Mormor Julia´s i Borgholm – en god brunch!

brunch_borgholm_lunch_restaurang_öland_mormor_julias_tips
Förra lördagen bjöd Nicke med mig på brunch i Borgholm efter att vi hade helghandlat och styrt upp en massa ärenden. Ett ställe vi inte varit på tidigare var ”Mormor Julia´s” på storgatan, ett relativt nyöppnat ställe med brunch, lunch och kvällens rättigheter med after work och klassiska söndagsmiddagar.

 

Jag har alltid haft bgoda aningar om ställen där Uffe och Ann varit inblandade i och efter Guntorps Herrgård (inlägg HÄR, HÄR och HÄR) så håller dom fortfarande kvalitén och servicen på hög nivå. Det bjöds på en enkel sallads och smörgåsbuffé före en vald varmrätt. Buffén ser ni i bild ovan. Pålägg som skinka, salami, ost, sill, potatissallad, frukt och grönsaker, nybakat bröd, knäcke och marmelader ingick. Varmrätten som vi valde blev raggmunk med fläsk och lingon och vi blev inte besvikna. Bara galet mätta! 😛

 

Tummen upp återigen för Ann med personal som även drivit ”Himla Gott” i Borgholm tidigare och eloge till Uffe som är den sanna ”entertainment” på alla Borgholms gator och torg och även en trogen bilentusiasm vid alla arrengemang.

 

 

buffe_borgholm_mormor_julias_restaurang_lunch_öland
Liten del av min förrätt med vitkålssallad, skinka, ost, salami, potatissallad, brieoste, bröd och marmelad.

 

mormor_julias_borgholm_restaurang_lunch_buffe_raggmunkar_fläsk
Raggmunk de luxe! Ja, absolut! Detta var galet gott allting…

 

Epleterte med vaniljefyll

Eplekaker i ulike varianter er et sikkert høsttegn. Her kommer min eplekakefavoritt denne høsten, nemlig en deilig epleterte med vaniljefyll med et hint av sitron. Noe å tenke på i helgen, kanskje? Finn frem:

Tertebunn

  • 300 gram hvetemel
  • 200 gram smør
  • 100 gram melis
  • 1 egg, sammenvispet
Eplefyll

  • 4-5 røde epler, i tynne båter
  • 2 ss sukker
  • 1 ss kanel
  • 1-2 ss smør
Vaniljefyll

  • 2 dl creme fraiche
  • 2 egg
  • 1/2 dl sukker
  • 1 vaniljestang, frøene (eller 1 ts ekte vaniljesukker)
  • skall av 1/2 sitron
  • 2 ss sitronsaft + litt revet sitronskall

Begynn med tertebunnen: Smuldre mel, melis og smør med hendene eller bruk kjøkkenmaskin om du heller foretrekker det. Tilsett egget og rør det godt inn, til du får en myk og litt fast deig. Form en avlang pølse som er omtrent like lang som paiformen du skal benytte og pakk deigen inn i plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile noen timer (eventuelt over natten).

Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunn og kanter i en smurt og strødd kakeform. Jeg benyttet en vanlig kakeform som er 24 cm i diameter. Om du heller foretrekker å kjevle ut deigen gjør du det, men med denne metoden sparer du deg for en klissete kjøkkenbenk og kanskje noen ergrelser. Prikk deretter bunnen med gaffel.

Forstek tertebunnen ved ca 200 grader i ca 15 minutter, til tertebunnen er gylden i kantene. La tertebunnen avkjøles i ca 15 minutter.

Mens tertebunnen står til avkjøling vasker du eplene og fjerner kjernehusene. Skjær eplene opp i tynne båter. Smelt smøret i en stekepanne, og stek eplebåtene sammen med sukker og kanel i noen minutter, til eplebåtene er myke. La eplebåtene avkjøles noen minutter, og ha dem deretter oppi terteskallet.

Visp sammen egg, creme fraiche, sukker og vaniljestang, og smak til med sitronsaft og litt revet sitronskall. Hell blandingen over eplene og stek kaken ferdig ved 200 grader (midt i ovnen på vanlig over- og undervarme), til kaken er ferdigstekt og vaniljefyllet har stivnet, etter ca 25-30 minutter.

Avkjøl kaken og server den gjerne lun med en god vaniljeis eller hjemmelaget vaniljesaus som tilbehør. Kaken smaker også godt dagen etter, men la den gjerne stå litt i romtemperatur før servering.

Nyyyt!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Lammfärsbiff med champinjoner
Tagliatelle med tomat, spenat och pecorino
Quinoa med halloumi och pepparrotskräm
Rödingburgare med apelsinsmak
Rotfruktsgryta med lax
Rotfruktsgryta med lax
Fårostfyllda auberginerullar
En fluffig sak med tomat och ost (vickning)