Blåbärsrutor med godaste vaniljsåsen

Fredag och redan 1:a juni, Allan fyller 3 månader och vi väntar fikabesök om en stund, så jag rörde ihop dessa blåbärsrutor idag på morgonen. Man hinner mycket när man blir väckt tidigt!😉

Jag var iväg med Allan till veterinären igår där han fick sitt 3 månaders-vaccin. Han blev så trött efter resan och allt nytt på djurkliniken så han slocknade på köksgolvet redan vid sjutiden och sov sen till halv fem idag på morgonen. Då tassade han in i sovrummet och väckte mig med sin varma nos, så vi gick upp och började dagen tidigt.

Blåbärsrutorna är min farmor Eva-Majs recept och det är bland det godaste jag vet. Hon bakade dom ofta när jag var liten. Jättelätt att bara röra ihop i kastrull, ingen onödig disk och inget vispande.

Det här behöver du :

150 gram smör

4 dl strösocker

3 ägg

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 förp 250 gram frysta blåbär

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, ägg, vetemjöl och vaniljsocker. Häll smeten i en ugnsfast form med bakplåtspapper ca 25*40. Fördela bären ovanpå. Grädda i 45 – 50 minuter i 200 grader.

Vaniljsås :

5 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

1 burk kondenserad mjölk

GÖR SÅHÄR :

Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker. Rör ner en burk kondenserad mjölk.

Färdiggräddad. Skär upp i rutor, lägg i burk med tätslutande lock och förvara i kylskåp. Dom är allra godast riktigt kalla.

Vispa en 5:a grädde tillsammans med vaniljsocker. Rör ner en burk kondenserad mjölk. Klart! Och bara sååå god!

Rabarber-rulle

Vilken helg alltså! Allt på en gång. Mors dag imorgon27:e maj och då är också vår 12-åriga bröllopsdag. I morse åkte Nicke och Joline till Hässleholm på Powermeet, bilutställning och crusing och kommer hem imorgon så jag ska fira mamma på dagen med syrran och senare på kvällen blir det smörgåstårta och firande med familjen här hemma. Jag är hemma med hundarna och pysslar på i köket med smörgåstårta och lite bakverk. Rabarberna har ju kommit och då passar jag på att koka en enkel kompott.Det är ju så gott och användbart till mycket. Här har jag den som fyllning i rulltårta men den är lika god på rostat bröd som i yoghurt. Önskar er alla en toppenfin helg!❤️ PUSS

Ljus rulltårta grundrecept :

3 ägg

1 ½ dl strösocker

3/4 dl potatismjöl

1/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Fyllning :

Rabarberkompott

Garnering :

Florsocker

Vispad grädde

Jordgubbar

GÖR SÅHÄR :

Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna ca 25*40. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med kallt vatten och lossa försiktigt. Bred på fyllningen och rulla ihop från långänden. Garnera.

Rabarberkompott gör jag bara på en högt. Ett par stjälkar som jag skär ner i bitar. Ner i en kastrull o så lite vatten i botten, bara så det får fäste att koka upp. Sen tillsätter jag socker lite beroende på hur sött/syrligt jag vill ha det. Bara att smaka av. Några droppar röd hushållsfärg tillsätter jag också, enbart för att det blir lite finare.😉

När kompotten svalnat är det bara att bre på ett lager på rulltårtsbottnen.

Och rulla ihop. Ställt kall i kylskåp en stund före du garnerar med grädde och jordgubbar.

Frittata i ugn med kokt potatis

Sommarlätt lunch och kylskåpsrensning fick det bli idag innan mathandling. Frittata är tacksamt då du kan fylla den med diverse grönsaksslattar du hittar och den blir även rejält matig när du har potatis i. Parmesan är ett plus och höjer smaken, jag använde en grana padana som fungerar lika bra. Enkel och smidig lunch som inte tar alltför lång tid. Supergott! Den här varianten är vegetarisk men vill du kan du tillsätta skinka, kassler, bacon etc.

