Skräckexempel på dåliga LCHF-recept

Mörk-chokladNu tänker jag vara rak och ärlig igen, den som inte uppskattar det kan sluta läsa nu.

Nu ska jag visa er några recept som ”säljs” med LCHF stämpel och där också falsk marknadsföring sker ;)
Eftersom de finns i Expressen så förstår nog många av oss att här gäller inte ”äkta vara” och rubriker sätts  som de vill och informationen är inte alltid genomtänkt… men vi förväntar väl oss inget annat av Expressen heller väl…

Så nu ska vi gå igenom denna artikel omLäckert julgodis utan socker – på LCHF-vis
man börjar artikeln med:

”Alla som någon gång lagat julgodis vet hur mycket socker som går åt till all knäck och kola.

Att göra godis på LCHF-vis är därför en utmaning, ännu mer om man inte är så himla förtjust i ”låtsassocker” som stevia och sukrin.

Här har jag gjort åtta recept på riktigt smarrigt julgodis – helt utan socker! Du väljer självklart om du vill tillsätta någon form av sötning. Själv väljer jag helst honung eftersom jag gillar naturlig mat med ­naturlig sötma.”

Redan här i ingressen både insinuerar man och ljuger friskt!?
Dels vill man få läsaren att tro att stevia och erytritol (sukrin) är ”låtsassocker” dvs artificiella och hittepåsocker, vilket är helt osant. De båda är naturliga och lika naturlig som vanligt socker som också måste processas fram ur sockerbetan. Skillnaden mellan dem är att sockerbetans socker påverkar blodsockret negativt och det gör INTE stevia och erytritol.

Sedan hävdar man att recepten inehåller INGET socker, FRUKTANSVÄRT ILLA om man inte vet och förstår att ”god mörk choklad” ofta innehåller massa socker (från sockerbetan). Recepten innehåller ofta 200 gram och tom upp till 300 gram ”god mörk choklad”, ett recept förordar 200 gram mörk och 200 gram vit choklad , vit choklad som innehåller 54 gram kolhydrater per 100 gram!!

Vi ska kika lite på ”god mörk choklad”. Mörk choklad är oftast allt från 70%-90% dvs ända upp till ca 36 gram kolhydrater i 100 gram. De allra flesta väljer sällan eller aldrig 90% utan 70% eller 85% är det man läser på recept .

Jag skulle vilja säga att använder man ”god mörk choklad” behövs inget extra sötning alls. Så inte nog med att julgodiset innehåller massor av socker man rekommenderar tom att man sötar mer med honung!? Sedan när är honung LCHF?

Sedan hävdar man att det är en utmaning om man vill göra godis utan socker och utan  låtsassocker, jag vill påstå tvärtom att göra godis med naturliga sötningar som stevia och erytritol är en utmaning, då all choklad som säljs är så sockerstinn. Man har ju faktiskt inte ens lyckats i dessa recept ;) man antog inte utmaningen att gör ÄKTA  LCHF godis utan tog genvägen och blundade för den stora sockerhalten i all mörk choklad.

Jag hade däremot använt mig av Lindt 90% choklad (eller råchoklad) och om man sedan ska bjuda sötnosar (eller diabetiker) som inte är rejält avsötade på julgodiset så bör man nog söta lite extra med ex Bakery+. För recepten kan vara användbara OM man gör på rätt sätt ;)

sedan är ju de sista raderna lite fåniga i sammanhanget…
jag gillar naturlig mat med ­naturlig sötma
och då betyder det att man lätt som en plätt häver ner 200 gram mörk choklad och 200 gram vit choklad  = massa socker, ca 200 gram kolhydrater i ett enda recept och får det till ”naturlig mat med naturlig sötma” och framförallt också till ett LCHF recept.

och så är folk rädda för lite ketchup!? ;)

 

Chokladmousse ljus och mörk

choklad_dessert_mousse_ljus_mörk
Lördagens dessert gav verkligen mersmak och för den chokladtokige är detta ett riktigt säkert kort. Receptet på moussen (Per Morbergs) brukar jag ofta använda mig av men i större mängd, här ville jag bara ha lite av den mörka och lite av den ljusa så recepten är halverade men kan alltså dubblas om det behövs.

Istället för att servering i snygga fina portionsglas så tog jag lite vad jag hittade i skåpen som glöggmugg, syltburk, ljuslykta och en vanlig glasburk… Det blir lite olika storlekar på portionerna förstås, så här kan man ta en liten, stor eller mittemellan, helt å hållet vad man är upplagd för och dessutom tycker jag det är mycket tjusigare att servera i olika glas! :-P

Blir 4 portioner med både den mörka och ljusa tillsammans. 

Mörk chokladmousse 
100 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i micron. Rör ner äggulan i chokladen, den bör fått svalan något så den inte är jättevarm. Rör sen ner chokladen försiktigt i den vispade grädden. Fördela i portionsglas eller en stor skål. Gör på samma sätt med den ljusa chokladmoussen.

Ljus chokladmousse
100 g ljus marabouchoklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor

Topping; Vispad grädde + chokladsås

chokladmousse
Fyra ”glas” förberedda med den mörka och ljusa chokladen. Nu ska de få stå till sig i kylen minst 2 timmar…

chokladmousse_ljus_mörk
För att sen få en liten gräddsprits på toppen och lite extra chokladsås…

recept_dessert_efterrrätt_chokladmousse
Inte så tokigt va? ;-)

chokladmousse_ljus_mörk_recept
Jag lovar det är mäktigt, chokladigt och syndigt gott… :-P

The post Chokladmousse ljus och mörk appeared first on Kryddburken.se.

Kladdig, seg och chokladig kladdkaka – högsta betyg!


Kladdkaka var evigheter sen jag gjorde så jag tyckte de va på tiden till gårdagens lilla kalas. Tack söta ni för gratulationer både här och på facebook! :-P

Jag sökte ett bra recept och lyckades som jag tidigare skrev hitta ett inne hos Nadja där hon följt Mia Öhrns recept, kladdkakornas drottning! Å nog jädrans blev det bra alltså. Den här kladdkakan blev både seg, och chokladig och kladdig med frasigt yttre och den höll sig fin i formen utan att sjunka ihop i mitten, det är sällan den håller sig så jämn och fin men denna blev kanon så jag måste rekommendera den förstås.

Den mörka chokladen kan du givetvis byta ut mot ljus och du vill, jag la till vaniljsocker i receptet för att ”möta” den mörka chokladen lite. Kanongott alltså. Och med dajmgrädde ovanpå blir det en fin tårta att servera till många.

Det här behöver du :
200 gram smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker (inte i originalreceptet)
1 krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram en rund springform ca 21-25 cm i diameter. Klä botten med bakplåtspapper som du smörjer lätt.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och bryt ner chokladen så den får smälta. Rör till en slät smet. Tillsätt resten av ingredienserna direkt i kastrullen och blanda noga. Häll smeten i formen, grädda i 200 grader ca 15 min. Låt svalna något, ställ sedan i kylskåp så den hinner bli riktigt kall innan servering.

Servera med lättvispad grädde som du blandar med finhackad dajm.


Med ett smort papper i botten på formen behöver du inte servera kakan på ”bottenplattan”. Efter några timmar i kylen kan du vända kakan upp och ner och dra av pappret.


Chokladen som smälter i smöret.


Dags för gräddning. 200 grader 15-20 min.


Och här är kakan färdig, nu tror man att mitten ska sjunka ihop något när man tagit ut den… Men det gör den inte! En riktigt fin kladdkaka som håller måttet. ;-)

The post Kladdig, seg och chokladig kladdkaka – högsta betyg! appeared first on Kryddburken.se.