Gott Nytt 2020 och 2 tips på pizza

Nyårsskål

Nyårsdagspizzor

Gott Nytt 2020 och välkommen in på min blogg till dig som hittat hit just idag och till dig som varit här förr.

Nyårsdagen har på senare år blivit förknippad med pizza hos många, det ser jag inte minst på besöksstatistiken här på bloggen.

Du får därför två av mina recept på lite annorlunda men väldigt goda och mättande pizzor, glutenfria är de förstås som all mat härinne.

Idag, den första dagen av 2020, börjar ett spännande år för mig som jag ser mycket fram emot.

Det är inte bara ett oskrivet blad i ett helt nytt decennium, dessutom har jag nyss blivit klar med många skrivna blad som kommer i min nya kokbok i april.

Bloggen går in på sitt elfte år sen starten 2009, tänk så mycket roligt jag fått uppleva tack vare att jag började skriva om min dagliga mat.

Det har varit så stimulerande att dela med mig härinne av både recept och hur jag med hjälp av maten fått ett mycket friskare, starkare och slankare liv genom åren.

Från att ha varit rejält handikappad efter en ryggskada och steloperation, med efterföljande nervskada i ett ben och på det fibromyalgi, till det pigga, friska och energirika jag som kommit fram under de här åren, är något jag är både förvånad och otroligt tacksam över att ha fått uppleva.

Från en artikel om mig och mina kokböcker hösten 2019 LT, Östersund Foto Jan Andersson

En hälsoresa som jag beskriver mycket ingående i nya boken, där delar jag med mig av mina innersta tankar kring hur det gått till att komma tillbaka från både psykisk och fysisk ohälsa.

En berättelse som jag hoppas och tror kommer att inspirera många till att få möjlighet att gå samma väg som jag.

Du får väldigt gärna dela länken till ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” vidare i dina sociala medier om du känner någon som skulle behöva en nystart i år.

Halloumipizza med rödlök och oregano från Gröna, sköna tillbehör

Idag får du ett recept på en köttfärspizza, även kallad meatza, från Diabeteskokboken för män, som jag skrev med Lars-Erik Litsfeldt.

Tips nummer två är en helt mejerifri pizza, som jag skapade till min Paleoblogg för 5 år sen.

Vill du stötta mitt fortsatta skrivande så blir jag väldigt glad om du köper nån av mina 6 kokböcker.

Då kan jag fortsätta att hålla bloggen fri från allehanda reklam, så som jag velat ha den ända från starten.

Du hittar böckerna här på Adlibris och här på Bokus.

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Köttfärspizzabotten 4-6 port

1 kg nötfärs, gärna av gräsbetesdjur

2 ägg

2 vitlöksklyftor

2 msk oregano eller timjan

1 msk chiliflingor eller 2 msk ekologisk tacokrydda

2 tsk salt

Pizzafyllning

200 g mozzarella

20 Kalamataoliver

1 skivad rödlök

1 liten påse rucola

1 msk oregano

Riv vitlöksklyftorna fint, blanda färsen med alla övriga ingredienser i en bunke.

Knåda alltsammans ordentligt med händerna tills det blivit väl blandat.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut köttfärssmeten i ett jämnt lager över hela bottnen.

Du kan också dela upp färsen och göra mindre portionspizzor.

Förgrädda köttfärspizzabotten på 225° i 10 minuter.

Bred tomatsåsen (recept nedan) över köttfärsbotten, lämna en liten kant runtom.

Sära på lökringarna, bryt mozzarellan i mindre bitar och fördela jämnt över pizzan.

Grädda på 225° i ca 20–30 minuter.

Tomatsås

1 burk krossade tomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

½ dl olivolja

½ dl rödvin

2 tsk oregano och/eller timjan

1 tsk finhackad chili, med eller utan kärnor

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk balsamvinäger

Salt

Skala och hacka löken, riv vitlöken fint.

Värm olivolja i en kastrull, fräs lök och chili utan att ta färg på svag värme tills den mjuknat.

Rör ner tomaterna och smaksätt med vin, Worcester, vinäger, örter, salt och peppar.

