Banansmoothies med havre och linfrö

banansmoothies_smoothies_banan_linfrön_havregryn
Nyttiga, mättande smoothies kan man aldrig få för mycket av. Här ett probiotika-recept med både havre och linfrö, samt yoghurt, banan och honung. Så vansinnigt gott och man står sig mätt länge. Perfekt som mellanmål eller kvällsmål före läggdags och dessutom bra för lilla magen! ;-)

2 port
Det här behöver du : 
0,5 l yoghurt
3 bananer
2 msk havregryn
1 msk linfrön
ev. flytande honung

GÖR SÅHÄR : 
Mixa alla ingredienser i en blender eller med stavmixer. Häll upp i två glad, söta ev. med flytande honung.

smoothies_banan_linfrö_recept

Chiapudding med jordgubbar

chiapudding_chiafrön
Superfröet CHIA är nytt hemma hos oss men kommer absolut att inhandlas fler gånger. Ett litet frö så fullt av nyttigheter för kroppen, Ser ut som små fågelfrön och luktar faktiskt så också, såna där långa stänger som man hänger i fågelburar – så luktar dom! ;-)

Fröet är som en liten boost för kroppen och innehåller hela ÅTTA gånger mer omega 3 är vad lax gör!! :-P  Ett fiberrikt tillskott med massor av nyttigheter att variera i vardagen. Använd chiafröna som här i en pudding, eller torra i musli, i bröd, strö över sallad, i smoothies, juicer etc. Man får se till att smaksätta puddingen för annars smaker det inte så mycket, använd tex. kanel, vanilj, kakao, kardemumma etc…När man blötlägger fröna i t ex. mandelmjölk sväller dom något och bildar en hinna som gelé runtom men smakar inte så mycket som sagt om man inte tillsätter extra kryddor.

Jag köpte en förpackning från Risentas sortiment, ganska dyrt; 170 gram för nästan 40kr men man behöver ju inte så mycket då det är drygt. Här har jag gjort en enkel chiapudding med lite vanilj och blandat i jordgubbar. Supergott och supernyttigt! :-P

1 port
Det här behöver du : 
2 dl mandelmjölk
3 msk chiafrön
½ tsk vaniljpulver

GÖR SÅHÄR : 
Använd med fördel en liten shaker med lock. Häll i alla ingredienser, på med locket och skaka om ordentligt. Låt stå över natten i kylskåpet.

Varma mini-baguetter med het färs och chiliröra

baguetter_varma
Varma mackor?? Det har verkligen funnits i alla tider så länge jag minns…. Sen min barndom, alltså urminnes tider med andra ord! ♥
När jag var liten var det inget konstigt med skivad falukorv o ketchup på ett rostbröd och sen skjuts in i ugnen. Ja, ostskivor och aromat va de också på…. ;-)
IDAG känns det mer som nostalgi och aromat är inget jag nånsin köper hem, men kan ju säga att jag är uppväxt med den ”kryddan” av alla…
Vem var inte det på 80-talet?? ;-)

Men för att bryta trenden och skapa nåt nytt o ”modernt” så lägger jag i alla fall ut detta recept som blivit en riktig klassiker hemma hos oss.

Dessa är såååå mycket godare än varma mackor på rostbröd och gärna lite sådär avsvalnade och lagom ljumna ska dom vara också. Fyllningen är en favorit som min kära make önskat för länge sen så jag hakar faktiskt på trots hettan för tillsammans med creme fraiche i fyllningen och riven ost uppepå så blir dessa små baguetter oslagbara! JAG LOVAR!

Om det nånsin blir stekt färs över hemma hos oss så äts den kall på smörgås till frukost dagen efter… Av kära maken, ja – förstås! :-P

12 små baguetter
Det här behöver du : 
2 förp 6-pack små baguetter
500 gram nötfärs
2 msk D´Elidas chilisås
1 msk tomatpuré
2 tsk soya
2 dl creme fraiche
Trocomare örtsalt

Port salut riven ost
Pommeskrydda (finns glutamatfri på ÖoB)
Grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Bryn färsen i het stekpanna. Tillsätt resten av ingredienserna och sänk värmen något. Låt puttra ihop ca 5 minuter.

