Rimbobullar
Rimbobullar har fått sitt namn från en dam vid namn Ingrid Bohman från Rimbo i Norrtälje. Hon var mjölkbonde och var 1956 med i ett reportage i ICA-kurirer då hon skulle få sitt kök omgjort från ett bondkök till ett hypermodernt kök. När tidningsreportrarna skulle besöka henne på morgonen ville hon såklart bjuda dom på […]
Stekpannebröd
Bland det godaste som finns till frukost! Nygräddade tunnbröd i stekpannan med extrasaltat Bregott och en god ost på… Det ska rinna och droppa av det smälta smöret, det är ju bara sååå gott. Gör dom inomhus i stekpannan eller ute på muurikkan. Är brödet slut hemma så finns alltid goda knep att ta till […]
Sommarkaka med äpple och kanel/havre-crumble
Ja, det låter såklart lite tokigt med sommarkaka såhär i hösttider men originalreceptet har jag fått av min farmor Eva-Maj och då heter den just sommarkaka men kan naturligtvis bakas året om. Den går även under namnet ”pite-kaka”. Det jag har lagt till i receptet är 2st äpplen, inget annat. Det går utmärkt att baka […]
Ugnspannkaka med fläsk som i skolan
Är det fler än jag som gillade skolans ugnspannkaka? De jag fick i skolan var liksom mer ”kokt” än ugnsbakade. Ingen frasig, luftig yta. Fläsket inuti var skuret i små, små tärningar. Jag gillade dom, men en del tyckte att det var rena skosulor. Men här kommer iallafall min version på skolan ugnspannkaka. Hemligheten är […]
Matpajer, så lyckas du!
Ja, matpajer som är så galet gott och som dessutom kan förbereds god tid i förväg och serveras på buffé, bjudningar och mottagningar av alla de slag. Perfekt nu på vårkanten när det nalkas både många bröllop, studenter, examen, dop och likande. Matpajer överlag går ju att variera i all oändlighet med fyllningar men jag […]
Blåbärspaj, bara att röra ihop i en kastrull och sen skjuts in i ugnen!
Helgen som gick bjöd ju på strålande sol och riktig vårvärme. Idag har vi haft snöstorm här på Öland så kontrasterna är verkligen typiskt aprilväder. Vi kunde då iallafall sitta ute i solen och grilla korv och äta blåbärspaj. Det här är mitt bästa recept som är så lätt att röra ihop och fylla med […]
Kärleksmums-muffins
Härligt sega och lite kladdiga kärleksmums-muffins är bland det godaste jag vet och väldigt enkla. Jag gör smeten i matberedaren och använder kallt smör istället för smält. Dom blir riktigt goda, som små bakelser och extra ”chokladiga” av noblesse som får smälta på toppen när dom gräddas. Här kan du ta vilken chokladbit som helst, […]
Röra-ihop-bananrutor
Glad alla hjärtans dag på er!❤️ Jag är ju tvungen att tipsa om denna superenkla banankakan som du bara rör ihop, allt i en skål utan något vispande. Jag bakar den i en rektangulär ugnsform och skär sedan upp den i rutor, perfekta att frysa in men den håller sig väldigt saftig en vecka i […]
Kladdkaka med tosca
Helgens gofika är här! Ja, när jag äntligen efter timmars letande, röjande och rensande i skåp och skafferier hittade bottnen till den runda springformen så var baklusten som bortblåst.😉 Botten hade jag jag förstås lagt på ett smart ställe så jag inte skulle behöva leta efter den som jag alltid gör och nu hade jag […]
Blåbärsrutor med godaste vaniljsåsen

Fredag och redan 1:a juni, Allan fyller 3 månader och vi väntar fikabesök om en stund, så jag rörde ihop dessa blåbärsrutor idag på morgonen. Man hinner mycket när man blir väckt tidigt!😉

Jag var iväg med Allan till veterinären igår där han fick sitt 3 månaders-vaccin. Han blev så trött efter resan och allt nytt på djurkliniken så han slocknade på köksgolvet redan vid sjutiden och sov sen till halv fem idag på morgonen. Då tassade han in i sovrummet och väckte mig med sin varma nos, så vi gick upp och började dagen tidigt.

Blåbärsrutorna är min farmor Eva-Majs recept och det är bland det godaste jag vet. Hon bakade dom ofta när jag var liten. Jättelätt att bara röra ihop i kastrull, ingen onödig disk och inget vispande.

Det här behöver du :

150 gram smör

4 dl strösocker

3 ägg

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 förp 250 gram frysta blåbär

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, ägg, vetemjöl och vaniljsocker. Häll smeten i en ugnsfast form med bakplåtspapper ca 25*40. Fördela bären ovanpå. Grädda i 45 – 50 minuter i 200 grader.

Vaniljsås :

5 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

1 burk kondenserad mjölk

GÖR SÅHÄR :

Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker. Rör ner en burk kondenserad mjölk.

Färdiggräddad. Skär upp i rutor, lägg i burk med tätslutande lock och förvara i kylskåp. Dom är allra godast riktigt kalla.

Vispa en 5:a grädde tillsammans med vaniljsocker. Rör ner en burk kondenserad mjölk. Klart! Och bara sååå god!