Ayran och korv med smaker från Medelhavet

Medelhavsmat

Smakminnen

Den grekiska och turkiska maten ligger mig varm om hjärtat, efter många års resor till Medelhavet.

Nu lär det ju dröja innan det blir några resor annat än inom Sverige för vår del, då är det bra att ha finna smakminnen att leta fram.

Medelhavskosten är väldigt hälsosam även för oss som äter olika former av lågkolhydratkost, den innehåller mycket av färska ovanjordsgrönsaker, i sallader, stekta eller kokta i grytor.

Turkar och greker äter också stora mängder mjölkprodukter, som smör, yoghurt och ostar av alla de slag.

Det märks tydligt i butikernas mjölkdiskar, utbudet av lokala produkter är mycket stort.

Den godaste korven har jag hittat i Grekland, deras Loukaniko är mycket smakrik.

Bland ostarna är en av mina favoriter den cypriotiska Halloumin.

Sältan och gnisslet, när man tuggar den stekta eller grillade osten, gör den till nåt alldeles extra.

Till maten smakar det mycket gott med ett glas iskall, turkisk ayran.

 Medelhavsmat på mitt sätt 1 port

1 korv med hög kötthalt, smaksatt med örter

Smörstekt aubergine och halloumi

Tzatziki

Ayran, Turkisk Yoghurtdryck

Ayran 2-3 port

2 dl turkisk yoghurt 10%

5 dl iskallt vatten

½-1 krm salt

Vispa yoghurt, vatten och den mindre mängden salt, kraftigt med elvisp i en kanna.

Den ska bli riktigt skummig, smaka av om du vill ha mer salt.

Fler goda och lättlagade rätter och tillbehör från länderna kring Medelhavet hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör, Birgitta Höglunds bästa grilltips och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Ugnsbakade grönsaker med fetaost

Gratinerad fetaost

Medelhavsmat

Idag får du en av mina favoriter från resorna till Makrigialos på Kreta.

Att ugnsbaka fetaost med olika grönsaker är väldigt populärt på många sydliga semesterorter.

Jag brukar äta det som förrätt, ensamrätt eller som tillbehör till grillat, den här rätten passar till det mesta och för de flesta.

Använd mitt recept som inspiration och variera med de grönsaker du har hemma.

Tycker du om mina vegetariska tips och vill ha fler, så hittar du min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör här på Bokus för bara 170 kr.

Ugnsbakad fetaost

Ugnsbakad fetaost 4 port

200 g fetaost

2 spetspaprikor, röda eller gröna

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk timjan

1 tsk hackad rosmarin

1 kanelstång

Saft av 1 citron

Salt och chiliflingor

Strimla lök, paprika, vitlök och stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme.

Lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.

Krydda med örter, salt och chili, var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta.

Pressa över citronen mot slutet av stekningen.

Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.

Smula över fetaosten och strö över lite extra örter om du vill ha riktigt grekisk smak.

Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.

Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till, då är satsen lagom för 2.

Radioprat

Idag kommer jag att vara med på P4 Stockholm kl 09.45 och prata om allt gott som finns att plocka ute i naturen, trädgården och lite om min nya kokbok förstås.

Här får du läsa vad goda vännen Therese Renåker skrivit om boken på Facebook:

”Min vän och resekollega Birgitta Höglund har kommit ut med en ny ljuvlig kokbok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

En vacker bok, en god bok, en bok för det där lilla extra i matlagningen som jag vet, av erfarenhet, att Birgitta är så himla duktig på.

Enkla recept utan konstiga ingredienser, men med den där extra smaken som man annars själv så ofta missar, eller konsistensen, eller kanske rent av färgen.

Det är kombinationen som gör det helt enkelt, det ibland oväntade men sedan så självklara när man väl provat och smakat.

Tack för boken och stort grattis till ett utomordentligt arbete Birgitta! Jag hoppas att många hittar och köper din bok, det är både du och boken värd! ❤

Här hennes vackra bild på min kokbok, den gör sig ju väldigt bra bland vårgrönskande blommor och blader.

