Lättlagad helgmat – en av mina favoriträtter
Skönt med helg! Igår kväll gjorde jag en lättlagad högrevsgryta i min Wonderbag. Sambon fick med sig en portion till lunchen på jobbet och jag ska njuta av en portion senare ikväll :) Långkokta köttgrytor kanske kan anses vara mer höstmat än sommarmat, men jag gillar grytor året runt. Jag behövde också laga något som […]
Fläskfilégryta med vitt vin och vitlök

fläskfilegryta_vitt_vin
Häromdan gjorde jag en så otroligt god gryta med massa goda smaker, allt för att väcka smaklökarna ett snäpp här hemma. Vitlök ska de va när man är förkyld – massor med vitlök! Det är dock lite svårt att smaka av dock när man knappt har nån näsa kvar men jädrans så gott det blev.

Denna enkla rätt tog mig två timmar i köket att få till, men har man inte ”slow-motion-mode” påkopplat borde det inte ta mer än 30 min. ;-) Tyckte jag var himla duktig i alla fall och det var gott med lite ”riktig” mat efter alla helger, julmat och festmåltider. Jag är något seg med uppdateringarna här just nu, men det känns som vi alla är på bättringsvägen ändå. Peppar, peppar…

Och som Vickan (Matplatsen) skrev till mig på instagram…
- ”Du och dina champinjoner”… :-P
Ja – så är det! Kan inte va utan dom!

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
3 vitlöksklyftor
2½ dl vitt vin
2 små rödlök
1 grön paprika
1 burk hela champinjoner
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn fläskfilén så den får fin färg. Krydda med trocomare örtsalt och rikligt med svartpeppar. Pressa över tre vitlöksklyftor och slå på vinet.

Skär lök och paprika i strimlor, dela dom stora champinjonerna men låt dom små vara hela. Tillsätt i grytan.

Slå på grädden och låt koka ihop till en krämig sås, ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, pasta, potatis eller en matig sallad.

fläskfile_köttgryta_vitt_vin

Palt och norrlandsmat

palt_pitepalt_potatispalt_paltrecept
Visst var det palt vi åt som norrlandsmiddag häromdan. Det absolut godaste som finns faktiskt! :-P Jag fick frågan av en läsare om jag bodde i norrland och det gör jag inte längre – jag bor på Öland sen 27 år tillbaka och började 2:a klass här i Köpingsvik. Är född i Boden däremot och har min släkt däruppe så självklart finns matkulturen med mig även därifrån. Är det något jag inte kan vara utan så är det just palt, det är bara så förgjordat GOTT!

Och nej, det smakar inte kroppkakor och kan inte jämföras med de öländska. Palt är stabbigare, större och gjorda på enbart råriven potatis och mjöl. Kroppkakan är gjord på råriven/urvriden potatis, samt kokt potatis.
Fläsket som är fyllning skiljer sig åt också. I palten är det bara rimmat (ibland steker jag på det lätt i pannan före jag fyller). I kroppkakan är det finskuret fläsk, kryddad med lök och kryddpeppar. Även om jag älskar kroppkakor också så är palt snäppet godare. ;-)

8 st
Det här behöver du :
8 st medelstora potatisar (mjölig sort)
ca 4 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk salt
300 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Låt vätskan rinna av något genom en sil. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50 – 60 min. Servera med lingonsylt och smör.

Fler norrlandsrecept hittar du här. Klicka på bilderna!
stekpannebröd_tunnbröd_muurikka
Mjukt tunnbröd

stekt_palt_muurikka
Muurikkastekt palt

norrlandsburgare_lingonchuney_pepparrot_dressing
Norrlandsburgare med lingonchutney

renskav_messmör
Renskav med messmör

muurikka_recept_viltskav
Norrlandskebab med renskav

parisare_korv
Parisare

guldvaskarpanna
Guldvaskarpanna

kalops
Kalops på norrländskt vis

röding
Pappas röding med citronsås

tunnbrödsblöta
Tunnbrödsblöta

Stekt potatis prinskorv och ägg

stekt_potatis_prinskorv_ägg
Hallå därute! Jösses vad jag längtar efter julen nu, det är så ruggigt o grått ute. Vill ha lite snö så de lyser upp och man får lite vinterkänsla och snart är det ju advent med. Jag har då tänkt att plocka fram adventsstakar, julgardiner, dukar och div lyktor så allt är klart och uppe till 1:a advent sen ska jag bara njuta av december och ta en sak i taget. Julgranen får komma in 3:e advent annars ska allt va klart har jag tänkt. Ska göra små egna julklappar, dricka glögg och lyssna på julmusik. Haha! :-P Stressfri jul, bara pyssla, mysa och så! Låter väl bra? ;-)

