Halva Lindhas laxpaj på mitt sätt

Läcker picknickpaj

Min goda vän Lindha Vikström, i LCHF-kretsar mer känd som Halva Lindha, har hittat på en mycket god laxpaj med ost som botten istället för pajdeg.

Den serveras på Ecocaféet i Östersund där Lindha jobbade i 3 år, som ett LCHF-alternativ till de idag mestadels veganska rätterna på menyn.

Jag gjorde en lite annorlunda variant på laxpajen häromdagen och tog med den kall på picknick till borgen här i Alanya.

Tycker du om min typ av mat så följ även bloggen Halva Lindha, där finns både mycket läsvärt och god mat.

Jag uppskattar verkligen Lindhas blogg, den är ärlig och utlämnande, hon beskriver både sina med- och motgångar på sin vikt- och hälsoresa.

Vi har väldigt liknande kostfilosofi, föredrar båda rejäl husmanskost och snålar inte på fettet i maten.

Jag följde grundreceptet på Lindhas paj, men la till några nävar bladspenat till purjolöken, lite hackad paprika och gröna linser.

Istället för varmrökt lax så tärnade jag vanlig kallrökt lax och hoppade även över grädden i originalreceptet, pajen blir god och saftig även med bara ägg.

Här kan du läsa ett inlägg Lindha skrev häromdagen, Rörigt i LCHF-grytan, om att det är så många olika råd inom kostvärlden idag, jag håller helt med henne.

Det är inte så lätt att vara nybörjare på LCHF idag, som när jag började för 10 år sen.

Här några bilder från vår utflykt, det var den första riktigt varma vårdagen.

Jag gick sen hela vägen hem till stan, så glad och tacksam att jag efter många år med svårigheter att gå nu klarar en sån promenad.

Bra mat och lagom med träning kan göra underverk även med en skadad rygg.

Köttfärspaj glutenfri LCHF

Glutenfri paj

Den här pajen har jag gjort flera gånger nu i vinter, den har fått vara med på både flygresor och picknick.

Inspiration till den bottenlösa pajen har jag fått från min vän Lindha Vikström som gör en mycket god laxpaj till Ecocaféet.

Efter receptet följer lite tankar kring min matfilosofi och även några bilder från en utflykt till Borgen i Alanya nu i april.

Missa inte ett besök till de äldsta delarna av Alanya om du åker dit i sommar, då ska även linbanan från Kleopatrastranden vara färdig.

Köttfärspaj 2-3 port

250 g köttfärs, jag hade lammfärs

100 g ostronskivling eller annan svamp

2 tomater

1 liten zucchini

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl kycklingbuljong

2 msk tomatpuré

1 tsk oregano

1 tsk balsamvinäger

50 g smör

Salt och chiliflingor

Hacka lök och vitlök fint. Skär tomat, zucchini och svamp i små tärningar.

Fräs lök, svamp och zucchini i smöret en stund så det får lite färg.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter.

Rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund, då blir smaken mildare.

Blanda ner tomater, buljong, vinäger och oregano.

Krydda köttfärssåsen ordentligt med salt och chili.

Koka upp och låt puttra ca 60-90 minuter, ju längre desto godare och mörare blir färsen.

Jag låter den koka i 15 minuter under lock, sen ställer jag ner den i Wonderbag i 3 timmar

Då kan jag gå ut en sväng medan köttfärssåsen lagar till sig på eftervärmen.

Eftersom vi har gasspis i lägenheten så passar den här typen av matlagning perfekt.

Låt köttfärssåsen svalna en stund innan du blandar i äggen.

Äggstanning och botten till pajen

100 g riven ost, jag hade en lagrad getost

4 ägg

Salt och peppar

Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

Rör ner äggsmeten i köttfärsröran och häll det över osten.

Grädda på 175º i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på picknick eller resa.

Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.

Hälsoresorna till Alanya har gett mig ork att ta mig runt lite bland bergknallarna, något som var omöjligt för några år sen…

Tankar kring mitt sätt att äta

Många frågar och undrar på min Facebooksida; Fungerar det verkligen att äta LCHF kombinerat med Paleo?

Ja, frågar du mig så fungerar det alldeles utmärkt.

Äter, njuter och mår gott av rejält med mat, varje dag.

Bilden ovan togs förra månaden vid borgen i Alanya.

Idag vid 55 mår jag så otroligt mycket bättre än när bilden nedan togs för 15 år sen, då jag mådde som sämst efter ryggskada och med besvärlig fibromyalgi.

För mig är mat inte något nödvändigt ont som ska sättas in i fack av bokstäver, siffror, metoder, tider, kalorier, kolhydrater eller annan mätning.

Jag njuter av god mat, varje dag, i förvånansvärt stor mängd, tycker många.

Jag är och har aldrig varit ”smal”, strävar inte heller efter det, utan vill känna mig stark och stabil, så jag orkar med långa promenader och lätt träning.

