Tips på 3 rätter till Nyårsmiddagen

Laxpaket med fetaost

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Grönsallad

Tärnad röd paprika

Cocktailtomat

Färska örter, jag tog citronmeliss, timjan och gräslök

Kallpressad olivolja

Vit balsamvinäger

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.

Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.

Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också.

Oxfilémedaljonger med rosépepparsås 4 port

8 skivor oxfilé ca 600 g

4 dl grädde/kokosgrädde

2 dl buljong

1-2 msk grovkrossad rosépeppar

2 tsk grovkrossad svartpeppar

2 msk finhackad gul lök

2 msk finhackad röd paprika

3 msk smör/kokosolja

2 tsk äppelcidervinäger

Salt

Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg.

Häll över vinägern och låt koka in.

Tillsätt buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 30 minuter eller tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och eventuellt mer peppar.

Stek oxfiléskivorna i smör, ett par minuter på varje sida och servera med rosépepparsåsen.

Vill du hellre steka tournedos, så hittar du beskrivning på hur du får den perfekt stekt här.

Kokt blomkål vänd i smör, cocktailtomater och bladpersilja passar fint som tillbehör.

Strö lite extra rosépeppar över, det blir både vackert och gott.

Blåbärspannacotta ca 6-10 port

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl blåbär

2 blad gelatin

2 msk honung eller motsvarande mängd valfri sötning

1 msk pressad citron eller lime

1 knivsudd vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och rör ner vald sötning och vaniljpulver.

Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen, rör ner dem i den varma grädden och blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.

Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter av den här satsen om du serverar dem i snapsglas, vill du ha större desserter så fyll pannacottan i skålar.


Födelsedagsfirande med LCHF

Dukning till födelsedagsmiddag

87-årsfriande

I helgen har jag varit hemma i Jämtland och firat min kära Mamma som fyllde 87 år.

Hon uppskattar precis som jag naturligt god mat, så det blev mycket gott när vi firade i dagarna 3.

Mamma är mycket duktig på matlagning och hon lagar allt själv från grunden.

Hon äter sin egen variant av LCHF, helt glutenfritt sen flera år, vilket gjort att hon fått betydligt mindre problem med hälsan.

Här kan du läsa ett inlägg som jag skrev till hennes 80-årsdag, på min då nystartade blogg.

Vi inledde firandet i fredags med pilgrimsmusslor som jag serverade med vit sparris och cironsås.

Lördagen var själva födelsedagen, då kom min syster Monica på middag.

Hon hade gjort en variant på frökex som vi åt med laxmousse till förrätt.

Varmrätten stod jag för, det blev tournedos med kantarellsås och ugnsbakade rotfrukter.

En fräsch sallad med ringblommor, citron och jordgubbar från Jordgubbslandet på Rödön och ugnstorkade cocktailtomater blev goda tillbehör.

Jordgubbssallad

Till en liten dessert avnjöt vi de godaste, mörka chokladtryfflar jag smakat.

De smakrika tryfflarna är gjorda på Vivani-choklad med ekologiska och närproducerade råvaror i fyllningen.

Jag hittade dem på Sternersborgs Choklad i Björnlunda förra veckan, där de också tillverkar den bästa glass man kan tänka sig.

Missa inte ett besök om du är i Sörmland, här hittar du dem på Facebook.

Sternersborgs Choklad

På söndagen kom min kusin från Tyskland på besök, vi bjöd honom på en rejäl brunch med flera av godsakerna från helgen till fina ägg från Gallina Ovum.

Mamma äter 2-3 ägg varje dag, en stor anledning till att hon lyckats hålla sig så pigg.

Klicka på länkarna i inlägget så kommer du till recept på det mesta av det vi åt i helgen.

De vackra servetterna jag dukade med hittar du på AllMyTesign.

Oxfilé med kantarellsås och ugnsbakade rotfrukter

Ägg från Gallina Ovum med servett från AllMyTesign.se

Brunch LCHF

Mamma 87 år

 


Rosépepparsås

Oxfilé med roséppepparsås

Rosépepparsås 4 port

4 dl grädde/kokosgrädde

2 dl buljong

1-2 msk grovkrossad rosépeppar

2 tsk grovkrossad svartpeppar

2 msk finhackad gul lök

2 msk finhackad röd paprika

3 msk smör/kokosolja

2 tsk äppelcidervinäger

Salt

Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg.

Häll över vinägern och låt koka in.

Häll på buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 30 minuter eller tills såsen tjocknar.

Smaka av med salt och eventuellt mer peppar.

Stek små skivor oxfilé, fläskfilé eller kalkonbröst och servera tillsammans med såsen.

Kokt blomkål vänd i smör, cocktailtomater och bladpersilja blir goda tillbehör.

Strö lite extra rosépeppar över.


Oxfilé med rosépepparsås till nyårsmiddagen

Oxfilé med Pepparsås och Blomkål

Rosépepparsås 4 port

1 msk grovkrossad rosépeppar

2 tsk grovkrossad svartpeppar

2 msk finhackad gul lök

2 msk finhackad röd paprika

3 msk smör

2 tsk balsamvinäger

2 dl vatten

1 tsk ekologiskt buljongpulver

4 dl grädde

Havssalt

Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg.

Häll över vinägern och låt koka in.

Strö över buljongen och häll på vattnet. Koka upp och låt koka ihop några minuter.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 30 minuter så såsen tjocknar.

Smaka av med salt och eventuellt mer peppar.

Stek små skivor oxfilé och servera tillsammans med såsen och kokt, smörad blomkål, cocktailtomater och bladpersilja.

Gott Nytt År

Rosépepparträd i Alanya


Biff Greta

biff_greta_recept
Ett recept jag ser att jag missat lägga upp är denna Biff Greta.

Biff Rydberg menar jag tänker ni? Men nej! – Det är en Biff Greta faktiskt som härstammar från stadshotellet i Karlstad där den ofta serverades som vickning framåt småtimmarna men fanns aldrig med på menyn. Namnet Greta kom från krögaren Fredrik Odéns hustru. Vad som skiljer Greta från Rydberg är köttet. Från första början skrapades oxfilé och rätten tillagades som en omelett men inte så ofta numera. Här ska köttet marineras i en stark senap och därefter stekas på hastig i het panna, ja förutom de så är dom väldigt snarlika men jag gillar denna variant bättre.

Köttet, förslagsvis oxfilé eller annat mört nötkött bör vara av god kvalité. Servera med råstekt potatis, stekt lök och en äggula. Bättre kan det inte bli och enligt mig en riktig finmiddag! :-P

4 port
Det här behöver du : 
400 – 500 gram oxfilé
3 msk fransk senap
2 äggulor
Salt och peppar

Råstekt potatis
Stekt gul lök
Äggulor

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i lite större tärningar. Rör ihop senap med äggulor, salt och peppar. Vänd runt köttet i marinaden. Det kan gärna få marineras ett par timmar i rumstemperatur innan det steks.  Hetta upp en panna med smör och bryn hastigt köttet så det får fin färg. Lägg upp på fat och servera med stekt potatis, hackad persilja, stekt lök och äggula.

Konsten att steka en perfekt tournedos

Liten köttskola

Idag får du en snabblektion i hur du bäst lyckas med att steka oxfilé.

Så du får den precis sådär lagom stekt som just du vill ha den.

Det här är ett av de inlägg jag fått mest sökningar på här på bloggen genom åren.

Här kommer min köttskola i repris för alla nytillkomna läsare.

Du får också ta del av mina bästa recept på såser och kryddsmör.

Inne på Kostrådgivarna.se bjuder jag idag på ischoklad och andra varianter på chokladgodis.

Ät, njut och må gott :)

Så här steker du en perfekt tournedos 2 port

2 x 150 g oxfilé av mittbiten

2 msk smör

Salt och peppar

Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.

Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna. Då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.

Krydda med salt och peppar, stek 2 minuter innan du vänder. Köttet ska ha en fin stekyta.

Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl. Sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.

Om du vill ha köttet lättstekt (blodigt, rare) så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till. Vänd efter halva tiden.

Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter på medelvärme, vänd en gång till. Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.

Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.

Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt. Har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.

Föredrar du välstekt kött (well done), låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till. Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.

För att lyckas med grillning av kött gör du på samma sätt. Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund så värmen fördelas sakta inåt.

Här nedan hittar du länkar till några av mina favoriter bland kryddsmör och såser att servera till köttet.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika

Brynt vitlökssmör

Pepparsås

Kantarellsås

Bearnaisesås

Ädelostsås

Rosépepparsås


Oxilépasta med ädelostsås

pasta_ädelostsås_oxfile
Det är inte varje dag man har överbliven oxfilé i kylskåpet så jag passade på att göra en riktigt god pastarätt med ädelost.Oxfilén har jag bara strimlad och jag vill inte tillaga den mer än den är så bara värmas på i pastasåsen så håller den sig mör och fin precis som den är.

Receptet fungerar med all slags överblivet kött. Stekar brukar man ofta få en bit över utav och då är detta perfekt. Krispiga grönsaker till är alltid gott så ta med lite paprika, purjolök, sockerärter eller vad du har hemma.

Idag är det ju trettondagsafton och här på Öland är det då tradition att äta kroppkakor, recept HÄR >> den öländska nationalrätten.

Jag kan lova att det rullas en hel del i vart och vartannat hushåll idag men inte här, för själv ska jag rulla palt istället. :-P Recept HÄR >>

Äter ni något speciellt eller har nån tradition på trettondagsafton?

6 port
Det här behöver du :
Smör
2 tsk vetemjöl
6 dl mjölk
2 bitar kvibille ädelost á 120 gram
Salt & peppar

½ purjolök
½ gul paprika
1 näve sockerärter
250 gram tillagad oxfilé eller annat kött

GÖR SÅHÄR :
Koka pastan nån minut kortare än vad som står på förpackningen, den fortsätter tillagas i den varma såsen sen.Häll av vattnet och ställ åt sidan så länge.

Vispa ihop såsen. Smält smör i en panna, pudra över 2 tsk vetemjöl och vispa slätt. Slå på mjölken och låt koka upp. Smula ner osten och sänk värmen. Låt såsen sjuda tills den tjocknar något. Tillsätt resten av ingredienserna och vänd sist ner pastan och blanda ihop.

oxfile_pasta_ädelost

pasta_oxfile_överbliven_recept

oxfile_pasta_ädelostsås

Filé Mignon Black and White

file_mingon_black_and_white
Varmrätten är även den en klassiker som måste dammas av lite extra. Speciellt vid festligare tillfällen för det är ju så vansinnigt gott och med lite lyxkänsla av två fina filéer och två härliga såser, det kan liksom inte bli bättre! ;-)

I en riktig black and white ska det vara oxfilé och kalvfilé, men jag har bytt kalvfilén mot fläskfilé. Såsen med rött vin och tryffelolja är en riktig höjdare så ta er tid att laga den, ni kommer inte bli besvikna. Bearnaisen däremot är Lohmanders på burk, passar riktigt bra med den tjocka härliga såsen vid sidan om den varma tryffelsåsen men vill man göra sin egen bearnaise finns receptet HÄR >>

Varmrätten serverade jag med smörslungade sockerärter och gul paprika samt Jacksonpotatis. Recept på potatisen och även dessert kommer lite senare.;-)

4 port
Det här behöver du : 
500 gram oxfilé
500 gram fläskfilé
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa köttet och bind upp den med steksnöre så det får fin rund och jämn form. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda köttet med salt och peppar. Lyft över i ugnsfast form. Använd stektermometer och låt köttet eftersteka i ugn på 175 grader tills innertemperaturen på oxfilén och fläskfilén visar 60 grader för medium.Oxfilén tar längre tid i och med att den är tjockare. Låt sedan köttet vila i folié minst 20 min före det skärs upp.

Rödvins/tryffelsås : 
2 msk smör
2 msk finhackad schalottenlök
1 morot i tunna slantar
1 tsk hel vitpeppar
2 msk vetemjöl
3 msk kalvfond
1 msk soya
2 dl vatten
2 dl rött vin
1 msk socker
1 msk tryffelolja

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i kastrull och tillsätt lök, morot och hela vitpepparkorn. Pudra över vetemjölet och vispa slätt. Tillsätt resten av ingredienserna utom tryffelolja. Låt såsen sjuda på svag värme ca 15 min. Smaka av. Sila såsen och smaksätt med tryffeloljan.

black_and_white_recept

Fest med raclette och Jack Daniels glaze

kött_raclette_raclettegrill_ost_grönsaker
Igår kväll var vi bortbjuden till en god vän till oss. Med hemlig meny o massa förberedelser satte vi till bords, överförtjusta och smått förväntansfulla. Det skulle minsann bjudas på raclettegrillade charkuterier med grönsaker, ost och tillbehör. Så vansinnigt gott och nånting som jag inte ätit på år och dar…

Minns att pappa gjorde något liknande när jag var liten men de va på 80-talet de… :-P

Och det är ju just en sån här 80-tals klassiker som man blir så där barnsligt förtjust över att få uppleva igen i ny tappning. Värdinnan för kvällen hade dukat upp två bord med varsin raclettegrill på varje med tillhörande fat charkuterier, grönsaker och ost. Gissa om det såg ljuvligt gott ut redan innan?