Höj värmen och koka upp, fortsätt puttra på medelvärme tills det mesta av vätskan kokat bort, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Pizzabotten på ägg 2 port

6 ägg

3 msk olivolja/kokosolja

½ tsk torkad oregano

Salt

Vispa samman äggen med saltet, värm upp oljan i en stekpanna och häll ner hälften av smeten och strö över den torkade oreganon.

Rör inte mot botten som när du gör en omelett utan låt den bara steka på medelvärme till en pizzaliknande botten.

När den nästan stelnat så låter du den glida ner på ett ugnsfast fat eller plåt och steker botten nummer 2.

Kallrörd pizzasås

2 dl mild ajvar relish

2 msk tomatpuré

2 msk kallpressad olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk oregano

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Min pizzafyllning

Ugnstorkade cocktailtomater

Skivad salami eller Forbondekorv från Björks i Färila

Skivad paprika

Täck bottnarna med pizzasås och lägg på fyllningen, grädda på 225º i 10 minuter.

Servera pizzan med klickar av örtaioli på och en pizzasallad.

Pizzasallad 2 port

3 dl strimlad, färsk vitkål

½ strimlad spetspaprika

3 msk olivolja

2 msk pumpakärnor

1 msk äppelcidervinäger

Flingsalt och peppar

Häll den strimlade kålen i en bunke, knåda den en stund med händerna så blir salladen saftigare.

Blanda ner de övriga ingredienserna, smaka av så du får en angenäm syra och sälta.

Ställ kallt en stund innan servering så blir den ännu godare.

Gott Nytt År

Topp 10 bland mina recept 2019

Plats 7: Glutenfritt nötbröd

Läsarnas favoriter

Så var det då årets sista dag igen och vilket fantastiskt år det varit.

Tack till mina kära läsare för alla besök och fina kommentarer under året som gått.

Ni gör alla så det känns riktigt betydelsefullt att dela med mig av mina mångåriga kock-kunskaper, min hälsoresa och tankar kring livet.

I juni blev min senaste kokbok, ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, utsedd till en av världens bästa kokböcker på Gourmand Awards, otroligt roligt och hedrande.

Under sommaren lagade jag 70 nya rätter och fotograferade dem i den vackra naturen i Jämtland, resultatet får du se till våren i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Bilden på kombuchan tog jag en av sommarens varmaste dagar vid Kallsjön, det är Åreskutan du ser i bakgrunden.

Receptet har jag fått av Margareta Marples på Kall Naturkompani, hon gör den godaste kombucha jag smakat.

Jag kommer att fortsätta dela med mig av mattips då och då härinne på bloggen även nästa decennium.

Men mitt största fokus ligger numer på att sprida min typ av mat genom kokböckerna, så att många fler får ta del av recepten på hur jag lyckats äta mig friskare från många besvär.

Idag får du en lista på de 10 allra mest besökta inläggen under året.

Vill du hellre läsa recept ”på riktigt”, i kokboksform, så hittar du alla mina kokböcker här.

Jag med mina kokböcker Foto Jan Andersson, LT

1: Långsamstekt kyckling i ugn med örter och vitlök

2. Så steker du en perfekt tournedos

3. Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

4. Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

5. Valnötsbröd

6. 7 sorters glutenfria kakor till jul

7. Glutenfritt nötbröd

8. 10 år med LCHF och tips på hur vi äter idag

9. LCHF, klimakteriet, hälsan och vikten

10. Nystart med 7 äggrätter

3 enkla förrätter till Nyår

God fortsättning

Njutit av några dagars ledighet efter de dagliga inläggen med Tomtens Adventskalender, så nu har jag laddat upp med några tips inför årets sista festmåltid.

Hoppas att du också passar på att njuta lite extra av ledigheten nu med långa promenader, gärna i skog och mark.

Det är den typen av återhämtning som ger mest vila för själen, inte att sitta framför TVn och slötitta på en massa filmer.

Att umgås med nära och kära, utan tider att passa och mobiler som hela tiden pockar på uppmärksamhet, är riktigt värdefullt att njuta av i dessa mellandagstider.

Mina små tips passar fint både som förrätt eller som en liten vickning framåt tolvslaget.

De är dessutom riktigt lättlagade, så du får mer tid till uteaktiviteterna.

Först ut är det enklaste men också det godaste, löjrom med crème fraiche, hackad rödlök och citron på fröknäcke/kex.

Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du på bilden ovan, Beaumont de Crayères, när jag nån enstaka gång tar ett glas bubbel så är den favoriten.

Du kanske har rester kvar av gravad eller rökt lax från julbordet, då är den här moussen riktigt bra att ta till.

Laxmousse med sikrom

Laxmousse 2-4 port

150 g gravad eller rökt lax

1 dl majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på en halv avokado eller mindre ägg på gurkskivor.

En klick rom är gott till, garnera med dill och citron.

Laxmousse i Avocado

Något som är riktigt enkelt men också väldigt delikat är rökt lammstek med hjortroncrème.

Har du inte lamm så fungerar den väldigt bra ihop med varmrökt fisk också.

Hjortroncrème

2 dl crème fraiche, smetana eller kokosgrädde

1½ dl hjortron

ev 1 tsk honung

Några droppar Worcestershiresauce

Lite smulat flingsalt

Vispa crème fraichen tjock med elvisp och smaksätt med honung, salt och Worcester.

Rör ner hjortronen försiktigt, smaka av om du vill ha mer sötma eller sälta.

Låt stå och dra åt sig av smakerna en stund i kylen.

Topp 10 på bloggen 2018 och tankar om nystart

Solnedgång över Kleopatrastranden i Alanya

Nytt år, nya möjligheter

Gott Nytt År till alla mina trogna följare och alla som hittat hit nu på nyåret.

Idag får du länkar till de 10 inlägg som lockat flest läsare under det gångna året.

Det känns verkligen roligt att min mat är så populär, bloggen når väldigt många världen över ser jag i statistiken.

Jag har snart drivit den här bloggen i 10 år och just delat mitt 1800e inlägg, så nu är det dags att dra ner på datortiden och ägna mig åt det verkliga livet istället.

Jag njuter av vintersol och brunch på balkongen på nyårsafton

Nu på det nya året kommer jag att ägna mycket tid åt att träna och laga riktigt bra mat och mindre tid åt att vara aktiv på sociala medier, typ Facebook och Instagram.

Då och då kommer jag att dela mina tankar och recept härinne som vanligt, följ gärna bloggen genom att anmäla dig till nyhetsbrevet så du inte missar nåt inlägg.

Du hittar en knapp där det står ”Anmäl mig” i högermarginalen på datorn, längst ner på sidan om du läser från mobilen.

Från dagens långpromenad vid havet, hann ut precis innan värsta regnet kom

Sprid gärna mina inlägg och recept vidare på din Facebooksida och andra sociala medier, tala bara om var du hittat dem.

Jag tjänar inga pengar på min blogg, så vill du stötta mitt fortsatta skrivande eller som ett litet tack för det jag redan delat härinne, ja då får du väldigt gärna köpa mina kokböcker.

Jag lägger ut länkar och bilder från böckerna i slutet av inlägget, klicka bara respektive bild så kommer du till den nätbokhandel som just nu har det bästa priset.

Hur man steker en tournedos, nyårshelgens mest besökta inlägg

1. Långsamstekt kyckling i ugn med vitlök och örter

2. Så steker du en perfekt tournedos

3. Mot nya mål efter 9 år med LCHF

4. Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

5. Rimmad fläsklägg i ugn med timjan

6. Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

7. Min frukost, lunch och middag efter 9 år med LCHF

8. 7 sorters glutenfria kakor till jul

9. Om boken ”Låt bönor förändra ditt liv” och recept på bönsallad

10. Glutenfri kolbulle till vårvinterns utflykter

Kolbullar

Diabeteskokboken för män, just nu 109 kr på Bokus

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, 159 kr på Bokus

Birgitta Höglunds bästa grilltips, 195 kr på Lumio Förlag

Gammaldags husmanskost på nytt sätt, 249 kr på Lumio Förlag

Ett Gott Slut med 3-rätters Nyårsmeny

Gott Nytt År med ett glas bubbelvatten

Klassiska smaker till Nyårsfirandet

Så var då 2018 på väg mot sitt slut och ett nytt och spännande år står för dörren.

Idag bjuder jag på tips till en nyårsmeny med klassiska recept, den typ av mat som alltid var mest populär när jag jobbade som kallskänka, kock och köksmästare under 18 år på olika restauranger.