Min hjärna kräver också mycket energi, det märker jag så väl nu när jag sitter mycket med bokjobb framför datorn.

Äter jag för lite kan jag inte koncentrera mig, helt enkelt.

Alanya och de äldsta stadsdelarna sett från Borgen…

Köttfärspaj på picknick…

Tittar du riktigt noga så ser du en flock getter på det branta berget till vänster om muren, de är lite bättre än jag på att klättra…

Och nu blir det kokboksreklam

Tycker du om mina tankar kring mat och mina recept, så blir jag väldigt glad om du stöttar mitt skrivande härinne genom att köpa min och Annika Dahlqvists kommande kokbok.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – glutenfri LCHF och Paleo är en nyutgåva med utvalda och omarbetade favoriter från LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Förhandsbeställ boken nu i länken ovan till rabatterat pris, 179 kr mot ordinarie pris 249 kr.


Köttfärspaj utan pajskal

Köttfärspaj LCHF

Färdkost

Nu har vi återvänt ner till Alanya igen på en månad.

På resan igår hade jag laddat upp med ordentligt med mat, då orkar man en lång resa betydligt lättare.

Huvudmålet den här gången bestod av en köttfärspaj med ostbotten, mycket bra alternativ för oss som äter glutenfritt.

Pajen är nämligen minst lika god kall som varm och smular mindre på resan än en med mandelmjölsskal.

Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här en mycket god vegetarisk paj med mandelskal, som jag tog fram till Restaurang PriMaten.

Idén till den här pajen har jag fått från Lindha Vikström, vi serverar en laxpaj på samma vis på Ecocaféet.

Här hittar du receptet på den hos Halva Lindha.

Köttfärspaj 2-3 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost

6 champinjoner

2 tomater

1 röd paprika

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl kycklingbuljong

1 msk äppelcidervinäger

1 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

1 tsk oregano

50 g smör

Salt och chiliflingor

Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.

Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.

Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.

Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Låt svalna en stund innan du blandar i äggen.

Till pajen

100 g riven ost, jag hade lagrad prästost

3 ägg

Salt och peppar

Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

Rör ner äggsmeten i köttfärsröran och häll det över osten.

Grädda på 175º i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på resa.

Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och se värma pajbitarna 15 min på 150º.

Här några bilder på det vi åt under resan, sånt som fungerar fint genom säkerhetskontroller.

En burk med kokta ägg, smör och ost fick också följa med.

Vi hade också med Spröda frökex med nässla, libbsticka och vitlök, det var väldigt gott med smör och Gustafskorv till första kaffet på balkongen i förmiddags.

Kaffe med nötter på Arlanda...

Kaffe med nötter på Arlanda…

Goda snacks på Gardermoen...

Goda snacks på Gardermoen…

Kaffe med frökex

Kaffe med mina nya frökex från Huså Bröd, klicka på bilden så kan du läsa mer om dem…


Frittata med spenat och chèvre – Vego à la LCHF

Spenatfrittata

Spenatfrittata med getost 2-3 port

300 g färsk bladspenat

1 medelstor lök

2 vitlöksklyftor

25 g smör

Salt och peppar

Riven muskot

Äggstanning:

3 ekologiska ägg

100 g chèvre

1 dl majonnäs

Peppar och ev lite salt

1 spetspaprika och ½ dl pumpakärnor till garnering

Hacka löken och skiva vitlöken, bryn dem lätt i smöret och blanda ner spenaten.

Krydda efter din egen smak och låt grönsakerna fräsa några minuter.

Mixa under tiden ihop äggstanningen och smaka av om den behöver lite mer salt, osten är rätt salt i sig.

Låt spenaten vara kvar i stekpannan om den har ett handtag som tål ugnsvärme, annars häller du upp den i en ugnsfast form.

Häll över äggstanningen, rör lite med sleven ner mot botten så den blir jämnt fördelad bland spenaten.

Skiva paprikan och lägg runt formen, strö pumpakärnorna över. Grädda på 175º i cirka 20 minuter.

Låt svalna en liten stund i formen innan frittatan skärs upp i tårtbitar.

Vego LCHF


Paleolinas laxpaj

Paleolinas laxpaj

Gästrecept

När jag skrev min blogg Birgitta Höglunds Paleo så bjöd jag in några olika gästbloggare.

Här ett riktigt läckert bidrag från Lina Lidén på Paleolina.

Lina är kostrådgivare och har jobbat både på PriMaten i Uppsala och på Ecocaféet i Östersund.

Laxpaj 4-6 port:

2 dl kokosmjöl

1 dl sesamfrön

½ dl pumpakärnor

1,5 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 ägg

30 g kokosolja

1 dl kokosmjölk

Häll i de torra ingredienserna i en matberedare och mixa sönder alla frön.

Häll i ägget, kokosoljan och kokosmjölken och låt maskinen arbeta ihop till en deg.

Tryck ut i en pajform och nagga med gaffel.

Grädda  200º i ca tio minuter eller tills skalet fått fin färg.

