Midsommartårta med fromage på hallon eller jordgubbar

Med smak av midsommar

Nu när vi närmar oss midsommar så får du här ett tips på en riktigt god tårta som du kan förbereda innan.

Här hittar du min glutenfria björksockerkaka som är väldigt god till tårtbotten.

Vill du inte använda björksocker så väljer du nån annan sötning, men jag tycker den ger minst bismak, om man nu tänker använda sötningsmedel.

Baka kakan och stoppa in den i kylen när den svalnat, fromagen till fyllningen blir också bra av att få stelna över natten.

Sen är det bara att dela tårtbottnen, fylla med fromagen, spritsa grädde på och garnera med jordgubbar eller hallon.

Citronmeliss ger både god smak och vacker färg åt tårtan.

Vill du hellre servera desserten i glas, så är fromagen förstås väldigt god som den är.

Bärfromage 6-8port

4 dl frysta skogshallon eller färska jordgubbar

4 dl grädde/kokosgrädde

4 ägg

ev 1-2 msk honung, lönnsirap eller annan sötning

4 gelatinblad

2 tsk pressad citron

Mixa bären med stavmixer, passera hallonen genom nätsil för att få bort kärnorna.

Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke.

Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med bärpurén.

Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Häll upp i glas och kyl eller ställ in bunken i kylen om du ska använda den till tårtfyllning.

Vill du ha fler tips på goda bakverk utan gluten och socker, så hittar du några favoriter i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Om du tänkt fira midsommaren med att grilla, då hittar du 80 läckra och inspirerande recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Kokböckerna blir också en fin present med bestående värde att ta med om du är bortbjuden i sommar.

Glad Midsommar

Midsommartårta – Gräddtårta – Jordgubbstårta

5_tidningarSnart är det midsommar! Ljuvligaste tiden på året!

Midsommar är ju jordgubbarnas tid så att allas tårtor på midsommar måste innehålla den ingrediensen är ju givet. ;)

Här ska ni få en jättegod gräddtårta och som vi ofta använder som midsommartårta!

Midsommartårta  – gräddtårta – Jordgubbstårta

Ingredienser tårtbotten:
150 gram smält osaltat smör
1,5 dl grädde
6 ägg
1,5 msk Bakery+ sötning
1,5 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Fyllning:
500 gram mosade färska jordgubbar
2 dl vispgrädde eller vaniljkräm/glasskräm

Vispad grädde och jordgubbar till dekoration

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa äggen fluffigt i flera minuter.  Vispa ner smör och grädde väl.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och blanda ner det i smeten väl. Häll upp i en smord och bröad eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten rund springform på ca 22-24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 30 minuter, kolla med sticka så den är torr.
Låt svalna helt.

Dela tårtbotten i två delar och fyll med färska mosade alt skivade jordgubbar. Bred vaniljkräm (den krämen är väldigt god)  eller vispad grädde ovanpå och lägg den andra botten över.
Spritsa grädde eller bred grädde över och lägg jordgubbar i den mängd du önskar.

inte bästa bilden på bloggen… men den visar ju i alla fall vad det är ;)

GLAD MIDSOMMAR önskas alla!

 

Tävla med din sommartårta!

sommartårta_jordgubbstårta
Såklart ska vi ha en tårt-tävling även i år! Jag blev påmind av ett par bloggläsare och självklart ska vi inte bryta den traditionen så nu kör vi i år igen. Du har säkert nån fin bild på din midsommar eller sommartårta? Skicka din bild till mig senast 30 juni, därefter publiceras alla bidragen här på Kryddburken och ni är med och röstar fram ”Finaste sommartårtan”.

Förutom äran så har jag ett hemligt paket till vinnaren! ;-)

TÄVLINGSREGLER :

  • Maila din tårtbild till kryddburken@telia.com märkt ”Sommartårta”
  • EN bild/bidrag per person
  • Din bild är önskvärd i 500 pixlars bredd
    (har du inget bildprogram och kan redigera själv så fixar jag de, maila mig då originalbilden)
  • Senast söndag 30:e juni
  • Länka gärna tävlingen vidare via din blogg eller facebooksida!

Tidigare tårt-tävlingar med massor av bilder och bidrag hittar ni HÄR, och HÄR!

 

Sommartårta med jordgubbar, hallon och körsbär

gräddtårta_midsommartårta
Sommarens tårta fylld med solmogna bär, lite slarvigt ihoplagd med vaniljkräm och massor av bär på toppen. Till skolavslutningen gjorde vi den här tårtan till barnen, en modell mindre av en tjockare rulltårta i långpanna. Bara att ta ut runda mått och montera ihop. Kanterna som blir över fryser man in till kaksmulor när man ska göra arraksbollar eller dammsugare.

Även att tårtan är mindre i omkrets så räcker den gott och väl till 6 stora bitar tack vare att den blir så hög! ;-)

1 långpanna tjock tårtbotten;
4 ägg
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
100 gram smör
1 dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Tillsätt smöret och mjölken och rör försiktigt till en slät smet. Bred ut i långpanna på bakplåtspapper. (30*40) Grädda ca 40 min i 175 grader. Ta ut och låt svalna något. Ta ut tre runda mått till bottnar.

jordgubbstårta_sommartårta
Fyllning till tårtan är så enkel den kan bli. Vaniljkräm, skivade jordgubbar och lättvispad grädde varvat.

bär_midsommar_tårta
Dekorera med färska bär huller om buller! :-P

midsommartårta_bärtårta_jordgubbar_grädde
Bottnarna blir riktigt saftiga och med smak av vanilj precis som man vill ha till en sommartårta.

bärtårta_jordgubbstårta_gräddtårta

Årets vinnare av ”Finaste midsommartårtan” är…


Stort grattis till Therese Sirsjö (nr.9) som bakat denna vackra tårta som ser riktigt somrig ut!
Maila min din adress, eller hojta på facebook så kommer ett litet hemlig paket på posten. :-P

Tack till övriga som skickat in era bilder med underbart vackra, roliga och söta tårtor!
Vi kör igen, nästa år… ;-)

 

Dags att rösta på årets finaste midsommartårta!


(Förra årets vinnare; Lina Hoff)

Nu är det dags för fler tårtor igen!!

Rösta på årets finaste midsommartårta! 

En röst per person, och du kan rösta tom. tisdag 17 juli.
Röstning sker endast här på kryddburken.se inte på facebook.
Lämna din röst i kommentarsfältet på den siffra på tårta du tycker är finast!

Flest röster får en hemlig paket hemskickat…

LYCKA TILL alla duktiga tårtbakare! :-P


1


2


3


4


5


6


7


8


9


1
0


1
1


1
2


1
3


1
4


1
5


1
6


1
7


1
8


1
9


2
0


2
1


2
2


2
3


2
4


2
5


2
6


2
7


2
8


2
9

 

Jordgubbstårta till många


Jag har ju alldeles glömt bort att ge er receptet på midsommartårtan ju så nu kommer det här. Inga krusiduller som vanligt, två enkla rulltårtebottnar, vaniljkräm, jordgubbar och mandariner emellan och sen bara täckt med grädde & jordgubbar. Lite kakao pudrade jag över också. Gjord i ett nafs och blev väldigt uppskattad. Visst är det smidigt med långpannetårtor när man är många? ;-)

ca 16 bitar
Det här behöver du :

2 bottnar rulltårta*
1 sats vaniljkräm*
1 liter jordgubbar
2 burkar konserverade mandariner

Garnering :
5 dl grädde
1 liter jordgubbar
Kakao
Citronmeliss

GÖR SÅHÄR : 
Bred på vaniljkrämen på ena bottnen. Skiva över jordgubbar och fördela mandariner över hela. Lägg på den andra bottnen. Täck tårtan med vispad grädde. Spritsa ev. mönster, sikta över kakao och dekorera med jordgubbar och citronmeliss.

*Ljus rulltårta grundrecept : 
3 ägg
1 ½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt.

*Vaniljkräm till en långpannetårta  
4 dl mjölk
4 äggulor
3 msk strösocker
2½ msk maizenamjöl
2 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar, det ska inte koka, vispa under tiden. Låt svalna.


Sommarblomsterna står fina ute ännu…


Fyllningen i tårtan.


Spritsa grädde och pudra kakao.


Färdigt!


Ät och njut! :-P

Kryddburkens midsommartårta

20120622-160752.jpg

Nuså har jag fått tårtan klar och vi beger oss mot midsommarkalas i Kalleguta! Trevlig midsommar och va rädda om er därute! <3

20120623-165007.jpg

Tävling; ”Finaste midsommartårtan” för 3:e året i rad…


Nu är det dags igen! Tävlingen ser ut som tidigare. Du bakar en fin midsommartåra, tar en bild, mailar bilden till mig efter midsommarhelgen och du är med i tävlingen om ”Finaste midsommartåran”!

Förutom äran så har jag ett hemligt paket till vinnaren! Så sätt igång och förbered tårtbaket! ;-)

Temat är såklart midsommar + tårta, sen är tolkningar därefter fria!

TÄVLINGSREGLER :

  • Maila din tårtbild till kryddburken@telia.com märkt ”Midsommartårta”
  • EN tårtbild/bidrag per person
  • Din bild är önskvärd i 500 pixlars bredd
    (har du inget bildprogram och kan redigera själv så fixar jag de)
  • Senast fredag den 29:e juni behöver jag ha ditt bidrag.
  • Länka gärna tävlingen vidare via din blogg eller facebooksida.

Lätt som en plätt! Ni hänger väl på??
Förra årets bidrag (45st) midsommartårtor :
http://kryddburken.se/2011/06/30/rosta-pa-finaste-midsommartartan-45st-tartbilder/
och kanske kan du även hitta lite inspiration till just din tårta! :-P


Midsommarbakelser med jordgubbar & körsbär, recept här >>