4 port

Det här behöver du :

8 ägg

4 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)

4 – 5 kokta potatisar

1 gul lök

2 tomater

100 gram babyspenat

2 dl finriven parmesan el grana padana

Salt och svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop äggen med gräddmjölken. Skär potatis och tomater i skivor och hacka löken. Hetta upp en stekpanna som tål ugnsvärme eller gör 4 små i minipannor. Smält smör och lägg i potatis, tomat, lök och spenat. Krydda med salt och peppar, Slå över äggstanningen. Låt smeten sätta sig lite runt kanterna. Riv över parmesan och ställ sedan in pannan i ugnen 175 grader, ca 15 minuter.

När jag gör små portionspannor försteker jag inte utan smörar pannorna och häller i alla ingredienser och låter de gå några extra minuter i ugnen istället.

Björnbärskaka

Visst blir man fikasugen när solen och vårvärmen äntligen kommit. I helgen har vi fått iordning ute på terassen med möbelgruppen, parasoll och lite blommor planterade. Bronco har fått en välbehövlig makeover med klippmaskinen och vi har rensat i garage, städat råttburar och fejat utomhus mest hela helgen. På fredag kommer Allan och nu är allt tipp topp och förberett. Chevan är inredd med galler som Nicke bytt och de specialbeställda grindarna borde komma i veckan. Nya matskålar, foder hemköpt, biabäddar som jag tvättat av som vi hade i garaget och Bronco som blivit av med all tjock vinterpäls. Det tar ett par timmar att klippa hela honom så det var skönt att ha det gjort innan Allan kommer. Plockade sju fästingar på honom också så imorgon blir det apoteket och köpa fästingmedel. Frontline får det bli även i år men ska försöka hitta nåt mildare till Allan som bara är liten valp.

Nu ska ni få ett supergott recept på en mycket enkel bärkaka som räcker till många. Som gjort för soliga dagar med fika ute på terassen med kaffe och hundar. 😉

Björnbären kan bytas ut mot vilka bär som helst.

Det här behöver du :

600 gram frysta björnbär

1 dl strösocker

2 msk potatismjöl

—-

300 gram smält smör

4 ägg

4 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda de frysta bären med socker och potatismjöl. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt smöret under vispning. Sikta ner mjölet blandat med bakpulvret och vispa tills allt blandats. Klicka ner smeten i en smord och bröad ugnsfast form med höga kanter, ca 20*40.

Häll på bären och fördela över smeten.

Grädda i 175 grader, ca 1 timme.

Servera med vaniljvisp. Jag blandar lättvispad grädde (5:a) med en burk kondenserad mjölk. Supergott!

Smörj en ugnsfast form och bröa. Jag använde panko här istället för vanligt ströbröd.

Fördela bären ovanpå smeten.

Grädda i ca 60 – 70 minuter tills den fått fin färg och är färdig i mitten. Du kan behöva täcka ovansidan med folie mot slutet så den inte bränns om den inte skulle vara helt färdig i mitten.

Servera med vaniljsåsen, njut tillsammans med en god kopp kaffe i solen. 😉

Broncos glädjeskutt av vårkänslor råder det ingen brist på! 😉

Chevan är betydlig större med gott om utrymme för både Bronco och Allan. Sistnämnda blir ju dubbelt så stor som ”lilla” Bronco så det kan behövas. 😉 Nicke har plockat ur de bakre fåtöljerna och byggt lastgallret. Grindarna är specialbeställda från MH smide & design/Hansenburen i Trelleborg och jag hoppas dom kommer i veckan så är dom snart på plats också.

Lilla Allan sist vi hälsade på, då var han 6 veckor och full i bus!❤️

#riesenschnauzer

#irländskvarghund

Allan och Bronco kan ni följa tillsammans på instagram;

@bronco_allan

Å glöm inte @kryddburken förstås!😊

Sega brownies med tosca

Nu i påsk gjorde jag dessa galet goda brownies. Sega, tunga med härlig chokladsmak och knäckig tosca. En sån där godbit till kaffet som inte går att motstå. Allra godast är den när den fått stå i kylskåpet nån dag och blivit riktigt kall. Ät den som den är eller servera med en liten klick lättvispad grädde.

