Grekisk sallad till picknick

Grekisk sallad

Sommarmat

Sol och semester är för många förknippat med Grekland.

Jag är väldigt förtjust i den grekiska maten, den är enkel, mättande och mycket smakrik.

Fetaost och en god olivolja är stommen i många rätter, i den grekiska salladen ska det vara ordentligt av båda.

Grekisk sallad i Wonderbag

Grekisk sallad 2 port

150-200 g Fetaost

2-4 tomater

20 svarta oliver

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 liten rödlök

½ dl kallpressad olivolja

2 tsk oregano

Flingsalt

Citron

Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.

Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.

Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.

Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.

Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och pressa lite citron på salladen.

Wonderbag

Reklam för min samarbetspartner Wonderbag

Den här salladen tog jag med en varm dag på stranden i Makrigialos på Kreta, då passade en mini-Wonderbag mycket bra som kylväska.

Mat och dryck hålls kallt i många timmar tillsammans med en frusen flaska vatten eller en kylklamp.

Den isolerande bagen klarar kylda maträtter lika bra som att hålla värmen vid långkok.

Just nu är det kampanj på Wonderbag med min kokbok på köpet, läs mer här.

På hemsidan hittar du också flera av mina recept, speciellt framtagna för Wonderbag.

Här ett gott tillbehör till grillat, brysselkål med chili och citron.

Wonderbag med kokbok

Wonderbag på Kreta


Grekiska biffar med tzatziki, sallad och råstekt potatis

grekisk_mat_biffar_tzatziki_recept
Gårdagens middag…. Herrejösses så gott! Blir hungrig igen bara av att hålla på med bilderna och skriva receptet!! :-P Det ska va nu den här gråa, regniga novembertiden som vi lyxar till helgerna med utländska smaker, minnen från Grekland och härliga, krispiga färger på mat och sallad. Det ger en liten extra kick och det är precis som om smaksinnen inte är riktigt beredda när det kommer såna här explosioner. Så jädrans gott alltså. :-P

Biffarna har jag smaksatt med vitlök, citron och oregano. De två äggen både binder ihop smeten och äggvitan gör att de reser sig och får fin, rund form. En matsked potatismjöl har jag också alltid i bara för att de ska bli fasta och fina och inte ”smula”. Till biffarna gjorde jag tzatziki, en grekisk sallad med tomat, oliver, fetaost, gurka och rödlök. och som ytterligare tillbehör för den som önskar – råstekt potatis smaksatt med örter. Nåt som kan falla er på läppen kanske? ;-)

16 st små biffar
Det här behöver du :
1 kilo blandfärs
1 msk potatismjöl
1 dl vatten
2 ägg
1 msk grönsaksfond
2 vitlöksklyftor
Rivet skal från en citron
2 tsk torkad oregano
1 tsk nystött svartpeppar
1 tsk salt
Malen söt paprika

GÖR SÅHÄR :
Blanda samtliga ingredienser till biffarna utom malen paprika. Forma till 16 runda biffar. Lägg på en varm ugnsplåt med smält smör på. Pudra över malen paprikakrydda. Stek i ugn ca 20 min i 200 grader.

tzatziki
Börja med att röra ihop tzatzikin så den får stå och dra till sig i kylen. Recept hittar du HÄR
Superkul med alla era tips på olika varianter av tzatziki dessutom – stort tack för att ni delar med er!

råstekt_potatis
Skala potatisen och skär i ca ½ cm tjocka skivor. Hetta upp en rymlig stek eller traktörpanna med lock. Tillsätt rapsolja (så det täcker botten, men inte mer) och lägg ner potatisen, den ska få en lite lätt friterad yta. Strö över torkade örter, flingsalt och en gnutta råsocker. Tillaga på hög värme utan lock tills potatisen får fin färg, sänk sedan till låg värme och lägg på locket. Låt steka ca 20-25 min med lock, vänd runt nån gång ibland.

råstekt_potatis_recept
Nästan helt färdig, nu på med locket ca 20 min så dom blir helt genomstekta lagom tills biffarna i ugnen är klara.

steka_biffar_i_ugnen_recept_grekiska
Biffarna på den varma ugnsplåten som jag smälte lite smör på. ca 20 min i 200 grader så är dom klara!

grekiska_biffar_recept
Riktigt saftiga och supergoda. :-P

grekisk_sallad_fetaost_oliver_rödlök
En grekisk middag utan denna sallad är ju nästan förbjudet. Härliga smakrika små tomater i olika färger, gurka, fetaost, oliver och rödlök… ;-)

grekiska_biffar_tzatziki_recept
Smaklig måltid!

