Nytt fröknäcke, laxröra och kokboksrecension

Fröknäcke med nässlor och parmesan

Njutbart utflyktstips

Idag tipsar jag om mitt nykomponerade fröknäcke från ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och ett riktigt gott pålägg, perfekt att ha med ut på en picknick i vårsolen.

Mina recept från boken börjar nu sprida sig i olika tidningar, både vanliga papperstidningar och nättidningar.

Tidningen SportHälsa vänder sig till alla som vill få en bättre hälsa med hjälp av träning och god, hälsosam mat, så jag är väldigt glad att de publicerar några av mina recept från kokboken.

Här hittar du recept hos dem på fröknäcke med nässlor och parmesan, som jag själv tycker är det godaste glutenfria bröd jag hittat på genom åren.

För mig är både maten och träningen väldigt viktig, det är den kombinationen som fått mig att bli friskare, starkare och slankare med åren, så jag fått ork att bland annat skriva mina sex kokböcker.

Igår hände även en annan stor sak i den virtuella hälsovärlden, jag upptäckte att Diet Doctor (fd Kostdoktorn) hade en fantastiskt fin recension av nya kokboken.

Det känns verkligen bra att min kokbok fått ett så varmt mottagande på så många håll, särskilt som jag den här gången även tagit alla bilder själv.

Här får du recept på en laxröra som passar mycket bra till fröknäcket, till en sallad eller som en liten förrätt på smörstekta skivor av glutenfritt nötbröd.

Laxröra 4 port

150 g rökt eller gravad lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron eller lime

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Forma ägg av laxröran med en sked doppad i vatten och servera på Spröda frökex från Huså Bröd som de bakar efter mitt recept eller till det nya fröknäcket som du hittar i länken till SportHälsa häruppe.

Ädelostfylld lax med avokadosallad

Bra mat för minnet

Du glömmer väl inte bort att äta fisk så du får i dig nyttigt Omega-3?

Läs mer om fettes effekter på minnet hos Diet Doctor Sverige.

Viltfångad lax, ädelfisk, sardiner, makrill eller sill är bra att äta några gånger i veckan, det är bra både för hälsan och minnet.

Jag har pratat med flera av mina äldsta vänner och de som åt mycket fisk som barn har ofta bra minne högt upp i åren.

Det här är en av mina favoriter, att fylla någon smakstark ost i en ficka i laxen och sen bara gratinera en stund i ugnen, bara så pass att den är genomvarm.

Snabbt och enkelt och jag slipper osande fiskstekning i vår lilla lägenhet på Kungsholmen.

Vårprimörsallad från Gröna, sköna tillbehör

Igår var jag med på Morgon i P4 Stockholm och pratade om allt grönt som börjar växa runtom oss, som vi kan förgylla vår mat med.

Här ovan ser du en sallad på vårprimörer och här kan du lyssna, inslaget med intervjun börjar 3.44.50 in i programmet.

Jag berättade också om hur bra vi mår i både kropp och själ av att vistas ute i naturen, extra viktigt i dessa Corona-tider.

Vill du veta mer om mina tankar runt det här så berättar jag mycket i nya kokboken om naturens läkande kraft och hur den hjälpt mig i min egen hälsoresa.

Här finns den på Bokus Hälsokampanj. för 170 kr och här på Adlibris för 182 kr.

Lax gratinerad med ädelost 2 port

2 portionsbitar lax, helst viltfångad

1 dl smulad ädelost

Ekologiskt örtsalt

Skär en skåra genom laxbitarna och krydda med lite örtsalt runt om, fyll skårorna med smulad ädelost.

Gratinera på 175° i 10-15 minuter, fisken blir lätt torr om den får vara inne för länge så använd stektermometer om du är osäker.

Avokadosallad

1 välmogen avokado

1 äpple

Strimlat skal och saft av ½ ekologisk citron

½ dl pumpakärnor

Kallpressad olivolja

Ekologisk rosépeppar

Färsk persilja

Skär avokado och äpple i lika stora tärningar och fördela runt en tallrik.

Strimla citronskal med ett zestjärn och strö tillsammans med pumpakärnor över salladen, pressa över citronsaften.

Häll på generöst med olivolja och avsluta med rosépeppar och persilja.

Servera till den gratinerade laxen.

Pusseltävling

Bilderna till Jengels pusseltävling, mitt bidrag har nr 11

Bilder blir pussel

Häromdagen såg jag att Jengel Förlag i Östersund arrangerade en tävling om vilka Jämtlandsbilder som kommer att bli årets pusselmotiv.

De har tidigare tryckt upp flera pussel med vackra bilder som Jan Andersson tagit, fotografen som hjälpte mig att redigera bilderna till Gröna, sköna tillbehör.

Så jag skickade in en av mina bilder från boken, en Getmesemousse med blåbär som jag fotograferade vid Fjällnäs Hotell i somras.

Nu fick jag ett mail att den är en av de tolv som blivit utvalda som pusselkandidater.

De tre av bilderna som får flest röster kommer att förevigas som pussel, så jag hoppas förstås på tur.

Tycker du om min bild, som har nummer 11, så blir jag förstås väldigt glad om du lägger en röst på den.

Här kan du gå in på Jengels omröstning, betygsätta och välja ut dina 3 favoriter.

Alla som är med och röstar har chansen att vinna ett av de tre pussel som trycks upp.

Getmesemousse från Gröna, sköna tillbehör

Pressmeddelande!

Klicka på bilden så kommer du till Adlibris

Snart så kommer den…

Fick just läsa det här fina pressmeddelandet från mitt förlag, Bladh by Bladh.

Gissa om jag blir glad, stolt och rörd av Jenny Schyttbergs rader om min nya kokbok, den första jag gjort helt själv ❤

”Att bläddra genom Birgitta Höglunds bok är som att ta en tur i skogen med syrliga smaker på tungan.

Lugnet sänker sig. Och dessutom: samtliga bilder har Birgitta tagit själv! Och med den äran, otroligt vackra bilder!

Håll utkik här, vi kommer visa upp lite smakprov med jämna mellanrum. Läs gärna pressinformationen nedan! Annika Bladh Schyttberg PR

Här kan du läsa hela pressmeddelandet på Mynewsdesk.

Och här kan du beställa kokboken till förhandspriset 199 kr på Adlibris.

Foto Jan Andersson

Matfotografering på Frösön

Jan Andersson fotograferar min picknick på Bynäset

Höstpicknick

Tillbringade några mycket trevliga timmar igår tillsammans med LTs mästerfotograf Jan Andersson i skogen på Bynäset, en av mina favoritplatser i Östersund, beläget på Frösön.

Jag hade dukat upp en liten picknick inför en artikel om min matfilosofi och kokböckerna i Länstidningen nu på fredag.

Riktigt roligt att få vara med i tidningen även här på hemmaplan, ska bli spännande att se hur det blev genom hans kamera, här ser du fikat genom min.

Jan har skrivit två mycket vackra fotoböcker med bilder från sina 45 år som fotograf på LT.

Underbart är kort och Jämtländska ögonblick, länkarna går till böckerna på Adlibris.

Här nedan Jans underbara foto på en skridskoåkare med Östersund i bakgrunden, en bild som uppmärksammats över hela världen.

Mungbönssallad ”Best in the World”

Mungbönssallad med kräftor och avokado på valnötsbröd
Foto Veronica Kindblad

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på en riktigt god och lättlagad bönsallad från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som fantastiskt nog utsågs till Best in the World i sin kategori på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Kina häromveckan.

Nyheten om vår kokboks framgång i tävlingen spreds över hela landet, både via Text-TV och TT, så roligt att vi nu lyckas nå så många som också kan få möjlighet att förändra sina liv med hjälp av bönorna.

Priset har lett till ett mycket stort intresse för min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons gemensamma bönkokbok.

Här kan du lyssna på den intervju som P4 Radio Jämtland gjorde, inslaget med mig är i slutet på programmet, det börjar 3.09.24.

Jag, Emelie och Malin i studion på Sveriges Radio här i Östersund, de gjorde så min radiodebut gick riktigt fint 🙂

Här kan du läsa en artikel med Patrik i tidningen Kurera där han berättar om alla hälsofördelar han som Typ 1-diabetiker fått med hjälp av pre/probiotika.

Vill du köpa vår bönkokbok så hittar du den på Bokus och på Adlibris, den finns även i många vanliga bokhandlar.

Nästa helg, den 26-28 juli, kan du träffa mig på den stora vildmarksmässan Västgård Game Fair i jämtländska Kall och få en pratstund om bönor, mat, hälsa, träning eller vad du vill.

Jag signerar förutom bönkokboken även min grillbok och bjuder på kombucha från Kall Naturkompani, Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska Bönchips.

Kombucha från Kall Naturkompani fotograferat vid Kallsjön

Du hittar mig på ångbåten Drottning Sophia, där du också kan passa på att ta en båttur på den vackra Kallsjön, det utlovas riktig högsommarvärme till helgen.

Men idag bjuder jag alltså på mungbönssallad, mungbönan tillhör de bönor som är mest skonsamma för magen, så de är en bra sort att börja med när du ska förändra ditt liv med bönor.

För en riktigt lättlagad och snabb middag, servera mungbönssalladen med kräftstjärtar och avokado på smörstekta skivor av valnötsbröd.

Mungbönssallad 4 port

3 dl kokta mungbönor

1 dl kallpressad olivolja

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl fint tärnad röd spetspaprika

2 msk äppelcidervinäger

2 msk tomatpuré

½-1 tsk chiliflingor

Ca ½-1 tsk salt

Häll bönorna i ett durkslag och spola av dem, låt vattnet rinna av väl från bönorna.

Vispa ihop olivolja med hackade grönsaker, vinäger, tomatpuré och den mindre mängden chili och salt.

Vänd försiktigt ner bönorna och smaka av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Förvara i kyl, salladen håller sig bra i upp till en vecka.

Delar några bilder så du kan se hur det här med mat och träning förändrat mitt liv de senaste 20 åren.

Jag har inte många bilder sen tiden då jag mådde som sämst efter min ryggskada.

Men häromdagen fick jag en skickad till mig, tagen på en månadslång vistelse i Spanien på ett träningsläger för ryggpatienter som jag deltog i 2001, där vi skulle få hjälp att bli bättre och ha möjlighet att komma tillbaka till arbetet igen.

Tyvärr blev jag kraftigt försämrad av den hårda träningen och en mycket ovarsam sjukgymnast, med resultat att steloperation var det enda som kunde göra mig bättre…

Det har varit en lång väg att komma dit jag är idag, men det gäller att inte ge upp och fortsätta även om det känns motigt ibland.

Kan jag så kan du ❤

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken till final i Gourmand Awards

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Öländska bönchips
Foto Amelie von Essen

Härliga nyheter

Som du läst härinne tidigare så deltar jag med flera kokböcker i den prestigefyllda kokbokstävlingen Gourmand Awards för första gången.

Jag fick just veta att Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, vunnit i Sverige och gått vidare till finalen i Macau i Kina den 3 juli 2019.

Otroligt stort för mig, känner mig glad, stolt och mycket tacksam.

Tänk att det som startade med den här enkla bloggen för snart 10 år sen utvecklats på det här viset.

Ingenting är omöjligt, min mångåriga dröm att skriva en kokbok har verkligen infriats med råge ❤

Kokboken är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Bokens fantastiska bilder är tagna av Veronica Kindblad och du hittar den här hos mitt förlag Bladh by Bladh.

Foto Amelie von Essen på Öländska bönchips

Sista anmälningsdag till kokbokstävlingen Gourmand Awards

Tävlingsdags igen

Idag onsdag den 15 november är det sista anmälningsdag för att skicka in sitt bidrag till den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Jag träffade Pelle Agorelius på Stockholm Food & Wine i fredags, han är Sverigerepresentant för tävlingen, då blev jag påmind att nu brinner det i knutarna om man vill ta chansen att bli nominerad till tävlingen.

Jag jobbar ju för att sprida hälsosam mat, inte bara här hemma utan även ute i världen, så alla mina 3 kokböcker som publicerats under året är nu anmälda 🙂

Har även du en nyutkommen kokbok att delta med, missa inte den här chansen.

Här länk till mer information om tävlingen och anmälningsformulär, som mailas senast idag till tävlingens grundare Eduoard Cointreau. (Ja, han ligger även bakom den fantastiska likören.)

Anmälan + bok skickas även med vanligt paket till Frankrike.

