Brownie & Nutella paj
Brownie & Nutella paj
Ugn: 175°c
Mördeg:
170 gr smör
125 gr florsocker
1 ägg
1/4 tsk bakpulver
335 gr mjöl


Kör ihop de 4 första ingredienserna, sen tillsätt allt mjöl på en gång, kör ihop tills blandat. Kör inte längre än nödvändigt.
Låt ligga i kyl 30 minuter.
Fodra en pajfrom 26 cm med pajdegen och ställsedan in i kylen igen.
Kakdeg

115 gr kallt smör
1,2 dl socker
1 st ägg
1 tsk vaniljextrakt
3,6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Blir massa kakdeg över så hälften är tillräckligt men kan bakas ut till kakor.
Köres ihop snabbt till en deg som förvaras i kyl medan brownie-fyllningen görs.
Brownielager:
1,6 dl mjöl
1,2 dl kakao
1 tsk espressopulver
2/8 tsk bakpulver
60 gr smält smör
1,2 dl socker
1,2 dl farinsocker
2 st ägg
1 tsk vanilj
1,2 dl Nutella
Vispa ihop socker, farin och smält smör. Rör ner ägg och vanilj, vänd sedan ner de torra ingredienserna som blandats först i separat skål.
Häll ner i det kylda pajskalet.
Värm Nutellan något i micron, Sprid ut över brownielagret.
Smula över kakdeg men täck inte hela tårtan.
Baka i ca 30 minuter, låt svalna i formen.


Knäckig rabarberpaj
Linzertorte


Ingredienser
150g strösocker
150g vetemjöl , plus extra för utkavling
150g  mandelmjöl
rejäl nypa mald kanel
150g kallt smör , skuren i tärningar
1 ägg , lätt vispat
340 gr hallonsylt
½ tsk florsocker , dekorera ( valfritt )

1.Placera socker , mjöl , mandelmjöl och kanel i en stor bunke och rör tills väl kombinerat .
2.Tillsätt kuber av smör och gnugga dem i mjölblandningen med fingertopparna tills blandningen liknar grova brödsmulor . Det ska kännas ganska fuktig .
3.Tillsätt ägget och rör om med en träslev tills degen är blandad, sedan knåda lätt till en boll . Väg degen och ta en fjärdedel för att använda för dekorationsgallret. Rulla resten till en boll och tryck ut degen jämnt i en bakform, även upp på kanterna.
 
4. Häll i hallonsylten och jämna till den med en sked.
 
5. Forma resterad deg till en korv och rulla ut på en väl mjölad yta för att kavla till en rektangel  Skär degen i 1,5 cm i strimlor . Placera remsorna över sylten, först i en riktning och sedan den andra , för att skapa ett korsmönster över fyllningen . Tryck kanterna för att täta , nyp bort överskottet av degen och jämna fogarna ner med fingertopparna .Kyl tårta i kylen i 30-60 minuter .
6.Sätt ugnen till 190 ° . Sätt tårtan på en plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills  blekt gyllenbrun . Låt svalna i formen i 5-10 minuter , för över till sval yta.
7.Pudra med florsocker.
Persikapaj

 Läste på Amerikanska sidor att det tydligen är National Peach Month så det blev lite bakat med persika då så klart.

Deg:
300 gr vetemjöl
200 kallt smör
5 msk iskallt vatten
 
Fyllning:
1 kg skalade tärnade persikor
1,8 dl socker
1 tsk kanel
0,5 dl maizena
 
Florsocker för pudring av ovansidan


Bearbeta ihop smör och mjöl, tillsätt vatten och kör bara ihop tills det blivit en deg. Kör du för länge kan degen bli seg.
Dela i 2 lika stora bitar, plasta in och lägg i kylen minst 1/2 timme.
 

Kavla ut ena degen och lägg i en pajform..
Vispa ihop socker, kanel och maizena. Tillsätt persikabitarna och blanda runt så att alla täcks av blandningen. Häll i pajskalet.
Kavla ut den andra degen, lägg på remsor som du flätar och knip ihop bort överflödig deg. 

 
Ugn 200° 20 minuter
175° 50 minuter
 
Lägg på folie om ytan blir för brunt för snabbt.
 
Lite Persikasylt räckte det till också.
Enligt Dansukker sida: 1 kg frukt plus 1 kg syltsocker.
Grasshopperpaj



Det blev ett hopplock av två recept, botten från Nigella och fyllning från Hummingbird bakery.
 
Botten:
28 st dubbla Oreos
45 gr smält smör
 
Kör Oreos till smulor i en mixer, tillsätt smöret.
Tryck ut i botten och upp på kanterna på en pajform ca 23 cm.
Låt stå kallt i 30-40 minuter.
 
Fyllning:
180 gr Marsmallows
1 3/4 dl mjölk
Creme de menthe essence
grön livsmedelsfärg
3 dl grädde plus till dekoreringen
 
Evt riven choklad och minioreos
 
Häll mjölken i en kastrull, tillsätt marsmallowsen, låt smälta på svag värme.
Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt creme de menthe och grön färg, rör runt till färgen är jämn.
Låt svalna ca 10-15 minuter.
Vispa 3 dl grädde så mjuka toppar bildas.
Vänd ner i marsmallowblandningen.
Håll i pajskalet och låt stå i kylen 1-2 timmar eller över natten.
När den stelnat, vispa grädde och spritsa eller klicka över ovanpå pajen. Strö riven choklad på och dekorera med minioreos.
 
 
 

Rabarber & hallonpaj
Receptet kommer ur boken The Artful pie.
Pajdeg:
7,6 dl vetemjöl
225 gr smör kallt
8-10 msk väldigt kallt vatten
 
Fyllning:
2,5-3,8 dl socker beroende på surhetsgrad hos rabarbern
0,7 dl mjöl
7,5 dl rabarber skurna i mindre bitar
7,5 dl frysta hallon
1 msk smör
 
Ugn: 200 °c
 
Kör snabbt ihop det kalla smöret (i små bitar) med mjölet, när det är smuligt tillsätt vatten och kör
tills det är en deg, överarbeta inte.
Platta ut och plasta in och låt vila i kylskåp.
 
Kavla ut och fodra en pajform som är ca 25 cm. Låt vila i kyl medan du gör pajfyllningen.
 
I en stor skål vispa ihop mjöl och socker, tillsätt rabarber och hallon och se till att allt blir täckt med mjölblandningen.
Häll fyllningen i pajskalet.
Klicka över 1 msk smör.
Dekorera med mer deg.
Sätt in i ugnen och baka tills gyllenbrun ca 1 timme.
Låt svalna i minst 2 timme innan servering.

Smultron cheesecake pie
Pajskal
200 gr krossade digestivekex
100 gr smält smör
 
Fyllning:
3-5 dl smultron
450 gr Philadephiaost
1,3 dl socker
2 stora ägg
1 tsk citronjuice
 
Topping:
2,5 dl creme fraiche
2 msk socker
1 vaniljextrakt
 
Smultronkräm
2 msk socker evt mer
1 msk maizena
1 msk citronjuice
5 dl smultron
evt lite vatten
Smultronessence
 
Ugn 190°c
 
Blanda ihop kexsmulor och smält smör och tryck ut i en pajform ca 25cm.
Fördela smultronen över pajskalet och sätt in i kylen medan du gör fyllningen.
Vispa Philadelphiaost och socker tills slätt. Tillsätt ägg och citronjuice.
Häll smeten i pajskalet. Baka i 25 minuter.  Medan pajen står i ugnen rör ihop toppingen.
Ta ut pajen ur ugnen och skeda ut toppingen försiktigt ovanpå och fördela ut över hela.
Baka ytterligare i 5 minuter.
Låt pajen svalna och ställ sedan i den i kylen minst 4 timmar. Håll pajen täckt tills servering.
 
I en kastrull rör ihop socker, maizena och citronjuice. Placera på medium värme och rör i hälften av smultronen. Ta bort från värmen när det tjocknat, tillsätt evt lite vatten om det är för tjockt, rör sedan ner resterande smultron. Tillsätt evt smultronessence för mer smak.