Köttbullar med gräddig tomatsås

Grekiska köttbullar

Jag har alltid varit förtjust i det grekiska köket och den enkla men smakrika maten från de andra länderna runt Medelhavet.

Jag brukar alltid köpa med mig matsouvenirer hem, så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, olivolja, konserver och havssalt från olika länder.

Nu dröjer det ju ett tag innan vi kan åka ut och resa igen, då är såna här fina matminnen bra att ta till för att förgylla våra svenska råvaror.

Idag får du ett recept inspiration från Grekland, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa på Kurera om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Gillar du inte myntasmaken så fungerar det fint med persilja, basilika eller timjan istället.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1-2 msk oregano

1-2 msk mynta

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor, vänd sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig, häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna.

Slå på grädden och låt puttra 10 minuter, rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, sjögräsnudlar/bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Fler av mina favoriter från medelhavsköket hittar du i nya kokboken Gröna, sköna tillbehör.

Här nere ser du Grekiska tomatbiffar från Santorini, jag fick receptet av en kock där nere för många år sen och har gjort det glutenfritt till boken.

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör

Fläskkarré långlagad i ugn med fetaoströra

Lättsamma långkok

Jag lagar ofta mat på låg temperatur i ugnen, sätter in den på morgonen när jag ger mig ut på en långpromenad, så är den färdig lagom till lunch.

Idag får du tips på en rätt som jag hittade på när vi var i Makarska i Kroatien en månad i höstas.

Där köpte jag fint kött direkt hos slaktaren, de styckade till bitarna så som jag ville ha dem.

Medelhavskosten i Kroatien består av mycket kött, fisk, ägg, skaldjur och grönsaker, vi njöt enormt av de fina råvarorna.

Just idag skulle vi styrt kosan dit igen, men den resan har ju som så mycket annat fått sättas på vänt på obestämd tid.

Så nu gör vi det bästa av vår förlängda vistelse i Stockholm, det blir mycket god mat, promenader, vila, skratt och prat, vi njuter lika mycket av varandras sällskap nu som när vi träffades för 17 år sen.

Här ovan ser du bild på oss från igår morse, då det blev långpromenad på Djurgården i den varmaste vårsolen hittills.

Första veckan i oktober är det tänkt att årets Harmoniresa ska gå till just Makarska, du kan läsa mer om resan i länken.

Långlagad fläskkarré 4 port

600 g fläskkarré

4 tomater

2 gröna paprikor

2 rödlökar

2 stora vitlöksklyftor

2 pressade citroner

1 dl kallpressad olivolja

1 msk torkad oregano

1 msk finstrimlad chili

Salt och peppar

Skär köttet i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.

Krydda med rejält med salt, peppar och oregano, vänd runt bitarna så det blir jämnt fördelat.

Skär tomaterna i bitar, paprika, lök och vitlök i strimlor och vänd ner med köttet tillsammans med citronsaft, chili och olivolja.

Häll upp på en plåt och ställ in i mitten av ugnen på 100° i 4-5 timmar.

Vänd runt bitarna efter halva tiden om du är hemma, annars kan de ligga som de är.

Servera i djup tallrik med fetaoströra och gärna en grönsallad bredvid.

Fetaoströra

2 dl crème fraiche eller smetana

100 g fetaost

2 msk ugnstorkade cocktailtomater

1 msk hackad persilja, basilika eller timjan

Flingsalt

Mosa fetaosten med en gaffel, skär tomaterna i små bitar.

Blanda osten med crème fraiche, rör ner tomathacket och krydda med persilja och lite flingsalt.

Uppskattar du mina recept och tips så får du väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Den är med i Bokus Hälsokampanj och nu såg jag att den är nedsatt till bara 170 kr.

Här ser du mitt foto på en sommargrön smoothie från boken, den passar fint både till brunch eller som återhämtning efter en långpromenad.