Dom här köttbullarna är inte hemmagjorda, de är IKEA´s. (nu utan hästkött) Haha!! Riktigt goda men inte såna man vill ha på julbordet kanske. Då ska de vara lite kryddpeppar och självklart hemrullade men prinskorvarna var inte alls tokiga, köpte dom också på IKEA i måndags. 20 kr för 400 gram. Ett plus är att de är ihopbundna, känns lite mer ”lyxiga” då och smaken var helt okej. Inte så salta som jag skulle vilja ha dom men konsistensen perfekt och jättetunt skinn som blev knaprigt när man stekte dom.

Det blev en hastig middag igår så jag tärnade ner lite överbliven potatis i en panna och stekte köttbullar och prinskorv i en annan och avslutade med ett gäng stekta ägg när allt var klart. Tänk att det kan vara så gott, även om jag inte är superförtjust i stekt mat men ibland så.

Nicke blev desto gladare då han fick ett gäng lunchlådor och även valde att äta samma till frukost idag! :-P Vad är det med lastbils-karlar och stekt mat? Stekt korv, ägg, pytt-i-panna etc. Det serveras ju ofta på vägkrogarna där just chaufförer stannar till. Det är mättande och går snabbt att ”sleva” i sig utan att behöva använda kniv och gott är det ju också.

Jag brukar göra en panna till Nicke som jag döpt till ”Trucker breakfast” med stekt fläsk, korv, ägg och tomat… DEN är populär! :-P

prinskorvar_köttbullar
Lite julmatssugen blir man… ;-) Fortsätt gärna skicka in era recept och bilder på julmat och julgodis, har bara fått in knappt 10 recept så sprid till vänner och bekanta så vi får till ett dignande julbord här på Kryddburken. Alla recept och bilder är välkomna. Läs mer här >>

stekt_potatis_överbliven_kokt
Stekt potatis i smör. Kryddad med trocomare örtsalt och malen paprika samt lite persilja.

Sesamkryddad kycklingwok med nudlar

kyckling_sesamkyckling_wok_nudlar
Hallå igen! Är ni beredda på en riktig smakbomb? Detta är en av mina favoriter med kyckling. En riktig wok med asiatiska smaker och härligt krispiga grönsaker. Att få till en riktigt god wok kräver lite pill med ingredienser så låt er inte avskräckas av den långa listan.

Såser som ostronsås, kinesisk soya, fisksås, mirin och sesamolja är billiga ingredienser om man vill lyckas med smakerna, de är dessutom så pass dryga att de räcker till många, många middagar så köp hem lite roliga flaskor och börja experimentera.

Det asiatiska köket är en stor favorit och jag brukar laborera länge och väl för att få fram den rätta smaken och känslan. Det är bara att blanda på, våga och smaka av ofta! :-P Sesamolja använder jag inte så jätteofta och den ska inte överdoseras då den är ganska skarp och säregen i smaken men precis som fisksås så tillför den just det där lilla extra. Sesam och kyckling är en oslagbar kombination. Prova!! ;-)

 Det här behöver du : 
1 förp äggnudlar (250 gram)
700 gram kycklingfilé
1 brocolibukett
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
½ röd paprika
1 röd lök
1 röd spansk peppar

Sås :
2 dl kycklingbuljong
3 msk kinesisk soya
2 msk ostronsås
1 msk vitvinsvinäger
1 msk sesamolja
1 msk tomatpuré
1 msk farinsocker
1 msk finriven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att blanda alla ingredienser till såsen i en skål.
Skär kycklingen i bitar och bryn i het panna med olja. Förkoka broccolin i mindre buketter i saltat vatten. Koka nudlarna enligt förpackningen och skölj dom direkt i kallt vatten. Skär minimajs i bitar och paprika, lök och chili i strimlor.

När kycklingen är fint brynt och genomstekt slå på såsen och låt puttra några minuter. Tillsätt sen minimajs, vattenkastanjer, paprika, lök och chili och sist broccoli. Vänd ner nudlarna och strö över sesamfrön. Rosta dom gärna lätt i en het, torr panna så kommer smakerna fram bättre. Klart att serveras!

kycklingwok_nudlar_sesamkyckling_recept
Några av ingredienserna till woken. Låt er inte skrämmas av antalet såser – det är gott att ha dom hemma och man får fram så ofantligt goda smaker.

kycklingwok_nudlar_sesamkyckling
Ni skulle känna doften här alltså… ;-) Smaklig måltid!

Spagetti med frikadeller i gräddsås

frikadeller_gräddsås_spagetti
Hallå! :-P Idag får ni tisdagens middagstips lite senare än vanligt. Jag har varit och hälsat på Slottsskolan i Borgholm där Joline går. Var med på en lektion där det pratades och planerades kring disco och skolresa. Jättefin klass, väldigt busiga med glada och trevliga! ;-)

Det är så roligt att komma tillbaka till ”gamla skolminnen” och även skymta några bekanta läraransiktet. Vilken nostalgi. Minns själv att jag tyckte högstadiet var såååå kul och den bästa av alla skoltider. Man var liksom så stor och hade eget skåp, klädde sig i Levi´s 502:or, farfarströjor, Dr Maritins och bomberjacka och samlade på ”nappar” i långa halsremmar… Ja, herregud vilken kombination där… :-P

Nu till dagens recept i alla fall. Frikadeller som är så försvinnande goda som bara smälter i munnen. Serveras förstås med spagetti, då är dom som allra godast! ;-)

Det här behöver du :
ca 1½ liter kokande köttbuljong
400 gram kalvfärs (alt. blandfärs)
1 vitlöksklyfta
½ dl vatten
1 msk ströbröd
1 ägg
½ msk potatismjöl
Trocomare örtsalt
1 tsk malen paprikakrydda
½ tsk malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Koka upp buljongen. Använd vatten + 2 tärningar eller 2-3 msk fond av antingen oxe, kalv eller kött. Blanda samtliga ingredienser till frikadellerna. Rulla dom till små bollar och klicka ner i den kokande buljong några i taget. Sänk värmen så de bara sjuder lätt, inte stormkokar. Ta upp med hålslev efter ca 2-3 min beroende på storlek.

Sky/gräddsås :
0,5 liter av den kokande buljongen
En extra buljongtärning/fond etc. kan behövas
En skvätt kinesisk soya
1-2 tsk svartvinbärsgelé
1 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Slå av lite av buljongen som frikadeller kokade i så du har ungefär ½ liter kvar, eller mer om du vill ha mer sås. Tillsätt extra smak i form av tärning eller fond om du tycker det behövs.Vispa ner en skvätt soya, lite svartvinbärsgelé och grädde. Smaka av med salt och peppar.

Behöver såsen tjockare konsistens rör du ut lite maizenamjöl i vatten och vispar ner i såsen. Lägg sedan i frikadellerna i såsen och låt dom bli varma. Servera med spagetti.

Fars dag 2014 i bilder

fars_dag_frukost_smörgåstårta
Hej alla fina bloggläsare! Måndag igen och vi lämnar en mysig helg bakom oss. Fars dag har firats med paket och tårta och allehanda påhitt. Barnen älskar när de får överraska och pyssla inför såna här högtider. Ja, det gör jag också… :-P

På lördagen när jag ändå stod och garnerade smörgåstårtor som jag hade beställning på passade jag på att göra en mindre till Nicke som vi fick gömma undan väl i kylskåpet så han inte skulle hitta den. På söndagsmorgonen hjälptes vi åt och förberedde en frukostbricka och plockade fram lite små presenter och kort som barnen gjort. Ni som läst bloggen ett tag vet att Nicke har en enorm förkärlek till just pepparkakor så när vi var och handlade sist fanns dom i affären så vi slog till på en burk hjärtan och självklart en tub ädelost. Till det en lättvinsglögg från Dufvenkrooks och en nivea-kit med duschcreme och deodorant.

Vi smög in i sovrummet till en rävsovande pappa och gratulerade honom. Alla kröp vi ner oss i sängen, inklusive Kean – riktigt mysigt med alla samlade! ♥ Hela smörgåstårtan åt han upp också, med vissa små undantuggor som hette Kean… ;-) Han blev glad för sina små presenter och kort och mätt blev han också!

Denna dag ville Joline dessutom bjuda ut pappa på restaurang helt själv så dom åkte ner till borgholm och hamnade på Sörens och åt riktig god mat. Gulligt av henne… Hamburgare till Nicke förstås och Joline valde en fläsknoisette B/W.

En härlig dag med mycket bus och skratt och goa kramar och pussar, precis som det ska vara! ♥

smörgåstårta_fars_dag_lax_skaldjur
Den ”lilla” smörgåstårtan med skagenröra, mjukost, ägg och laxrosor bara till pappsen! ;-)

fars_dag_frukostbricka
Morgonens förberedelser…

fars_dag_morgon
Och mys i sängen. :-P

sörens_borgholm_fars_dag
Här är Nicke och Joline på Sörens restaurang i Borgholm. Nickes tallrik förstås. ;-)

sörens_borgholm_söndagsmiddag
Och Jolines…

fars_dag_middag_sörens_borgholm
Dom har riktigt god mat på Sörens så dit kan jag rekommendera ett besök.

dennis_bäckman
Och sist men inte minst min egen pappa Dennis som såklart är på tok för långt borta såna här dagar… 140 mil känns som halva jordklotet men vi pratade i telefon i alla fall och han skickade över en bild till mig från en fisketur i fjällen.

Texas chili med rostat bröd och gräddfil

texas_chili_köttgryta_chiligryta_recept
Hej på er igen. Märkte ni att jag tog mig lite ledigt igår? ;-) Hade fullt upp i köket hela dan med att förbereda helgens mat och ett par smörgåstårtor som skulle iväg nu på morgonen. Sen är det ju Fars dag imorgon så lite förberedelser inför den har det också blivit. Ni ska få se senare… :-P

Dagens recept är en riktig goding till helgen – Texas chili. Jag har lagat många såna här chiligrytor och får aldrig nog. Ett riktigt långkok med rejäla smaker och hetta. Denna variant är dock inte vrålhet så den kan barnen med lätthet också äta. Servera med rostat bröd och gräddfil… Jag lovar, det smälter i munnen så gott!! :-P

Det här behöver du :
1 kg högrev
1½ – 2 l oxbuljong (fond el. tärning + vatten)
2 st 33 cl ljust öl
2 burk mutti finkrossade tomater
3 msk tomatpuré
2 st lime
2 st gul lök
1 röd löd
1 st vitlök solo
1 st röd spansk peppar
2 msk D´Elidas chilisås
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
En liten gnutta socker…
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär högrevet i bitar. Bryn köttbitarna lite åt gången och flytta sedan över till en större gryta.

När alla köttbitar är brynta och ligger i stora grytan, slå på oxbuljongen, öl, krossade tomater, tomatpuré och pressa ner saften från två lime. Hacka lök, vitlök och chili lägg ner i grytan. Tillsätt D´Elidas chilisås och kryddor. Låt grytan bräsera på medelvärme ca 7-8 timmar. Slå på mer buljong efterhand de kokar in.

texas_chili

Ugnsgratinerad fylld och baconlindad grillkorv med gräddstuvad purjolök

baconlindad_korv_gräddstuvad_purjolök
Korv med mos blev det inte, KORV däremot och en sån sjujäsikens god gräddstuvad purjolök till. Man behöver inte alltid följa vardagsklassikerna. Att göra potatismos tar dessutom längre tid. ;-)

Har ni nån gång provat att gräddstuva purjolök, eller brysselkål, eller vitkål? Det är en sån slående favorit till just KORV!

Här har jag valt en korv från stensåkra. Dom har både lunchkorv, frukostkorv och massor av goda krydd och grillkorvar i deras sortiment. Välj den du gillar bäst. Ska de kokas så föredrar jag en lunch eller frukostkorv, eller wienerkorv. Ska de grillas eller stekas i ugn så väljer jag hellre en tjock grillkorv eller annan smakrik kryddkorv. Det funkar med vad man än väljer dock. ;-)

Dagsstatus då?
– Idag går jag verkligen på sparlåga efter förmiddagens göromål. Har varit med Joline på en läkartid i Borgholm på förmiddan, apoteket efter det och sen hämtat ut lite paket till kryddburken. Storhandlat på ICA inför helgen och ett par smörgåstårtor som ska levereras på lördag förmiddag. Och vi har även fixat Fars-dag present till söndag. Ska de va sååå svårt??