Tapas plock med rökt kyckling

kyckling_tapas_plock_plockmat_ridderheims
Äntligen fredag och äntligen våååår! :-P Vilken prognos som utlovas till helgen alltså, då kanske äntligen lervällingen ute på gården torkar upp och man kan sitta ute mot husväggen och sola näsan – ljuvligt!

Vad bjuds det på hemma hos er en fredag som denna? 
Kanske en god plocktallrik med olika delikatesser?

Vi provade nyligen ett par tapasnyheter från Ridderheims. En grymt god aioli, härligt stora gröna oliver och kronärtskocka i gudomligt god marinad. Lite annat plock som rökta kycklingben, pommesbollar, varma vitlöksbaguetter och färskostfyllda pimentos… Behöver jag säga att det var vansinnigt gott!? ;-)

Just dom här marinaderna allt inlagt ligger i är ofta så goda smaksatta att det fyller en funktion som salladsdressing också – så ringla över lite av marinader från burken på en god sallad.

Rökta kycklingben, det har ni sett förut här och de är rökta i Muurikkaröken hur enkelt som helst. Recept och bilder HÄR >>

tapas_ridderheims

LCHF recept för Pizza med tomatsås och skinka

Eftersom det är ost i botten behöver man inte använda ost ovanpå. Det räcker bra med den goda tomatsåsen, parmaskinkan, ruccolan och basilikan. Hur gott som helst!

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Vispa ihop philadelphiaost och ägg till en jämn smet. Tillsätt grädden, ost och oregano.
2. Fördela så att det blir fyra pizzabotnar på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Bred ut till jämna bottnar. Grädda i 25-30 minuter tills de blir gyllene. Har du varmluftsugn så går det bra att grädda båda samtidigt. Det går annars bra att lägga allt på samma plåt och göra en stor som man sedan delar.
3. Hacka löken. Stek löken i smör och tillsätt tomatpurén och krossade tomater. Lått puttra i 10 minuter, gärna längre. Mixa eventuellt så att den blir slät. Smaka av med salt och peppar
4. Lägg tomatsåsen på pizzabotten och dekorera med lufttorkad skinka, basilika, oliver och sallad.
5. Ringla över olja och vinäger och strö över lite salt och peppar.

Smaklig måltid! Har du fler tips på hur man kan ”dekorera” pizzan enligt LCHF? Tipsa gärna i kommentarerna nedanför!

Fredagspizza


Vad är väl fredagsmys utan hembakad pizza när man verkligen längtat efter just hembakad sådan!? Typ hur gott som helst… Hoppas ni alla har en fin kväll, berätta gärna vad ni kalasar på! :-P


Har har vi skinka, bacon, lök, oliver, champinjoner och mozarella samt vanlig riven goudaost. Och hemmagjord tomatsås och pizzasallad förstås!

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk Mutti tomatkross
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop tomatsåsen med stavmixer!


Redo för ugnen.


Pizzasalladen står och gottar till sig i väntan på pizzorna…

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.


Färdig!! :-P

 

The post Fredagspizza appeared first on Kryddburken.se.

Keramik, textil och hantverk från Grekland


Shoppa i Grekland är som att gå in på Indiska fast i en hel stad istället för en liten butik.

När vi hyrde bil och for till Rhodos så fanns där två städer i en, den gamla och den nya. I nya Rhodos hittar du märkesbutiker som Dolce o Gabbana, Dior, Lacoste, La redoute, GANT, Ralph Lauren med flera, med flera… Där fick du också trafikens avgaser och hektiska vimmel på dig bara du öppnade bildörren… Det är ingenting som tilltalar en skogsmulle som mig. Märkesprylar har aldrig tilltalat mig och kommer heller aldrig att göra, så så är de med den saken, men de tror jag nog ni visste redan ni som känner mig! ;-)

Jag gillar mer det rustika hemmagjorda hantverken där upphovsmakarna själva säljer sina varor som dom egenhändigt tillverkat med unik historia och ingen produkt är den andra lik. Det är så vackert så man kan ju bli tårögd för mindre… Detta finner man i gamla stan som ligger i Rhodos fast omringad av höga murar som skiljer städerna åt.

I gamla stan får man gå i en djungel av små trånga gränder, bland de lokala folkets bostäder, öppna gator med butiker och marknadsstånd. Mysiga caféer och restauranger både högt och lågt. Här finns allt man kan önska om man tilltalas av det gamla grekland.

