Tortellinigratäng med fläskfilé och ädelost


Å jösses va jag håller på… Nu är de gratäng o ”allt-i-ett” IGEN här på kryddburken! Ja, men jag gillar konceptet för då får jag tid att duka, plocka undan disk, städa kök o torka bänkytor! OCH förbereda för fotografering! ;-)

Ja det måste vara något bakomliggande, inbyggt mentalt men det är ju dessutom vansinnigt praktiskt och fiffigt med allt-i-ett. eller hur?!

Det här middagstipset kräver dock två kastruller + stekpanna + ugnsform, men heey?! Man kan till och med förbereda detta kvällen innan eller på morgonen samma dag. Diska ur en kastrull från tortellini eller broccoli är ju minimalt med jobb. Hur som helst så är detta så gott så det är både plus och minus som i slutänden blir ett stort PLUS! Ja, ni hänger med va?!

Det här behöver du :
Tortelleini till 4 port (färsk)
1 stor broccolibukett

Smör till stekning
1 fläskfile
2 fond du chef grönsaksbuljong
4 peppar (kvarn)
3 msk vit balsamico vinäger
6 dl grädmjölk
1 burk creme fraiche (2dl)
120 gram ädelost (Kvibille grädd ädel)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa och skär fläskfilén i tunna skivor/bitar.  Jag hade min fryst, då går det desto lättare att skär tunna skivor, lite som skav.

Skär broccolibuketten i mindre bitar och förväll i saltat vattnet nån minut.

Bryn fläskfilén i smör på hög värme så den får fin färg. Tillsätt 2 st fond du chef buljong eller 2 vanliga grönsaksbuljongtärningar. Slå på den vita balsamvinägern och låt allt fräsa ihop nån minut.

Sänk värmen och tillsätt gräddmjölken + creme fraiche. Låt småputtra ca 5 min. Dra pannan från plattan och smula ner ädelosten. Låt smälta ner, rör om. Smaka av med salt och peppar. Ev. kan såsen behövas redas av med lite maizenamjöl utrört i vatten för en tjockare konsistens om så önskas.

Slå såsen över kokt tortellini och broccoli i en ugnsfast form. Gratinera i ugn på 225 grader ca 20 min.


Färsk tortellini som jag bara lagt i en större bunke och hällt på kokande vatten. Efter en stund då det svalnad är den perfekt al dente för att gratineras i ugn.


Fläskfilén bryns och senare tillsammans med grönsaksbuljong, vit balsamico…


Gräddmjöl, creme fraiche och till sist ädelost som får smälta ner.


Dags att montera ihop allt i ugnsformen.


Fläskfilén har fått god smak i ädelostsåsen. Häll den över tortellini och broccoli i ugnsformen.


Några varv med pepparkvarnen och skjuts in i ugnen. 225 grader ca 15 min.


Woooilllaaaa!!! :-P Smaklig måltid!

The post Tortellinigratäng med fläskfilé och ädelost appeared first on Kryddburken.se.

Köttfärs-cupcakes


Ibland kan man lura ögat lite, som när barnen kom ut i köket idag och trodde jag hade bakat cupcakes! Tja… Köttfärs-cupcakes då!

Lite festligare, lite roligare, lite godare! :-P

8-10 st
Det här behöver du : 

800 gram blandfärs
2 ägg
2 dl vatten
2 msk malen paprika (mild)
1½ tsk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk malen vitpeppar
Salt
Smör till stekning

GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med övriga ingredienser till smeten. Forma till biffar och platta till dom innan du lägger dom i stekpanna. Stek på hög värme så de får fin färg på bägge sidorna. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper vartefter de blivit brynta. Dom ska inte bli genomstekta nu, bara få färg och sedan gå färdiga i ugnen med potatismoset på.

Spritsa mos på varje biff. Blir det mos över kan du spritsa ut små toppar vid sidan om på plåten. Dra några varv med pepparkvarnen över. Gratinera i ugn på 225 grader, sänk värmen till 175 efter 10 min, och låt gå ca 5-10 min tills biffarna är genomstekta och köttsaften är klar.

Duchesspotatis :
6-8 potatisar av mjölig sort.
Koka och stött potatisen, tillsätt en skvätt grädde och några äggulor. Här använde jag två äggulor och ca ½ dl vispgrädde. En klick smör, salt & vitpeppar.


Biffarna har bara fått lite färg i stekpannan och ska steka färdigt i ugnen.


Spritsa moset på biffarna. Peppra!


Sallad med rödlök o purjolök och en god vinegrette.


Smaklig biff! :-P

 

The post Köttfärs-cupcakes appeared first on Kryddburken.se.

Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa


Här kommer ett oslagbart recept för det lite festligare tillsättningarna. Kycklingen i såsen är bara för god, och istället för de klassiska tillbehören som ris, pasta, klyftpotatis etc. så kommer här en god potatiskaka. Vansinnigt gott och med en het salsa som sätter det där lilla extra stinget till rätten. Ni kan bara inte missa det här! :-P

8 port
Det här behöver du : 
1 kilo kycklingfiléer
Salt & peppar
2 citroner
2 msk mörk balsamico
1 msk flytande honung
6 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning + vatten)
några droppar soya color
2 dl grädde

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i avlånga strimlor, ganska tjocka. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Pressa över saften från 2 citroner. Tillsätt balsamicovinäger och honung. Vänd runt alltsammans och sänk sedan värmen. Slå på köttbuljong och grädde och låt puttra ihop ca 15 min. Smaka av. Ev. med citron, balsamico, salt eller peppar?

Servera med potatiskaka och en varm, het tomat och majssalsa.

Tomat & majssalsa : 
2 rödlök
1 gul paprika
3 stora plommontomater
1 burk delizie körsbärstomater på burk
1 burk majskorn
1-2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
en gnutta socker

GÖR SÅHÄR : 
Hacka rödlök, paprika och plommontomater grovt. Lägg i kastrull och häll på körsbärstomaterna. Krydda med D´Elidas chilisås, salt och peppar… En gnutta socker ska de va också! Låt få ett uppkok, sjud sedan på svag värme ca 10 min.

Potatiskaka : 
8 medelstora potatisar
2 finrivna vitlöksklyftor
3 ägg
3 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj, skala och riv potatisen fint eller grovt, det är en smaksak. Jag använde fina rivskivan i matberedaren. Blanda potatisen med riven vitlök, ägg, grädde och smaka av smeten med salt och peppar. Häll i en form ca 20*30 med bakplåtspapper. Grädda i ugn ca 1 timme i 200 grader. Skär upp i rutor när kakan fått stå till sig något efter att du tagit ut den.


Potatiskakan redo för ugnen.


Kyckling på god väg…


Tomat och majssalsa puttra på…


Potatiskakan är klar. Den går lätt att skära i rutor men finast blir dom om den får ”stå till sig” och värmeutjämna en stund före servering.


Smaklig måltid!

The post Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa appeared first on Kryddburken.se.

Makaronipudding


Man kan ju bli överförsvenskad för mindre alltså! Makaronipudding…. :-P Hur uppväxt är man inte med den?? Galet gott och funkar med allehanda kylskåpsrester allt från grönsaker, korv, bacon, skinka, några ägg, en skvätt mjölk och makaroner.

När jag var liten gjorde mamma ibland makaronipudding på överblivna stuvade makaroner, det var lyx. Haha! :-P Men vanliga vattenkokta är gott det också och det blir de där knapriga goda överst när man gräddar den.

Här är en väldigt liten pudding av bara ett par få rester med grillkorv, bacon, och en enkelt äggstanning.

4 port
Det här behöver du :
4 smala grillkorvar
1 pkt bacon
2 schalottenlök
Salt & peppar
2 port kokta makaroner
2 ägg
2 ½ dl gräddmjölk
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Skär korven och bacon i mindre bitar, finhacka löken och fräs på i stekpanna, krydda med salt & peppar. Blanda med makaronerna i en ugnsfast form. Vispa ihop ägg, gräddmjölk och salt och slå över formen. Gratinera i 200 grader ca 20 min.


Godaste gott!! :-P

 

The post Makaronipudding appeared first on Kryddburken.se.

Första hemlagade middagen efter resan…


Igår eftermiddag lagade jag mat. Äntligen!! Som jag har saknat det… Behöver inte vara något speciellt avancerat, bara känslan att få använda mina knivar, hacka och skära och röra i grytor och stå bland ångorna igen!

Haha… Jag har verkligen saknat det, mycket, mycket mer än att ÄTA maten. ;-)

Så efter gårdagens påfyllning av ett tomt kylskåp så blev det spagetti och köttfärssås. :-P Hallå, det var ju i alla fall måndag så att falla in i de gamla vanda rutinerna var inte alls svårt och familjen åt och njöt av lite mer ”vanlig” husman och smaker vi känner igen.

Den grekiska maten var toppen på alla sätt. Vällagad, kryddig men ändå med rena fräscha smaker och hotellets buffé var bland de finaste och mest varierade bufféer jag ätit. För att inte tala om fetaosten som jag inte kunde utesluta ur gårdagens middag såklart… En rumstempererad fetaost har vi blivit bortskämda med och det tycker jag ni ska ta efter, det smakar verkligen fetaost deluxe, och det gör inte en kylskåpskall fetaost. Välj en äkta grekisk ost. Jag gillar Fontanas ekfatslagrade om man ska äta den ren, men vill du marinera så använd original.

Med lite olivolja och kryddor på, samt nygräddat ciabatta var middagen fulländad med en supergod köttfärssås med massor av lök, paprika, rotselleri och morötter och en skvätt grädde i såsen.

Detta mina vänner var bara sååå gott så ni anar inte! Prova gärna receptet som blir riktigt mustigt med sötma från paprika och morot och en djup fyllig smak av rotsellerin, detta är det recept av många som jag oftast lagar när det vankas just köttfärssås.

Det här behöver du : 
800 gram blandfärs
2 gula lök
1 röd paprika
1 grön paprika
2 rivna morötter
1/4 rotselleri
2 tsk torkad oregano
½ tsk malen vitpeppar
3 msk oxfond
2 dl ketchup
3 dl vatten
2 dl grädde
Salt

Tillbehör : 
1 block fetaost
Paprika
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och rotsaker till köttfärssåsen. Skala och riv morötter och rotselleri. Skölj och tärna paprikan fint och hacka löken.

Ta ut fetaosten ur kylen så den får bli rumstempererad. Lägg på ett fat och ringla över olivolja. Strö över paprika, svartpeppar och flingsalt och låt stå i rumstemperatur till det är dags att äta, den smakar sååå mycket bättre då! :-P

Bryn färsen i en stekpanna med olivolja, och fräs på grönsaker och rotsaker samt oregano och vitpeppar i en större gryta med olivolja och en klick smör. När färsen är brynt häller du över den i grytan. Tillsätt oxfond, ketchup, vatten och grädde och låt småputtra på svag värme ca 45 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera med nykokt spagetti och smulad fetaost som fått marinera i rumstemperatur.
Njut! ;-)


Förberedelser…


Rumstempererad fetaost är sååå mycket godare än kylskåpskall, lite greklands-skadad är man allt! Där serverades fetaost rumsvarm med goda olivoljor och kryddor… Mmmm…. :-P
Prova att marinera din fetaost med soltorkade tomater, pesto eller citrus, en skvätt olivolja på är ett måste och så lite torkade kryddor, det blir så gott, så gott!


Nu är kastrullerna på plats i Kryddburkens kök, det är en härlig känsla! :-P

The post Första hemlagade middagen efter resan… appeared first on Kryddburken.se.

Spagetti i gräddig tomatsås


Ett lyft för smaklökarna är denna härliga tomatsås som fått puttra ihop med en skvätt grädde. Massor med smak av härliga plommontomater, olivolja, vitlök, balsamvinäger och honung. Den tunna spagettin lyfts ner i pannan direkt från kokvattnet. Smidigt, enkelt & vansinnigt gott. ;-)

Jag föredrar plommontomaterna, både de stora och små. Dom är söta och har en djup röd färg och smakar ofta mer tomat än de vanliga runda, eller kvisttomaterna.  Vilka tomater brukar du köpa såhär års? 

4 port
Det här behöver du :

4 port spagetti (Barilla Capellini, tunn spagetti)
2 msk olivolja
6 stora plommontomater
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 knorr fond du chef grönsaksbuljong
2 tsk honung
1 tsk mörk balsamvinäger
Svartpeppar
1½ dl grädde
2-3 dl vatten från den kokande spagettin
ev. salt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och skär tomater i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs på tomater, lök och vitlök. Ringla över honung och tillsätt balsamvinäger och några varv med svartpepparkvarnen.  Låt allt få fräsa ihop några minuter tills löken blivit mjuk. Sänk värmen och tillsätt grädde, låt koka ihop. Späd med pastavatten till önskad konsistens och tillsätt spagettin. Vänd runt. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera!


Fick tag på superfina, saftiga plommontomater. Dom är lite sötare i smaken och passar perfekt i en pastasås.


Vitlök såklart! :-P


Nu skulle ni känna doften av olivolja, tomater och vitlök… Mmmm….


Sen får det puttra ihop med lite honung, balsamvinäger…


En skvätt grädde och pastavatten, sen i med spagettin och vänd runt! Pastavattnet innehåller stärkelse från pasta och reder såsen till en krämig konsistens.


Sådär, klart att servera!

The post Spagetti i gräddig tomatsås appeared first on Kryddburken.se.

Fläskfilé balsamico


Här kommer en riktigt snabb fläskfilé med härligt krämig sås av balsamico, champinjoner och en gnutta hetta av sambal oelek. När jag får idétorka brukar det vara smidigt att svänga ihop något snabbt med pasta och där ligger spagetti och köttfärssås högt på listan, :-P Alltid, gott och varieras efter dagshumöret!

Men vill man svänga ihop något snabbt en fredagkväll fast inte just spagetti och köttfärssås då så är detta ett gott alternativ. Skickar man iväg gubben till affären får det inte vara fööör krånglig lista heller så ibland kommer han hem med en fläskfilé och en påse frysta pommes frites och då kan det bli såhär… ;-)

Riktigt gott och går på nolltid i stekpannan samtidigt som pommesen blir färdig i ugnen, en sallad hinner man alltid svänga ihop också medans såsen puttrar en stund. :-P

Det här behöver du :
1 fläskfilé, ca 350-400 gram
Nymalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 msk balsamico vinäger (röd)
½ msk sambal oelek
2 dl köttbuljong (egen el. Tärning/fond + vatten)
1 msk mushroom soya
1 burk hela champinjoner
1 – 2 dl grädde

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär den i ca 1 cm tjocka skivor som du bankar ut lätt med köttklubba eller bara med handen. Hetta upp en stekpanna med lite olja, fräs på fläskfilén så den får fin färg. Krydda med svartpeppar. Pressa över två vitlöksklyftor, och slå på balsamico vinäger så det börjar fräsa ordentligt. Tillsätt sambal oelek. Häll på köttbuljong, alt 1 msk köttfond + 2 dl vatten. Lite soya och champinjoner… Sänk värmen och tillsätt grädden som får puttra ner till en krämig sås. Du kan alltid röra ner lite maizena + vatten och du vill ha tjockare konsistens på såsen, eller mer buljong/grädde för mer sås.

(Tror det var hos Annika på Smaskens som jag hittade detta recept på för länge sen, dock med lite justering här)


Här puttrar fläskfilén och det doftar helt ljuvligt!


En skvätt grädden rundan av smaken och du får en härlig sås med smak av balsamico, vitlök och lite hetta, det måste de va! ;-)


Snabb fredags eller helgmiddag på bara ett kick!

Kycklinggryta med sommarprimörer och doft av timjan


Vem längtar inte efter en härlig gryta fastän det är sommar? Jag gör det i alla fall! En gryta full av härliga sommarprimörer såsom salladslök, späda små morötter & paprika. Zucchini, palsternacka och rotselleri hade jag också i och självklart champinjoner.

Men en härlig syra av citron och mustiga smaker av vitlök och timjan blir det här en rejäl sommargryta som räcker till många. Jag använde tre normalstora kycklingfiléer och med allt detta blev det en gryta som räckte gott till 7-8 port.

Det här behöver du : 
3 kycklingfiléer el. annat kött motsvarade 450 gram
Svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 knippe salladslök
2 vitlöksklyftor
2 citroner
6-8 dl kraftig kycklingbuljong (egen, fond el. tärning)
1 msk tomatpuré
1 knippe morötter
1 palsternacka
1 kvarts rotselleri
½ zucchini
1 paprika
2 dl grädde
Salt & peppar
150 gram färska champinjoner
1 knippe färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Skär kyckligen i bitar. Bryn i het stekpanna i lite olja. Krydda med nymalen svartpeppar och smula över torkad timjan. Tillsätt salladslöken och vitlöken. Pressa över saften från citronerna. Slå på buljong, tillsätt tomatpurén och sänk värmen till medel. Slanta grönsaker och rotsaker och lägg i. Zucchini och paprika kan du lägga ner efter att rotsakerna fått puttra några minuter. Slå sen på grädde och låt grytan sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Skiva ner champinjonerna. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens på såsen. Avsluta med färsk timjan före servering.


Förberedelser…


Kycklingen bryns så den får fin färg. Sen i med lök, vitlök och pressa över citron!


Buljong och övriga rotsaker och grönsaker…


En skvätt grädde och champinjoner… Smaka av, salta, peppra, red av såsen, strössla över färsk timjan.


Servera med ett gott ris.


Ja, smaklig gryta då! :-P

Matkurs med syrran och 3-rätters middag!


Idag har jag haft lillasyster Sanna i köket! En så kallad ”matkurs” så hon lär sig annat än koka makaroner! :-P Hon är vanligtvis otålig och med humör som ett åskmoln men idag skötte hon sig galant i köket. Som en liten mjukstart så tänkte jag att vi börjar väl med en 3-rätters?? Låter väl bra?!

Inte så avancerat men för en novis som henne så följde hon duktigt mina instruktioner med bravur och det blev ett strålande resultat. Jag fick dock gå efter henne och ”städa” hela tiden, men de ska hon få lärdom om också! ;-)

Nästa gång ska hon stycka kyckling…
Citerar : 
- ”Yääääck!! Naaee, å blodigt å sånt va??!!” 
- ”JAJAMÄN!” 

Dagens trerätters meny såg ut såhär : 

Förrätt 
Rökta skinkrullar med philadelphiaost & lantbröd

Varmrätt
Ostfyllda köttfärsbiffar, ugnsrostade rotsaker & tzatziki

Dessert
Sommarkräm med jordgubbar, hallon, blåbär & mjölk


Innan hon kom hade jag förberett allt till varje ”station”, tzatziki, rotfrukter, biffar, bärkräm, förrätt, sallad, porslin till dukning mm… En viktig punkt för att allt ska gå smidigt i ett kök! Förbered! Nästa gång får hon göra det själv!


Joline stod för det grafiska och skrev ut menyn!


Vi började med tzatzikin däre hon fick skölja, riva och krama ur gurka, blanda med yoghurt, vitlök, olivolja och kryddor… In i kylen med den sålänge!


Sen fick hon skölja, skala och skära rotfrukter och grönsaker som senare skulle in i ugnen. Potatis, rotselleri, majs, purjolök, rödlök, morot och rödbetor.


Och dressa med olivolja, flingsalt och peppar… Skjuts in i ugnen. 200 grader ca 45-50 min.


Samtidigt så rullade vi biffar som vi fyllde med ost och fräste på i stekpannan bara så de fick en fin stekyta.


Dessa fick hon sen slå in i en ”foliébåt” och låta eftersteka i ugnen tillsammans med rotfrukterna.


Under tiden biffar och rotfrukter stekte i ugnen fick hon göra iordning salladen. Vitkål, salladslök, rödlök, tomat… En vinegrette på olivolja/vinäger/dijonsenap/salt/peppar skakade hon också fram och dressade salladen med.


Och fetaost toppade hon salladen med… In i kylen med den sålänge. Nu hade vi både tzatziki och sallad klar. Biffar och rotfrukter i ugnen och dags att duka bordet och fixa förrätten.


Att duka ett bord bör man kunna!


Förrätt i form av  rökt skinka, bredd med philadelphiaost, svartpeppar, lite salt, en ostskiva (ett salladsblad på varje ska de va också men de glömde jag handla hem) och sen rulla ihop till små strutar. Lantbröd rivet i grova bitar till.


Varmrätten är upplagd.


Under tiden får bären till krämen småputtra. Den redde hon av med potatismjöl och så va den klar i ett nafs! Inte så svårt egentligen att få till en 3-rätters. Matcha och få allt klar i rätt tid är ju trots allt hemligheten…


En trött men väldigt nöjd lillasyster fixade allt på 2 timmar! ;-)


Väl till bords.


Och det smakade alldeles ypperligt, fantatiskt gott allting!!


Med en somrig dessert av jordgubbar, hallon och blåbär i form av ljummen kräm med iskall mjölk… Kan inte bli bättre! Duktig Sanna!! :-P

 

Tagliatelle med öländsk örtdressing, kyckling och fetaost


Nu kör vi ett gott pastarecept tycker jag, de va ett tag sen. En ljummen, enkel pastasallad med grillad kyckling och fetaost. Dressingen jag har gjort till pastan är grymt enkel att bara röra ihop med gaffel i en stor skål man sedan häller den varma pasta i och vänder runt. Den öländska kryddblandningen med bland annat lavendel och timjan ger det hela en extra skjuts av härliga sommarsmaker!

Öländsk örtdressing till pasta
1 dl olivolja
1 msk balsamico vinäger
1 msk honung
1½ msk öländska örter
½ kruka persilja


Tagliatelle dressad med öländska örter.


Dressingen med öländska örter, honung olivolja och balsamvinäger.