Pumpasoppa och ostkaka

Pumpor på Bergianska Trädgården

Torsdagssoppa

Så här i pumpatider får du idag tips på en riktigt god och näringsrik soppa.

En bit ostkaka till dessert mättar gott och ger massor av energi, vilket behövs nu när det blivit betydligt kallare.

Sen jag kom hem från Kreta i torsdags så har jag varit lite trött och tagit det rätt lugnt, men det har blivit en del promenader för att hålla kroppen igång.

Det kyliga vädret gör att min kropp inte riktigt är med på noterna, då märker jag att det är extra viktigt att äta ordentligt.

I morgon byter jag miljö till ännu kallare trakter, då åker jag upp till Östersund en vecka.

Jag kommer där att ha en föreläsning på Ecocaféet, vore kul att ses om bor du i närheten, läs mer om det här.

Fler tips på näringsrika soppor och långkok hittar du i min och Annika Dahlqvists ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Pumpasoppa 4 portioner

1 pumpa à ca 1 kg

2 förp kokosgrädde à 250 g

4 dl vatten

2 dl finhackad purjolök av det vita

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

1 msk gurkmeja

1 dl kokosolja

1 dl kycklingfond

1 pressad lime

ca ½-1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött

Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet.

Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.

Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili.

Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.

Skala ingefära och vitlök, riv dem fint.

Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg.

Tillsätt gurkmejan och låt fräsa med en stund.

Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfonden. Rör ner kokosgrädden och koka upp.

Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare.

Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.

Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över.

Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över.

Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.

Äggostkaka 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven, lagrad ost

1 dl keso

1 dl flagad eller hackad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

ev 1 msk honung eller annan sötning

Rosta mandeln några minuter i en torr stekpanna.

Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.

Rör ner mandeln och krydda med kardemumma, du kan hoppa över det om du vill ha neutral smak på ostkakan.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde.

Den smakar också mycket gott med löjrom eller sikrom, hackad lök och crème fraiche.

Eller ät kakan bara som den är till en kopp kaffe eller te.

På morgonpromenad vid Riddarfjärden

Ostkaka till jul

Ostkaka på LCHF-vis

Idag får du ett väldigt lättlagat tips på en god julostkaka.

Den passar fint både som efterrätt eller som frukost/kvällsmål.

Vill du variera smaksättningen så kan du ta rivet citronskal och vaniljpulver istället för saffran.

Eller smaksätta på traditionellt ostkakevis med lite riven bittermandel.

Ostkaka med keso och saffran 2 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt, mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt.

Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen.

Grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

 

Saffranspannkaka LCHF


Lucka 4 – Lättlagad ostkaka med saffran

Saffransostkaka LCHF

Ostkaka med keso  2-4 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt.

Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen.

Grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Den här ostkakan har jag testat att göra med fetaost här i Alanya, det blir också riktigt gott.

Igår tog jag och Tomten en härlig långpromenad uppe på klippan, där finns många vackra vyer att stanna till och njuta av.

Idag på 2a Advent är det stor julmarknad i hamnen, så då blir det förstås en tur dit för att hälsa på de andra Tomtarna.

Tomten i Alanya

Tomten njuter av solvärmen på ett fikonlöv och tar en titt på de snöklädda bergen i fjärran…


Lucka 19 – Saffransostkaka LCHF

Saffransostkaka LCHF

Julostkaka

Den här ostkakan/saffranspannkakan gjorde jag hemma hos mamma häromveckan, när vi firade jul i förtid.

Jag och Lennart mår båda bättre av ett varmare klimat, så vi firar sen några år jul och nyår i Alanya.

Jag tar med mig lite härliga julbilder i minnet från Julmarknaden på Jamtli, då det som tur var hade kommit lite snö.

Här nedanför receptet får du också ta del av dem, det är verkligen en vacker och traditionell julmarknad med mycket fint hantverk.

Saffranspannkaka LCHF

Ostkaka med keso  2-4 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Jamtli Julmarknad

Jamtli Julmarknad

Jamtli Julmarknad

Jamtli Julmarknad

Jamtli Julmarknad

Jamtli Julmarknad

Tomtens kusin träffade vi på Jamtlis Julmarknad...

Tomtens kusin träffade vi på Jamtlis Julmarknad…


Ostkakans dag

Swedish cheesecake

Så var det dags för ännu en speciell dag, häromveckan var det Kladdkakans dag och nu är det Ostkakans dag…

Det går helt klart att öka försäljningen på det mesta genom att hitta på en speciell dag, se bara på Alla Hjärtans Dag och Halloween. Eller Kanelbullens dag som också blivit så otroligt stort.

Men den här dagen är ju som gjord för oss som njuter av en naturlig lågkolhydratkost :)

Ostkaka på ägg, grädde och keso passar ju riktigt bra för alla som äter LCHF.

Originalet småländsk ostkaka innehåller vetemjöl, men den här är garanterat glutenfri.

Här kan du läsa lite mer om olika typer av ostkaka.

God som den är istället för omelett till frukost eller i en mindre portion som dessert, med bär och grädde. Variationsmöjligheterna är stora med den här rätten.

Klassisk smaksättning på ostkaka är bittermandel. Du kan använda hel bittermandel och mala eller riva lite till ostkakan.

Men var lite försiktig, eftersom bittermandel är giftigt i större mängd.

Du kan annars använda bittermandelolja som finns på butikernas bakhyllor. Bara nån droppe räcker eftersom den har väldigt koncentrerad smak.

Jag använde kardemumma och vanilj som smaksättning. De är favoritkryddor i en god dessert här hos mig. Kanske för att jag inte äter bullar längre.