Priserna är ungefär som i Sverige. Man betalar i euro och nu när vi valde att åka på senhösten så kan man göra riktiga fynd då de ofta säljer ut sina varor till halva priset. Grekerna är måna om sina kunder, ibland lite för mycket då dom gärna plockar fram kläder och hänger upp framför dig och pekar, visar och gestikulerar och tycker att du är sååå vacker i allt dom föreslår, detta är dock inte tillåtet men förekommer ändå en hel del. Man känner sig lite smått påtvingad och vill man inte handla det dom föreslår får man fint ursäkta sig med att man vill gå vidare eller att man ”ska tänka på saken”… Många gånger får man också helt enkelt låtsas att man inte hör dom när man passerar en butik, men trevlig och glada och hjälpsamma är dom till 110%! :-P

Jag hittade så mycket vackert jag ville ha och blev mer och mer förstummad för varje butik jag gick in i… Jag ville ha ALLT!! ;-)

Jag köpte med mig en riktigt vacker handvävd löpare till köksbordet med pärlbroderier och sammetstyg, de fanns i många färger och nu grämer det mig lite att jag inte köpte en turkos också. De kostade 30 euro och var nere på 50% på priset… Dumsnål som jag vet inte vad?!

Keramik, skålar, fat, och en fin gammal ”bullig” askkopp som får pryda bordet fick jag med mig hem iaf. Krukor, vaser, solgudsprydnader, träsnideri av olivträd (detta var dyrt, just hantverken tillverkade av olivträ). Olivoljor köpte jag också och så hittade ett litet symboliskt kit med tzatzikikrydda, chilikrydda och en miniflaska med ouzo. Lite kul faktiskt för den där tzatzikikryddan är återkommande vart man än går, men i en riktig tzatziki så finns ju inga färdiga kryddblandningar så det är väl en turistgrej kan jag tro.

Ouzo som är bland det mest vidriga jag smakat… (vi fick det som välkomstdrink den kvällen hotellet hade grekiskt tema på buffén) Jag trodde nästan jag skulle få dra upp linnet och kräkas ner i det när vi satt i restaurangen men jag svalde och svalde… Bara tanken får mig fortfarande att minns den hemska smaken, haha!! Nä, ingen mer ouzo för mig, bara den lilla flaskan som får påminna mig som ett kul minne såhär efteråt. :-P

När vi kom hem så hade jag redan tänkt ut att jag måste fixa lite ”greek-feeling” i köket så vi lever kvar i minnena ett tag till så duken åkte på och alla små prylar och keramik. Det är så mysigt att sitta där och fortfarande ha grekland kvar hemma en stund! Ja, det är väl jag i ett nötskal men jag måste ha minnen till allt, precis allt!! Allt jag köpt, plockat och haft att göra med där nere måste få sin ”minnes-stämpel” och hitta sin plats när vi kommit hem annars känns det som det tog slut för fort liksom… Undra om ni fattar hur jag tänker nu?! Min man gör de inte, men han tycker det är fint i alla fall! ;-)


En av alla små butiker i gamla stan Rhodos, ni ska få se mer såna i det stora ”Reseinlägget” senare…


Köksbordet och i mitten den lilla saltskålen med små ”skyfflar” i olivträ.


Sköldpaddan i silver visste jag skulle bli fin ihop med de ljuslyktor jag hade hemma i fattigmanssilver. Jag gillar den skarpt! :-P


Det typiska grekiska kärlen med mytologins symboler och inristningar, visst är dom vackra!


En söt askkopp, riktigt klarröd laserad kunde jag inte motstå. Gillar formen på dessa och den ska inte användas utan stå som prydnad bredvid den lilla skålen. Å så Ouzo-kitet med tzatziki-mixen! ;-)


Min älskade vävda löpare… Den kan man titta på länge och undra hur dom tänkte och kom på allt när dom sydde så eller satte dom pärlorna där eller valde den färgen som kantband och alla mönster och symboler som bara växer ihop, det är såååå vackert, jag verkligen älskar den och skulle köpt en till som sagt…


Naturens fynd med olivkvist, clementiner, stenar och snäckor…

 

The post Keramik, textil och hantverk från Grekland appeared first on Kryddburken.se.

Vitlöksdoftande fläskfilégryta med ”crushed potatoes” och lite hur ni tänker kring griskött?!


Jag köper nästan aldrig fläskfilé, det hör faktiskt till ovanligheten, jag har väldigt lätt för att låta den ligga kvar i köttdisken. Det är visserligen en mör, fin liten bit men den smakar inte mycket och det är dessutom en så ynka liten del på en hel gris så jag hoppar gärna över den både för att påtala fördelarna med andra köttdetaljer och för att gynna bonden som faktiskt föder upp en hel gris med både karré, kotlett, revben, grisfötter, sidfläsk, lägg, skinkstek, bog osv osv… Det är inte en fläskfilé som göds inför slakt som så många tycks tro när det kommer till de populära kötträtter. Den går ju naturligtvis att marinera och krydda och lägga på grillen men inte gör den sig särskilt rättvis som filé då heller. Jag föredrar hellre den sk. ytterfilén, utskuren benfri kotlett om man nu ska ersätta fläskfilén med något, den smakar desto mer också.

