Grekland – bra land för lågkolhydratkost?
Halloj! I år blev det sen semester för vår del, men det funkade fint det med! En av våra semesterveckor åkte vi till Grekland och hade det verkligen lugnt och skönt :) Här kommer lite matinspiration från Grekland. Det går fint att äta lågkolhydratkost där :) Kanske att man behöver tillsätta lite extra fett, men… Fortsätt läsa Grekland – bra land för lågkolhydratkost?
Dags för höstmat?
Idag blir det en massa inspirationsbilder och recept på passande höstmat. Jag gillar ju rustika grytor och långkok året om, men dessa rätter passar kanske extra fint på hösten. Kika runt och inspireras så kanske du hittar en ny favoriträtt! Smaklig måltid! :) Klicka på bilderna nedan för att komma till recepten! Tips! För fler… Fortsätt läsa Dags för höstmat?
Het köttfärssoppa och CookEat, ny matlagningstjänst

Valdag och ny receptklubb

Idag handlar det om val på flera sätt, det mycket viktiga valet för vår framtid här i Sverige och valet om vad vi ska äta för att hålla oss pigga och friska.

Nu så här efter sommaren vill många komma igång med ett lite hälsosammare liv och nyttigare matlagning, det är det bästa valet du kan göra för din hälsa.

Men det kan innebära en hel del stress att hela tiden hitta på nya svar på den ständiga frågan; Vad ska vi äta idag?

Nu har Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak och Rebecca och Johan på Hälsa som livsstil kommit på en mycket bra lösning som kan hjälpa dig med den frågan.

De båda bloggarna har tillsammans skapat den nya sidan CookEat, en matplaneringstjänst för dig som vill få tips på goda och nyttiga recept.

De har tagit fram olika veckomatsedlar med inköpslista att ta med till affären, så du inte behöver planera så mycket därhemma.

CookEat är litegrann som en färdigplanerad matkasse, men här har du den stora fördelen att själv få välja ut de fina råvarorna i din butik.

Jag och några fler matbloggare bidrar med recept till sidan, där finns något för alla som valt en glutenfri kostinriktning med färre kolhydrater.

Du väljer mellan de olika grupperna Allätare, Paleo, AIP, Lakto/Ovo Vegetarisk och Pescetarian.

De första 14 dagarna kan du testa CookEat helt gratis, sen kostar det bara 129 kr per månad och du kan vara med så länge du vill.

Läs mer här om hur sidan fungerar, vad som ingår och hur du registrerar dig.

Där kan du även läsa om alla bloggare som deltar, sidan har redan 500 recept i sin tjänst.

Idag får du ett recept från Jenny och Magnus och deras blogg Under vårt tak, en köttfärssoppa som värmer gott i höstmörkret.

Här hittar du ett mjölkfritt formbröd som blir gott att rosta till soppan.

Värmande het köttfärssoppa 4-6 port

500 g nötfärs

125 g bacon

1 gul lök

2 morötter, grovrivna

690 g finkrossade tomater

5 dl kokosmjölk

2-3 vitlöksklyftor

½ röd chili

3 tsk paprikapulver

1 tsk spiskummin

1 tsk eldigt örtsalt

1 krm grovmalen svartpeppar

1 krm cayennepeppar

En näve färsk basilika

En näve persilja

Kokosolja att bryna i

Skala och hacka löken. Skala morötterna och riv dem grovt.

Bryn löken gyllene i en stor gryta tillsammans morötterna och lite olja. Klipp ner bacon.

Tillsätt nötfärs och låt lök, bacon och nötfärs steka ihop tills färsen är genomstekt.

Häll i de finkrossade tomaterna och kokosmjölken. Rensa och finhacka chilin.

Tillsätt chilin och pressa i vitlöksklyftorna. Häll i övriga kryddor och rör om.

Hacka basilika och persilja och rör ner även dessa i soppan. Låt soppan koka upp.

Snart kommer du också att kunna ta del av Jenny och Magnus Anderssons recept i bokform.

Deras första kokbok ”Ren & naturlig mat” kommer ut nu i slutet på september, du kan förhandsbeställa ett signerat exemplar här.

Jag har fått den stora äran att skriva förordet i mina vänners kokbok, något jag är väldigt glad och stolt över, vi har väldigt mycket gemensamt i vår matfilosofi.