Bilderna är från Gastro Nord i våras, där jag representerade Bladh by Bladh förlag.

Leif Mannerström och Pelle Agorelius på Gastro Nord

Jag och Pelle på Gastro Nord i våras

På scenen med Pelle ser du även den inte alltför okände kokboksförfattaren Leif Mannerström, han drog lite större publik än när det var dags för mig att äntra scenen 😉

Fjolårets segrare i finalen i Beijing blev den fantastiska fina boken Eallu med mat från hela den arktiska världen, Sápmi, den boken är utgiven i Norge.

Mina bidrag till tävlingen är:

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, utgiven på Bladh by Bladh Förlag.

Birgitta Höglunds bästa grilltips, utgiven på Lumio Förlag.

Diabeteskokboken för män, utgiven på Pagina Förlag.

Artikel om min fibromyalgi i SvD och köttfärslimpa med champinjonsås

På ålderns höst

Det är namnet på en bilaga som följde med i Svenska Dagbladet i onsdags, där jag medverkar i en intervju om min hälsoresa med glutenfri lågkolhydratkost, typ LCHF/Paleo.

Jag blev kontaktad av Sanna Fahlén på Mediaplanet i somras, hon hade läst här på bloggen om mina hälsoförbättringar och ville att jag skulle vara med i tidningen för att inspirera andra.

Eftersom jag blivit så otroligt mycket bättre i min hälsa sen jag la om kosten för 9 år sen, så vill jag ju gärna sprida det här så många fler kan bli hjälpta.

Just den dag tidningen publicerades läste jag ett inlägg hos Fibromyalgiförbundet på Facebook om en studie på Karolinska Institutet, som visar att vi som har Fibromyalgi visar tecken på inflammation i hjärnan.

Mycket intressant, då är det ju inte så konstigt att en glutenfri lågkolhydratkost hjälper, då den är anti-inflammatorisk.

Här kan du läsa artikeln från Karolinska och här kan du läsa hela artikeln om mig i På ålderns höst, där finns jag med på sidan 12.

Där kan du också ta del av mitt recept på köttfärslimpa med champinjonsås från kokboken Gammaldags husmanskost.

Vill du läsa fler artiklar om hur jag blivit bättre i min Fibromyalgi, ryggproblem, migrän, magbesvär och övervikt, så finns flera samlade här.

Köttfärslimpa med champinjonstuvning från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Om mig och bönkokboken i Året Runt

God fortsättning

Hoppas du haft en riktigt fin påskhelg, vi har verkligen njutit av mycket god mat, fint väder och mycket lugn och ro.

Jag passade på att ta lite ledigt från Facebook och Instagram några dagar, något som gav mersmak, det är rätt så otroligt hur mycket tid vi lägger på sociala medier idag…

Nu när jag var in och tittade vad som hänt dök den här bilden upp i vår grupp Låt bönor förändra ditt liv.

Jag blev i höstas intervjuad av Maria Coull för en artikel till Året Runt om bönor och hur de har förbättrat min hälsa det senaste året.

Nu i senaste numret som kom häromdagen var artikeln med, så roligt att det nu sprids hur hälsosamt och gott det är med baljväxter.

Urklipp ur artikeln om bönor i Året Runt

Jag hörde också att det i senaste avsnittet av Sveriges Mästerkock lagades bönor, härligt att de nu är accepterade även i de sammanhangen.

Jag är glad att få vara med och sprida hur bra det är med ett litet tillägg av bönor för att både balansera blodsockret och gå ner i vikt, men även hur de hjälper till att bli piggare och få minskade klimakteriebesvär.

Så vill du ta del av artikeln där även Fredrik Paulùn är med, så gå iväg till en tidningskiosk och köp nr 14 av Året Runt.

Här kan du ta del av mina 7 tips på hur du kan variera bönor på åretrunt.se

Nu bär det av till Östersund för att träffa nära och kära och signera kokböcker på Ecocaféet på tisdag den 3/4 mellan 11-15.

Då bjuder jag på kombucha med Öländska bönchips och rödbetshummus från Låt bönor förändra ditt liv-Kokboken.

Du kan då köpa den och även Gammaldags husmanskost för endast 169 kr.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Öländska bönchips
Foto Amelie von Essen