Raclettegrillarna värmdes och vi grillade tunna skivor oxfilé, fläskfilé, sidfläsk, eldslukarkorv från Rosas handel och bresaola och plockade ner på våra tallrikar allt efter som det blev färdigt, och snabbt gick det. Grönsaker grillade vi bredvid köttet eller tillsammans med osten i racletteformarna som man sticker in under grillen.

Till detta hade hon kokat små, ljuvliga mandelpotatis som vi hällde osten över… Nybakat bröd som vi grillade och vitlökssås, ja nu fattar ni!?  - Så otroligt gott det var allting!

Som avslutning värmde vi brieost som serverades med nykokt hjortronsylt… Finer inga ord… :-P

Några av er kanske har just en sån här stående i något skåp där hemma? 
Fram med den då och plocka ihop lite goda fat med diverse plockmat och sätt er ner vid bordet; grilla, smält, ät, njut och umgås!

MEN! 
Ni ska få pricken över i:et för det fanns ett till tillbehör som inte gick av för hackor och som verkligen satte den där lilla extra piffen på allting! Jag trodde hon ställde ut små snapsar med turkisk peppar eller annan shots på bordet framför oss, å tur var väl de att innehållet avslöjades innan skålen höjdes för i dom fina snapsglasen var det nämligen - Jack Daniels glaze! Skål för den! ;-)

Denna glaze ringlade vi över det grillade köttet direkt på tallriken… Precis lika gott till grönsaker som kött och champinjoner och lite på brödet och lite på hjortronen och… Lite brieosten också… Åhh gud så gott!

Nu följer receptet, tusen tack Ulla för en fantastiskt kväll, god mat, härliga vänner och många glada skratt!

Jack Daniels glaze ca 3 dl
Det här behöver du :
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,6 dl vatten
2,35 dl ananasjuice
0,6 dl teriyakisås
1 msk soja
3,15 dl farinsocker
3 msk citronjuice
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels whiskey
1 msk krossad ananas
1/4 tsk cayennepeppar

GÖR SÅHÄR :
Skär av 1,25 cm av vitlökstoppen. Skär även av roten så att vitlöken står stadigt. Skala den men lämna såpass mycket att den håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfast form och häll över olivoljan. Baka i ugn 1 timme i 160 grader. Ta sedan ut och låt svalna.

Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelvärme. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan i såsen, samt resterande ingredienser.

Låt glazen sjuda 40-50 min eller tills dess den reducerat till hälften och liknar sirap i konsistensen.

grönsaker_raclettegrill_raclette

raclettegrill

ost_raclette

raclette_raclettegrill_ost_kött

raclettegrill_kött_ost_bordsgrill

Färgad fläskfilé säljs som oxfilé

Detta skriver Svd  idag!
Vissa människor kan sjunka väldigt lågt för att tjäna pengar…

Man skriver:
“Flera ton fläskfilé har färgats och sålts till svenska grossister som oxfilé – och kan ha nått restauranger och butiker. Livsmedelsverket har gått ut med en varning i EU.  ”
De fortsätter:

“Händelsen har fått Livsmedelsverket att gå ut med en varning via EU:s livsmedels- och fodervarningssystem RASFF, som skickas ut till marknaden om man misstänker något som kan leda till hälsofara. Det beror på att man tillsatt ett färgämne som inte deklarerats i köttet för att det ska likna oxfilé.

– Då kan man misstänka att det är en otillåten, farlig tillsats, säger Pontus Elvingson.

Förutom det oetiska i att sälja fläskfilé som oxfilé, inte minst med tanke på att många muslimer och judar inte äter fläskkött av religiösa skäl, finns det dessutom risk att konsumenter tillagar filén för lite.

– Många vill ha oxfilé nästan halvrå. Men om man äter halvrått fläskkött kan det finnas bakterier man mår dåligt av, säger Pontus Elvingson på statsinspektör på Livsmedelsverket.”

Vart är denna värld på väg?

 

Bloggar etiketter: