Kryddburken har passerat 2012 – året som gått och vad händer nu??

kryddburken_nytt_år_resume_kuriosa_sammanfattning
Ja vad händer med Kryddburken nu??
Många bloggare släpper sina rötter och styr kosan vidare, slår sig samman med likasinnade, hittar nya vägar och en del lägger ner helt eller kanske byter schanger och innehåll totalt…

Jag kommer inte flytta min Kryddburk nånstans!
Jag kommer fortsätta skriva om recept, mat, livet på Öland och norrland i mitt hjärta. Jag kommer faktiskt inte att ändra på något – för jag älskar det jag gör här och nu! Självklart bjuds det på en del spännande inslag, tävlingar, gästbloggare och påhitt men inget som förändrar helheten och det jag byggt upp under alla år.

- Ja, då vet ni det! :-P  

Som vanligt bjuder jag på lite statistik såhär i början på nyåret och missa för guds skull inte alla trevliga/knasiga/roliga sökord lite längre ner!

Kryddburks-fakta :

  • Under 2012 publicerades 389 st inlägg (förra året 348 st)
  • 9 st tävlingar har hållits (8 st förra året)
  • 5-års jubileum har firats med massor av härliga samarbetspartner under året!
  • Årets mest trafikerade dag inföll den 4 april med 12154 sidviningar!!
    (Ni slog därmed förra årets rekord då den mest trafikerade
    dagen var just nyårsafton 2011 med 11427 sidvisningar.)
  • 3295 st följer Kryddburken på Bloglovin (förra året 2288 st)
  • 2518 st följer Kryddburken på Facebook (förra året 1869 st)
Årets 5-i-topp populäraste recept enligt er läsare :

  1. Fyllda lövbiffsrullader i god skysås
  2. Italiensk buffé & 50års kalas
  3. Pinocchiotårta
  4. Rödvinsmarinerad hjortstek – så tillagar du en stek utan att misslyckas
  5. Pulled pork

Årets 10-i-topp sökord : 

  1. Kryddburken
  2. Smörgåstårta
  3. Pepparkakshus
  4. Äppelkaka
  5. Pinocchiotårta
  6. Muurikka
  7. Pulled pork
  8. Köttfärssås
  9. Köttfärslimpa
  10. Budapestrulle

Årets knasigaste/roligaste sökord :
Trollerimat, gelésoppa, rökta frallor, makaroner och röding, kalle anka, tortellini med nån jävla sås, hårigt renskinn, snattar nyårsmat, hamburgare av lera, snöhelvete, lappskoj, köttfärssås med klimp, lycklig sås, supmat, hungrig som en varg, kladdig kladdkaka, morgonstånd,…

Ehh… Jaaa…. Så kan de gå när man hittar hit! :-P  
Jag kan ju faktiskt upplysa er som blir lätt förbryllade nu att nån gelésoppa med rökta frallor, supmat och morgonstånd skriver jag inte om här på Kryddburken MEN de som knappat in just dessa ord i sin sökmotor har ändå haft oturen (turen?) att hamna hos mig! ;-) Det tackar jag ödmjukast för!

Jag avslutar detta inlägg med det största och viktigaste för mig…

STORT TACK, KÄRLEK & KRAMAR TILL ER & ETT GOTT NYTT ÅR!
Ni hänger väl kvar ni också va? ;-)

Jag tackar er alla för ett fantastiskt år med stort 5-års firande av bloggen, tack till alla er läsare som skriver kommenterar, mailar, påpekar, önskar, undrar och allt därtill och för att just DU läser här! Det gör mig glad och tacksam och även om jag inte kan klona mig själv som jag vill många gånger och även om jag är sen att svara på frågor/mail etc så läser jag allt, överallt. Inte bara när jag sitter vid en dator och har tid att skriva tillbaka lika snabbt men jag läser allt! Glöm inte de…

Tack till alla fantastiska samarbetspartner som kommit i min väg,
framförallt MUURIKKA.

nyår_skumpa_skåla
Välkommen år 2013! :-P

The post Kryddburken har passerat 2012 – året som gått och vad händer nu?? appeared first on Kryddburken.se.

Jolines stjärn-cupcakes med vanilj och cream cheese frosting

cupcakes_vit_choklad_cream_cheese_frosting
Här kommer stjärnsmällarna vi hade på nyåret. :-P Jolines stjärn-cupcakes med cream cheese frosting och vita choklad-stjärnor! Grymt goda, söta och charmiga på samma gång!

12-14 st
Det här behöver du :  
Torra :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Blöta :
125 gram smält el. rumsvarmt smör
2 dl naturell yoghurt
1 ägg
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop de torra ingredienser i en bunke och blöta i en annan. Rörs sedan ihop dom två med sked, inte vispa! Grädda i pappersformar i ugn ca 15 min 175 grader, eller i muffinsmaskin.
Cream cheese-frosting : 
100 gram philadelphiaost
3 – 4 dl florsocker
några droppar citronsaft
GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop cream cheese (philadelphiaost el. annan naturell färskost) med florsocker till en ganska fast konsistens, men som ändå går att spritsa. här är mängden florsocker helt beroende på hur du vill ha konsistensen. Ställer man frostingen i kylskåpet ett tag innan man spritsar så blir det mer ”hård” än när man precis rört ihop den.

vit_choklad_stjärnor_cupcakes
Dekorationen består av vanlig smält vit choklad (ca 100 gram) som breds ut på bakplåtspapper, sen på med strössel och svalna i kylskåp. Figurer kan man sen ta ut med pepparkaksmått som här stjärnor. Doppa måttet i hett vatten först så går det enklare att få hela fina stjärnor.

cupcakes_cream_cheese_frosting
Söta stjärn-cupcakes till nyåret som Joline bakat! :-P

The post Jolines stjärn-cupcakes med vanilj och cream cheese frosting appeared first on Kryddburken.se.