Falukorvsgryta à la Medelhavet

Smakfull falukorv

Falukorv har varit en riktig favorit ända sen jag var barn, det matminnet delar jag nog med många svenskar.

En varubil kom hem till vår gård i norra Dalarna en gång i veckan, från Karelius slakteri i Lima.

Det var alltid så spännande att gå in och handla, jag tyckte att allt fanns i den bilen.

Deras egentillverkade korvar låg på rad i kyldisken, min favorit säljs fortfarande i butiker i Dalarna under namnet Limakorv.

Där någonstans i mitten av 60-talet föddes mitt intresse för god mat, mamma var väldigt duktig i köket.

Hon kunde ingenting om matlagning när hon gifte sig med pappa, men köpte Stora Kokboken och lärde sig allt från den.

Hon jobbade heltid som sjuksköterska i Särna, men hade ändå alltid tid att laga mat från grunden.

Så glad att jag fick med mig matintresset hemifrån, först blev det 18 år som restaurangkock och nu har jag precis släppt min sjätte kokbok, så det höll verkligen i sig med besked.

Dagens korvgryta är en mix av Korv Stroganoff och de mustiga köttgrytor jag ätit på resor till Grekland.

Här blev det krossad koriander och aubergine som fick stå för medelhavsmakerna.

Grekisk korvgryta 4 port

500 g falukorv med hög kötthalt

50 g smör/kokosolja

3 dl grädde/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl ajvar eller chilisås

1 röd paprika

1 stor aubergine

1 ask cocktailtomater

1 msk krossade korianderfrön

1 tsk paprikapulver

Salt och peppar

Tärna falukorv, aubergine och paprika, hacka löken fint och dela tomaterna i halvor.

Bryn korven i en del av smöret och lägg över i en gryta.

Stek därefter aubergine, lök och paprika i omgångar ett par minuter.

Häll över allt i grytan, värm upp och tillsätt tomathalvor och kryddor, fräs en liten stund under omrörning.

Rör ner grädde och chilisås och låt puttra 15-20 minuter tills såsen tjocknat.

Servera som den är med färska grönsaker eller tillsammans med smörstekt vitkål eller glutenfria sjögräsnudlar/bönpasta.

Nedan ser du min bild på Ajvar från nya kokboken, fotograferad en vacker kväll förra sommaren på Bynäset, Frösön.

Ajvar med paprika och aubergine från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Baconlindade pannbiffar med paprikamajonnäs och årets Harmoniresa

Medelhavsmat

Idag åker jag och goda vännen Therese Renåker iväg på en av våra Harmoniresor.

För tredje året i rad är det den lilla fiskebyn Makrigialos på Kreta som är målet, där vi bor på det härliga hotellet Villea Village.

Min frukost på Villea Village

Vi blir en grupp på 16 personer, så att alla ska känna sig väl omhändertagna, med större grupper än så på hälsoresor blir det lite för opersonligt tycker vi.

Vi har varje dag föreläsningspratstunder, där vi delar med oss av alla våra kunskaper inom området mat, hälsa, hormoner, stress och  lymfsystem.

Jag har en matlagningsdag där deltagarna får lära sig lite kocktips och tricks som kan vara bra att känna till även i hemmaköket.

Tidig morgongymnastik vid havet

På morgnarna delar jag även med mig av det gymnastikprogram och lymfmassage som hållit mig i form nu i 15 år.

Det blir en del utflykter i området runt byn, jag visar mina favoritstränder och de gamla grottbyggnader som finns upp mot bergen runt Makrigialos, varav en del nu används som små fina hotell.

På kvällarna äter vi gemensamma middagar med alla som vill, det här är en resa där våra gäster får bestämma själva om de vill delta i våra programpunkter.

Håll utkik på vår hemsida eller gilla vår Facebookgrupp, så blir du först att få information när vi släpper nästa års resa som troligen kommer att gå till Makarska i Kroatien.

