Jag är verkligen glad att min matfilosofi får så stor spridning, jag hoppas att det gör att många fler genom artiklar och mina kokböcker kan få chansen att äta sig till en bättre hälsa.
Det känns riktigt roligt att ha börjat skriva mer härinne på bloggen, hoppas du också tycker det.
Senaste åren har jag mest hållit till på Facebook och Instagram och delat recept där, men nu kommer jag att lägga det mesta av min skärmtid härinne istället.
Nu i höst och vinter tänker jag dela med mig av både gamla och nya favoritrecept, prenumerera gärna på uppdateringar av bloggen så du inte missar dem.
Boken har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, en mycket erfaren författare inom ämnet Diabetes, med ett tiotal mycket populära böcker bakom sig.
Lars-Erik skriver på ett både lättsamt och humoristiskt sätt, hans böcker är mycket uppskattade av många som kanske annars skulle låtit bli att öppna en bok som handlar om mat och hälsa.
Morotsröran till dagens sopprecept skapade jag redan för över 30 år sen, när jag jobbade som köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund.
Där hade jag den som en färgglad och smakrik garnering till en krämig broccolisoppa, den passar även väldigt bra som dip eller till tapas, tacos och grillat.
Röran är även väldigt näringsrik, parmesan och crème fraiche eller smetana innehåller probiotika så den passar väldigt bra just till ärtsoppa som innehåller prebiotika.
Du kan läsa mer i Stora diabeteskokboken om alla hälsofördelar de två ger om man äter dem tillsammans.
Stora diabeteskokboken har fått en fantastisk start, nu en månad efter utgivningen ligger den fortfarande på Bokus Topplista över flest sålda böcker i den stora kategorin Mat & dryck, förra veckan var den på plats nummer 8 av tiotusentals kokböcker.
På bilden här ovan är jag på Ecocaféet i Östersund för några veckor sen, där jag hade den första kokbokssigneringen på länge.
Det är så roligt att kunna vara ute och prata om naturligt god och hälsosam mat igen efter några års uppehåll på grund av pandemin.
Tillhör du en av alla de som köpt Stora diabeteskokboken på Bokus så får du väldigt gärna skriva några rader om vad du tycker om boken där, det skulle betyda mycket för mig och Lars-Erik.
Koka upp buljongen, häll ner ärtorna och purjolöken. Koka upp och låt puttra i 5 minuter, mixa grönsakerna med stavmixer direkt i kastrullen så allt blir slätt. Rör ner crème fraiche och vinäger, låt koka upp igen och stå en småputtra en stund på svag värme.
Gör under tiden morotsröran. Fräs moroten i smöret några minuter tills den mjuknat. Lägg i mixerbunke och mixa tillsammans med crème fraiche och parmesan, smaka av med lite salt och peppar.
Rör ner de hackade örterna i soppan, smaka av om du vill ha mer syra eller sälta och servera med en klick morotsröra. En smörgås på valnötsbröd smakar gott till.
Tips: Använder du torkade örter så ta 2 tsk av varje och tillsätt i början av soppkoket så ger de mer smak.
För en mejerifri soppa kan du använda kokosgrädde istället för crème fraiche.
Morotsröran kan du också göra med kokosgrädde, parmesanen byter du då mot 1-2 tsk näringsjäst. Smaksätt röran med 1 tsk pressad citron så märks inte kokossmaken så väl.
De lagades upp och fotograferades av Naomi Sherman i Tasmanien och Kristie Sullivan i USA, läs mer om hur LCHF förändrat deras liv i länkarna.
Glad 4e Advent
Visst är det fantastiskt hur den digitala tekniken kan sprida recept och tankar kring hälsosam mat, så glad och stolt att mina recept uppskattas över hela världen.
Jag har följt Annelie på Instagram ett tag nu och fascineras varje gång hon lägger ut något nytt, så det är en stor ära för mig att hon ville göra ett stilleben av mina tryfflar.
Klicka på hennes foto här nedan så kommer du till receptet.
Drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör Foto Annelie Andersson
I förrgår tipsade hon om att boken omnämns tillsammans med två recept även i boktipsen i tidningen Matmagasinet.
Klipp ur Matmagasinet
Så glad att mina recept letar sig ut i stugorna runtom i landet, även nu när Coronakrisen gjort att alla event som var planerade kring bokens lansering ställts in.
Grön ärtdressing med persilja
2 dl frysta, gröna ärtor
1 dl hackad persilja
1 dl kallpressad olivolja
½ dl vatten
2 msk vit balsamvinäger
1 msk flingsalt
Häll kokande vatten och lite salt över ärtorna, låt stå i 2-3 minuter. Låt rinna av och bland med övriga ingredienser i en matberedare.
Mixa så dressingen blir helt slät. Häll upp på flaska och förvara i kylen, den håller sig fräsch några dagar men kan tappa lite i färgen.
Tips: Servera ärtdressingen till en riktigt grön sallad på späda blad, gröna linser, tärnat grönt äpple, pumpakärnor, strimlad fänkål och hackad gräslök.
Den är också god till en coleslaw, strimla grönkål eller salladskål, krama den med lite salt och blanda med dressingen.
Vilken omtumlande upplevelse det var att få vara med på Nyhetsmorgon i TV 4 igår.
Idag är jag lite trött efter allt ståhej, det tar på krafterna att bli TV-debutant i den här åldern
Jag som alltid sagt att på TV, där vill jag absolut inte vara med, tyckte när nervositeten väl lagt sig då alla förberedelser var klara kvällen innan att det var riktigt roligt.