Det här behöver du :

200 gram smör

250 gram mörk choklad

4 dl farinsocker

2,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

4 ägg

GÖR SÅHÄR :

Förbered en ugnfast form med lite högre kanter. Ca 25*35 cm. Klipp till lagom stora bitar i bakplåtspapper och lägg omlott i formen så det går lätt att lyfta ur kakan sen. Pensla pappret med lite smör. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt även farinsockret. När chokladen är helt smält och smeten är jämn sikta ner vetemjölet blandat med bakpulvret och vaniljsockret. Rör om. Tillsätt äggen ett i taget och rör om så allt blandas väl. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter på 175 grader. När det gått 35 minuter ta ut kakan ur ugnen och klicka ut/bred på toscasmeten. Ställ in i ugnen igen i tio minuter. Låt den svalna något i rumstemperatur, men ställ sedan in den i kylen för att svalna helt. Skär upp i rutor när kakan är helt kall. Kakan går även bra att frysas.

Toscasmet :

150 gram smör

2 dl strösocker

3 msk vetemjöl

3 msk mjölk

2 dl mandelspån

GÖR SÅHÄR :

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp och rör sakta. Koka på svag värme tills glasyren tjocknat något.

Smördegsinbakad äggrulle med lax till påsk

Nu blir det lite påsktips här på Kryddburken och i veckan som kommer. Vi startar redan idag med en riktig favorit till påskbuffén. Otroligt smakrik och enkel rätt att göra samtidigt som den är väldigt festlig att bjuda på. Äggrullen har jag bakat in i smördeg och fyllt med en röra på bl.a. varmrökt lax. Här kan ni variera och göra olika fyllningar efter eget tycke och smak. Bacon och purjolök är jättegott, eller paprika och champinjoner t ex.

Rullen kan du förbereda så långt som att rulla in den i smördegen, förvara i kylskåp och sedan grädda precis före servering. Mer påsktips kommer imorgon.

Det här behöver du :

8 ägg

4 msk grädde

½ tsk salt

Svartpeppar

Fyllning :

300 gram varmrökt lax

300 gram philadelphiaost

10 VM finhackad purjolök (ljusa delen)

65 gram färsk babyspenat

Salt och svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Vispa upp ägg, grädde, salt och peppar. Använd en ugnsfast form ca 25*35 och lägg i bakplåtspapper. Häll ut smeten i formen och grädda i 200 grader 6-8 min. Stjälp sedan upp den på bakplåtspapper och dra försiktigt bort pappret från undersidan.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Bred på äggbottnen och rulla ihop från långsidan. Rulla in i smördeg och fäst några remsor på ovansidan i ett kryddmönster. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 15 – 20 minuter tills den fått en gyllene färg. Skär upp i skivor när den svalnat något. Servera med en kall romsås eller bara som den är. Perfekt tillbehör på påskbuffén.

Botten till äggrullen bestående av enbart ägg, ett par matskedar grädde och salt o peppar.

Fyllningen.

Bara att breda på och rulla ihop.

Rulla sen in den i smördeg. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.

Grädda ca 15 – 20 minuter.

Färdig att avnjutas!

Påskfin smulpaj med hallon och mango

Vårdagjämning är här och vi går verkligen mot ljusare tider. Dagarna blir längre och solen visar sig från sin bästa sida. Dags att fira vårens ankomst och påsken som snart står fullfjädrad med färgglada påskägg, godis och den härliga påskmaten. I veckan firar vi också kära maken som fyller år och på fredag ska vi hälsa på valpen som nu är lite mer är tre veckor. Så mysigt det ska bli.

Den här busenkla smulpajen får stå för våren, färgglad och bara sååå god! Något att laga till påskbuffén kanske?

Det här behöver du :

1 förp, 250 gram frysta hallon

1 förp, 250 gram fryst mango

150 gram smör

1 äggula

2,5 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :

Häll de frysta bären i en ugnsfast pajform. Strö över en matsked potatismjöl och en matsked strösocker och vänd runt.

Mät upp kallt smör i en bunke, tillsätt äggula, vetemjöl, havregryn och vaniljsocker. Nyp ihop till en smulig deg med fingrar.

Fördela smulorna över bären. Grädda i 175 grader, ca 45 minuter. Servera varm tillsammans med vaniljsås eller glass.

Hallon och mango är en riktig fullträff ihop. Perfekt till en dessert-paj.

Redo för ugnen. 175 grader ca 45 minuter.

Färdiggräddad och pudrad med florsocker.

Varsågoda! 😉

Påskfin smulpaj med hallon och mango

Vårdagjämning är här och vi går verkligen mot ljusare tider. Dagarna blir längre och solen visar sig från sin bästa sida. Dags att fira vårens ankomst och påsken som snart står fullfjädrad med färgglada påskägg, godis och den härliga påskmaten. I veckan firar vi också kära maken som fyller år och på fredag ska vi hälsa på valpen som nu är lite mer är tre veckor. Så mysigt det ska bli.

Den här busenkla smulpajen får stå för våren, färgglad och bara sååå god! Något att laga till påskbuffén kanske?

Det här behöver du :

1 förp, 250 gram frysta hallon

1 förp, 250 gram fryst mango

150 gram smör

1 äggula

2,5 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :

Häll de frysta bären i en ugnsfast pajform. Strö över en matsked potatismjöl och en matsked strösocker och vänd runt.

Mät upp kallt smör i en bunke, tillsätt äggula, vetemjöl, havregryn och vaniljsocker. Nyp ihop till en smulig deg med fingrar.

Fördela smulorna över bären. Grädda i 175 grader, ca 45 minuter. Servera varm tillsammans med vaniljsås eller glass.

Hallon och mango är en riktig fullträff ihop. Perfekt till en dessert-paj.

Redo för ugnen. 175 grader ca 45 minuter.

Färdiggräddad och pudrad med florsocker.

Varsågoda! 😉

Omelett chili cheese

Sugen på något stark och cheesy? Men har inte all tid i världen på en lunchrast att fixa till något gott? Då är denna omelett ett riktigt hett tips. Mättande och bara så god! 😉 Allt du behöver är ett par ägg, en skvätt mjölk, ost och nån form av chili. Inlagd jalapeno, fefferoni eller bara chiliflakes. Allt funkar.

1 port

Det här behöver du :

3 ägg

1 dl mjölk

Salt

3 skivor cheddarost

2 msk finhackad fefferoni

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop ägg och mjölk med saltet. Hetta upp en stekpanna. Slå i smeten och sänk direkt värmen till låg. Låt omelett stelna på ytan. Lägg på finhackad fefferoni och rulla ihop några skivor ost och lägg i mitten. Vik över ena halva på mitten och sen den andra. Tippa över omeletten på en tallrik så den hamnar upp och ner. Skär ett snitt i mitten med en vass kniv. Toppa med extra ost och lite fefferoni. Klart!

Slå äggsmeten i het stekpanna och sänk sedan värmen till låg. Lägg på fyllning i mitten när omeletten stelnat något på ytan.

Vik ihop och vänd upp på tallrik, skär ett snitt i mitten. Ät och njut!

Våfflor, bästa grundreceptet!

Våfflor!! Alla älskar väl våfflor? Speciellt insnöade sportlovs-barn skulle jag tro. 😉

Jag var iväg tidigare idag på förmiddagen till norra Öland och hade lovat barnen att vi skulle grädda våfflor när jag kom hem. Våffeljärnet är inte en kökspryl som används så flitigt här hemma så vi fick leta i alla skåp för att till slut hitta det. Men visst är det gott!

Det finns ju otaliga recept för de perfekta våfflorna. Sodavatten för extra luftiga och frasiga våfflor eller massor med grädde i smeten som de riktigt gammaldagsa från förr men jag tänkte ge er ett grundrecept för lagom frasiga, lite tjockare och fylligare våfflor, förmodligen också det billigaste.

De lämpar sig även för matigare varianter med rödlök, creme fraiche och löjrom till exempel.

Jag har använt mjöl, mjölk, ägg och bakpulver som bas, smöret för lite frasighet och för att slippa ”smöra” laggen vid varje gräddning.

Dom blir väldigt goda och när de kallnat blir dom lite sega och råkar man då ha några våfflor över så släng dom i stekpannan så har du härligt ”nygräddade” stekpannebröd. Värma dom i micron blir inte lika gott så ge dom en skjuts i pannan istället så dom får lite yta så har du trollat fram goda frukostbröd.

10 – 12 våfflor

Det här behöver du :

6 dl mjöl + 4 tsk bakpulver

4 dl mjölk

4 ägg

150 gram smält smör

GÖR SÅHÄR :

Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ner mjölken och äggen ett i taget. Vispa sist ner smöret i smeten.