Mjukt fröbröd
Glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt fröbröd LCHF och Paleo...

Nöt-, mandel-, mjölk- och glutenfritt bröd

Jag får ibland frågor om bröd för dem som inte tål nötter och mandel.

Här kommer ett mycket smakrikt bröd som istället är baserat på frön.

Tål du inte kokosnöten heller, så byt ut kokosoljan mot olivolja.

Brödet är dessutom mjölkfritt och glutenfritt, så det passar utmärkt för alla som äter mejerifri LCHF och Paleo eller måste utesluta det på grund av intolerans/allergi.

Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet kan du hitta i kryddbutiker eller på nätet.

Glutenfri limpa med frön

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

6 stora ägg

2 dl hett vatten

10 soltorkade tomater

2 dl pumpakärnor

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

½ dl kokosolja

½ dl tahini, sesampasta

½ dl finhackad timjan

½ dl svartkummin, Nigella Sativa

2 msk vallmofrön

1 tsk salt

Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.

Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.

Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.

Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.

Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.

Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.

Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.

Fröknäcke med nässlor och parmesan från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör

Fler goda baktips hittar du i de här kokböckerna, köpa gärna en eller ett par till dig själv eller som present.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Fröbröd Paleo/LCHF

Zucchinisallad till grillat

Grilltillbehör

Tycker du om potatissallad så kommer du att gilla den här zucchinisalladen.

Servera till grillat av alla slag, annars är den också god till pannbiff, stekt fisk och kyckling.

Zucchinisallad 2 port

2 dl tärnad zucchini

2 msk smör/kokosolja

½ tsk vit balsamvinäger

Salt och svartpeppar

Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in, ta från plattan och låt svalna.

Zucchinisallad

Blanda med:

1 dl majonnäs

1 dl strimlad sallad

1 dl hackade örter, ta de du tycker bäst om

1 tsk Dijonsenap

Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Låt stå och dra till sig i kylen en stund medan du eldar på grillen så blir den ännu godare.

Grillad bisonfilé med zucchinisallad

Här hittar du två av mina kokböcker som innehåller mängder med njutbara tillbehör till all slags grillat.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Biff Greta med palsternacka

Biff Greta

Favoritpytt

Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat.

När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass.

Då med potatis, men här har jag bytt ut den mot den aromatiska palsternackan.

Biff Greta 2 port

2-300 g ryggbiff eller oxfilé

1 gul lök

2 äggulor

2 tsk Dijonsenap

1 tsk grovkornig, osötad senap

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

3 msk smör till stekning

1 palsternacka

Skär biffen i små tärningar och hacka löken.

Blanda köttet i en bunke med äggulor, senap och Worcester.

Krydda ordentligt med salt och peppar, låt stå och dra åt sig av smakerna en stund.

Skär palsternackan i fina tärningar och stek gyllenbrun och mjuk i smör, krydda lätt med salt och peppar.

Hetta upp en omelettpanna, bryn smöret och häll ner köttet.

Låt bryna ett par minuter, vänd med stekspade och bryn en liten stund till.

Lägg upp på tallrik med palsternackan.

Jag serverade en sallad på späda maskrosblad till, det smakar ungefär som rucola.

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt fortsatta skrivande?

Då får du väldigt gärna köpa nån av mina kokböcker som du kan läsa mer om här.

Varm avokadosoppa med rostat bröd

Avocadosoppa

Vårgrön soppa

Dagens njutbara mattips blir en riktigt krämig och smakrik avokadosoppa, perfekt både som en lite finare kvällsrätt eller som en förrätt.

Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden, den smakar väldigt bra till fisk eller kyckling.

Snabblagad avokadosoppa 2 port

2 välmogna avokado

4 dl kokosgrädde/grädde

½ dl hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk kokosolja

Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

Några droppar vit balsamvinäger

Salt och peppar

Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Häll på grädde och kryddor, vispa och låt koka upp, smaksätt med Worcester och vinäger.

Sjud en minut medan du vispar, rör sen i örter och kokosolja.

Smaka av om soppan har lagom sälta och syra, servera med rostat bröd.

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Formfranska

Avocadosoppa

Torsk med tomatsås och svamppytt

Torsk med tomatsås

Snabblagad torsk 2 port

ca 400 g torsk i bitar

2 dl tomatröra

1 ekologisk citron

1 msk oregano

Salt och peppar

Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron.

Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden nedan och klicka ut ajvar i mellanrummen.

Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.

Jag använder sällan micro, men den här rätten gjorde jag i ett litet hotellkök på Mallorca för några år sen.

Kör fisken på läget under full effekt i micron, jag tog 3×1 minuter med en minuts vila mellan gångerna.