Baconlindad pannbiff 2-3 port

400 g blandfärs

1 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

½ dl sesamfrön

2 msk örtkryddor, t ex oregano och timjan

1 msk grovkornig senap

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

6 skivor bacon

2 msk smör

Blanda allt till smeten, rör i färsen försiktigt, ställ in i kylen att svälla en stund.

Forma färsen till 6 runda biffar, linda en baconskiva runt varje, fäst kanten med en tandpetare.

Bryn biffarna ordentligt på båda sidor, salta och peppra.

Låt eftersteka på medelvärme i ca 10 minuter, beroende på hur tjocka biffar du gjort, vänd ett par gånger.

Paprikamajonnäs

1 dl majonnäs

½ röd paprika

1 tsk paprikapulver

½ tsk balsamvinäger

Smulat flingsalt

Finhacka paprikan och blanda med övriga ingredienser.

Låt stå i kylen för att mogna i smaken en stund, smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.

Jag serverade en tomat/gurksallad med koriander och citron till biffarna.

Här får du se lite bilder från våra tidigare resor till Makrigialos.

Jag pratar mat i Makrigialos

Grillat med våra egenlagade tillbehör till lunch på Villea Village

Therese förklarar hur hormonerna hänger ihop…

…och jag ser till att kroppen får sitt på morgonen

Hamnen i Makrigialos

Stranden med sina vackra tamarisker

Grekisk kattfamilj

Små citroner gröna…

En av alla vackra solnedgångar i Makrigialos

Grekiska köttbullar med krämig tomatsås och boktips

Medelhavsmat

Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa mer om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1-2 msk oregano

1-2 msk mynta

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Kvällssol över Makrigialos, Kreta

Vill du följa med mig och Therese Renåker på en njutningsfylld matresa till Kreta i oktober och ta del av den goda Medelhavskosten på plats?

Då finns det några platser kvar den 11 oktober från Arlanda, läs mer här på vår hemsida Harmoniresor.se.

Therese är inte bara en mycket kunnig kostrådgivare och föreläsare, hon kan numer också titulera sig författare.

Hennes debutroman Mata inte skuggorna kom från tryckeriet igår och på söndag är det bokrelease på Galleri Englesson i Gamla Stan, läs mer här på TR Förlag.

 

Turkisk pytt i panna med vitlöksyoghurt och mina tankar om Medelhavskosten

Sac Kavurma

Nyttigt och njutbart

Idag ska jag berätta lite mer om min syn på Medelhavskosten, så som jag sett den på plats under de senaste 15 åren.

Jag har funderat lite om det kan vara så att många förespråkare för maten från Medelhavet missat en viktig sak.

Den  saken är att det konsumeras stora mängder ost, ägg och yoghurt varje dag i de allra flesta hem i Sydeuropa.

Slakteributiker finns i mängd och på landsbygden har många fortfarande egna djur på gårdarna.

Ostdiskarna i butikerna är väldigt stora och på marknaderna säljer många lokala odlare sitt eget smör, yoghurt och även ostar.

Det pratas annars mest om att Medelhavskostens nyttighet ligger i olivoljan, fisken, frukten, nötterna och grönsakerna.

Grönsaker och gröna blad används mycket i och till maten av ortsborna, något som jag och Lennart tagit efter.

Vi äter en stor sallad till varje måltid, oftast bestående av persilja, rucola och machésallad.

Det gröna är ofta väldigt billigt, det finns olika grönsaksmarknader nästan varje dag runt om i Alanya.

Fredagsmarknaden i Alanya

Visst finns det de som är fattiga och inte har råd att äta kött och ost så ofta, men då kommer proteintillskottet från bönor, kikärtor och linser som konsumeras i stor mängd.

Under vintern äts väldigt mycket mjölksyrade grönsaker, att frysa grönsaker är inte alls så vanligt här.

Mjölksyrningen gör grönsakerna mycket nyttiga, vitaminer, mineraler och antioxidanter bevaras och de blir mer lättsmälta.

I Sverige var mjölksyrning en mycket populär konserveringsmetod ända tills frysen gjorde sitt intåg.

Just det här med bönor och mjölksyrat grönt har vi tagit efter det senaste halvåret och det får oss att må väldigt gott.

Vi har båda blivit mycket piggare och överflödiga kilon smälter sakta men säkert bort.

Tyvärr ser man ofta att den västerländska skräpmatskulturen kommer stort även i  medelhavsländerna.

Dels genom ökad fetma hos både barn och vuxna, men det syns även i butikshyllorna.

För varje år ser vi hur det fylls på mer och mer med chips, godis, läsk och kakor i butikerna.

Samma snabbmat som vi har säljs överallt, hamburgare, pizza och toast finns på de flesta mathak.

Nu är det inte bara baklava, künefe och andra traditionella bakverk som äts till fest.

Fikande har blivit vardagsmat för många även här, det har börjat dyka upp caféer med väldigt tjusiga bakverk i varje gathörn, de blir fler och fler för varje år.

Och med det följer ännu mer fetma, hjärtsjukdomar och diabetes…

Men medvetenheten ökar, vi har fler bra butiker som säljer ekologisk, traditionell mat i vår närhet, den bästa är Mezza Gurme i Saray, på Yunus Emre Caddesi 26.

Inköp från Mezza Gurme

Dagens recept blir en av mina favoriter från Turkiet, en typ av pytt i panna eller gryta med härlig kryddsmak.

Grytbitarna jag köper hos vår lokala slaktare Güven Et Galerisi har mycket fett insprängt, vilket gör köttet extra mört och gott.

Du kan som med svensk pytt använda stekta köttrester till den här rätten, det blir också väldigt gott.

På bilden den Sac Kavurma vi brukar äta på Restaurang Mountana i Tepe, därav pommes fritesen på tallriken.

Ett bättre alternativ till dem är att fritera vaxbönor i kokosolja, recept på det hittar du i min kommande kokbok tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, Diabeteskokboken för män.

Sac Kavurma på restaurang Mountana i Tepe

Turkisk lammgryta 2 port

300 g lammkött från lår eller stek i små tärningar

50 g smör

1 liten aubergine

1 tomat

1 grön paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk färsk hackad timjan eller oregano = 1 tsk torkad

Havssalt och chiliflingor

Bryn hälften av smöret och stek köttet tills det är gyllenbrunt.

Skär under tiden alla grönsaker i små tärningar, tomaten utan skal och kärnor.

Blanda ner grönsakerna och låt även dem bli brynta.

Låt fräsa tillsammans i 10 minuter så smakerna kommer fram ordentligt.

Krydda generöst med salt och chili, det ska var mycket smak i grytan.

Haydari och tursu, vitlöksyoghurt med mynta och mjölksyrade grönsaker, är väldigt gott till och.

Recept på hur du gör mjölksyrade grönsaker kommer i boken ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”.

Den kokboken har jag skrivit med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, den ges ut lagom till nyåret när det börjar bli dags att förändra livet för många.

Haydari från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Haydari

2 dl turkisk yoghurt

2 msk olivolja

1 msk hackad bladpersilja

1 tsk torkad mynta

1 liten riven, vitlöksklyfta

Havssalt

Blanda alla ingredienser väl och kyl ett par timmar.

Smaka av om det behövs mer salt.

Haydarin är också mycket god som dipsås till råa grönsaker.

Morgonpromenad i Alanyas hamn


Mina bästa tips på Medelhavskost

Turkisk morotsröra
Foto Mikael Eriksson

Min variant av Medelhavskosten

Eftersom jag och Lennart nu är nere i Alanya i några perioder över vintern, så kommer jag att dela med mig av en hel del av mina favoriter från köken här vid Medelhavet.

