Fiskpudding med skirat smör och gräslök

Resträtt

Dagens mattips blir en smakrik fiskpudding, perfekt att ta till om du har fiskrester i kylen.

När jag gör mejerifria gratänger så brukar jag använda majonnäs istället för riven ost, det blir väldigt bra.

Använder du rökt fisk så hoppa över kaviaren, den är med för att sätta lite sting om man använder kokt eller stekt fisk.

Fiskpudding 4 port

4 dl kokt, stekt eller rökt fisk i små bitar

4 ägg

4 dl grädde/kokosgrädde

2 dl riven, lagrad ost eller 1 dl majonnäs

1 dl hackad gräslök

ev ½ dl rökt kaviar

Salt och peppar

1 skivad spetspaprika till garnering

2 dl skirat smör

Blanda alla ingredienser i en bunke, smaka av med salt och peppar.

Häll upp i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt puddingen stanna en stund i formen och servera den sen med skirat smör över.

Lyxig korvmiddag

Läcker snabbmat

Ibland är det riktigt gott med en korv, helst en lokalproducerad med hög kötthalt.

Eftersom jag bor i Turkiet stor del av vintern så är det väldigt gott med svensk korv när jag kommer hem, eftersom den de har därnere har en helt annan kryddning än vår.

Idag får du tips på några riktigt lyxiga tillbehör till korven, som höjer den kulinariska nivån till skyarna.

Jag brukar alltid ha svamp hemma i frysen, antingen om jag plockat själv eller fått från snälla släktingar och vänner.

Så här får den älgkorv jag köpte sällskap av smörbrynta kantareller, en mycket lyckad kombination.

Snabbmat DeLuxe

Lyxkorv 1 port

200 g korv av bra kvalitet

1 dl kantareller

½ gul lök

Salt och peppar

2 msk smör

Skär snitt i korven och stek eller grilla. Stek samtidigt den skivade löken mjuk i smöret.

Tillsätt kantarellerna och bryn en stund så de får lite färg, krydda lätt med salt och peppar.

Som tillbehör rörde jag ihop en ajvarmajonnäs på ½ dl majonnäs, 1 msk ajvar och ½ tsk smulade, blandade örter som jag sparat från balkongodlingen.

Lite saltgurka blev det också plus extra smör för mättnadens skull och för att det är så gott.

Vill du hellre ha räksallad till din korv, då hittar du en sån om du klickar på bilden nedan.

Mejerifri tacogratäng

Dags för fredagsmys

Idag serveras det helt säkert tacos hos väldigt många, det har blivit fredagsmysets favoriträtt.

Här har jag gjort en variant där alla goda tacosmaker samlats i en gratäng, som i det här fallet även är mejerifri.

Att göra ett gratängtäcke utan ost och mjölkprodukter är inte så krångligt som man kanske tror.

Det blir väldigt gott att blanda en smakrik majonnäs som gratängtäcke istället, recept på min hemgjorda hittar du i länk längre ner i inlägget.

Om du tycker om min typ av mat så passa på att köpa Birgitta Höglunds bästa grilltips (länken går till Adlibris) nu inför sommaren.

Där hittar du mängder med goda recept på mitt LCHF/Paleo-vis, glutenfria är de förstås allihop och de allra flesta även anpassade till mejerifritt.

Boken är en nyutgåva av min slutsålda bok Grillmat LCHF och förordet är skrivet av mina vänner Jenny och Magnus på bloggen Under vårt tak.

Tacogratäng LCHF

Köttfärsgratäng 4 port

500 g nötfärs

2 dl tärnad zucchini

1 dl tärnad svamp

1 dl tärnad grön paprika

1 dl tärnad tomat

1 finhackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

½ dl kokosolja

ca ½ dl hemgjord tacokrydda

2 msk tomatpuré

1 msk äppelcidervinäger

Salt

2 ägg att blanda i köttfärsröran

Bryn köttfärs, svamp och lök i en stekgryta, låt fräsa tills det fått lite färg.

Tillsätt de hackade grönsakerna och tomatpurén, låt steka med en stund, krydda med salt, tacokrydda och vinäger.

Låt köttfärssåsen koka ihop på svag värme, gärna så länge som en timme så blir den riktigt god.

Ta från värmen och låt svalna medan du rör ihop gratängtäcket.