Äggstanning:

4 ägg

1 dl kokosmjölk

300 g fryst spenat

1 stor vitlöksklyfta, finhackad

Salt och peppar

Tina spenaten och blanda med ägg, kokosmjölk och vitlöken och häll i det färdiggräddade pajskalet.

Topping:

2×140 g viltfångad lax

Skär laxen i tunna skivor, det går lättast om den är lite halvt frusen.

Lägg laxen ovanpå äggstanningen och grädda i ugnen i 175º i ca 20 minuter eller tills den stannat.

Paleolina - Lina Lidén


Glutenfri blåbärspaj

Glutenfri blåbärspaj

Blåbärspaj med nötter 6-8 små eller 1 större

2 dl mixade, rostade hasselnötter

½ dl sesamfrön

50 gram smör

2 äggulor

2 tsk honung, björksocker eller annan sötning

½ tsk vaniljpulver

1 knivsudd salt

Smält smöret i en stekpanna, rör ner de mixade nötterna.

Rör ner sesamfrön och honung, låt fräsa en stund. Tillsätt salt och vaniljpulver.

Saltet framhäver smakerna, men det krävs bara vara lite grann för att det ska bli riktigt gott.

Ta upp hälften av nötröran i en egen bunke.

Låt svalna en stund, rör så ner de två gulorna i bunken.

Antingen kan du göra pajen i små formar som jag gjorde eller ta en lite större form.

Fördela äggröran i botten på formarna, ta en liten matsked i varje.

Fördela blåbären och strössla resterande nötröra ovanpå.

Grädda i 175° i ca 15 min. Servera med vispad grädde eller hemgjord vaniljsås.

Den gör du genom att vispa äggulor tjock med lite valfri sötning och vanilj, som du sen blandar med vispad grädde.

Servera pajen direkt ur formen

Blåbärspaj med Vaniljgrädde fick beröm av mina gäster

Mandelpaj med limecurd och färska bär
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer ytterligare ett recept ur Expressens LCHF tidning Juni numret.
En favorit här hos oss!!

Mandelpaj med limecurd och färska bär
ca 12 bitar
Pajbotten:
150 gram osaltat smör

3 ägg

2 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)

1 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
100 g hackad mandel

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

Limecurd 3 dl:

5 st ekologisk lime, finrivet skal och saft (ca 1 dl)

100 gram mycket mjukt osaltat smör

2 ägg

2 äggulor

3 msk Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)


3 dl blandade färska hallon och blåbär

Gör så här:

Limecurd:
Vispa samman ägg, sötning, skal och saft från lime i en kastrull, låt detta nästan koka upp under vispning, men absolut inte koka.

Sjud krämen tjock, ta från värmen och rör sedan ner smöret lite i taget.

Häll upp i glasburk, krämen håller sig ett par dagar i kylskåp, går också utmärkt att frysa.


Pajskal:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna och vispa äggen fluffigt. Blanda de torra ingredienserna väl och blanda ner dem i smeten. Låt eventuellt svälla någon minut.

Klä en pajform ca 22 cm i diameter eller en springform klädd med bakplåtspapper med degen och lite upp på kanterna ca 2 cm. Ställ in i kylskåp ca 30 minuter.
Grädda i ugnen 175 grader i ca 20 minuter. Låt svalna helt.
Fyll med limecurd och toppa med hallon och blåbär. Serveras kyld.

Tips: Frys in pajskal i plastpåse och limecurd i en plastburk. Går också bra med citron för lemoncurd.

En härlig äppelpaj

En härlig äppelpaj med kanel och gräddfil! (10 portioner) Ingredienser 3 äpplen av valfria sort ½ dl smält smör 1 burk gräddfil 1 kaffekopp socker 2 kaffekopp mjöl 1 tsk bikarbonat 1 tsk bakpulver 2 tsk vanillinsocker Gör så här Blanda alla dessa ingredienser utom äpplen i en bunke. Häll i en pajform. Äppelklyftorna lägger […]

Inlägget En härlig äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

En härlig äppelpaj

En härlig äppelpaj med kanel och gräddfil! (10 portioner) Ingredienser 3 äpplen av valfria sort ½ dl smält smör 1 burk gräddfil 1 kaffekopp socker 2 kaffekopp mjöl 1 tsk bikarbonat 1 tsk bakpulver 2 tsk vanillinsocker Gör så här Blanda alla dessa ingredienser utom äpplen i en bunke. Häll i en pajform. Äppelklyftorna lägger […]

Inlägget En härlig äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpaj med smuldeg

Äppelpaj med smuldeg – ett enkelt recept på äppelpaj gjord på smuldeg -en äppelpaj med smuldeg helt enkelt! Ingredienser äpplen kanel 150 g margarin 2 dl strösocker 4 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker Gör så här Smörj och bröa en pajform. Skala, kärna ur och klyfta äpplen och lägg i formen så […]

Inlägget Äppelpaj med smuldeg dök först upp på Äppelpaj.se.