Stekt korv, spenatstuvning och ägghalvor

spenat_ägg_spenatstucning
Alla barn älskar spenat – eller hur??? :-P
Inte våra barn och inte jag heller när jag var liten.. I skolan ratas den och väljs bort helt, bara tanken på att äta ett färsk blad spenat går också lite emot minsta fröken i huset men det är väl just för att det heter SPENAT! Farligt, farligt!

Jag var inte förtjust själv i vare sig skolans eller den hemmagjorda när jag var liten och det blev mer och mer oaptitligt med den gröna såsen för varje gång den serverades. Men så händer nånting och man blir vuxen. Vågar prova igen, kanske är det inte sååå hemskt och det är det ju naturligtvis inte.

Hemmagjord spenatstuvning är ju rena dynamiten och nyttigt och man får ju lika stora muskler som Karl Alfred ! Eller hur? :-P

Jag gör alltid min stuvning såhär, men ibland kan det vara gott med soppa och då späder jag med mer vatten och buljong, enkelt och vansinnigt gott. Godast är nog ändå ägghalvorna till och stekt korv.

Jodå, tallrikarna var rena efter denna middag och även lillfröken gav tummen upp, så då har hon blivit vuxen nu måste det ju betyda!? ;-)

4 port spenatstuvning :
500 gram färsk bladspenat
1 msk smör
2 tsk vetemjöl
1dl gräddmjölk
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
Vitpeppar
En gnutta riven muskotnöt
Salt

GÖR SÅHÄR :
Var noga med att skölja spenaten om du använder färska blad. Koka upp en halv kastrull saltat vatten och lägg i den avsköljda spenaten. Förväll 1-2 minuter. Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten. Låt rinna av.

Smält smöret i en kastrull, vispa ut med vetemjöl till slät konsistens. Späd med gräddmjölk och vatten och låt koka upp på svag värme. Tillsätt grönsaksbuljong och kryddor. Smaka av. Vänd ner spenaten och mixa med stav till önskad konsistens.

lchf_spenat_ägg
Äggkokaren är laddad och mixerstav framplockad.

färsk_spenat
V
ar noga med att skölja bladen om du använder färsk spenat. Spola gärna upp en stor skål med vatten och låt bladen bada runt så sjunker ev jord och sand ner till botten.

ägghalvor_spenatstuvning
Dom perfekta äggen med krämig gula fixar äggkokaren utan att man behöver tänka. Vad gjorde vi innan vi hade den?! Fler som älskar såna här små apparater? ;-)

färsk_spenat_spenatstuvning
När spenat fått koka 1-2 minuter, skölj av i durkslag med kallt vatten och låt rinna av. Det blir inte mycket kvar när man pressat ur vattnet, ändå en stor påse på 500 gram, men den räcker lagom till 4 port.

tjock_grillkorv_spenat_ägghalvor
Stensåkra tjocka grillkorvar är ruskigt goda, lite snittade och knaperstekta.

spenatstuvning_färsk_spenat
När du kokat upp stuvningen och smakat av lägger du i spenaten.

spenat_spenatstuvning_färsk
Mixar… Till önskad konsistens.

stuvad_spenat
Och serverar till stekt korv och ägghalvor…

Broccoli och blomkålsplättar med ost

broccoli_blomkålsplättar_kaka
Till veckans lunchlådor har jag stekt ”plättar” av broccoli och blomkål med riven halloumiost i. Vegetariskt och lchf, och verkligen tokgoda! :-P

Här har jag valt att servera med bacon och en grönsallad med rivna morötter, paprika, tomat och sockerärt. Gräddstuvade champinjoner kan jag också tänka mig passar bra till. Stek små plättar eller gör en stor ”kaka” i pannan och grädda i ugn tills den fått fin färg. Prova gärna receptet, jag lovar det är supergott!

Fiberhusk hjälper till att ”binda” smeten och gör plättarna hållbara.

ca 12 plättar alt. en hel kaka
Det här behöver du : 

1 blomkålshuvud
1 bukett broccoli
2 ägg
3 msk fiberhusk
Trocomare örtsalt
Peppar
1 finriven halloumi 200 gram

GÖR SÅHÄR : 
Koka blomkål och broccoli i mindre buketter i saltat vatten, även stammen på broccoli används. Finriv halloumin under tiden. Häll av vattnet efter 5-6 min då buketterna är mjuka. Låt ånga av. Stöt med rotfruktsstöt till en mos. Blanda med, halloumi, ägg, fiberhusk och kryddor. Hetta upp en stekpanna och forma till runda plättar. Stek i olja på bägge sidor så de får fin färg. Jag stekte både plättar och gjorde en hel ”kaka” i stekpannan som jag gräddade i ugnen, kakan serverar i skurna tårtbitar.

blomkål_broccolimos_plättar
Broccoli & blomkål stöts med rotfruktsstöt till en mos.

recept_lchf_blomkål_broccoli
Blanda med ägg, fiberhusk och kryddor.

blomkål_broccoli_lchf_recept
Rör ner den finrivna halloumiosten. Forma till bollar och platta ut lätt i stekpanna med olja.

blomkålsplättar_broccoli
Stek så de får fin färg på bägge sidor.

Omelett med bacon, spenat, jalapeno och lök (LCHF)

bacon_omelett_lchf_nyttig
Det här var mannens favorit-omelett! Den var rejält stark dessutom så det var väl därför. Justera mängden jalapeno efter eget tycke och smak! :-P

1 rejäl omelett, räcker gott till 2 port
Det här behöver du : 
3 ägg
½ dl grädde
salt & peppar

140 gram bacon
100 gram babyspenat
½ gul lök, finhackad
1 msk finhackad, inlagd grön jalapeno

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med grädde, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Slå i omelettsmeten och sänk värmen till medel. Peta lite runtom med en stekspade så all lös smet rinner ut ordentligt. När den fortfarande är lite lös i mitten, inte rinnig men fortfarande ”gungar” lite om man skakar på pannan, lägg på fyllningen på halva omeletten.

Här har jag stekt baconet knaprigt tillsammans med lök och jalapeno före jag fyllde omeletten.

Vik sen över andra halvan genom att ”kasa” över omeletten mot ena kanten och vik försiktigt över den ofyllda halvan på den andra med en stekspade. Luta sen stekpannan kant i kant med en tallrik och låt omeletten ”glida” över. :-P

bacon_lök_spenat_omelett_lchf
Bacon, babyspenat, lök och jalapeno! En hot, hot omelett! :-P

Omelett med kryddig korv, spenat och paprika (LCHF)

kryddkorv_omelett_nyttig
Här har vi en rejält matig omelett med kryddkorv för den som är extra hungrig eller vill dela sin lunchlåda på två! ;-)

1 rejäl omelett, räcker gott till 2 port
Det här behöver du : 
3 ägg
½ dl grädde
salt & peppar

2 kryddiga korva, hög kötthalt
100 gram babyspenat
2 smala carli paprika

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med grädde, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Slå i omelettsmeten och sänk värmen till medel. Peta lite runtom med en stekspade så all lös smet rinner ut ordentligt. När den fortfarande är lite lös i mitten, inte rinnig men fortfarande ”gungar” lite om man skakar på pannan, lägg på fyllningen på halva omeletten.

Här har jag fräst på korven i stekpannan i förväg.

Vik sen över andra halvan genom att ”kasa” över omeletten mot ena kanten och vik försiktigt över den ofyllda halvan på den andra med en stekspade. Luta sen stekpannan kant i kant med en tallrik och låt omeletten ”glida” över. :-P

kryddkorv_omelett_lchf_nyttig
Kryddkorv, babyspenat och carli paprika! Gott, gott, gott! :-P

Omelett med broccoli, majs och ost (LCHF)

omelett_ost_broccoli_lchf
Jag har ett gäng omeletter som står på tur bland inläggen. Förra veckan blev ju också en ”kort-vecka” och man blir lite vimmelkantig då man inte längre håller reda på vardag och helg när dom kommer sådär mitt i veckan men dom nyttiga lunchlådorna fick iallafall tre dagar förra veckan och här kommer den första dagen.

En rejäl omelett på 3 ägg, en skvätt grädde, salt och peppar sen har jag fyllt den med kokt broccoli, kokt majskolv, lite purjolök och massor med riven ost!

1 rejäl omelett, räcker gott till 2 port
Det här behöver du : 
3 ägg
½ dl grädde
salt & peppar

1 bukett broccoli
1 kokt majskolv
1/3 gul paprika
några centimeter purjolök
1 näven riven ost

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop äggen med grädde, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Slå i omelettsmeten och sänk värmen till medel. Peta lite runtom med en stekspade så all lös smet rinner ut ordentligt. När den fortfarande är lite lös i mitten, inte rinnig men fortfarande ”gungar” lite om man skakar på pannan, lägg på fyllningen på halva omeletten.

Vik sen över andra halvan genom att ”kasa” över omeletten mot ena kanten och vik försiktigt över den ofyllda halvan på den andra med en stekspade. Luta sen stekpannan kant i kant med en tallrik och låt omeletten ”glida” över. :-P

omelett_ost_broccoli_nyttig_lchf
Första omeletten med broccoli, majs, purjolök, paprika och riven ost.

Fiskgryta LCHF

fiskgryta_lchf_low_carb
Grytor av alla de slag är alltid himla smidigt, speciellt när det är ”allt i ett” och man kan slänga ner antingen potatis, pasta, bulgur, ris etc för att få hela middagen i en och samma gryta. Här har jag gjort det enligt LCHF utan så mycket kolhydrater och tänkt mer på grönsaker och protein (fisk i det här receptet) och uteslutit tex. potatis och pasta.

Det godaste i en sån här gryta är just ”allt runtomkring” fisken…. :-P Jag fullkomligt älskar krispiga rotfrukter och wokgrönsaker i stark sås, det blir bara sååå gott och fisken kan bytas ut mot kyckling, fläsk, nötkött eller svamp.

Om ni tycker det verkar konstigt med GURKA i receptet så måste ni prova. Den ska givetvis kärnas ur och helst skalas om den har grovt skal. Det är så vansinnigt gott så har ni inte provat att fräsa på gurka så gör det! :-P

Det här behöver du :
500 g laxfilé
400 g torskfilé
—-
1 gul lök
3 små palsternacka
1 näve minimorötter
1 röd paprika
1 gul paprika
—-
1 burk plommontomater
2 msk vit balsamvinäger
1-2 tsk D´Elidas chilisås
1 pressad citron
2 l stark fiskbuljong alt. fisk/hummerfond + motsvarande mängd vatten
—-
150 g sockerärtor
1 burk minimajs
1/2 gurka
ev. maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
Salladslök
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR :
Skär fisken i kuber. Stek i het panna med olivolja och smör hastigt så de får fin färg. Lägg upp på ett fat vid sidan om så länge. Skär rotfrukter och grönsaker i mindre bitar/skivor. Fräs palsternacka, morot, gul lök, röd o gul paprika och fänkål i samma panna som fisken stektes i. Slå på burken med plommontomater, balsamvinäger chilisås, en pressad citron och 2 liter buljong. Rör i botten av pannan så alla smaker från fisken kommer upp. Låt allt få småputtra på svag värme ca 30 min. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för krämigare sås, eller om du vill äta grytan som soppa så späd med lite mer buljong.
De sista 2-3 minuterna; Tillsätt sockerärt, minimajs och urkärnad gurka. Smaka av med salt och peppar. Strax före servering lägg i fisken och låt den bara precis bli varm i såsen. Toppa med salladslök och färsk timjan.

fiskgryta_lchf_recept_fisk
Ja, men då kör vi då! ;-)

fiskgryta_lchf_grönsaker
De första grönsakerna/rofrukterna åker ner i pannan. Ni ser strecken —- i receptet allt eftersom ingredienserna skall tillsättas.

fiskgryta
Lax och torsk har fått fräsa i het olja + smör så de fått fin färg.

fiskgryta_nyttig_lchf
Här har vi hela härligheten med smakerna från den stekta fisken och alla rotfrukter och grönsaker som fått fräsa ihop. Nu åkte ”mitten” av ingredienserna ner i panna. Slå på buljong och låt småputtra på svag värme ca 30 min. Red ev. såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för mer krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar och tillsätt det sista; Sockerärt, minimajs, gurka och fisken! :-P

lchf_fiskgryta
Nyttiga lunchlådor. Check! ;-)

Wokade grönsaker med fläskkött

lchf_wok_fläskkött_recept
Då kör vi lite färgglada nyttigheter igen! ;-)