Blanda ner äggen i den avsvalnade köttfärsröran.

Hemgjord majonnäs

Majonnästäcke

1½ dl majonnäs

1 dl ketchup

½ dl hackad bladpersilja

1 msk paprikapulver

Chiliflingor efter smak

Salt

Rör samman alla ingredienser, smaka av så majonnäsen får den sälta och styrka du vill ha.

Häll upp köttfärsröran i en gratängform och bred på majonnästäcket.

Gratinera på 175º i 30 minuter. Servera med en grönsallad.

Majonnäs och aioli från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson

Biff Greta med maskrossallad

Favoritpytt

Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat.

När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass.

Jag serverade en sallad på späda maskrosblad till, nu finns det gott om dem att plocka ute i naturen.

De smakar ungefär som rucola, så passa på nu när de finns i överflöd, istället för att köpa dyra blad i påsar.

Fler recept på godsaker att plocka gratis ute i naturen hittar du i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Biff Greta 2 port

300 g ryggbiff, entrecôte eller oxfilé

1 gul lök

2 äggulor

2 tsk Dijonsenap

1 tsk grovkornig, osötad senap

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

3 msk smör till stekning

1 palsternacka

Skär biffen i små tärningar och hacka löken. Blanda köttet i en bunke med äggulor, senap och Worcester.

Krydda ordentligt med salt och peppar. Låt stå och dra åt sig av smakerna en stund.

Skär palsternackan i fina tärningar och stek gyllenbrun och mjuk i smör. Krydda lätt med salt och peppar.

Hetta upp en omelettpanna, bryn smöret och häll ner köttet.

Låt bryna ett par minuter, vänd med stekspade och bryn en liten stund till.

Lägg upp på tallrik med palsternackan.

Ugnsstekt kyckling med gräddsås

Populär vårmat

Ugnsstekt kyckling är ett av mina mest populära inlägg här på bloggen, ser i sökstatistiken att den ligger högt året runt.

Inte så konstigt, det är ju ett både enkelt och gott sätt att laga till kyckling, ett riktigt bra exempel på gammaldags husmanskost.

Köp färsk ekologisk kyckling, så gör du en fin insats för djuren, miljön och dina smaklökar på samma gång.

Örtkryddad kyckling i ugn ca 4 port

1 färsk, ekologisk kyckling ca 1,3 kg

2 msk olivolja

2 msk blandade, torkade örter

2 msk salt

1 tsk chiliflingor

3 vitlöksklyftor

1 ekologisk citron

2 msk smält smör till pensling

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant och låt rinna av.

Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och salt till ett pulver.

Skär citron och vitlök i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan.

Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt.

Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.

Vill du inte ha örter på kycklingen så byt bara ut dem mot 2 msk paprikapulver.

Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.

Ta ut kycklingen efter en timme och penslade med smält smör. Efter en timme till samma procedur.

Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.

Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.

Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.

Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen. Den är mycket god kall också.

Koka en god gräddsås till på skyn som bildas i formen, du kan följa det här receptet på pepparsås och ta mindre av pepparn.

Nytt recept – blodpudding!
  Hej! Nu har jag äntligen testat göra egen blodpudding. Inte alls svårt att göra och det blev riktigt gott! Blodet hittade jag på Ica Maxi, jag frågade i deras manuella disk och vips plockade de fram ett par hinkar nötblod. Blodet såldes i halvlitersburkar, fryst så klart, och kostade 24 kronor burken. Jag utgick… Fortsätt läsa Nytt recept – blodpudding!
Påskens godaste rätter på mitt sätt

 

Mina bästa påsktips

Idag får du ett favoritinlägg i repris där jag har samlat mina bästa recepttips på festmat till påskens alla middagar.

Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att laga både gott och nyttigt till påskbordet.

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt matskrivande, så får du förstås väldigt gärna köpa mina kokböcker.

Jag har inget reklamavtal som betalar mitt bloggande utan skriver idéellt för att sprida bra mat för en bättre hälsa till så många som möjligt.

Här kan du läsa mer om mig och om vad maten betytt för min hälsa, där finns också länkar till de 5 kokböcker jag skrivit.

Ät, njut och må gott i Påsk!

