit för att stanna och ge oss lite vårvärme.

Kryddsmör Café de Paris
Foto Mikael Eriksson

Café de Paris-smör

500 g smör

1 äggula

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk hackad dragon

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad schalottenlök

1 msk tomatpuré

1 msk citronsaft

1 finhackad vitlöksklyfta

½ msk paprikapulver

1 tsk Dijonsenap

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk gurkmeja

ca ½ tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 krm vitpeppar

2 ansjovisfiléer skurna i mindre bitar

Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixerbunke.

Kör på full effekt tills det blir en krämig röra, se till så allt blir väl blandat.

Flytta över till en större bunke och blanda med rumstempererat smör och äggula, vispa fluffigt med elvisp.

Fördela smöret i små skålar eller forma till rullar i smörpapper.

Du kan också spritsa smöret till små rosor med spritspåse och en grov tyll.

Förvara i kyl eller frys och ta fram i god tid före serveringen, så kommer alla härliga kryddsmaker fram.

Här nedan följer några fler av Mikael Eriksson vackra grillbilder från boken.

Parmalindat, fyllt kycklinglår Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra
Foto Mikael Eriksson

Gazpacho och ostkex
Foto Mikael Eriksson

Hitta din favoritgröt – basrecept som är lätt att variera!
God morgon på er! Nu har jag ätit min mättande gröt som frukost i ett antal månader…  sedan i höstas faktiskt av bilden att dömma ;) Frukosten funkar fint för mig och den är lätt att variera med lite olika råvaror och smaksättning. Jag brukar göra min gröt på kvällen innan den ska ätas och […]
Nu får ni se mer av min kokbok Matfilosophie!
God morgon! Eftersom min kokbok Matfilosophie inte finns ute i vanliga bokhandlar utan endast att köpa på nätet (tex bokus, adlibris eller direkt via Idus Förlag), så tänkte jag att jag skulle dela med mig av lite fler bilder från recepten som finns i kokboken. Helt enkelt en utökad provbläddring och inte bara de bilder/sidor som finns […]
Aftonbladet Söndag – tävla om min kokbok Matfilosophie!
I söndags hade Aftonbladets söndagsbilaga en tävling där du kan vinna min fina kokbok Matfilosophie. Lite stort och himla kul så klart! :) Min kokbok Matfilosophie – njutbar, färgstark & variationsrik lågkolhydratkost finns att köpa direkt via förlaget men även hos bokus.com (just nu för endast 165kr!) ,Adlibris, Akademibokhandelns nätbutik, och CDON.com Läs mer om min kokbok Matfilosophie […]
Äntligen ett nytt recept – viltskavsgryta med zoodles!
Hej! Nu var det ett tag sedan jag la upp ett nytt recept, så idag bjuder jag på detta goda och lättlagade recept med viltskav. Hoppas ni gillar det! Sista tiden har det blivit en del storkok med köttfärs. För att variera mig lite testade jag för ett tag sedan att göra en köttfärssås fast med viltskav […]