Varför lägger jag upp ett recept med fläskfilé då undrar ni?
Köttet är skickat från Bodalsgris som varuprov, en nysatsning med lokala grisbönder från Bohuslän & Dalsland. Konceptet är enkelt; Glada grisar, glada bönder och korta transportsträckor mellan gårdar och slakteri. Sånt gillas, så det blir tummen upp redan innan köttet har tillagats.

Bodalsgris har även blogg man kan följa >>

Detta är nånting jag verkligen hoppas kommer utökas bland Sveriges köttbönder. Att ta fasta på att sammanföra de lokala närproducenterna och värna om både uppfödning och slakt, att ge oss konsumenter direkta och tydliga bud om vart köttet kommer ifrån och hur det är uppfött och slaktat utan att man ska behöva genomföra några större detektivarbeten.

En sak som jag funderat över länge är etiketterna på det förpackade köttet. Som konsument hade jag velat ha informationen om köttets ursprung direkt på etiketten. Vilken gård kommer köttet ifrån? Vilket slakteri? Är det en så pass invecklad historia eller skulle inte varje förpackning kunna vara id-märkt med kanske ett nummer som man enkelt kan slå upp/spåra i en databas på nätet och hitta just dessa uppgifter om gård och slakteri och även kunna följa länkar till respektive hemsidor? Ungefär som ett paket från DHL med kollinummer??

Det hade jag tyckt varit väldigt kul! :-P Om möjligheten fanns där tror jag det skulle väcka intresset hos fler konsumenter att köpa ”sitt” kött som man känner igen, eller?! Hur tänker du?

Kvalité och smak finns inget att klaga på. Det slog mig dock att det verkligen doftade fläskkött när jag brynte filéskivorna, riktigt fläsk som fläskkött ska lukta. Och smaken var det trots sås och kryddor en väldigt utpräglad fläsksmak på. Har ni någon gång grillat rent sidfläsk över öppen eld på en bergsklippa i norrlands insjöar och ätit direkt i handen utan kryddor så vet ni vad jag menar, det är gott! ;-)

Priset då?
Har faktiskt inte fått några uppgifter men har mailat marknadschefen och invätar svar så jag återkommer till det.
Redigerat; 
Marknadschefen meddelar nu att priset ligger under kilopriset av Scans köttsortiment. Det skall inte ligga högre än svensk fläskött gör alltså.  Exempel; fläskfile 149:-/kg för Bodalsgris, 159-169:-/kg för Scans.

Importerat fläskött ligger runt 109-119:-/kg.

Var finns köttet att köpa? 
Coop-butikerna i Bohuslän & Dalsland. (Med förhoppning om att fler köttbönder följer samma koncept runt om i landet så även vi på syd & östkusten, mellansverige och norrland kan ta del av lika utbud)


Foto: Lasse Forsberg/ Matfranregionen.se 


Nu till mitt recept med just fläskfilén då. Jag valde att skära köttet i skivor och bryna det hastigt för att sedan låta det puttra färdigt i en god sås. Enkelt så det förslår och med en fläskfilé ska man inte behöva puttra den länge för att köttet ska vara mört. Det behövdes inte heller.

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Nymalen svartpeppar
3 finrivna vitlöksklyftor
1 msk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
5 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning)
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén från hinnor. Skär i skivor och bryn i smör i het stekpanna så de får fin färg. Krtydda med nymalen svartpeppar. Lägg åt sidan så länge. Vispa ur stekpannan med finriven vitlök, vinäger tomatpuré och buljong. Lägg i skivorna av fläskfilén  och slå på grädden. Sänk värmen och låt småputtra utan lock ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Fläskfilén ska nu puttra utan lock ca 10-15 min.


Under tiden skjutsar man in potatisen i ugnen på 225 grader ca 10-15 min. Använd färdigkokt potatis som du ”mosar” till med en gaffel, strö på lite ost, salt och peppar och gratinera i ugnen. Supergott tillbehör till kött och perfekt när det finns överbliven kokt potatis i kylen.


Salladen gjorde jag på strimlad isbergssallad, gurka och en burk från Fontana med fetaostfyllda oliver och soltorkade tomater i chilimarinad. Pressade över en halv citron, lite olivolja, flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Så enkel och vansinnigt god! Denna sallad kan du äta som den är, som tillbehör eller blanda med pasta för en god pastasallad.


Fläskfilén har fått puttra ihop och såsen blivit krämig. Dags att servera.


”Crushed potatoes” är gratinerad och det doftar sååå gott i hela köket!


Smaklig måltid!