Falukorvs-kottar


Måndag igen och ny vecka. Vi kör väl en hederlig gammal klassiker då, falukorven! Här dock i en lite uppiffad version, väldigt uppskattad av speciellt den yngre skaran här hemma. :-P Kottarna blev genast populära och med tillbehör som ugnsbakade kvisttomater, zucchini, majs och rödlök blev det dessutom en fräsch färgklick på middagsbordet.

4 port
Det här behöver du :
500 gram falukorv
400 gram kvisttomater
½ zucchini
Salt & peppar
1 burk majskorn
1 rödlök

GÖR SÅHÄR :
Skär falukorven i ca 2½ cm tjocka bitar. Skär ett rutmönster i varje bit, nästan ända ner. Lägg falukorvsbitarna med snittytan uppåt på ett ugnsfast fat. Tomater och zucchini får trängas runtomkring. Salta och peppra. Stek i ugn på 200 grader ca 25-30 min tills korven fått fin färg och blivit små ”kottar”. Ta ut formen och häll över en burk majskorv och skivad rödlök. Servea med spagetti, ris, potatismos etc.


Falukorv, tomat och zucchini.


Efter ca 30 min i ugnen.


Färdigt att serveras. Smaklig måltid!

 

Allt-i-en-panna-pytt-i-panna


Gomorron solstrålar! Tänkte väcka er smaklökar till liv med en rejäl panna hederlig husmanskost. När jag har rester kvar i kylen brukar jag ofta svänga ihop denna allt-i-ett-pytt-i-panna helt enligt Cajsa Warg; ”man tager vad man haver”.

Det finurliga med denna rätt är att allt tillagas i samma panna och serveras också därifrån, så minimalt med disk, god husman och kylen rensad! Bättre än så kan de väl inte bli? ;-)

Det var faktiskt Jamie Oliver som från början inspirerade mig till det här för nåt år sen, då gjorde han ”Pan fried breakfast” med extra allt! Bacon, prinskorv, paprika, ägg, tomater, champinjoner… Egentligen var det inget frukostrecept från början utan ren och skär ”fyllemat” när man kommer hem från krogen mitt i natten! Ni kan ju ha det i bakhuvudet om suget skulle infinna sig framåt småtimmarna… :-P

Det här behöver du :
Kokt potatis
Falukorv el annan sort
Gul lök
Ägg
Persilja
Salt & peppar
ev. några stänk D´Elidas chilisås

GÖR SÅHÄR :
Skär potatis, korv och lök i bitar och stek i panna med lite smör så allt får fin färg. Knäck i äggen ”lite här å där” och låt vitan få stelna. Salta och peppra. Strö över persilja. Sätt på ett lock och ställ fram på bordet, då får du en perfekt, härligt krämig lite rinnig gula.

 

Färsk tortellini med spenat & bacon


Gokväll i stugorna! Här hemma på ön har vi haft riktig sommarvärme ute idag, superskönt och alldeles LAGOM om ni frågar mig, inte varmare tack… 20 grader i skuggan räcker gott och väl! Nicke har klippt gräset och det luktar verkligen extra mycket sommar då. Självklart börjar både ögon och näsa klia av allt gräspollen men fint blir det.

Tänkte bjuda på en lättlagad pasta som inte tar mer än 15 min innan maten står på bordet. Färsk fylld pasta går ju så vansinnigt fort att koka och blir sådär stora och fina också. Här hittade jag färsk tortellini i affären med spenat och ostfyllning, ljusa och spenatgröna i färgen! I samma veva som du sätter på vattnet till pasta så börjar du fräsa på bacon i en stekpanna, pressa ner en vitlöksklyfta eller två och rör ner massor med färsk spenat. Salta & peppra. Ja, sen är det klart!

Piffa tallriken med färsk basilika, timjan och små härliga körsbärstomater. Inte så svårt va? ;-)

Färsk spenat är min favorit till just snabba pastarätter. Det är gott, nyttigt och går att variera till tusen… Vill man inte ha bacon kan man byta ut mot pinjenötter, valnötter, hasselnötter. Kanske riva ner lite parmesan, en äggula, eller broccoli, champinjoner etc etc.

4 port
Det här behöver du : 

500 gram färsk tortellini
250 gram färsk spenat
2 pkt bacon (a´ 120 gram)
1-2 vitlöksklyftor
Salt
Grovmalen svartpeppar
Körsbärstomater
Basilika och timjan

GÖR SÅHÄR :
Koka upp pastavatten. Fräs på bacon i het stekpanna, pressa ner en eller två vitlöksklyftor och vänd ner spenaten som den är eller skär den grovt. Låtallt få fräsa ihop hastigt. Salta och peppra. Servera med färsk tortellini, körbärstomater och färska örter.


Spenat och bacon som hastigt får fräsa ihop.


Smaklig spis! Vilken är din bästa snabbpasta?

Kycklingwraps eller kycklingrulle


Gårdagens kvällsmiddag fick bli något snabbt och enkelt. After att ha varit och storhandlat och fyllt på kyl och skafferi orkade jag bara inte ställa mig med några kastruller, dessutom hann klockan bli lite för mycket… Köpte med en grillad kyckling hem och gjorde en stor kycklingrulle med massa god sallad, tomat, lök och vitlöksdressing. Snabbt och gott. Jag använde lavash tunnbröd, tycker det är perfekt till just wraps då det är väldigt elastiskt och går inte sönder när man rullar, dessutom är dom lite större än vanligt polar tunnbröd tex.

Jag läser att många av er ratar just isbergssallad och föredrar hellre mache, färsk spenat o dyl. Det gör inte jag! Den enda goda grönsallad tycker jag faktiskt är just isberg, eller roman. Den får liksom inte vara len och tunn utan mer krisp och tuggmotstånd tack. Samma gäller endive, oj va goda dom är men inte alltid att dom finns i affären men igår hittade jag röd endive som jag strimlade och fyllde kycklingrullen med, och så isbergssallad också då förstås! ;-) Tur att smaken är som baken.

4 port
Det här behöver du :
2 st Lavash tunnbröd
1 grillad kyckling
några blad isbergssallad
4 blad röd endive
6 körsbärstomater
1 röd lök
1 knippe slätbladig persilja

Kall sås : 
1½ dl turkisk yoghurt
Salt, peppar, pressad citron, vitlök
Smaka av…

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut ett tunnbröd och fördela sallad, tomat och lök ovanpå. Fördela kycklingen över och persilja, sist av allt den kalla såsen. När du kommit såhär långt inser du att det inte alls går att rulla ihop den så du behöver ett till tunnbröd som du lägger under/omlott och sedan rullar ihop! :-P


Lavash, sallad, tomat, rödlök.


Och så grillad kyckling.


Sen massor med persilja.


Och den kalla såsen av turkisk yoghurt.


Klart! Dagens snabbaste tips! ;-)

Salami & briepaj med ruccola och rödlök


Nu får jag snabba mig på om jag ska hinna publicera detta inlägg innan midnattstimmen är slagen. Börjar gå åt rätt håll nu och allt ser ljusare ut; Jag har lagat mat två dar i rad, inte illa! Men jag har dock vänt lite på dygnet, är ju fortfarande vaken, vilket i och för sig bådar gott, dvs. jag börjar komma i gamla gängor igen! ;-)

Ska orka ta mig ut på vischan o ner till staden imorgon, tänkte ju fixa lite fredagsmys och glömma bort att jag är sjuk och bara vara glad o lycklig! Äntligen fungerar tankekraften igen!! Finns så mycket elände så gnälla ska jag inte göra mer. Ta vara på dagen och varandra. Älska, pussas och kramas och va rädd om dina kära!

Dagens recept blev en supergod salami och briepaj som jag svände ihop efter ett antal timmars sömn, så det gick alldeles utmärkt. Salami och brie; en superb kombination både varm som kall. En av mina favoriter är ju desamma i frasig baguette med marinerad rödlök och sallad, men det blir minst lika gott i en matig paj där smakerna får smälta samman.

Har ni tips på enkelt, inte allt för krävade fredags/kvällsmat så ös på med tips. Jag behöver de!! :-P Kram på er alla fina…

Pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Mätt upp mjölet i en bunke. Tillsätt smöret i skivor och nyp ihop till en deg med fingertopparna. Tillsätt vattnet när det börjar bli degkonsistens. Låt vila i kylskåpet en halvtimme. Kavla sedan ut och klä en pajform, gärna med lös botten. Förgrädda ca 10 min i 175 grader innan du tillsätter fyllningen.

Fyllning :
130 gram salami
1 rödlök
150 gram brieost
2 stora nävar ruccola

Vispa ihop : 
3 ägg
2 dl grädde
(ev. salt & peppar)

GÖR SÅHÄR :
Finhacka salami och rödlök och lägg i pajskalet. Lägg i brieost i bitar, strö över hackad ruccola, och varva så några gånger. Avsluta med med att hälla på ägg + grädde som du vispat ihop. Grädda i ca 30-40 min i 200 grader. Har du en smakrik salami behövs inga extra kryddor.


Här använde jag två sorters salami, en peppar och en ost. Smakrika bägge två så några ytterliggare kryddor behövs inte. Sälta i brieosten är också tillräcklig för att skippa saltet helt.


Varva fyllningen så allt gott blandas.


Färdiggräddad.


Smaklig spis! :-P

 

Wokad kyckling med röd spetskål, risnudlar och massa gott!!


Wokad kyckling som fredagmat; Fräscht, mättande men inte övermättande, däremot HOT så in i gatan!! Å det är gott med hetta!! ;-) D´Elidas-såsen är tyvärr slut så denna wok är lagad med färsk chili. Svårt att få till den ”jämna hettan” som D´Elidassås är expert på, dessutom är den mycket godare än färsk så nu ska jag beställa ett par flaskor, det här går inte! Man kan inte vara utan den chilisåsen, så är det bara!

Jag hade ett litet ess i skjortärmen om varma mackor till fredagsmyset för jag är verkligen så in i bombens sportlovs-trööött som bara en sportlovs-mamma kan bli… (Tänker minsann ha mitt eget lilla sportlov i helgen, dock utan sport!! Haha!) Men så blev jag sugen på att woka med den fina röda spetskålen jag hade låg i kylen så där rök de varma mackorna. Brukar ni woka med kål?

Jag tycker det blir så gott och krispigt och den ska inte ”tillagas” nämnvärt, bara strimlas ner i woken och precis hettas upp strax före servering!  Vit spetskål funkar naturligtvis lika bra, men den röd/lila ger dessutom extra färg till ögat! Spetskålen har en mildare konsistens än vinterkålen och gör sig extra bra i wok tycker jag!

Imorgon kommer en stor nyhet här på Kryddburken att avslöjas och jag hoppas ni gillar det ni ska få höra! Nu ska jag se till så Joline o sovkompis snart kommer sig i säng sen ska jag njuta av lugnet en liten stund innan John Blund knackar på! Ha en fin helg allihopa!

6 port
Det här behöver du : 

6 port risnudlar
3 kycklingfiléer (ca 450 gram)
2-3 msk jordnötsolja
Salt & peppar
2 msk finhackad vitlök
2-3 röd spansk peppar
1 msk finriven, färsk ingefära
1 hel pressad citron eller lime
2 morötter
½ purjolök
1 röd paprika
2 msk flytande honung
2 broccolibuketter
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
1 röd spetskål
Sesamfrön till servering

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och lök. Strimla, hacka och lägg upp på fat så du har allt förberett. Broccolin ska förkokas lätt i saltat vatten och tillsättas i woken på slutet. koka risnudlarna enligt förpackningen, skölj dom sedan i kallt vatten och vänd ner i woken precis innan den ska serveras!

Strimla kycklingfiléerna och bryn på i het wok eller traktörpanna med jordnötsolja. Tillsätt vitlök, chili, ingefära och pressa över citronen. När kycklingen fått fin färg tillsätter du morot, purjolök, paprika och ringlar över honungen. Vänd runt ordentligt. Tillsätt broccolin, minimajs, vattenkastanjer och sist av allt den röda spetskålen i strimlor. Servera med sesamfrön strösslat över tallriken.


Grönsakerna förbereds.


Mängden chili i receptet får du justera efter styrka på chilin du använder och självklart efter tycke och smak! 3 röda spansk peppar som ändå är ganska mild i smaken ger rejäl hetta till denna rätt!  Då har jag skivat ner den med frön och allt…


Kycklingfiléer i strimlor, redo att wokas!


Mice-en-place… :-P


Kyckligen brynt, här tillsammans med vitlök, chili, ingefära, citron, morot, purjolök, paprika och honung för att balansera sötma mot hetta!


Broccoli och spetskål ska ner på slutet, precis före servering!


Precis som minimajs och vattenkastanjer! Håll med om att det ser fruktansvärt gott ut! Sån här mat kan man leva på länge utan att tröttna! ;-)