Citronsill

Påskbufféns fiskrätter

Inlagd sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Mousse på matjessill

Gubbröra

Rullströmming med pepparrot

Gurkbåtar med färskost och musslor

Räkmousse

Vitlöksräkor

Skinkkorgar med skagenröra

Äppelgravad lax

Laxbakelse med räkor

Litet laxpaket med fetaost

Laxrullar med äggsmör

Laxmousse

Gravrökt lax med hjortronsås

Gravlax med mammas dillmajonnäs

Rökta laxfenor med två såser

Makrill i tomat

Varmrökt sik med örtsås

Laxsallad med dansk remouladsås

Laxröra på våffelhjärta

Smörgåstårta LCHF/Paleo

Grillad lax med fetaost och mango

Baconlindad laxtournedos

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Kalla kötträtter

Tjälknöl

Gravad älgstek

Rökt Renhjärta med pepparrotsgrädde

Serranorullar med färskost

Kesofyllda rostbiffrullar

Basturökt fårlår med hjortroncrème

Örtmarinerad rådjursstek

Rhode Island

Kalla såser och röror

Hemgjord majonnäs och aioli

Saffransaioli och fetaoströra

Aioli på macadamiaolja

Rhode Islandsås

Citronsås

Vitlökskeso

Tomatpesto

Mojo – kanarisk paprikasås

Valnötsröra

Grönsakspaté med fetaostcrème

Ägg och grönsaksrätter

Fyllda ägghalvor

Äggröra med paprika och chili

Sallad med getost och jordgubbar

Färskoströra med avocado

Krämig zucchinisallad

Grön coleslaw

Valnötsfyllda omeletterullar

Varm paprikasallad

Ostpaj på mandelbotten

Turkisk morotsröra

Guacamole med chili och dill

Tomatchutney med citron

Marinerade cocktailtomater

Inlagd svamp

Marinerad fetaost

Grillad fetaost och ostkex

Halloumi med varm tomatsallad

Tre avocadoröror

Morotslåda

Grönsakspaté

Äggröra med pepparrot

Rödbetssallad

Gratäng med palsternacka och pepparrot

Rättikagratäng

Örtkryddad Lammstek

Lammstek med rödvinssky

Lammrätter

Lammstek med rödvinssky

Varm lammsallad med aioli

Lammfärsbiffar

Långkokt lammgryta

Lammrevben med brynt vitlökssmör

Lammspett med halloumi och äppeltzatziki

Grillad lammsadel med myntasås

Lammstek med gräddsås

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold...

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Kycklingrätter

Örtkryddad kyckling i ugn

Citronmarinerade kycklingspett

Saffranskyckling

Kycklingwok med ingefära

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Rimmat kycklingbröst med getostsmör

Lax med gräddsås

Festlig lax med dillgräddsås

Varma såser

Vitvinssås

Kantarellsås

Pepparsås

Bearnaisesås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Dillgräddsås

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Desserter

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med kokos och lime

Små blåbärspajer

Ostkaka på keso

Mandelostkaka

Saffransostkaka

Äppelkompott med lime

Små gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Blåbärspannacotta

Mörk chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Chokladdoppade kokoskakor

Nötchokladkakor

Ischokladtryffel med hjortron

Citrontryfflar och svartvinbärsgodis

Chokladbollar

LCHF/Ketobollar

Syrliga energibollar

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Äggtoddy

Drycker

Äggtoddy

Björksnaps

Sockerfritt iste

Isvatten med örter och bär

Kryddkaffe

Varm choklad med mynta och kokos

Västerbottensmuffins

Matbröd

Små valnötsbröd och ostbricka

Fetaostbullar

Mjölkfria scones

Citron- och morotsbröd

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Vitt formbröd

Äggbröd

Halloumibröd

Nötbröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Glad Påsk!

Torsk med pepparrot och skirat smör

Njutmat

Tänk att något så enkelt som kokt/pocherad torsk med skirat smör och pepparrot kan bli så fascinerande smakmässigt.

När jag jobbade på Seglarrestaurangen i Sandhamn, hade vi alltid den här rätten på menyn.

Det blev ofta min middag i en silverskål, på stående fot i Kallskänken, då med potatis, nu med lite kokta morötter.

Rena råvaror med mycket egen smak slår det mesta, smöret till blir en suverän smakförhöjare och mättar väldigt bra.

Samtidigt hjälper smöret de fettlösliga vitaminerna i morötterna att komma fram, utan smör får vi alltså i oss mindre av vitaminerna i maten.

Till vardags äter jag oftast numer bara en kött- eller fiskbit med smör och lite varma grönsaker till, lätt kryddat med bara salt och peppar.

Smaksinnet utvecklas ordentligt när man drar ner på kolhydraterna, en av många fördelar.

Kokt torsk med pepparrotssmör 2 port

400 g torskrygg

Vatten

Lite Citronsaft

Havssalt

50 gr Smör

1 msk finriven Pepparrot

½ Morot

Färsk Dill

Salta torskfilén på båda sidor, låt ligga en halvtimme så fisken drar åt sig av saltet.

Lägg fiskbitarna i en vid kastrull eller stekpanna.

Fyll på med vatten så det kommer upp på halva fiskbiten och pressa i lite citron i vattnet.

Lägg på lock och ge den ett hastigt uppkok.

När vattnet just kokat upp, dra kastrullen från värmen.

Låt dra ett par minuter, vänd försiktigt torsken med en stekspade.

Lägg på locket och låt fisken bli färdig, det tar ett par minuter till.

Känn efter att den känns fast.

Under tiden skirar du smöret tillsammans med pepparroten och kokar tunt skivad morot till.

Servera fisken med morötterna, en dillkvist och det skirade smöret över.

Fler av mina favoriter i vår traditionella mat hittar du här i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.

10 år med LCHF och tips på hur vi äter idag

Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika
Foto Mikael Eriksson

10-årsjubileum

Förra helgen dök det upp ett Facebookminne som berättade att det var på dagen 10 år sen jag lyssnade på ett föredrag av Annika Dahlqvist om hennes kostmodell LCHF.

Ett föredrag som kom att förändra mitt liv totalt, det här har varit de 10 bästa åren i mitt liv, tänk så glad och tacksam jag är att jag gick och lyssnade på henne den dagen.

Jag ska inte skriva så mycket om vad som hänt under de här åren eftersom så gott som allt finns beskrivet i det här inlägget från förra året.

Men jag tänkte dela med mig av hur en matdag sett ut hos mig och Lennart nu i vinter.

Ostfyllda viltfärsbiffar med ragu på bladspenat
Foto Mikael Eriksson

Vi har ju båda mått bättre och bättre med åren med hjälp av naturligt god mat att njuta av.

Trots att Lennart, som fyller 76 år på tisdag, drabbats av både två cancerdiagnoser, epilepsi och en liten stroke de senaste 15 åren, så är han idag piggare och friskare än när vi möttes 2003.

Detsamma gäller mig, jag hade väl aldrig trott att jag skulle må bättre nu när jag närmar mig 60 än när jag var 30.

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan
Foto Mikael Eriksson

Lennart har kämpat länge med sin övervikt, som så många äldre herrar så har magen varit lite svår att bli av med.

Mest på grund av att han har svårt att hålla sig ifrån socker, så vikten har pendlat upp och ner ett antal gånger under våra år tillsammans.

Han är nykter alkoholist sen 27 år, då är det väldigt vanligt att man istället tar till sockret när man slutar dricka helt.

Det är samma problem åt andra hållet, de som kämpar med sockerberoende får vara försiktiga så de inte byter det dagliga sockret mot några vinglas, det är samma belöningscentra som påverkas i hjärnan.

Nu invänder kanske en del att vikten inte är det viktigaste i livet, men för att man ska kunna bibehålla en bra hälsa på ålderns höst så är det faktiskt viktigt att man inte blir alltför tung.

Nu i vinter verkar det som om vi hittat koden till en hälsosammare vikt, Lennart har tappat 12 kilo på 4 månader.

Av bara farten har även jag gått ner, här är det över 5 kilo som smält bort.

Vad har vi då gjort som varit skillnad mot hur vi ätit tidigare, kanske du undrar?

Vi har infört fasta rutiner, både vad gäller maten och motionen.

Det har hjälpt både mig och Lennart att inte falla för sug efter mellanmål, kvällsfika eller annat extra, som det kunde bli lite nu och då förut.

Nötfrukost
Foto Mikael Eriksson

Vi äter vår nötfrukost till kaffet klockan 06 på morgonen, vi är båda väldigt morgonpigga.

Nötter och smör är en mycket njutbar frukost som vi hållit oss till så gott som varje dag i många år.