De senaste dagarna har jag flängt runt och letat rekvisita på stan, plockat gröna blad och blommor i naturen, handlat fantastiska råvaror på Fruktaffären på Hantverkargatan 8, fixat en sommarbuffé hemma i vårt minimala pentry och fraktat iväg den i taxi i ottan inför inslaget på Nyhetsmorgon.
Elisabet Frerot och Sebastian von Sivers på Nyhetsmorgon
7 minuter i rutan gick väldigt fort, jag hade gärna stått kvar ett tag till och pratat med de trevliga programledarna.
Här hittar du alla recept som jag hade med på buffén i programmet på Köket.se.
Varmt tack för alla fina kommentarer som dök upp här, på Facebook, Instagram, sms, messenger och telefon, så mycket gratulationer så det känns ju nästan som jag fyllt 60, fast det är först nästa år.
Idag bjuder jag på ett nyskapat recept på den hallontårta jag hade med i programmet.
Det är en mer säsongsanpassad variant av den raw chokladkaka med lingon som jag gjorde till Gröna, sköna tillbehör.
Börja med att hälla 1 dl kokande vatten över 1 dl nyplockade nässlor eller 1 tsk torkade, smulade nässelblad.
Lägg på lock och låt stå och dra i minst en halvtimme.
Skär jordgubbar och gurka i mindre bitar och mixa fint med stavmixer eller i matberedare.
Blanda ner blåbär, limesaft och nässelte, mixa en stund till.
Servera i glas eller som en shot på brunchbuffén.
Tips: Den här smoothien har utrensande effekt, extra bra att ta till om du samlat på dig vätska i sommarvärmen.
Gör gärna en större sats nässelte och ha på lut i kylen och ta en klunk av då och då om du har problem med svullna ben.
Variera smoothien med tranbär, björnbär, svarta vinbär och lite nyriven ingefära, som sätter extra kick på drycken, det är också bra för immunförsvaret.
Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör
Skogens superbär
Idag firar Sverige sin egen dag, då passar det fint att bjuda på en crossover mellan vårt svenska superbär lingonet och internationella importer som kakao, kokosolja och cashewnötter.
En njutbar mix av färger och smaker, lite liknande det som vårt samhälle formats till genom åren, med en härlig blandning av tankar, kulturer, recept, inspiration och idéer från världens alla hörn.
Svenska flaggan utanför min balkong hemma i Jämtland en Nationaldagskväll för några år sen
Dagens recept är hämtat ur min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, jag tog bilden på Bynäset på Frösön hemma i Jämtland i höstas.
Här en bild tagen av Jan Andersson till en artikel i LT förra hösten under arbetet med boken.
Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, LT
Nu bor jag i Stockholm hos Lennart så länge det är nödvändigt för pandemin, har det riktigt bra här.
Det finns ju gott om skogar även här, se lite bilder från en artikel som kom i brevlådan igår, där jag är med i lokaltidningen Kungsholmen Direkt.
Jag är även med i en Reumatikertidning med två recept från kokboken, du ser en bild även på den artikeln som jag fick skickad från en Facebookvän.
Nu över till receptet, hoppas du får en trevlig Nationaldag
Raw chokladkaka med lingontopping ca 20 små bitar
5 dadlar
1 dl solroskärnor
1 dl jordnötssmör
½ dl kakao
½ dl kokosolja
½–1 tsk flingsalt
Lingontopping:
3 dl lingon
5 torkade aprikoser
1 dl cashewnötter
½ dl kokosolja
Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.
Skölj och låt dem rinna av väl och mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.
Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.
Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja, mixa snabbt ihop till en fast deg.
Klä en mindre form, ca 15×20 cm, med smörpapper eller plastfilm och tryck ut degen i formen till en jämn kaka.
Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.
Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten.
Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.
Tips: Du kan variera chokladkakan med pumpakärnor och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal.
Toppingen blir också god och vacker med körsbär, blåbär eller vinbär.
Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som födelsedagstårta.
För en mer svensk smak på bakelsen så kan du byta ut kokosoljan mot smör.
Här nedan ser du bilder från tidningsartiklarna jag skrev om i inledningen.
Jag hade en träff i Djurgårdsskogen förra veckan med en mycket trevlig journalist, Josefine Thuresson Kämpe och lika trevlige fotografen Claudio Britos.
Jag är inte så förtjust i att stå framför kameran som att befinna mig bakom den, men Claudio gjorde att allt blev riktigt avspänt.
Vi pratade mycket om allt det goda som finns i naturen och hur viktig skogen är för att vi ska må så bra som möjligt.
Jag i mitt rätta element, skogen. Foto Claudio Britos
Klicka på bilden så kan du läsa artikeln i Kungsholmen Direkt på nätet
Gröna, sköna tillbehör Fotot taget av Therese Renåker
En sån vecka
Den här veckan har varit överväldigande för mig, jag är så otroligt glad och stolt över alla fantastiska recensioner som skrivits om min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Inte nog med allt som skrivits, jag fick vara med och prata om lite av det goda vi kan hitta ute i naturen i radio på P4 Stockholm i måndags.
Den här våren blev ju inte som någon annan vår, i och med Coronan, så det kändes lite svårt att kunna sprida kokboken när jag nu inte kunde ha några föreläsningar och boksigneringar som var planen.
Men all den digitala uppmärksamheten har gjort att allt känns väldigt fint ändå, flera tidningar har också hört av sig och kommer att skriva om boken framöver.
Här lägger jag en länklista så kan du gå in och läsa recensionerna hos flera bloggar, i några finns även recept från kokboken med, så du får en liten extrabonus.