Då blev fisken lagom kokt i den typ av micro jag hade, du får känna efter hur effektiv din är, kör inte fisken för länge för då blir den torr.

I vanlig ugn blir 10-12 minuter på 175º lagom för den här rätten.

Du kan också steka fisken snabbt och värma tomatsåsen till i stekpannan när du vänt fisken.

Som tillbehör stekte jag tärnad pumpa, lök och ostronskivling i smör och kryddade med salt, peppar och paprikapulver.

Vanligt smör i skivor till, så mättar även den här fiskrätten riktigt länge.

Vill du ha fler tips på njutbara och mättande rätter, läs då mer om min matfilosofi och ta en titt på mina kokböcker här.

Torsk med tomatröra

Lyxa till pannbiffarna

Rosépepparbiffar

Rosépepparbiffar 2 port

300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt

1 ägg

2 msk sesamfrön

2 msk majonnäs

1 msk mortlad rosépeppar

2 msk smör

Salt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Doppa händerna i kallt vatten och forma till två biffar.

Stek dem i 3-4 minuter på var sida, beroende på hur tjocka du gör dem.

Stäng av plattan och låt biffarna steka färdigt några minuter på eftervärmen, så blir de saftiga.

Rosépepparträd

Röd grönsaksröra 2 port

8 cocktailtomater

1 röd paprika

1 liten rödlök

2 msk smör

2 msk finhackad, färsk timjan

2 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Skär tomaterna i fyra delar och paprikan i 1 cm stora bitar och hacka rödlöken fint.

Hetta upp smöret och fräs löken en minut utan att få färg.

Tillsätt paprika och tomat, krydda med salt och peppar.

Låt fräsa ett par minuter, häll då på vinäger och timjan, låt allt bli varmt.

Servera till biffarna och stekt zucchini, ett brynt vitlökssmör är gott till.

Fler tips på goda tillbehör till vårens middagar hittar du mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör.

Kryddsmör i paprika från min grillkokbok Foto Mikael Eriksson

Fried Rice – Stekt ris Lowcarb

Fried Rice LCHF och Paleo

Fried Rice med blomkål 2 port

150 g strimlat kyckling- eller kalkonbröst

150 g skalade räkor

3 dl grovriven blomkål

1 morot i smala stavar

1 dl strimlad salladslök

½ dl finstrimlad ingefära

2 strimlade vitlöksklyftor

1 röd chilipeppar

3 msk kokosolja

2 msk glutenfri tamarisoja

1 pressad lime

Ca ½ tsk salt

Omelett:

2 ägg

1 msk vatten

1 krm salt

Kärna ur och strimla chilipepparn fint, vill du ha en starkare rätt så behåll kärnorna.

Fräs blomkålsris, morotsstavar och chili i kokosolja ett par minuter, krydda med salt.

Stek äggsmeten som en pannkaka en minut på var sida.

Lägg upp på skärbrädan och rulla ihop, skär i strimlor.

Bryn köttet, rör ner ingefära och vitlök, krydda med salt, limesaft och soja.

Blanda ner räkorna, låt fräsa en minut.

Blanda samman kött och räkor med grönsakerna, hetta upp alltsammans.

Servera pytten med omelettstrimlor och pressad lime.

En klick majonnäs smaksatt med finhackad chili och lime blir ett gott och mättande tillbehör.

Fler goda recept, tips och tillbehör hittar du i mina kokböcker, jag blir väldigt tacksam om du stöttar mitt skrivande genom att köpa någon av dem.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Fried Rice LCHF/Paleo

Kryddig kycklinggryta

Kycklinggryta

Solgul kycklinggryta 2 port

400 g kycklingbröst

3 dl strimlad vitkål

3 dl strimlad zucchini

1 dl kokosflagor

1 dl kokosmjölk

2 msk finhackad ingefära

2 vitlöksklyftor

½ dl kokosolja

2 tsk curry

1 tsk gurkmejamix

Salt och chiliflingor

Lite limesaft eller vinäger

Skär kycklingbrösten i skivor på längden, sen i strimlor.

Stek dem i kokosolja, krydda med salt, curry, gurkmeja och chili.

Häll upp i en skål så länge, torka ur pannan och bryn zucchini och vitkål.

I en annan panna bryner du kokosflagorna med ingefära och vitlök en stund så de får lite färg.

Blanda allt, häll på kokosmjölken och hetta upp snabbt, smaka av om du vill ha mer kryddor.

En skvätt lime eller vinäger över sätter extra sting till rätten.

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt fortsatta skrivande?

Då får du väldigt gärna köpa någon/några av mina kokböcker som du kan läsa mer om här.