Att man äter med ögonen är verkligen ingen myt för de färgsprakande, krispiga grönsaker som just en wok bjuder på är som balsam för själen, som en solskens-injektion direkt till ”må-bra-hjärnan” och inget smakar så gott som när maten fått lite extra kärlek vid uppläggning. Alla färger och smaker möts i en explosion av kryddiga dofter från det asiatiska köket och det klorofyllstinna grönsakerna. Mat ÄR kärlek! :-P

Här har jag gjort en LCHF wok med grönsaker och fläskkött. Köttet har fått bräsera på svag värme i stekpannan i en mörk soya-marinad tills det blivit riktigt mört, det betyder således att du nödvändigtvis inte behöver använda dig av fläskfilé, schnitzel eller annat lite ”mörare” kött utan vanlig hederlig skinkstek som du strimlar funkar alldeles ypperligt eftersom köttet ändå får koka länge så det blir mört. Det värsta som finns i en wok är hårda sega köttbitar, det ska vara mjukt, näst intill sönderfallande och smälta i munnen tillsammans med de krispiga grönsakerna. Ja, då kör vi!

6 port
Det här behöver du : 
700 gram fläskkött
olivolja + smör
Salt
Svartpeppar
6 dl mörk oxbuljong
½ citron (pressad)
Soya
D´Elidas chilisås
Sambal oelek
1-2 tsk honung

2 buketter broccoli
150 gram salladsärtor

1 vitlöksklyfta
150 gram färska champinjoner
Salt
1 msk smör
1 burk minimajs
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanjer
1/4 rödkålshuvud
2 salladslök
2 morötter
1 röd paprika
1 gul paprika

GÖR SÅHÄR :
Strimla fläskköttet och fräs på i het panna med olivolja och en klick smör så det får fin färg. Salta och peppra. Slå på lite av buljongen och låt bräsera på svag värme ca 45 minuter. Häll på mer buljongen eftersom. När nästan all buljong fått koka in och köttet är riktigt mört avsluta med att pressa över en halv citron, en skvätt soya, chilisås, sambal oelek i valfri mängd och 1-2 tsk honung, vänd runt och låt stå så länge tills det ska blandas ner i woken.

Förbered en kastrull med broccoli som ska kokas i saltat vatten. Skölj och skär salladsärtorna i små strimlor och lägg i vatten med lite salt, dessa behöver bara få lite kokande vatten att stå i nån minut så är dom klara.

Skölj och strimla rödkål. Skär morötter, paprika och lök i bitar. Finhacka vitlöken.

Skär champinjonerna i kvartar och torrstek i het panna. Salta och tillsätt den finhackade vitlöken. När svampen vattnat ur sig, tillsätt en klick smör. Mata sen på med resten av grönsakerna i pannan och vänd runt, se till att pannan är riktigt het. Nån minut räcker. Vänd ner broccoli och salladsärtor samt fläskköttet och skyn från pannan. Servera!

lchf_wok
Det roligaste med wok är alla härliga ingredienser, låt dig inte skrämmas av den långa listan, det är värt det! :-P  

wokgrönsaker_lchf_wok
Favoritberg av färger! :-P  

lchf_wok_grönsaker
Allt som ska ner i woken förutom broccoli och fläskköttet. 

lchf_wok_fläskkött
Fläskköttet är strimlad och ska bräsera länge på svag/medelvärme tills det nästan smälter i munnen.

färska_champinjoner
Svampen torrsteks med vitlök och saltas. När de har vätskat ur sig och krympt tillsätter jag smöret. 

wok_grönsaker_lchf
Efter svampen åker resten av wokgrönsakerna ner. 

wok_lchf_recept
Fläskköttet och den kryddiga skyn från pannan, allt monterat och färdigt att njutas!

lunch_lchf_wok
Och veckans lunchlådor är nu fyllda!

5 nyttiga matlådor

stekt_kyckling

Då kör vi igen! 5 nyttiga matlådor till veckans luncher. Den här veckan har mannen valt kyckling och jag kontrade med en rotfruktspytt till. Ja, det lät bra tyckte han! :-P Jag passade på att tillaga lite extra kyckling och styckade två hela. Det är alltid bra att ha till pålägg eller i sallad.

Nu kan nu hitta alla ”Nyttiga matlådor” under en egen kategori som ni finner till höger i menyn, eller klicka HÄR!