Skär upp baguetterna och fyll med färsröran. Strö över riven ost, krydda med pommeskrydda och svartpeppar.
(port salut tycker jag är den godaste rivna osten om man ska gratinera så den rekommenderar jag varmt)

(Hit kan förberedas om man vill, ställ plåten med baguetterna i kylskåp, redo att skjutsas in i ugnen innan det ä dags att äta)

Gratinera mitt i ugnen ca 10-15 minuter i 220 grader tills osten smält och de fått fin färg. Servera dom något avsvalnade tillsammans med en krispig sallad, vitlökssås eller BBQ-sås. Eller bara precis som dom är! :-P

TIPS! 
Till alla småbarnsföräldrar;
Stoppa baguetterna i melitta/kaffefilter, billigt utan spill om man ska äta för hand.

ica_mini_baguetter_varma_fyllda_fyllning
6-pack små baguetter kostar ibland inte mer än 5kr/förp på ICA så passa på när det är kampanj!

mini_baguetter_fyllda_varma
Mini-favoriter!

varma_baguetter_recept
Delade och fyllda. Toppade med riven port salut, pommeskrydda och svartpeppar. Skjuts in i ugnen nu!

varma_baguetter_färs_chili_fyllning
Lägg ett bakplåtspapper och en kökshandduk över. Låt svalna 10-15 minuter, sen är dom som godast.

Underbara fredag!

20140523-154955-56995006.jpg
Oj vilken dag!! Har haft myggnätet i fönstret inatt, svalt o skönt var de om inte katterna hade väckt oss runt halv fyra med allskön mjau-sång!!! Så irriterande för dom sätter sig på altanräcket som går precis utanför vårt sovrumsfönster och allskön sång är det nog kanske inte utan mer ILLVRÅL!! Ändå har vi matskålarna på verandan på framsidan…. Botemedel på de tack??!?!

I övrigt har denna fredag varit ljuvlig! Strålande sol redan vid 07.30. :-P Gick upp o ut med Kean o sen väckte jag Joline kvart i nio. Kl 10.00 skulle hon va på sin första prao men vi hann med både ICA o Apotek dessförinnan… Jädrans kli i ögonen nu när det blåser upp lite, då flyger de pollen både ute o inne så mer medikament är nu införskaffat!

Nu sitter vi ute i solen jag, Max o Kean o väntar på Joline. Hon skulle få skjuts hem av Johan på bokhandeln då dom bor i byn efter oss o ändå skulle förbi.

Fredagkvällen bjuder på grillad karré, vitlökssmör, bakpotatis o sallad, mys o bus ute på gården och troligtvis en runda i rosa pärlan! ;-) Men innan dess blir det goda frallor till mellanmål!

Trevlig helg önskar jag er alla! ❤️

20140523-155932-57572622.jpg
Nya fina ROSA pärlan! Cadillac cab -63

20140523-160406-57846861.jpg

20140523-160420-57860648.jpg

Varm Choklad – vinterns mysvarning
Efter en promenad i ett kyligare klimat (synd att kalla det vinter....mest regn och rusk, här i Göteborg) är det vansinnigt gott och mysigt att göra sig en rykande kopp Varm choklad.
Nej, inte O´boy, utan varm choklad på riktigt vis.



Till 2 personer behöver du:
2 msk kakao
1 msk strösocker
1 dl vispgrädde
4 dl mjölk

Häll kakao och socker i en kastrull. Häll på vispgrädde.
Vispa till en jämn massa.
Vispa ner mjölken.
Sätt på plattan och värm  till önskad temperatur. 

Serveras till sin absoluta fördel med en klick vispad grädde.





Julknäcke med sirap

julknäcke_knäckebröd_recept
Jag tänkte baka ett gott knäckebröd nu till jul, ett lite mer rustikt knäcke. Lite tjockare, lite sötare och med smak av jul och massor med nötter och frön och annat gott på. Mannen här hemma gav det full pott – godare knäckebröd har han aldrig ätit, och jag är inte sen att hålla med. Det blev så klockrent, in i nordens gott! :-P

Eftersom det är ett lite tjockare knäckebröd behöver de torka en tid efter gräddning, gärna på låg ugnsvärme några timmar, ungefär som skorpor. Jag lovar ni kommer älska smaken av det lite söta med frön och nötter ovanpå. Det behövs egentligen bara smör till så har man kommit en bit mot himmelriket! ;-)

Nu ska jag inte behålla allt själv utan ge bort i julklapp så jag tror jag får göra en omgång till för de har en rykande åtgång. :-P

Det här behöver du :
5 dl vatten
½ pkt jäst (25 gram)
4 – 5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl blandade frön (ex. Linfrö, sesamfrö, vallmofrö)
2 msk mörk sirap
2 msk pepparkakskrydda

1½ dl sirap (granskottssirap eller annan valfri)
4 dl blandade nötter och frön

GÖR SÅHÄR :
Lös jästen i fingervarmt vatten (37 grader). Tillsätt mjöl, havregryn, frön, sirap och kryddor. Arbeta degen väl för hand ca 10 min. Låt jäsa 45 min under bakduk. Ta upp på mjölat bord och knåda degen. Dela den i fyra bitar. Kavla ut varje bit på en bakplåt. Pensla den utkavlade degen med granskottssirap eller annan valfri sirap. Strö över blandade frön/nötter/torkad frukt och tryck till med handflatorna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Ta ut och skär upp knäckebrödet i bitar. Lägg tillbaka på plåt och låt gärna torka ca 4-6 timmar på 70-80 grader.

hembakat_knäckebröd_julknäcke
Degen ska var ganska kompakt, knåda den väl efter jäsning på mjölat bakbord och kavla ut den ca 3-4 mm hög.

fröknäcke_julknäckebröd
Grovhacka de blandade nötterna och fröna. Här tog jag vad jag hittade i skafferiet. Torkade fikon, russin, mandel, solroskärnor, pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön, kummin.

granskottssirap
Pensla på ett tunt lager sirap. Det går lättare att pensla om du värmer sirapen en aning.

hembakat_knäckebröd
Stör över nötter och frön och tryck till lätt med handflatorna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Ta ut och skär upp knäckebrödet i bitar. Lägg tillbaka på galler och låt gärna torka i ugnen ca 4-6 timmar på 70-80 grader.

julknäckebröd_frön_sirap

Rabarber och jordgubbskräm till frukost

rabarber_jordgubbskräm
Idag laddar vi dagen med hemkokt rabarber och jordgubbskräm, än finns rabarber att plocka och de öländska jordgubbarna kostar 35kr/litern. Det borde inte vara så länge kvar på just jordgubbssäsongen så nu gäller det att bunkra upp, självplock är betydligt billigare dock! ;-)

Vad jag har förstått så är många tillbaka på sina arbeten idag, så även mannen här i huset. Efter 5 sköna lediga veckor ringde alarmet 05 idag… Nu blir det matlistor och lunchlådor och lite mer rutin på vardagen igen. Barnen har dock sommarlov 2 veckor till så en massa bad och bus till hinns nog med ändå. Tack för tipsen igår om middagmat, ni ska få se lite senare vad det blev… :-P

8-10 port
Rabarber och jordgubbskräm

1 kg rabarber
2 liter jordgubbar
4-5 dl socker
2-3 msk potatismjöl + 1 dl vatten

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarber och jordgubbar och skär i bitar. Lägg i kastrull, slå på lite vatten, det ska inte täcka men nästan. Koka upp och sänk värmen. Låt rabarberna koka mjuka på svag värme. Rör ner socker, smaka av. Dra kastrullen från plattan, blanda potatismjöl med vatten och rör ner i en stråle samtidigt som du rör. Ställ kastrullen på plattan igen. Invänta EN bubbla, sen är krämen klar! :-P

rabarber_jordgubbar_kräm

Sommarens fruktsallad med limeyoghurt

fruktsallad_jordgubbar_limeyoghurt
Nu frossar vi i frukter och jordgubbar så det nästan ryker ur öronen, men det är ju så gott! Ett väldigt mumsigt tips är denna jordgubbssallad med färsk ananas, vindruvor och röda plommon. När alla dessa smaker få stå och gotta till sig av varandra blir det en himmelsk dessert, somrig och garanterat uppskattad av både stora och små!

Servera den med en sötsyrlig limeyoghurt – man kan ju inte alltid äta glass ju! ;-)

Fruktsallad : 
1 färsk ananas
1 liter jordgubbar
1 klase vindruvor
6 röda plommon

Limeyoghurt :
2 dl turkisk yoghurt
2 msk flytande honung
rivet skal från 1 lime
1 pressad lime

lime_limeyoghurt_turkisk_yoghurt
Rör ihop ingredienserna till limeyoghurten, låt den med fördel stå till sig några timmar i kylen.

fruktsallad_jordgubbar_ananas_plommon_vindruvor
Servera allt i en stor skål, bjud till dessert, mellanmål, frukost eller bara för att! ;-)

fruktsallad_sommar_jordgubbar_jordgubbssallad
Sommarens absolut godaste! :-P

Pizzaknyten med skinka och mjukost

pizzaknyten_piroger_skinkfyllning
Hej igen alla fina bloggvänner, nu är jag tillbaka i rutan igen efter en underbar midsommarhelg med familj och vänner. Så skönt med lite ledighet och koppla bort dator och kontor ett tag och istället njuta av sommar och sol, god mat, busiga barn med utflykter och grillkvällar.

Mycket har vi hunnit i helgen och roligt har vi haft men nu tänkte jag styra upp kryddburken med lite nya recept och tips till sommarlov och semester då det vankas picknick och strandhäng. Här har jag gjort små enkla knyten av pizzadeg och fyllt med strimlad skinka och mjukost, världen enklaste picknickmat men också som tilltugg och mellanmål. Gör MÅNGA för de har en rykande åtgång, frys in och packa ner i strandväskan så är dom tinade när ni väl ska äta.

Fyll dom med vad ni önskar, mjukost blir otroligt gott, sen kan man variera skinka med salami, grillad kyckling, eller strimlade grönsaker. Se det som ett basrecept och variera efter vad som finns hemma i din kyl! :-P

Glöm inte bort att arkivet här på kryddburken är ganska stort så kika in under kategorierna PICKNICK och MELLANMÅL så hittar ni massor med idéer!

ca 24 st
Pizzaknyten :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

Mjukost (Kavli goudaost)
Rökt skinka

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar till 2 stora runda och tunna pizzor. Skär varje pizza i 12 trekanter och lägg fyllning på varje trekant och rulla ihop. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad ägg och strö över sesamfrön. Grädda ca 15 min i 200 grader.

* Fyllningen gör jag lite på en höft, har inga direkta mått på hur mycket men ca 1 rågad matsked till varje knyte. Jag rörde ihop en halv ask mjukost med ca 200 gram skinka.

piroger_pizzaknyten_skinka_mjukost_picknick_sommarmat
En plåt redo för gräddning.

pizzaknyten_pizzadeg_skinka
Nygräddade!

piroger_skinkfyllning_mjukost
Och med fyllning! ;-) Prova gärna och gör din egen favoritfyllning.

Sommar & rabarber

rabarberkräm_recept
En skön ledig dag som jag i princip har sovit bort efter en lång dags jobb igår, dåligt sömn natten innan och grym magkatarr i nästan två dygn, men nu skiner solen o jag mår toppen! I kylen står en alldeles gudomligt god rabarberkräm. Vem kan motstå det? Jag vet att jag alltid googlar ”rabarber recept” när dom första har kommit men det blir nästan alltid kräm före paj och så även i detta fall. Rabarberkräm med kall ovispad grädde… Precis så som sommar ska smaka! :-P

Nu är det åter dags för lediga dagar och klämdag på det och vi är lediga allihopa både från jobb och skola så ikväll tänder vi grillen och gör sällskap med mygg och knott igen! Jag har laddat med mygg-roll on och myggspray så de ska nog gå vägen! Klä sig i vitt hjälper inte ett dugg (inte på mig iaf, å i den här familjen är det nästan bara mig myggen biter) Jag tror dessutom vi har fått särskilt envisa och argsinta mygg i år för dom är precis överallt på mig och dom älskar mina fotknölar och armbågar…! ;-) Clarityn hjälper dock mot klådan. *tips*

Rabarberkräm
1 kg rabarber
1-2 dl socker
1½ msk potatismjöl + 1 dl vatten

GÖR SÅHÄR : 
Skölj rabarberna och skär i bitar. Lägg i kastrull, slå på lite vatten, det ska inte täcka rabarberna men nästan. Koka upp och sänk värmen. Låt rabarberna koka mjuka på svag värme. Rör ner socker, smaka av. Dra kastrullen från plattan, blada potatismjöl med vatten och rör ner i en stråle samtidigt som du rör. Ställ kastrullen på plattan igen. Invänta EN bubbla, sen är krämen klar! :-P