Kycklingwok med kokos, ingefära och curry

Mustigt långkok och tankar om hur vi kan stötta småföretagare

Långlagat

Igår på förmiddagen när det var riktigt kallt och ruggigt ute så tog jag hand om en del av påskmaten som inte hade gått åt.

Jag gjorde bland annat Halva Lindhas laxpaj på rökt röding och långlagat kalkonlår i ugnen, kryddat med bara ekologiskt örtsalt.

Det fick stå inne i 4 timmar på 125 grader, sista timmen med strimlad morot och schalottenlök runtom.

Jag serverade kalkonköttet med en pizzasallad på spetskål, bearnaisesås och en bönsallad som jag gjorde till påsk.

Nu kommer det att bli en hel del långkokt mat härhemma, det blir ju så otroligt gott och sköter sig själv medan man går ut på promenad.

Jag har sån tur att det ligger flera riktigt bra matbutiker i kvarteren runtom där vi bor på Kungsholmen, så ett par gånger i veckan blir det matshopping av hög kvalitet.

Vi har ingen frys i vår lilla etta, bara ett litet kylskåp, så jag kan inte handla hem några större kvantiteter.

Fruktaffären på Hantverkargatan

Grönsaker, rökt fisk, räkor, smör ägg m.m köper jag på Fruktaffären på Hantverkargatan.

Alldeles i närheten av den ligger Taylors & Jones, där blev det några skivor fin fläskkarré och ett kilo oxsvans inköpt igår på eftermiddagspromenaden.

Det blev också en tur in på Wijnjas Grosshandel, där köpte jag fryst torskrygg och ankbröst, så nu är kylen laddad igen.

I dessa besvärliga Coronatider tycker jag att det är extra viktigt att stötta de små företagarna, så jag handlar så mycket som möjligt hos dem istället för i större matbutiker.

Även jag är en av alla dessa småföretagare som påverkats, med bland annat flera inställda föreläsningar nu i maj och juni.

Vill du stötta mitt skrivande så får du väldigt gärna köpa min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, där finns mängder av gott som passar till både långkokt och snabblagad mat.

Oxsvansragu med tomat och rödvin

ca 1 kg styckad oxsvans

50 g smör/kokosolja

1 burk skalade plommontomater (Mutti)

1 burk krossade tomater

2 dl rödvin

3 stora vitlöksklyftor

2 lökar

2 msk Dijonsenap

2 msk tomatpuré

1 msk oregano

1 tsk Worcestershiresauce

Skal från ½ ekologisk citron

Salt och grovmald svartpeppar

Bryn oxsvansen runt om i smör/olja i en stor gryta, krydda ordentligt med salt och peppar.

Köttet kan också läggas ner rått i tomatsåsen, då blir tillagningen ännu enklare, men grytan blir inte riktigt lika smakrik.

Skär lök och vitlök i bitar och lägg ner bland köttet och låt bryna en stund.

Häll över vin och tomater, koka upp, rör ner all smaksättning och blanda runt.

Koka upp och ställ in i ugnen på 100° med lock på, vänd köttbitarna efter någon timme.

Efter 8 timmar kan du känna om köttet blivit mört med en sticka, om inte så låt stå nån timme till.

Servera i djup tallrik med såsen runt om och gärna några gröna tillbehör på sidan om.

Det blir rätt mycket sås, resterna kan du använda till pannbiffar eller korv stroganoff.

Laxpudding på blomkål med skirat smör

Laxpudding LCHF

Restgratäng

Har du kvar lite rökt och/eller gravad lax sen påskbordet?

Testa då den här enkla laxpuddingen, gammaldags husmanskost på nytt sätt där blomkål ersätter den kolhydratrika potatisen.

Använder du kokosgrädde så pressa gärna i en halv citron när du vispar ner äggen, då känns inte kokossmaken så väl.

Fler kolhydratsnåla recept hittar du i min nyutkomna kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Laxpudding med skirat smör 4 port

1 blomkålshuvud

3-400 g kallrökt eller gravad lax

6 ägg

4 dl grädde/kokosgrädde

1 dl finhackad dill

Salt och peppar

100 g smör

Skär blomkålen i mindre bitar, koka den mjuk under lock i lite saltat vatten.

Häll av vattnet och mosa grovt med potatisstöt tillsammans med 1 dl av grädden.

Mosa inte för mycket, det blir gott om det är lite bitar i moset.

Blanda ner ägg, grädde och kryddor.

Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager av blomkålsmoset i botten.

Täck med skivad lax och strö dillen över, bred resten av moset som ett täcke över.

Grädda i 175° i 40 minuter tills äggstanningen är fast.

Smält under tiden smöret på svag värme, så innehållet av salt och mjölk sjunker mot botten.

Servera laxpuddingen med det skirade smöret och en grönsallad.