Röd fräsch sallad
God morgon! En somrig bild får pigga upp dagens inlägg :) Dagens tips är att äta sillsallad trots att det varken är påsk eller jul! Normalt kanske man bara gör sillsallad till just jul och påsk, men jag gjorde faktiskt en till midsommar också som blev riktigt god och som dessutom blev kanongod att toppa sin… Fortsätt läsa Röd fräsch sallad
Håll kvar sommaren!
God morgon! Idag är det 1:a september och enligt almanackan höst. Men, jag tycker nog att man kan hålla sig kvar lite vid sommarkänslan och inte hoppa direkt i raggsockorna och sitta inne och kura ;) Raggsockor och soffmys är så klart trevligt det med och vädret här är iof rätt höstlikt! Ett bra sätt… Fortsätt läsa Håll kvar sommaren!
Härlig gryta med spenat
Hej på er! Nu har jag sedan några veckor tillbaks ändrat om lite på utseendet här på bloggen. Vad tycker ni? Jag tycker det blev riktigt fint, hoppas ni gillar det också! Är det något ni saknar på bloggen eller vill läsa mer om, skriv gärna en kommentar nedan så blir jag glad! Alltid kul… Continue reading Härlig gryta med spenat
Glutenfri/mjölkfri formfranska och harmonisk hälsoresa till Kreta

Varma smörgåsar

Idag får du tips på min favorit bland varma mackor till höstens bärplockar/jaktutflykter.

Det här är ett av mina mest populära brödrecept, det märks att intresset för glutenfritt bröd ökat otroligt de senaste åren.

Formbrödet blir väldigt gott till varma smörgåsar, på bilden ovan har jag gjort dem på en utflykt i mina hemtrakter i norra Dalarna i ett mackjärn från Eldmark.

Du kan också använda det till smörgåstårta, här på Halva Lindha hittar du den som jag och Lindha Vikström tog fram till Ecocaféet för 3 år sen.

Om du inte vill ha så mycket kokossmak på brödet, så kan du använda vatten eller vanlig mjölk som degvätska istället för kokosmjölk.

Äppelcidervinägern tar annars bort mycket av kokossmaken om du har svårt för den, prova dig fram vad som passar dig bäst i brödet.

Jag fyllde mackorna med tunnskivat, varmrökt sidfläsk, chèvre och lite senap, fler tips hittar du nedanför receptet.

Vill du ha en mjölkfri fyllning så blir det väldigt gott med aioli istället för ost.

Formfranska

8 ägg

4 dl kokosmjölk

2 dl kokosnötmjöl

2 dl mandelmjöl

1 dl smält smör eller kokosolja

1 dl sesamfrön

2 msk fiberhusk

2 msk äppelcidervinäger

2-3 tsk salt

Smörj en 1½-liters bakform med smör eller kokosolja och sätt ugnen på 150º.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.

Koka upp mjölk och smör, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.

Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.

Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.

Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.

Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.

Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.

Tips på pålägg till matiga varma klämmackor

Falukorv, purjolök och senap

Skivad pannbiff med stekt lök och lagrad ost

Salami, tomater, oliver, lök och vitlök

Roquefortost, valnötter och päron

Resereklam

Här kommer lite reklam för dig som börjat fundera på en avkopplande men samtidigt innehållsrik resa i höst.

Då kan min och Therese Renåkers harmoniska hälsoresa vara något för just dig, vi har platser kvar den 11/10, veckan innan är fullbokad.

På resan får du ta del av hur jag med hjälp av maten, lätt träning och egen lymfmassage gått från att vara väldigt handikappad efter min ryggskada, till att nu ha en ork och energi jag inte trodde jag skulle få uppleva igen.

Therese delar med sig av sina stora kunskaper inom kost, hormoner, stress och andra hälsoproblem vi kan drabbas av.

Vi visar våra favoritställen i den lilla fiskebyn Makrigialos, äter goda måltider tillsammans på restauranger där traktens råvaror lagas till på ett traditionellt och mycket kärleksfullt sätt, promenerar vid havet och i bergen, dansar grekisk folkdans (om vi vill) eller njuter bara av lugnet under olivträden som ger solskydd runt hotellets pool.

Gå gärna in och läs mer på http://www.harmoniresor.se/

 

Härliga helg & middagstips :)
God morgon! Visst har det blivit lite svalare både i luften och i havet och kanske anar man lite höst på gång. På helgerna inleder vi dagen med morgondopp i havet och det är så skönt att det nu känns uppfriskande och lite småruggigt :) Efter doppet smakar frukosten och kaffet extra gott. Helt klart… Continue reading Härliga helg & middagstips :)
Två goda röror till zoodles!
Hej på er! Värmen verkar ha lättat lite och vi har även fått lite regn, och rejält med blåst här hos oss. Bådar gott för lite vindsurfing nu i helgen :) Det är dock fortfarande såpass varmt tycker jag att det är gott med lite halvvarm mat som dessutom går snabbt att göra. Zoodles är… Continue reading Två goda röror till zoodles!
Fem goda sallader – vilken testar du i helgen?
God morgon på er! Då var det lördag igen! Skönt tycker jag, som fortfarande jobbar :) Idag får ni lite tips och inspiration på olika sallader och tillbehör som både är goda, färggranna och lätta att både göra och gilla. Perfekt sommarmat helt enkelt! Vilken testar du i helgen? Hemma hos mig blir det rester… Continue reading Fem goda sallader – vilken testar du i helgen?