Gallina-kaka från Gallina Ovum

Gallina-kaka från Gallina Ovum som dessert

Den smaksättning använde jag också i en annan typ av ägg-ostkaka som jag och äggfarmarna Gallina Ovum i Jämtland tagit fram.

Vi hade provbakning och fotografering förra veckan, bilder togs till receptet som ska finnas med i en broschyr som ska ligga i äggkartongerna.

Där kommer också att finnas information och bilder av de olika lantraser som äggen kommer från.

Gallina-kakan som den nu heter kommer också att serveras och säljas på mässor och marknader. Receptet och lite mer om vårt samarbete hittar du Här.

Receptet passar roligt nog lika bra att äta som en förrätt som en dessert, upptäckte vi på provsmakningsdagen.

Här nedan serverad med rom, hackad rödlök och en fetaost-crème.

Den smakade himmelskt, en helt ny rätt skapad av Anki Svensson, en av medlemmarna i Gallina Ovum.

Gallina-kaka som förrätt

Gallina-kaka som förrätt

Nu närmast kan du få möjlighet att smaka på äggkakan på Fjäderfä-dagen. Det är en informationsdag för höns- och äggintresserade på Torsta i Ås den 29 november.

Anmälan för att delta på föreläsningarna den dagen skickas till: info(@)gallinaovum.se

I år finns också både fina ägg från olika lantraser och Gallina-kakan att köpa på Jamtli Julmarknad den 5-7 december.

Här kan du läsa ett av mina inlägg från julmarknaden för några år sen.

Det är en väldigt fin, gammaldags marknad med mängder av gott mathantverk, hemslöjd och andra traditionella marknadsfynd.

Ostkaka med keso  2-4 port

2 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

½ dl mandelmjöl

Havssalt

Äkta vaniljpulver

Nymald kardemumma

2 droppar bittermandelolja

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde. Blanda i kryddorna. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Grädda i 40 minuter i 175°. Servera ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Ostkakan räcker till 3-4 personer som dessert eller till 1-2 som frukost eller middag.

Koka sylt på 2 dl frysta jordgubbar och 1 tsk pressad citron. Söta om du vill med lite björksocker eller honung.

Använder du ingen sötning så frys det som blir över.


Mandelostkaka och samarbete med Gallina Ovum

Mandelostkaka med hjortron och grädde

Samarbete med lokala äggfarmare

Mitt arbete för att främja den Jämtländska matkulturen tog igår ytterligare ett steg.

Hade då ett mycket trevligt möte på Campus med fem av medlemmarna i Gallina Ovum och Anki Fälth från Greenovate som hjälper dem att ta fram nya affärsidéer.

Gallina Ovum är en sammanslutning av lokala äggfarmare som strävar efter att erbjuda sina kunder ägg av högsta kvalitet, från frigående hönor som fått leva ett naturligt liv.

Det känns väldigt roligt för mig att ha fått förfrågan om ett samarbete till här på hemmaplan.

Jag och mamma har köpt de godaste ägg vi smakat av en i gruppen, Sota Ägg och Höns, ända sen förra sommaren.

Ägg från Gallina Ovum

Mamma äter ca 3 ägg om dagen, bästa tänkbara mat för en dam på 85 som kämpat med många krämpor de senaste åren.

Hon säger själv att hon skulle inte varit så frisk som hon blivit idag om hon inte ätit så många ägg.

Hoppas att många fler nu kommer att få upp ögonen för lokala ägg, det är mycket näring för en billig penning.

Det vore roligt om det går lika bra för Gallina Ovum som det gjort för Huså Bröd. De har ökat sin omsättning med 30% senaste året, mycket tack vare vårt samarbete kring LCHF-kexen.

I onsdagens ÖstersundsPosten stod att läsa om det lilla bageriet på Åreskutan som lyckats skapa arbete åt många i ett nästan väglöst land.

Vissa lastbilschaufförer har vägrat att åka till Huså på grund av den dåliga vägen.

Nu kommer äntligen vägen att rustas upp, det är bra det när efterfrågan på frökexen ökat så stort runtom i landet.

Här följer ett av de receptförslag jag hade med till mötet med Gallina Ovum idag, en riktigt läcker ostkaka à la LCHF.

Mandelostkaka med hjortron och grädde 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

1 msk honung eller annan sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och honung mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret. Rör ner mandeln. Krydda med kardemumma.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde. Eller ät kakan som den är till en kopp kaffe eller te.

Äggostkaka


Ostkakans dag idag

Den 14 november är det också ostkakans dag och då det också är världsdiabetesens dag så kanske den ska firas med en ostkaka antingen utan socker eller med Mariannsocker? ;)

Har bloggen ett ostkakerecept?
Javisst, självklart har den det. Här finner du min variant av ostkaka.

Mitt tips: Väldigt god som lunch!

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Marianns Ostkaka

4-6 portioner
Ingredienser:
250 gram väl sköljd lätt urkramad finfördelad keso
100 gram mascarpone
2 dl grädde
0,5 dl finhackade mandlar
3-4 st finrivna bittermandlar
ev 0,5 msk Bakery+
4 ägg

Gör så här:
Blanda keso och mascarpone väl, blanda ner grädden, mandlar och de finrivna bittermandlarna. Vill du söta blandar du här ner sötningen.
Vispa sedan ner ett ägg i taget. Häll upp i en liten ugnsfast form ca 15×25 cm. Grädda i ca 175 grader i ca 30 minuter.
Servera med lättvispad grädde och blåbär eller gör en lchf-sylt.

Tips: Vill du inte ha finhackade mandlar=crunch ta knappt 0,5 dl mandelmjöl istället.

©MariannAndersson

Bloggar etiketter: