Spiced Pear & Apple pie

CRUST

Double Crust Classic Crisco
4,8 dl mjöl
1 tsk salt
145 gr Crisco
4 till 8 matskedar iskallt vatten

Förberedelser
Blanda mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt Crisco och vaniljsocker och kör ihop. Tillsätt evt kallt vatten lite i taget tills det bildas en deg.
Dela degen i 2 delar och
Forma dessa till plattor och plasta in den i folie och kyl minst 30 minuter.

  • Värm ugnen till 225°c.
  • Kavla ut en degplatta för att passa en form på ca 24 cm. Pressa ut den utan att sträcka på degen. Forma kanten.
  • Fyllning
  • 9,5 dl skalade, tunt skivade päron
  • 5 dl skalade, tunt skivade äpplen
  • 1,8 dl socker

  • 2 msk mjöl

  • 3/4 tsk kanel
  • 1/4 tsk ingefära
  • 1/4 tsk salt

  • 1 msk citronjuice

  •   Mjölk

  •   Kanel och socker
    Gör så här:
    Kombinera, päron, äpplen, socker, mjöl, kanel, ingefära, salt och citronjuice i en stor skål.
     Fördela i pajskalet.
    Kavla ut den sista degen. Dekorera med helt lock (då måste man skära några skåror i degen) eller skär ut remsor och gör ett galler.
      Pensla med mjölk och strö kanel och socker på.
     Baka 30-40 minuter eller tills gyllenbrun.
     
    Blueberry Bavarian Pie

     
     
    Ingredients
    CRUST

    • 4,8 dl mjöl
      1 tsk salt
      145 gr Crisco
      4 till 8 matskedar iskallt vatten
    • 1 tsk vanilj
    • 60 gr vit choklad
    Blåbärsfyllning
    • 12 dl blåbär, uppdelade i 2 lika delar
    • 3 st Gelatinblad.
    • 3 dl socker
    • 0,6 dl Maizena
    • 2 tsp citronjuice
    Bavarian lager
    • 2 st gelatinblad
    • 0,6 dl kallt vatten
    • 2,4 dl blåbär
    • 0,8 dl socker
    • 3,6 dl grädde
    TOPPING
    •   Sötad vispad grädde
    •   Blåbär eller chokladspån
     
    Förberedelser
    Blanda
     mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt Crisco och vaniljsocker och kör ihop. tillsätt evt kallt vatten lite i taget tills det bildas en deg.

    Forma degen till en platta och plasta in den i folie och kyl minst 30 minuter.Värm ugnen till 225°c. Kavla ut degplattan för att passa en form på ca 24 cm. Pressa ut den utan att sträcka på degen. Forma kanten. Pricka botten och kanterna noggrant för att förhindra krympning. Baka 18-20 minuter eller tills gyllenbrun. Låt svalna.
    Smällt den vita chokladen och pensla insidan på pajformen.
    Blåbärsfyllning
     
     Häll 6 dl blåbär i en kastrull. Krossa bären. Rör ner socker och maizena.. Låt koka på medium värme tills krämen tjocknat. Lägg 3 gelatinblad i kallt vatten i ca 10 minuter. Krama ur vattnet och lägg dom i blåbärskrämen. Låt svalna. 
    Rör ner övriga blåbär och citronjuice, ställt kallt.
    BAVARIAN LAGER
     
     Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Purea 2,4 dl blåbär. Hetta upp purén på medelvärme. Rör ner gelatinbladen och låt smälta. Rör ner sockret. Ta bort från värmen, låt kallna till det nästan stelnat.
     
     Vispa grädden medelhårt. Vänd ner blåbärspurén. Ställ i kyl.
     
     Fördela blåbärsfyllningen i pajskalet. Lägg på Bavarian Lager.Man kan också vänta tills blåbärsfyllningen stelnat lite.  Låt stå i kyl tills den stelnat, helst över natten. Garnera med vispad grädde och evt chokladspån.
     
     


     
     
     
     

    Halloweenskoj
    En vanlig bålbärspaj piffades upp med färgad deg och dekorationer.
    Jag använde här Progel:

    Spagetti kokas i lite ätbar färg här Progel röd och grön, falukorven fixade barnen gulliga monster av.

    Vanliga vattenfranska med lite Progel i hälften av bullarna, efter bakning målades ansikten med ätbar färg på penna:
    No-Bake White Chocolate Velvet Pie
    http://chocolatechocolateandmore.com/no-bake-white-chocolate-velvet-pie/

    IngredienserBotten

    250 g (ca 30 Oreo cookies), fyllning borttagen   
    80 g osaltat smör, smält

    Krossa oreo-cookies i en matberedare, blanda med det smälta smöret och tryck ner det i botten på en form med löstagbar kant.
     
    3,5 dl vit choklad
         225 gr färskost, rumstemperatur
         1 tsk vaniljextrakt
         2,5 dl vispgrädde

    Instruktioner
     

      I en mikrovågsugn säker skål, placera vita choklad chips.  
    Värm i 1 minut. Ta bort från mikrovågsugn och rör om tills chokladen är helt smält, hetta i ytterligare 15 sekunder vid behov. Låt svalna till rumstemperatur.
         I en stor skål, vispa grädde tills det bildas mjuka toppar.
    Sätt åt sidan.
         Kombinera smält vit choklad, cream cheese och vaniljextrakt tills det är slätt. Vänd ner vispgrädden.  
    När väl blandat, skeda blandningen i över Oreobotten och jämna till.
         Låt stå i kylskåp 2-3 timmar före servering.

    Här serverad med jordgubbskompott som består av frysta jordgubbar kokta med lite socker.
    Körsbärspaj

    Ugn:200°c
     
    Körsbärsfyllning:

    1 liter urkärnade, frysta körsbär
    4,8 dl saft från de tinade körsbären, späd med vatten till rätt mängd
    • 0,8 dl majsstärkelse
    • 0,8 dl farinsocker
    • 0,8 dl vitt socker
    1 tsk mandel extrakt
    2 tsk vanilj

    Instruktioner
    1.Tina körsbärenlåt de hänga i sil över en skål i ett par timmar för att separera körsbär från juice
    2.Blanda majsstärkelse med båda socker; placera juicen i en medelstor kastrull och vispa i de torra ingredienserna.
    3.Värm på medel låg värme, rör om tills det tjocknar och blir genomskinlig; blandningen kommer att vara mycket tjock
    4.Tillsätt körsbär, under ständig omrörning för att få blandningen tillbaka till att koka: 1-2 minuter (det kommer inte riktigt koka, men kommer bubbla i en minut eller två om du fortsätter att röra hela tiden)
    5.Ta bort från värme omedelbart annars blir körsbären överkokta.
    6.Rör i mandel och vanilj; häll i på glasburk.
    7.Låt svalna till rumstemperatur.
    8.Frys pajfyllningen, eller förvara i kylskåp i 2-3 veckor i tätsluten behållare.

    http://www.acanadianfoodie.com/2014/04/02/homemade-sour-cherry-pie-filling-like-the-one-in-the-can-but-better/

    Pajdeg:


    5,4 dl mjöl
    1,2 dl mandelmjöl
    3 msk strösocker
    225 gr mycket kallt osaltat smör, skuren i bitar
    4-5 matskedar isvatten,
     
    Kombinera mjöl, mandelmjöl och socker i en matberedare och pulsa för att kombinera.
    Tillsätt smörbitarna jämnt över ytan.
    Pulsa tills smöret bryts upp i ärtstora smular, ca 20-25 korta pulser.
    Häll över några matskedar vatten och pulsa på låg hastighet, tillsätt mer vatten tills degen börjar bara att komma samman. Du kanske inte behöver allt vatten.
    Dela upp degen i två lika bollar linda hårt i två lager av plastfolie, plattartill skivor, och lägg i kylskåp minst 1 timme eller över natten.
    Ta ut en degplatta ur kylen och låt stå i rumstemperatur i 5 minuter för att mjuka upp något.
    Kavla ut på ett lätt mjölat bakbord till en 30 cm cirkelFlytta försiktigt degen till en 26 cm pajform. Trimma kanterna på degen. Häll i pajfyllningen och förvara i kylskåp medan du förbereder pajskalet till gallret.
     
    På ett lätt mjölat bakbord, rulla ut andra pajskalet till en 30 cm cirkel.
    Du kan använda detta som ett helt pajlock eller göra ett galler.
     
     
    Skär cirkeln i 0,5-1 cm breda remsor.
    Pensla kanterna på pajen med ägg.
    Ordna hälften av remsorna vertikalt över toppen av kakan, med de längsta remsorna i centrum
    Vik försiktigt tillbaka varannan remsa mot mitten. Placera en lång remsa av deg horisontell till de andra remsorna över mitten av kakan. Fäll ut de vikta remsorna att ligga platt ovanpå den horisontella remsan. Vik tillbaka remsorna som inte viks tillbaka förra gången, placera ytterligare horisontella remsor, sedan vik igen. Upprepa tills gallret är klar. Tryck ner kanterna på gallret för att fästa i pajbottens deg. Trimma till kanten.  Pensla med ägg och strö över råsocker (om så önskas).
     
    Baka i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Blir kanterna bruna fort , täck med folie under sista tiden.
    Pajen behöver svalna minst 3 timmar innan uppskärning.
    Körsbärspaj

    Ugn:200°c
     
    Körsbärsfyllning:

    1 liter urkärnade, frysta körsbär
    4,8 dl saft från de tinade körsbären, späd med vatten till rätt mängd
    • 0,8 dl majsstärkelse
    • 0,8 dl farinsocker
    • 0,8 dl vitt socker
    1 tsk mandel extrakt
    2 tsk vanilj

    Instruktioner
    1.Tina körsbärenlåt de hänga i sil över en skål i ett par timmar för att separera körsbär från juice
    2.Blanda majsstärkelse med båda socker; placera juicen i en medelstor kastrull och vispa i de torra ingredienserna.
    3.Värm på medel låg värme, rör om tills det tjocknar och blir genomskinlig; blandningen kommer att vara mycket tjock
    4.Tillsätt körsbär, under ständig omrörning för att få blandningen tillbaka till att koka: 1-2 minuter (det kommer inte riktigt koka, men kommer bubbla i en minut eller två om du fortsätter att röra hela tiden)
    5.Ta bort från värme omedelbart annars blir körsbären överkokta.
    6.Rör i mandel och vanilj; häll i på glasburk.
    7.Låt svalna till rumstemperatur.
    8.Frys pajfyllningen, eller förvara i kylskåp i 2-3 veckor i tätsluten behållare.

    http://www.acanadianfoodie.com/2014/04/02/homemade-sour-cherry-pie-filling-like-the-one-in-the-can-but-better/

    Pajdeg:


    5,4 dl mjöl
    1,2 dl mandelmjöl
    3 msk strösocker
    225 gr mycket kallt osaltat smör, skuren i bitar
    4-5 matskedar isvatten,
     
    Kombinera mjöl, mandelmjöl och socker i en matberedare och pulsa för att kombinera.
    Tillsätt smörbitarna jämnt över ytan.
    Pulsa tills smöret bryts upp i ärtstora smular, ca 20-25 korta pulser.
    Häll över några matskedar vatten och pulsa på låg hastighet, tillsätt mer vatten tills degen börjar bara att komma samman. Du kanske inte behöver allt vatten.
    Dela upp degen i två lika bollar linda hårt i två lager av plastfolie, plattartill skivor, och lägg i kylskåp minst 1 timme eller över natten.
    Ta ut en degplatta ur kylen och låt stå i rumstemperatur i 5 minuter för att mjuka upp något.
    Kavla ut på ett lätt mjölat bakbord till en 30 cm cirkelFlytta försiktigt degen till en 26 cm pajform. Trimma kanterna på degen. Häll i pajfyllningen och förvara i kylskåp medan du förbereder pajskalet till gallret.
     
    På ett lätt mjölat bakbord, rulla ut andra pajskalet till en 30 cm cirkel.
    Du kan använda detta som ett helt pajlock eller göra ett galler.
     
     
    Skär cirkeln i 0,5-1 cm breda remsor.
    Pensla kanterna på pajen med ägg.
    Ordna hälften av remsorna vertikalt över toppen av kakan, med de längsta remsorna i centrum
    Vik försiktigt tillbaka varannan remsa mot mitten. Placera en lång remsa av deg horisontell till de andra remsorna över mitten av kakan. Fäll ut de vikta remsorna att ligga platt ovanpå den horisontella remsan. Vik tillbaka remsorna som inte viks tillbaka förra gången, placera ytterligare horisontella remsor, sedan vik igen. Upprepa tills gallret är klar. Tryck ner kanterna på gallret för att fästa i pajbottens deg. Trimma till kanten.  Pensla med ägg och strö över råsocker (om så önskas).
     
    Baka i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Blir kanterna bruna fort , täck med folie under sista tiden.
    Pajen behöver svalna minst 3 timmar innan uppskärning.
    Körsbärspaj

    Ugn:200°c
     
    Körsbärsfyllning:

    1 liter urkärnade, frysta körsbär
    4,8 dl saft från de tinade körsbären, späd med vatten till rätt mängd
    • 0,8 dl majsstärkelse
    • 0,8 dl farinsocker
    • 0,8 dl vitt socker
    1 tsk mandel extrakt
    2 tsk vanilj

    Instruktioner
    1.Tina körsbärenlåt de hänga i sil över en skål i ett par timmar för att separera körsbär från juice
    2.Blanda majsstärkelse med båda socker; placera juicen i en medelstor kastrull och vispa i de torra ingredienserna.
    3.Värm på medel låg värme, rör om tills det tjocknar och blir genomskinlig; blandningen kommer att vara mycket tjock
    4.Tillsätt körsbär, under ständig omrörning för att få blandningen tillbaka till att koka: 1-2 minuter (det kommer inte riktigt koka, men kommer bubbla i en minut eller två om du fortsätter att röra hela tiden)
    5.Ta bort från värme omedelbart annars blir körsbären överkokta.
    6.Rör i mandel och vanilj; häll i på glasburk.
    7.Låt svalna till rumstemperatur.
    8.Frys pajfyllningen, eller förvara i kylskåp i 2-3 veckor i tätsluten behållare.

    http://www.acanadianfoodie.com/2014/04/02/homemade-sour-cherry-pie-filling-like-the-one-in-the-can-but-better/

    Pajdeg:


    5,4 dl mjöl
    1,2 dl mandelmjöl
    3 msk strösocker
    225 gr mycket kallt osaltat smör, skuren i bitar
    4-5 matskedar isvatten,
     
    Kombinera mjöl, mandelmjöl och socker i en matberedare och pulsa för att kombinera.
    Tillsätt smörbitarna jämnt över ytan.
    Pulsa tills smöret bryts upp i ärtstora smular, ca 20-25 korta pulser.
    Häll över några matskedar vatten och pulsa på låg hastighet, tillsätt mer vatten tills degen börjar bara att komma samman. Du kanske inte behöver allt vatten.
    Dela upp degen i två lika bollar linda hårt i två lager av plastfolie, plattartill skivor, och lägg i kylskåp minst 1 timme eller över natten.
    Ta ut en degplatta ur kylen och låt stå i rumstemperatur i 5 minuter för att mjuka upp något.
    Kavla ut på ett lätt mjölat bakbord till en 30 cm cirkelFlytta försiktigt degen till en 26 cm pajform. Trimma kanterna på degen. Häll i pajfyllningen och förvara i kylskåp medan du förbereder pajskalet till gallret.
     
    På ett lätt mjölat bakbord, rulla ut andra pajskalet till en 30 cm cirkel.
    Du kan använda detta som ett helt pajlock eller göra ett galler.
     
     
    Skär cirkeln i 0,5-1 cm breda remsor.
    Pensla kanterna på pajen med ägg.
    Ordna hälften av remsorna vertikalt över toppen av kakan, med de längsta remsorna i centrum
    Vik försiktigt tillbaka varannan remsa mot mitten. Placera en lång remsa av deg horisontell till de andra remsorna över mitten av kakan. Fäll ut de vikta remsorna att ligga platt ovanpå den horisontella remsan. Vik tillbaka remsorna som inte viks tillbaka förra gången, placera ytterligare horisontella remsor, sedan vik igen. Upprepa tills gallret är klar. Tryck ner kanterna på gallret för att fästa i pajbottens deg. Trimma till kanten.  Pensla med ägg och strö över råsocker (om så önskas).
     
    Baka i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Blir kanterna bruna fort , täck med folie under sista tiden.
    Pajen behöver svalna minst 3 timmar innan uppskärning.
    Brownie & Nutella paj
    Brownie & Nutella paj
    Ugn: 175°c
    Mördeg:
    170 gr smör
    125 gr florsocker
    1 ägg
    1/4 tsk bakpulver
    335 gr mjöl


    Kör ihop de 4 första ingredienserna, sen tillsätt allt mjöl på en gång, kör ihop tills blandat. Kör inte längre än nödvändigt.
    Låt ligga i kyl 30 minuter.
    Fodra en pajfrom 26 cm med pajdegen och ställsedan in i kylen igen.
    Kakdeg

    115 gr kallt smör
    1,2 dl socker
    1 st ägg
    1 tsk vaniljextrakt
    3,6 dl mjöl
    1 tsk bakpulver
    Blir massa kakdeg över så hälften är tillräckligt men kan bakas ut till kakor.
    Köres ihop snabbt till en deg som förvaras i kyl medan brownie-fyllningen görs.
    Brownielager:
    1,6 dl mjöl
    1,2 dl kakao
    1 tsk espressopulver
    2/8 tsk bakpulver
    60 gr smält smör
    1,2 dl socker
    1,2 dl farinsocker
    2 st ägg
    1 tsk vanilj
    1,2 dl Nutella
    Vispa ihop socker, farin och smält smör. Rör ner ägg och vanilj, vänd sedan ner de torra ingredienserna som blandats först i separat skål.
    Häll ner i det kylda pajskalet.
    Värm Nutellan något i micron, Sprid ut över brownielagret.
    Smula över kakdeg men täck inte hela tårtan.
    Baka i ca 30 minuter, låt svalna i formen.


    Brownie & Nutella paj
    Brownie & Nutella paj
    Ugn: 175°c
    Mördeg:
    170 gr smör
    125 gr florsocker
    1 ägg
    1/4 tsk bakpulver
    335 gr mjöl


    Kör ihop de 4 första ingredienserna, sen tillsätt allt mjöl på en gång, kör ihop tills blandat. Kör inte längre än nödvändigt.
    Låt ligga i kyl 30 minuter.
    Fodra en pajfrom 26 cm med pajdegen och ställsedan in i kylen igen.
    Kakdeg

    115 gr kallt smör
    1,2 dl socker
    1 st ägg
    1 tsk vaniljextrakt
    3,6 dl mjöl
    1 tsk bakpulver
    Blir massa kakdeg över så hälften är tillräckligt men kan bakas ut till kakor.
    Köres ihop snabbt till en deg som förvaras i kyl medan brownie-fyllningen görs.
    Brownielager:
    1,6 dl mjöl
    1,2 dl kakao
    1 tsk espressopulver
    2/8 tsk bakpulver
    60 gr smält smör
    1,2 dl socker
    1,2 dl farinsocker
    2 st ägg
    1 tsk vanilj
    1,2 dl Nutella
    Vispa ihop socker, farin och smält smör. Rör ner ägg och vanilj, vänd sedan ner de torra ingredienserna som blandats först i separat skål.
    Häll ner i det kylda pajskalet.
    Värm Nutellan något i micron, Sprid ut över brownielagret.
    Smula över kakdeg men täck inte hela tårtan.
    Baka i ca 30 minuter, låt svalna i formen.


    Brownie & Nutella paj
    Brownie & Nutella paj
    Ugn: 175°c
    Mördeg:
    170 gr smör
    125 gr florsocker
    1 ägg
    1/4 tsk bakpulver
    335 gr mjöl


    Kör ihop de 4 första ingredienserna, sen tillsätt allt mjöl på en gång, kör ihop tills blandat. Kör inte längre än nödvändigt.
    Låt ligga i kyl 30 minuter.
    Fodra en pajfrom 26 cm med pajdegen och ställsedan in i kylen igen.
    Kakdeg

    115 gr kallt smör
    1,2 dl socker
    1 st ägg
    1 tsk vaniljextrakt
    3,6 dl mjöl
    1 tsk bakpulver
    Blir massa kakdeg över så hälften är tillräckligt men kan bakas ut till kakor.
    Köres ihop snabbt till en deg som förvaras i kyl medan brownie-fyllningen görs.
    Brownielager:
    1,6 dl mjöl
    1,2 dl kakao
    1 tsk espressopulver
    2/8 tsk bakpulver
    60 gr smält smör
    1,2 dl socker
    1,2 dl farinsocker
    2 st ägg
    1 tsk vanilj
    1,2 dl Nutella
    Vispa ihop socker, farin och smält smör. Rör ner ägg och vanilj, vänd sedan ner de torra ingredienserna som blandats först i separat skål.
    Häll ner i det kylda pajskalet.
    Värm Nutellan något i micron, Sprid ut över brownielagret.
    Smula över kakdeg men täck inte hela tårtan.
    Baka i ca 30 minuter, låt svalna i formen.