Nyskapande mat, ofta vegansk, må vara trendigt på menyerna idag, men det är ofta de välkända rätterna som går hem hos gästerna, oavsett om det är hemma eller ute på krogen.

Det märks inte minst på hur populär den här bloggen och mina kokböcker blivit, de används som receptbank av väldigt många.

2019 kommer att innehålla en hel del spännande utmaningar för mig, så nyårslöftet till mig själv blir att jag drar ner på närvaron på sociala medier.

Bloggen kommer jag fortsätta skriva på lite då och då för att du ska få tips på god och lättlagad mat till vardags och fest.

Istället för att lägga ner mycket tid på nätet i övrigt kommer jag istället att satsa min lediga tid på att bygga upp hälsan och styrkan ännu mer, med hjälp av maten och träningen.

Både jag och Lennart har under de senaste 15-20 åren kämpat med flera svåra sjukdomar och lyckats, på ett närmast mirakulöst sätt, ta oss tillbaka till en hälsa vi båda trodde var ouppnåelig.

Med hjälp av min typ av hälsosam och njutbar lågkolhydratmat och med en daglig dos av träning, anpassad efter våra behov, är vi idag friskare, starkare och även slankare än på många år.

Lennart är 75 och jag blev nu i höst 57, så vi kan båda skriva under på att det är aldrig försent att förändra sitt liv.

Här alldeles nytagna bilder på oss från julafton, den på Lennart är från vår något kyliga morgonpromenad och den på mig från eftermiddagens betydligt varmare utflykt med linbanan till Borgen.

Temperaturskillnaden kan vara rätt stor under dagen här nere i Alanya, de höga bergen runtom staden är vackert snöklädda.

Lennart på Kleopatrastranden

Jag på julafton

Vill du ha mer inspiration och tips på hur jag gjort för att vi ska må så bra som vi gör idag, så rekommenderar jag att du köper nån av mina böcker.

Här nedan följer länkar till mina svenska kokböcker, just nu har Bokus rea på både Diabeteskokboken och Bönkokboken.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt, med Annika Dahlqvist

Diabeteskokboken för män, med Lars-Erik Litsfeldt

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson

3 av mina kokböcker

Nu över till 3-rättersmenyn, med tips på rätter som passar både gäster som är köttätare eller håller sig till grönsaksbaserad mat, jag själv föredrar en mix av dem båda.

Dela gärna inlägget vidare så fler kan få njuta av naturligt god mat i Nyår.

Gott Nytt 2019

Skagenfyllda skinkkorgar

Skagenfyllda skinkkorgar

1 dl hackade, färska räkor

2 msk majonnäs

1 msk finhackad gräslök

1 msk finhackad dill

Lite pressad citron

Salt och cayennepeppar

ev löjrom till garnering

Blanda all ingredienser till skagenröran, låt stå i kyl medan du gör korgarna.

Korgar/skålar av lufttorkat kött:

12 tunna skivor av lufttorkat kött, jag använde Lomo-skinka

Forma skivorna till små korgar och lägg i småbrödsformar, konfektformar eller forma dem över ett botten på ett smort, litet snapsglas.

Ställ in korgarna i ugnen på 75º och låt stå inne en timme.

Lossa korgarna försiktigt, ställ på ett fat och låt stå och torka på eftervärmen.

Fyll korgarna med en liten klick skagenröra och placera på ett fat med strimlad sallad.

Garnera med citronmeliss, dill och gärna löjrom om du har.

Vill du hellre bjuda på en vegetarisk förrätt så ta en titt på mina valnötsfyllda omelettrullar.

Valnötsfyllda omelettrullar

Choronås

Choronsås

3 äggulor

300 g smör

1½ msk reduktion, se recept nedan

1 msk hackad persilja

1 tsk torkad dragon

2 msk tomatpuré

Pressad citron

Salt och peppar

Lite cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Reduktion till bearnaise (räcker till flera såser)

2 dl vitvinsvinäger

2 dl vatten

2 finhackade schalottenlökar

Ett knippe persiljestjälkar

10 hela vitpepparkorn

Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.

Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.

Smält smöret under tiden i en kastrull, låt det inte bli för varmt.

Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.

Så här gör du choronsås:

Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.

Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.

Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.

Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.

Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.

Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.

När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.

Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.

När allt smöret är i, rör då ner tomatpuré, de hackade örterna och kryddorna.

Smaka av med lite pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.

Häll upp såsen i en skål och håll varm vid spisen.

Servera såsen ljummen till exempel till entrecôte eller tournedos med rättikagratäng och en örtsallad med kiwi eller till en vegetarisk grönsakspaté.

Vill du förbereda choronsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat.

Grönsakspaté med broccoli och tomat

Blåbärspannacotta

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra med kokosgrädde.

Rör ner honung och vaniljpulver, smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar.

Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

Är du mer förtjust i choklad än i blåbär så prova min mörka chokladmousse med whisky.

Mörk chokladmousse med whisky

Islyktor hemma hos min syster Monica i Jämtland

Årets nyårsmeny!
Hej på er! Tänkte dela med mig av vår planerade meny för nyårsafton. Ifall ni inte spikat er meny än, kanske ni kan få lite inspiration här :) Ha en fin nyårsafton och gott nytt år allesammans! :) Förrätt: Tunnt skivad aubergine som tillagas i ugn. Krydda med salt, peppar, vitlök, chilipulver och ringla över lite olivolja.… Fortsätt läsa Årets nyårsmeny!
Å så här blev det!
Hej! Så här blev vår nyårsmiddag :) Inte de bästa bilderna kanske eftersom jag fotat med mobilen och det finns ju som ni vet inte så mycket ljus så här års på kvällen ;) Vi blev dock supernöjda med vår goda trerätters, bästa någonsin enades vi om till och med :) Förrätten blev en smakrik […]
Nyårsmiddag – 3-rätters meny
Hej på er! Jag lovade innan jul att jag skulle lägga ut ett förslag på nyårsmiddag så här kommer det! Detta är ingen meny som jag själv ätit på just nyår, men jag tycker att den passar fint och dessutom är det lättlagat. Jag och min sambo har som tradition att på nyårsafton gemensamt laga […]
Året som gått och Gott Nytt År!
Nyårsskål...

Nyårsskål…

Topplistan för året

Så har då ännu ett år runnit iväg…

Ett för mig riktigt bra år, trots en del bekymrande hälsoproblem hos nära och kära, som under året lyckligt nog återhämtat sig.

Själv mår jag bättre och bättre för varje år, något jag är mycket tacksam över.

Med tanke på den mörka framtid som min prognos förutsåg 10-15 år tillbaka, som ryggskadad, stelopererad fibromyalgiker, så är jag otroligt glad att jag nu vid 55 är piggare och starkare än på många år.

Precis som många andra så tackar jag den mathållning och lättare träning jag hållit mig till nu i 8 år för den här fantastiska förbättringen.

Birgitta Höglund

Jag på picknick vid Rosendals Slott i somras…

Vad jag idag och sen snart 8 år serverar på min tallrik är en variant av glutenfri LCHF och Paleo.

Eller som min undertitel på bloggen varit ända sen starten; Naturligt god mat att njuta av.

En kost baserad på rena råvaror, fina proteiner, rejält med fett och en för mig lagom mängd kolhydrater från grönsaker, rotfrukter, bär, nötter och frukt.

I slutet av inlägget får du en lista på de mest populära rätterna här på bloggen under det senaste året, då jag dagligen delat med mig av ett LCHF-recept.

Här hittar du dem samlade i en egen kategori, 365 dagar med LCHF-recept.

Scrolla bara nedåt i länken så kan du ta del av alla recept från året.

Nu tar jag lite ledigt ett tag och hämtar nya krafter inför de spännande saker som väntar på det nya året.

En ny kokbok ska skrivas, den här gången tillsammans med LCHF-veteranen Lars-Erik Litsfeldt.

LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist ges ut på nytt, nu med titeln Gammaldags husmanskost à la LCHF.

Mina kokböcker på engelska

Mina recept och den engelska utgåvan av mina tre kokböcker fortsätter att spridas runt världen.

Veckan före jul låg jag 1a på Bestsellertoppen inom Low Carb-böcker på Amazon, med E-versionen av LCHF and Paleo Slow Cooking.