Gott nytt år!

gott_nytt_år_kryddburken
En riktigt god fortsättning, de timmar som återstår av det gångna året och ett riktigt gott nytt år önskar jag er!

Vill passa på att tacka er alla för allt…
Allt i form av mail, kommentarer, hälsningar, brev och paket. Ni är bara helt fantastiska och jag är väldigt glad och tacksam för att ni finns här på Kryddburken!

Jag återkommer såklart nästa år och då ska ni förutom recept, bilder, menyer också få en återblick av året som gått här på Kryddburken…

Nu ska ni ta hand om varann, vara rädda om varann och fira in det nya året precis som ni själva vill ha det. Jag önskar ert allt gott på alla sätt och vis man kan tänka sig! :-P

Stora, varma kramar!  /Eder Linda

The post Gott nytt år! appeared first on Kryddburken.se.

Vegetariska nuggets wraps med sweet chili


Ni vet hur det är med julmaten, den är vansinnigt god och lockande men efter ett par sittningar med skinka, janssons, köttbullar och prinskorv börjar det till slut bli lite mäktigt. Det är lätt att älska årstidens fröjder men väldigt lätt att tröttna för fort också så lagom dos är bäst tycker jag.

Jag tänkte bjuda på ett ett otroligt gott alternativ till all julmat, kanske det godaste du bjuder vänner och släkt på under mellandagarna?! Att receptet dessutom är vegetariskt och framtaget i samarbete med Hälsans Kök gör att det passar många. En vegetariskt fräsch rätt av sesam nuggets, baserat på vete och soyaproteiner med en frasig panering av sesamfrön.

Gillar ni kycklingnuggets så gillar ni garanterat dessa, jag tyckte dessutom dom var godare och hade en mer lätt, smakrik panering som inte kändes så flottig.

Nuggets kan du steka och servera tillsammans ris, wokade grönsaker, goda ostar och sallader. En ljummen rotfruktssallad med fetaost och goda dipper kanske? Eller små naggande goda spett att doppa i heta såser, eller varför inte som plockmat på tandpetare med en liten körsbärstomat och brieost?

Här har jag dock valt att göra ett avbrott till all julmat med en enkel wrap av mjuk tortilla, salladskål, rödlök, gul snackspaprika & gurka. Färska champinjoner, lätt brynta i smör tillsammans salt, peppar och rivet skal från apelsin ger en härlig konstrast. Ni måste bara prova. :-P

Sitter du själv inne med något vegetariskt tips på julmat?
Lämna gärna inspiration i kommentarsfältet.


Basingredienserna förutom smör/olja till stekning, salt och peppar. Väldigt enkelt att förbereda och servera goda wraps på nolltid!


Sesam nuggets, här lätt upptinade för att sedan stekas på i stekpanna i smör/olja på medelvärme tills de blir härligt gyllenbruna.


Montera sedan på mjuka tortillabröd, salladskål, sweet chilisås, nuggets, rödlök, gurka och paprika.


Dom smörstekta champinjonerna med härlig smak av rivet apelsinskal sätter en fräsch ton på hela rätten.


Rulla ihop och svep om med bakplåtspapper, servera direkt!

 


För fler recept och inspiration besök Hälsans kök hemsida.

Lycka till!

The post Vegetariska nuggets wraps med sweet chili appeared first on Kryddburken.se.

Smörgåstårtor var det här!


Smörgåstårtor va de här ja! Tyckte de va dags att visa lite färgprakt och kanske börjar ni redan nu klura på nyåret, eller det _vet_ jag att ni gör för det söks både på julmat, julbord och nyårssnittar och menyer till nyårsafton. Som tradition har vi här hemma alltid en smörgåstårta på nyårsafton, det har bara blivit så, och det är ju hur busenkelt som helst att piffa till just en smörgåstårta så den blir extra festlig också! :-P

Dom här två är de som jag gör oftast, det är dom två populärast; Charktårtan med ost/ägg/skinka och så rostbifftårtan med remouladsås. Skaldjurstårtan kommer på 3:e plats men av någon anledning vill folk ofta ha räkor som garnering ovanpå charktårtan!

Det finns ju några stycken att kika på och låta sig inspireras av så ta en titt under kategorin smörgåståror vet ja. Där hittar du det mesta i smakväg, runda, fyrkantiga, avlånga. Italiensk smörgåstårta och tårta med krossade ostbågar, smörgåsbakelser, tutti frutti-tårtan och alla hjärtans dag-tårtan för att nämna några. ;-)


Rostbifftårtan.


Garnerad med ostrullar, rostbiff, physallis, carambola (stjärnfrukt) röda körsbärstomater och vindruvor. Strax före servering spritsar jag på remouladsås och strör över rostad lök.


Två färdiga tårtor till ett stort kalas! (dock inte hos oss) ;-)

The post Smörgåstårtor var det här! appeared first on Kryddburken.se.