Enkel match om det inte vore för foten (fot-fan) som är tvungen att protestera vad jag än gör typ… Blir sååå irriterad på den!!
Ikväll skulle vi ha SOPPA till middag ja… Och jag skulle hunnit bakat bröd till den också men det har jag inte gjort! Näee, vet du vad… :( Köpte med ett pizzakit hem så det får bli kvällsmiddan här hemma idag.
Imorgon har jag dock bara en massa roliga saker framför mig. Som att fixa smörgåstårtor och greja här hemma till fredagsmyset och bar njuta av en mysig stundande helg. Hoppas ni alla haft en bra dag. ♥

4 port
Det här behöver du : 

4 lyxgrillare (Stensåkra eller annan sort)
1 gul lök
Ketcup
senap
120 gram bacon

GÖR SÅHÄR : 
Snitta upp korvarna längs mitten och med några sneda snitt över hela. Fyll med hackad gul lök som du blandat med ketchup och senap av valfri sort. Linda en till två baconskivor runt varje korv och lägg på ett ugnsfast fat. Gratinera i ugn ca 20 min på 220 grader.

Gräddstuvad purjolök
Det här behöver du : 
Smör
1 stor hel purjolök
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl vatten
2 dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med smör. Finhacka purjolöken och lägg ner i pannan. Sänk värmen till medel. Låt purjolöken bli mjuk, tillsätt sedan buljongtärning och vatten och låt vattnet koka in. Slå på grädden och låt allt koka ihop så det blir krämigt. Smaka av med salt och peppar.

baconlindad_fylld_grillkorv_gräddstuvad_purjolök
Förberedd för en god middag.

fylld_korv_recept
Finhackad lök som blandas med ketchup och senap blir vansinnigt gott både som fyllning i korv men också på varma mackor! ;-)

fylld_korv_ugsgratinerad_ugnsbakad
Korvarna, snittade och fyllda.

fylld_tjockkorv_baconlindad_ugnsbakad_recept
Och baconlindade redo för ugnen.

purjolök_lchf_gräddstuvad
Skär purjolök i strimlor eller mindre bitar.

gräddstuvad_purjolök_lchf
Gräddstuva så den blir riktigt krämig och god. Glöm inte smaka av med salt och peppar.

baconlindad_korv_i_ugn
Smaklig spis!

Carbonara med bacon

carbonara_bacon_gröna_ärtor
Snabbmatens absoluta höjdare här hemma och säkert hos många andra också är väl ändå en pasta carbonara. Allt i en och samma panna och går fort att tillaga. :-P
Jag använder gärna frysta gröna ärtor i, det blir så himla gott.

En sak jag stötte på dock var när jag skulle röra ner äggulor, jag brukar ta tre-fyra stycken men varje ägg jag knäckte visade sig innehålla DUBBLA gulor?! Har aldrig sett det innan… Knäckte ett till och samma sak tills jag bytte förpackning efter femte ägget då fick jag EN gula… Varför blir det så? Så blir det ju aldrig av hemsprättande värphöns… Eller?! Inte vad jag sett i alla fall.

Nåja, många äggulor ska de ju va så det blev ju bara bonus, och mycket svartpeppar och en viktig detalj – en mugg av pastavattnet som gör att såsen blir härligt krämig och god.

Min carbonara-skiss : 

  1. Valfri mängd pasta. Färdigkokt och förberedd.
  2. Bacon eller rökt sidfläsk. Jag brukar räkna 80 gram/person.
  3. Svartpeppar, mycket svartpeppar!
  4. Kokvattnet från pastan, så mycket som behövs för en krämig sås.
  5. Grädde, mängd efter eget tycke och smak.
    (kan också uteslutas helt, de gjorde jag – de blir gott ändå)
  6. Valfri mängd frysta, gröna ärtor.
  7. Minst 2 äggulor/person.
  8. Valfri mängd finriven parmesan.

carbonara_med_bacon_recept
Stek baconet riktigt knaprigt och rejält med svartpeppar.

pasta_carbonara
Blanda ner pasta, pastavatten, gröna ärtor och äggulor.

carbonara_pasta_bacon_ärtor
Vänd runt och tillsätt finriven parmesan. Nu blir det såhär vansinnigt krämigt och gott. ;-)

carbonara_bacon
Servera med en extra äggula som får rinna ner i pastan. Smaklig måltid!