Jag fortsätter att vara med på den spännande utvecklingen kring Ecocaféet i Östersund, där jag alltsedan starten för 1½ år sen delat med mig av mina mångåriga restaurangkunskaper och recept.

Mitt samarbete med Huså Bröd går vidare, de nya smakerna av vårt populära frökex har tagits emot väldigt positivt.

EcoCaféet i Östersund...

EcoCaféet i Östersund…

Spröda frökex från Huså Bröd...

Spröda frökex från Huså Bröd…

Wonderbag...

Wonderbag…

Wonderbag Sweden och jag fortsätter också att samarbeta kring nya recept till den icke-elektriska långkokningsbagen från Sydafrika.

Förutom att vara det mest miljövänliga långkokningsalternativet på marknaden, så ger den många familjer med dålig tillgång till ved och el möjlighet att laga näringsrik mat.

Många har på senare år bett mig arrangera resor med fokus på bra mat och hälsa, det blir nu äntligen av tillsammans med min goda vän Therese Renåker.

Therese Renåker och jag levererar smör från Löts Gårdsmejeri till Restaurang Noma i Köpenhamn...

Therese Renåker och jag levererar smör från Löts Gårdsmejeri till Restaurang Noma i Köpenhamn…

Harmoniresor.se

Under namnet Harmoniresor.se kommer vi att förmedla vår syn på Det Goda Livet till deltagarna på våra resor.

De första två resorna går till Makrigialos på Kreta nästa höst i oktober.

Vi har nu bara 2 platser kvar då intresset för vår typ av resor varit fantastiskt stort.

Aspros Potamos-dalen i Makrigialos...

Aspros Potamos-dalen i Makrigialos…

Ja, det här var lite av det jag kommer att ägna mig åt under det kommande året, lite annat finns även på planeringsstadiet, berättar mer om det senare.

Jag dyker upp här då och då och delar med mig av en mix av nya och gamla receptfavoriter, tips på restauranger, fina resmål, naturbilder och annat jag finner njutbart.

Jag finns också på Facebook och Instagram, du får gärna följa mig där med.

EcoCaféets smörgåstårta...

Nr 1. Ecocaféets smörgåstårta…

Topp 10 på Birgitta Höglunds mat 2016

  1. Smörgåstårta LCHF/Paleo
  2. Ugnsstekt kyckling med örter och vitlök
  3. Så steker du en perfekt tournedos
  4. Påskspecial med 130 recepttips
  5. Rimmad fläsklägg i ugn
  6. Valnötsbröd
  7. Fröknäckebröd
  8. Hamburgare och hamburgerbröd
  9. Räksoppa
  10. Gelégodis LCHF/Paleo

Mitt Nyårslöfte till mig och dig blir att nästa år fortsätta på den här vägen, att dela med mig av mina kunskaper på området mat och hälsa på alla sätt jag bara kan.

Hoppas du vill följa med på resan även under 2017❤

Gott Nytt År

önskar jag och Tomten till Er alla

Tomten med katt


Gratinerad hummer LCHF och Paleo

Gratinerad, Irländsk Hummer

Champinjongratinerad hummer 2 port

1 hummer

5 st skogschampignoner

1 schalottenlök

3 msk smör

2 dl grädde/kokosgrädde

½ dl mousserande vin

2 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Klyv hummern på längden med en vass kniv.

Stick ner kniven mitt på ryggen och klyv ner mot stjärten.

Dra ut kniven, vänd hummern och klyv på samma sätt genom huvudet.

Hur du klyver en hummer

Ta ut stjärten ur skalet och skär den i bitar, lägg dem tillbaks i skalhalvorna.

Finhacka löken och dela champinjonerna på mitten. Skär halvorna i tunna skivor.

Bryn svamp och lök i smöret, utan att det blir bränt.

Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen.

Häll på grädden och låt den puttra till en tjock stuvning i ca 15 minuter. Rör mot slutet ner gräslöken.

Fördela stuvningen på hummerhalvorna och gratinera högt upp i ugnen på 250° i 5 minuter.

Den korta tiden i ugnen gör att hummerköttet blir lagom varmt men inte segt.

Använd en nötknäppare för att knäcka de tjocka klorna, där finns mycket gott hummerkött.

Även i benen finns en del kött, så det tar lite tid att äta.

Ingredienser till gratinerad hummer