Kryddig kycklingschnitzel och aioli med mynta

Bästa kycklingen

Under våra 16 vintrar här i Turkiet så har den här kycklingschnitzeln blivit en av våra absoluta favoriter.

Vår närmsta slaktare, Güven Et Kasap på 25-metersgatan har fantastiskt bra råvaror.

Där köper vi ekologisk kyckling till benbuljongkoken, finaste lammfärs, kalvlever och ofta de här urbenade kycklingklubborna och grillar i ugnen.

Du kan använda kycklingbröst med skinnet kvar som du delar nästan helt igenom eller också köper du urbenade kycklinglår.

Banka ut dem med hjälp av en kastrull eller köttbank mellan plastpåsar, så de blir tunna.

Vi äter oftast schnitzlarna till middag med bara sallad, grillat grönt och smör som tillbehör.

Har jag kokta grönsaker till så brukar jag göra en god sås som tillbehör, som den här aiolin eller en smörsås med chili, ibland serverar jag schnitzeln med blomkålsmos.

Kycklingschnitzel 2 port

2 urbenade kycklinglår à 150 g

2 msk torkad timjan

1 msk chiliflingor

1 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

Rör samman kryddorna och häll upp i en burk med lufttätt lock.

Den här satsen räcker till flera omgångar, den smakar också gott till fläskkött.

(Efter jul kan du testa att skära tjocka skivor av julskinkan, krydda och stek några minuter på var sida.)

Salta och pensla olivolja på schnitzlarna, krydda med ca 2 tsk av kryddblandningen, gnid in ordentligt på båda sidor.

Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan neråt och grädda på 175º i ca 30 minuter, vänd och sätt på grillen och höj till 250º.

Ta ut kycklingen när skinnet fått färg och blivit frasigt och servera med sallad, kokta eller grillade grönsaker och myntaaioli.

På bilden nedan har jag en guacamole till kycklingen, den hittar du här.

Aioli med mynta och apelsin ca 4 port

2 äggulor

2 klyftor vitlök

1 dl kallpressad, mild olivolja

1 dl neutral rapsolja

2 msk finhackad mynta

2 msk finhackad persilja

1 ekologisk apelsin rivet skal och saft

1 msk pressad citron

1-2 krm havssalt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.

Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.

Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.

Blanda ner de hackade örterna, apelsinskal och citrussaften i aiolin.
Smaka av om det behövs mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.

Aiolin smakar gott till kyckling, fisk och grönsaksrätter.

Utsikt från Gardenia

Här ser du några bilder från den senaste veckan här i Alanya.

Vi har hittat en fantastisk restaurang som ligger uppe i den lugna miljön nedanför Borgen.

Restaurang Gardenia ligger i ett av de nyrenoverade husen i de äldsta stadsdelarna i Alanya och har utsikt över hela staden från de olika nivåerna i trädgården.

Man tar sig enkelt dit med linbana eller buss, har man mycket ork i benen kan man ta en härlig promenad.

Vi valde förrätterna rökt entrecôte och getost som en lätt lunch med en flaska bubbelvatten till.

Firade lite extra den här dagen, nämligen vinsten i Gourmand Awards deltävling i Sverige.

Min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken vann i kategorin ”Specialkokbok” och går nu vidare till finalen i Macau i Kina till sommaren.

Svalkande sommardrink!
Halloj! Eftersom det är galet varmt så vill jag bara tipsa om en svalkande och uppfriskande drink som jag gjorde i helgen. Den är lätt, superfräsch och kan avnjutas alkoholfri eller så kan du ha den som drinkbas i en somrig drink som du kanske spetsar med lite vit rom, gin eller vodka. Vi drack […]
Svalkande sommardrink!
Halloj! Eftersom det är galet varmt så vill jag bara tipsa om en svalkande och uppfriskande drink som jag gjorde i helgen. Den är lätt, superfräsch och kan avnjutas alkoholfri eller så kan du ha den som drinkbas i en somrig drink som du kanske spetsar med lite vit rom, gin eller vodka. Vi drack […]
God röra att ha på ägg
God morgon! Som jag berättat om tidigare så har även jag lagt till lite bönor till min kost. Jag har hittat en bra variant på tetra som innehåller ekologiska bönor av lite olika sorter: kidneybönor, stora vita bönor och kikärter. Gott med lite blandat och kidneybönorna ger fin färg om du, som här, använder dem […]
Nya rätter från årets buffé – del 3
Det var länge sedan jag gjorde egen tzatziki, men efter en vecka i Grekland så kändes det som den givna såsen till köttet på sommarbuffén. I många recept så står det ofta att man ska skära gurkan, sedan salta den och låta saltet dra ur vätskan. Jag gör istället så att jag skär bort kärnhuset […]
Nya rätter från årets buffé – del 2
Hej på er! Den här vattenmelontårtan kanske inte är helt LCHF eftersom den innehåller frukt. Men, den är ett väldigt bra alternativ till en vanlig söt och sliskig tårta. Dessutom är den snygg, enkel att göra och uppskattas av både barn och vuxna. Jag tycker den funkar som ett lågkolhydratalternativ, och det är ju inget […]
Tzatziki med äpple och mynta

Äppeltzatziki med mynta

Äppeltzatziki med mynta 2 port

2 dl grovriven gurka

½ grovrivet äpple

2 msk finhackad, färsk mynta

1 finriven vitlöksklyfta

½ dl majonnäs

Saft från ½ citron

Salt

Blanda den rivna gurkan med salt i en bunke.

Låt stå och vattna ur 10 minuter, pressa ut vätskan ur gurkan genom en nätsil.

Blanda med de övriga ingredienserna och smaka av om du vill ha mer salt eller citron.

Ställ kallt en halvtimme så mognar smakerna fram mer.

Här hittar du mitt recept på vanlig tzatziki.

Har du gott om äpplen i din trädgård kan du göra en god kompott på dem.

Klicka på bilden så hittar du till ett av mina kompottrecept.

Äppelkompott Paleo/LCHF


Lammfärsbiffar med mos

Goda lammfärsbiffar som serveras på ett fat med en mos gjord på ärtor och mynta.

Gör så här
1. Börja med att blanda färsen med lök, vitlök, spiskummin, salt och peppar.
2. Forma sedan ca 8 biffar och stek dem tills de blir gyllenbruna i en stekpanna.
3. Fräs sedan ärtorna i smör och mixa dem i en matbredare med mynta och saften från en citron. Salta även.
4. Servera biffarna och moset, gärna med en fräsh sallad till!

Kycklingsallad á Thaistyle

En supergod rätt som är fulladdad av smaker! Kräver dock ganska många ingredienser, men precis som med alla recept så kan man använda det man har hemma.

Gör så här för att tillaga kycklingsalladen:
Börja med att ta bort det yttersta skiktet av citrongräset och finhacka den sedan.

Hacka sedan vitlöken och skär din chili i väldigt fina strimlor.

Stek chilin, citrongräset, riven ingefära, vitlök och färs till den är färdig. Låt det sedan stå och svalna.

Blanda ihop limejuice, fisksås och farinsocker. Häll detta sedan över färsen.

Strimla sedan selleri och lök tills det blir fina strimlor. Blanda samman med färsen när den är helt sval.

Smaka av och addera mer fisksås om det behövs.

Servera sedan på ett salladsblad och toppa med hackade jordnötter, limeklyfta och mynta/koriander.