Den turkiska och grekiska maten ligger mig varmt om hjärtat, så det finns några hundra recept härinne från mina resor under de snart 9 år som gått sen jag startade bloggen.

Den här vintern går helt i hälsans tecken för oss, vi försöker oss på att komma i ännu bättre form än tidigare, både vad gäller maten, sömnen och motionen.

Varken jag eller Lennart mår bra av det ruggiga klimat vi har hemma på vintrarna så vi bor en stor del av den kalla årstiden vid Medelhavet sen 15 år.

Här kan du läsa lite om våra långsemestrar i en artikel från Hemmets Journal för några år sen.

Alanyas hamn i fredags

Idag får du recept på ett av de tillbehör jag använder mest till min mat just nu, en morotsröra som ofta finns med på turkiska mezebuféer.

Bilden på morotsröran här ovan är från min slutsålda kokbok Grillmat LCHF, för fotot står Mikael Eriksson.

Röran smakar mycket gott till pannbiffar, köttbullar och även till kallskuret, både kött och fisk, kanske blir det en ny favorit på julbordet hemma hos dig i år?

På bilden här nedanför serverade jag den på en skiva cheddar med stekt kalkonbröst till, en mycket god macka till eftermiddagskaffet på balkongen.

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna.

Krydda med salt och cayenne. Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana. Smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är. Den smakar bäst serverad ljummen.

Lammfärsbiffar

500 g lammfärs eller annan färs

½ dl sesamfrön

½ dl hackad persilja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk chiliflingor

2 tsk torkad mynta

3 rivna vitlöksklyftor

Salt och peppar

Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser.

Stek ett prov och känn efter om du vill ha mer kryddning.

Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör.

Krydda med salt och lite peppar.

Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.

Här hittar du recept på den rättikagratäng jag serverade till biffarna på bilden här ovan.

Hälsoresa

Tycker du om min form av medelhavsmat och kostfilosofi och vill ha chans att själv ta del av den på plats?

Då har du chansen att följa med mig och Therese Renåker till Kreta nästa höst.

Läs mer om vår resa till Makrigialos på Harmoniresor.se, vi har platser kvar på avresan den 11/10.

På den resan får du ta del av många av mina tips på den mat som fått mig att få hälsan tillbaka under de senaste 9 åren.

Therese, som är en mycket uppskattad föreläsare inom ämnena hormoner och stress, har tidigare jobbat som lärare på Paleo Institute.

Där har hon under flera år utbildat Kostrådgivare och Näringsterapeuter, läs mer om henne här.

Vår resa har fokus på Det Goda Livet, vi vill erbjuda en resa där du även hinner njuta av mycket lugn och ro.

Men det är förstås också en hälsoresa där du kommer hem med mycket nya kunskaper i bagaget, hoppas vi ses vid Medelhavet nästa höst.


Kalkon med smaker från Medelhavet

Kalkongryta

Snabblagad kalkongryta 2 port

400 g kalkonbröst

50 g smör/olivolja

3 dl aubergine i grova tärningar

1 grön spetspaprika

1 röd spetspaprika

1 liten, gul lök

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1 tsk paprikapulver

1 tsk oregano

½ tsk mynta

1 krm kanel

1 dl vatten till sky

Salt och chiliflingor efter smak

Skär kalkonbröstet i 3×3 cm stora bitar. Skär paprika och lök i grova tärningar.

Stek aubergine och lök så de får färg och mjuknar.

Tillsätt tomatpuré och låt fräsa en stund så blir smaken mildare.

Häll på vinäger, ½ dl vatten och krydda med paprika, oregano, mynta och kanel.

Flytta över allt till en gryta och låt koka ihop medan du bryner kalkonen och paprikan, krydda köttet med salt och chili.

Blanda ner köttet tillsammans med aubergineröran.

Skölj ur stekskyn med resten av vattnet och häll det över grytan, låt puttra några minuter.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller kryddning.

Servera med en grönsallad med olivolja, balsamvinäger och majonnäs.

Aubergine och Paprika