Senare på morgonen har vi tillsammans gjort mitt gymnastikprogram, som jag fick av en sjukgymnast och en yogainstruktör efter min steloperation av ryggen.

Den håller våra leder och muskler i riktigt bra form, det märks direkt om man hoppar över det några dagar.

Efter det har vi promenerat några timmar på varsitt håll, för att sen träffas hemma för lunch klockan 12.

Under några år har vi brukat äta lite extrafrukost i form av t ex äggröra med kalkon eller en kall tallrik med bönsallad, kokt ägg, lite kallskuret eller ost innan promenaden, men nu har vi helt hoppat över den, utan problem.

Nötfrukosten mättar så otroligt bra, orken räcker och hungern kommer inte förrän lagom till lunch nu när vi vant oss av med mellanmålet.

Ugnsstekt sidfläsk med purjolökssås Foto Mikael Eriksson

Till lunch äter vi oftast nån form av kött, varierar mellan lamm, fågel, nöt, fläsk eller vilt.

Det blir ca 200 gram kött med ett varmt grönsakstillbehör och smör till, ibland lägger jag till ett stekt ägg, majonnäs eller någon annan fet sås.

Lennart äter lite mer smör än jag och tar ofta två ägg när jag tar ett, men annars äter vi väldigt lika.

Äggsmör
Foto Mikael Eriksson

Äter jag tillsammans med andra så får jag ofta kommentarer i stil med; Hur kan du äta så mycket smör??

Smöret är det som håller mig mätt när jag inte äter så mycket kolhydrater och därmed minskar det också sug efter mellanmål.

Det är det som gjort att vikten nu hamnat på samma nivå som när jag var i 30-årsåldern och var väldigt aktiv både i mitt kockjobb och tränade mycket på gym.

Så prova med att lägga till extra smör till måltiderna, du som kämpar med vikten trots att du tycker att du gör alla rätt med maten.

Jag äter minst 100 g smör om dagen, men dricker det inte i fetkaffe utan som tillbehör till frukost, lunch och middag.

Jag märker att jag får mindre ork, mer värk och att hjärnan inte fungerar lika bra om jag drar ner på smöret, så det är rena medicinen för mig.

Måltidsdrycken är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger eller pressad citron.

Frasig ostomelett med räkor
Foto Mikael Eriksson

Till middagen som vi äter klockan 18 blir det ofta 200 gram kyckling, kalkon, fisk, skaldjur eller ägg, även då med ett varmt, grönt tillbehör, ibland en sallad men inte så ofta nu på vintern.

Varma, smörstekta grönsaker, oftast med lite benbuljong som får puttra med, mättar betydligt bättre har vi båda märkt.

Benbuljong införde jag dagligen i vår mat för 3,5 år sen och har fortsatt med det sen dess, det har gjort underverk med våra leder.

Kycklingbuljong
Foto Mikael Eriksson

För 2 år sen började jag lägga till pro- och prebiotika i form av surkål och bönor, kikärtor eller linser till maten varje dag, du kan läsa mer om det här.

Nu är probiotikan det viktigaste, vi äter nån form av mjölksyrat varje dag, baljväxter då och då men inte till varje mål längre som i början, växlar mellan olika källor av prebiotika.

Pre- och probiotika och var man hittar det kan du läsa mer om i min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag gjorde tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson som driver sidan Smarta Diabetiker.

Grädde och ost drog jag ner på för 5 år sen, när jag startade min Paleoblogg, på grund av att jag fick lite besvär med magen av den stora grädd/ostkonsumtionen under mina första LCHF-år.

Med åren har tarmfloran stabiliserat sig med hjälp av både buljongen och surkålen/bönorna, så nu fungerar det bra att äta lite av mjölkprodukter ibland, jag sparar det till festligare tillfällen.

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Att magen och tarmen nu mår bättre än förr har säkert hjälpt oss mycket med att lägga av med allt det söta, så det blir inga nya LCHF-efterrätter gjorda hemma hos oss.

Sött smakar helt enkelt inte alls gott numer, åtminstone för mig, Lennart har nog en bit kvar till det, men han undviker nu allt med socker för hälsans skull.

Under åren med Paleo blev det en del frukt i maten, men eftersom det triggar sötsuget så har vi gått över till att få vitaminer, mineraler och annat nyttigt från grönsaker istället.