Rotfruktspytt :
200 gram rotselleri
200 gram söt potatis
200 gram morötter
200 gram palsternacka
1 gul lök
2 vitlöksklyfta

rotfrukter
Rotfruktspytt på gång!

rotfruktspytt_rotfrukter
Här lät jag den steka på medelvärme under omrörning ca 25 min. Krydda med trocomare örtsalt & extra peppar.

kyckling_recept_hel_stycka
Kyckling som ska stekyckas och benas ur. Blir så mycket godare om man tillagar hel kyckling och låter alla ben sitta kvar.

hel_kyckling_stycka
Bröstfiléer, lår och vingar.

kycklingdelar_stekta_panna_traktörpanna
Kycklingdelarna fick plats i min stora traktörpanna allihopa. Jag lät den bryn i smör på hög värme med lock tills dom var riktigt gyllenebruna och knapriga på varje sida.

matlågor_nyttiga_lunchlådor
Lunchlådor, uppradade och klara!

nyttig_lunch_kyckling
Prova gärna recepten, detta var verkligen urgott.

Veckans nyttiga matlådor

lax_matkorn_stekt_fisk
Här kommer veckans nyttiga matlådor som maken äter till lunch på jobbet. Fisk blev det denna vecka. Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, ärtor och kall citron & chilisås.

Det svarta matkornet är nytt för mig, har aldrig provat det innan. Det är i alla fall en fullkornsprodukt och ett gott alternativ till ris, bulgur och andra gryn. Och GOTT var det verkligen, fyllig och nötig smak och lite lagom tuggmotstånd! Det finns vitt också men jag chansade och provade det svarta.

Jag kokade det i buljong och det blev riktigt bra! Det enda jag kan tycka är att det inte ser så aptitligt ut. Inte alls som på bilden på förpackningen liksom. Nicke sa att det såg ut som små gråsuggor sen tog han en tugga och smakade. Haha! Skönt med en matglad familj som äter allt! :-P

Laxen är bara stekt i bitar i olja, kryddad med trocomare örtsalt. Matkornet blandade jag med kokta morötter. Gröna ärtor och en kall sås på creme fraiche med färsk röd chili, citron och lite kryddor!

svart_matkorn
Det svarta matkornet.

kall_sås_fisk_fisksås_chili
Den kalla såsen rörde jag ihop med en burk creme fraiche, pressad citron, färsk hackad chili, persilja, lite olivolja, salt och peppar och en gnutta honung.

nyttiga_matlådor
Det är alltså fjärde veckan nu som gubben äter ”nyttiga lunchlådor”, undviker bröd, pasta men äter fullkornsprodukter såsom knäckebröd och grovt bröd i väldigt små mängder och han är glad då vågen visar minus 8 kg! ;-)

Det här är alltså min mans plan; 
Han vill äta samma lunch varje dag på jobbet, bara det är nyttigt, inte så mycket kolhydrater och det lilla han vill ha av det så ska det helst vara grövre som fullkornspasta/fullkornsris etc. Sunt och gott för en flyttgubbe springandes i trappor upp & ner och inte alltför mastigt heller. Personligen skulle jag dock tröttna på att äta samma lunch varje dag och bli less redan andra dan, men han är bra envis och får ju såklart som han vill. 

Första veckan; Truckers meal med kryddig korv, stekt fläsk, ägg, gröna ärtor och tomat. Recept HÄR >>

Andra veckan; Kycklingsallad med rotfrukter, broccoli, gröna ärtor & vitlöksdressing.

Tredje veckan; Färskostfyllda biffar, fullkornsris med kokt broccoli, gröna ärtor och stekt lök. Recept HÄR >>

Fjärde veckan; Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, gröna ärtor och kall citron & chilisås.

Tuttifrutti-morgon!

fruktsallad
Idag kickade vi igång morgonen tidigt här hemma med bl a. yoghurt och fruksallad till frukost och ojjj vad man vaknar till liv av alla färgglada vitaminer! :-P

Till lördagens melodifestival i helgen gjorde Joline en fruktsallad som vi åt med glass. Det blev en rejäl skål fylld med härlig frukt så vi har haft goda tuttifrutti-morgnar därefter!

Jag tycker att fruktsallad bara blir godare och godare om den får stå nån dag, förutsatt att man inte har banan i då… Russin däremot är ett MÅSTE! :-P