Dijonnaise med persilja och wokade grönsaker till kalkonbröst

Helstekt kalkonbröst med wokade grönsaker och Dijonaisse med persilja

Gröna läckerheter

Det har blivit många inlägg med höstens primörer senaste tiden. Det är verkligen strålande tider för alla oss som tycker om att förgylla vår mat med rejält med grönt.

Jag har shoppat så goda grönsaker på Ås Trädgård nu i höst. Smaken och kvaliteten på dem är så fantastiskt bra, efter att ha ätit dem vill man bara köpa närodlade och ekologiska grönsaker.

Förr, innan LCHF, då förekom det inte något stort inslag av grönt på min vardagstallrik. Då var det på sin höjd tomat, i bearbetad form av ketchup, till min stora spaghettitallrik med falukorv.

Det var favoriträtten under många år av sjukskrivning och värk. Nu är det tvärtom, kan inte tänka mig en måltid utan både röda och gröna inslag. Och tänk så mycket bättre jag mår idag, utan pasta och gluten.

Grönsaker ger så mycket extra smaker till maten. Jag brukar ofta tillsätta lite syra när jag steker grönsakerna,  antingen från vinäger, citron, lime eller vin.

Det tillsammans med smöret/kokosoljan som jag steker det gröna i, lyfter smakerna till oanade höjder.

Så de som tror att vi som äter LCHF bara lever på en ensidig kost och riskerar bristsjukdomar, svält och ätstörningsproblem, kan här se att det stämmer inte alls.

Här kan du läsa ett intressant inlägg hos Kostdoktorn, kring den debatt som svallat senaste veckan.

Där Paolo Roberto tycker att vi som äter LCHF är dumma och sjunger pastans lov på ena sidan och Jonas Colting ger svar på tal från den andra.

Visst finns det en liten klick som mest lever på bacon, ägg och fetkaffe i snabbantningssyfte. Men det stora flertalet som jag träffat och som lever efter den här kostmodellen sen flera år, njuter i fulla drag av det gröna.

Ekologiskt grönt på Ås Trädgård

Wokade grönsaker 2 port

2 dl strimlad zucchini

1 dl strimlad broccoli

1 dl strimlad mangold

1 skivad morot

1 skivad vitlöksklyfta

2 msk smör

2 msk kokosolja

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Bryn smör och kokosolja, stek grönsakerna några minuter. Salta och peppra och häll över vinägern.

Låt den koka in och servera en bädd av grönsakerna med skivor av helstekt kalkonbröst och Dijonnaise till. Kyckling går också fint, men jag föredrar smak och konsistens hos kalkonen.

Jag tar också alltid en klick smör extra till maten, det håller mig mätt och nöjd länge.

Kalkonbröst med grönsakswok

Dijonnaise med persilja 2 port

1 dl majonnäs

1 msk Dijonsenap

½ dl hackad persilja

Vispa samman majonnäs, senap och persilja. Smaka av om du vill ha lite extra salt och peppar.

Här nedan några bilder från en av de utflykter jag och Lennart gjorde när han var på besök, vi stod oss länge efter en så här lunch så det blev fina turer runt Storsjöbygden.

Vädret visade sig också från sin bästa sida den här kvällen på Tivars Gård på Norderön.

Utsikt från Tivars Gårdsmejeri mot Verkön

Utsikt från Tivars Gårdsmejeri mot Verkön

Fjällko-kalv på Tivars Gård

Fjällko-kalv

"Playa Tivar" på Norderön

Solnedgång på Norderön, Storsjön

Solnedgång på Norderön

Färjetur mellan Norderön och Isön

Färjetur mellan Norderön och Isön

Solnedgång vid Sunne Kyrkoruin

Solnedgång vid Sunne Kyrkoruin


Pulled pork, pulled beef, pulled lamb och pulled turkey på mitt sätt
Pulled pork "Afelia" Foto Mikael Eriksson

Pulled pork ”Afelia”
Foto Mikael Eriksson

Långkokt, dragen gris

Pulled pork eller mera svenskt, draget fläsk, är väldigt hett i dessa dagar. Varje blogg med självaktning har recept på olika långkok av den här typen. Så då måste jag ju dela med mig av mina bästa också.

Namnet pulled pork kommer av att köttet tillagas mycket länge på svag värme, för att vid serveringen dras isär med två gafflar.

Köttet blir så mört så det faller sönder i trådar. Här hittar du mina recept på pulled turkey/chicken, pulled lamb och här på pulled beef.

De flesta marinader som används i recept jag sett innehåller färdigköpta marinader med både socker och glutamat.

Min dragna gris har fått inspiration av Afelia, en gryta på rödvinsmarinerat fläskkött.

Ett mustigt långkok som förekommer på traditionella restauranger i både Grekland och på Cypern, här kommer min variant från Långkok för LCHF och Paleo.

Just nu kan du köpa långkokboken för bara 49 kr Här. Mina två tidigare böcker finns också med för samma låga pris fram till och med den 17 september. Du hittar dem och mängder med andra LCHF-böcker Här.

Birgitta Höglunds kokböcker

Pulled pork ”Afelia”  8-10 port

ca 1,5 kg hel fläskkarré

2 dl rödvin

2 stora, röda lökar

1 hel vitlök

1 dl kallpressad olivolja

2 msk krossade korianderfrön

2 tsk torkad timjan

2 tsk grovmald svartpeppar

2 tsk kanel

ca 1 msk salt

Skala och skär rödlöken i smala klyftor. Dela vitlöken mitt itu. Rör samman alla ingredienser till marinaden. Stoppa två stora fryspåsar i varann och fördela hälften av lökblandningen i den.

Skölj av karrén, torka och gnid in med saltet. Lägg ner i påsen, häll resten av marinaden över. Pressa ut all luft, knyt igen och lägg köttet i en bunke. Ställ i kyl i minst 12 timmar, gärna längre.

Sätt ugnen på 125º. Häll ner köttet och marinaden i en stekgryta, lägg på tättslutande lock och ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 5-6 timmar. På bilden har jag kokat köttet i en elektrisk långkokare, här en Crock-Pot. Köttet blev mycket saftigt och gott i den.

I en sån gryta blir köttet klart på ca 8-12 timmar på låg effekt, lite beroende på vilken gryta man använder.

Vid serveringen dras köttfibrerna isär med två gafflar och blandas väl med stekskyn.

Smaka av om det behövs mer salt. Köttet smakar mycket gott på en skiva valnötsbröd, tillsammans med fetaost, oliver, avocado och gärna en klick aioli.

Det bildas rätt mycket sky vid kokningen, använd det som blir kvar som stomme i en soppa eller sås.

Här nedan några bilder från en utflykt till Norderön i går kväll, fantastiskt väder för att vara den 15 september.

Solnedgång över fjällen sedd från Tivars Gård på Norderön

Solnedgång över fjällen sedd från Tivars Gård på Norderön

Solnedgång över Storsjön

Solnedgång över Storsjön

Sunne kyrkoruin och nya kyrka

Sunne kyrkoruin och nya kyrka