När vi var i Turkiet i vinter blev det mycket paprika, aubergine och tomat, men här hemma är ju de ekologiska så otroligt dyra, så då är det bättre på alla sätt med lokalodlade vintergrönsaker.

Det blir mest olika former av kål, lök, morötter och fryst spenat och ärter nu på vintern, det är både miljösmart och plånboksvänligt istället för att köpa importerade grönsaker.

Kålpudding med sky på lingon och smör
Foto Mikael Eriksson

De här matrutinerna, 06, 12 och 18 är väldigt enkla att följa och i och med att vi äter rejäla portioner så finns det inget utrymme eller sug efter mellanmål eller kvällssnacks längre.

Det här gör att vi får en nattfasta på 12 timmar, som är mycket bra för att kroppen ska hinna med allt reparationsarbete under natten utan att bli störd av en nattmacka.

En del mår ju bra även på 14 eller 16 timmars nattfasta, men det här fungerar bäst för oss.

Så, det var lite grann om hur livet ser ut med vår LCHF idag, kanske kommer jag att utveckla det på lite nya spår framöver, men just nu känns det här riktigt bra.

Jag låter Mikael Erikssons vackra bilder på mina maträtter från Diabeteskokboken för män illustrera det här inlägget.

Jag gjorde den för 2 år sen tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, vi tyckte det behövdes en bok riktad till män i dessa tider när de flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, med deras speciella hälsoproblem.

Många har undrat om recepten passar även för kvinnor och icke-diabetiker, och ja, eftersom det är mina recept och ingen av oss har diabetes, så vet jag att det fungerar alldeles utmärkt.

Här kan du läsa en artikel från Diabetes Wellness om Lars-Erik och hans sätt att behandla sin Typ 2 Diabetes med hjälp av maten.

Recepten i Diabeteskokboken är det som mest liknar den typ av mat jag och Lennart äter, så vill du också prova på det här upplägget så ta en titt eller två i den.

Vill du träffa mig och ta del av min historia och det träningsprogram som hjälpt mig att komma tillbaka till en mycket bättre hälsa?

Då kan du följa med på de hälsoresor jag arrangerar tillsammans med kostrådgivaren Therese Renåker, läs mer här på Harmoniresor.se.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris
Foto Mikael Eriksson

Köttfärslimpa med bacon och timjan

Lättlagad husmanskost

Idag får du tips på en riktigt lättlagad färsrätt, perfekt att ta till som vardagsmiddag.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet var det här en populär lunchrätt både bland gästerna och hos oss i köket.

Tänk så mycket enklare än att rulla köttbullar eller forma pannbiffar när man skulle laga mat till hundratals gäster.

Idag använder jag fiberhusk som bindemedel istället för ströbröd, så blir den glutenfri och fungerar bra för alla.

Det här är en lite smakrikare limpvariant, med stekt lök, vitlök, timjan och bacon i smeten, men du kan förstås krydda den som vanliga köttbullar om du vill.

Ett gott tips för oss som äter LCHF; skär tunna skivor av den kalla köttfärslimpan och ät som ”smörgås” med smör och ost på.

Köttfärslimpa 3-4 port

400 g köttfärs

1 ägg

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g varmrökt bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör

1 msk fiberhusk

2 tsk torkad timjan

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

250 g cocktailtomater

1 msk smält smör

Hacka lök och vitlök fint och skär baconet i små tärningar.

Stek i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.

Blanda under tiden färsen med ägg, fiberhusk och kryddor, låt svälla i 30 minuter.

Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.

Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa.

Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.

Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.

Grädda i mitten av ugnen på 175° i 45 minuter, limpan ska kännas fast när den är färdig.

Ett kockknep är att köra ner en provsticka en liten stund i mitten av limpan och sen lägga mot underläppen.

Är stickan varm men inte alltför het, då är köttfärslimpan klar.

Annars kan du förstås använda stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.

Jag serverade min limpa med en svampsås, men en gräddig pepparsås eller bearnaisesås passar också bra till.

Vill du göra en lite festligare variant så finns recept på en baconlindad renfärslimpa i min kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo”.

Boken är skriven med Annika Dahlqvist och har förord av Ann Fernholm, du hittar den i länken ovan på Adlibris Bokrea för 129 kronor.

Baconlindad renfärslimpa från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson