Lättlagad helgmat – en av mina favoriträtter
Skönt med helg! Igår kväll gjorde jag en lättlagad högrevsgryta i min Wonderbag. Sambon fick med sig en portion till lunchen på jobbet och jag ska njuta av en portion senare ikväll :) Långkokta köttgrytor kanske kan anses vara mer höstmat än sommarmat, men jag gillar grytor året runt. Jag behövde också laga något som […]
God rätt på resterna av julskinkan
Hej på er! Har ni kanske lite julskinka kvar i kylskåpet som ni funderar på vad ni ska göra med? Då är mitt tips att göra en god gratäng av skinkan! :) Har du ingen julskinka kan du så klart använda tex kassler, rökt sidfläsk eller kanske grillad kyckling. Ta det du har helt enkelt […]
7 lättlagade middagar
God morgon! Tänkte att jag skulle tipsa om sju lättlagade och goda rätter att äta nästa vecka. Jag grävde lite i mitt receptarkiv och hittade dessa rätter. Hoppas du hittar något att testa och får lite inspiration inför nästa veckas matfixande. RÄTT 1: På bilden ovan ser du en lättlagad korvgryta. Använd korv med hög […]
Gårdagens frysfynd
Ibland kan man ju undra hur mycket mat vi har i frysen. Den är för tillfället knökfull dels med lammkött, dels med kyckling och fläsk från Orust och en massa äpplen och vinbär från årets skörd i trädgården. Sedan har vi dessutom säkert 30 matlådor med diverse färdiga måltider från en massa storkok. Jag grävde […]
Måndagsmiddag – kycklingfärssås & zoodles
Måndag igen! Dessutom, kallt, mörkt och ruggigt här. Då passar det väl bra med något gott, värmande och snabblagat till middag? Vi äter ju en hel del köttfärs och då främst nötfärs. Jag har tidigare testat göra biffar av både hönsfärs och kycklingfärs, men jag har inte testat ha kycklingfärs som bas i en köttfärssås. […]
Snabba biffar med krispiga wokgrönsaker och broccoli

biffar_lchf
I söndags var det ju såklart matlåde-dax igen och Nicke gjorde sina egna specialbiffar. Det är nåt av en specialité han är så grymt duktig på. Dom blir alltid goda, smakrika och saftiga. Naturligtvis med en gnutta hetta men sådär precis lagom liksom. Här och då så gjorde han färssmeten, formade till biffar o stekte direkt på ugnsplåt. Efter 15 min, vände han dom och hällde över en påse frysta wokgrönsaker med broccoli. Allting klart på ca 35-40 min. Detta portionerade han upp i matlådor och som tillbehör en kall creme fraichesås.

Ta en burk creme fraiche, krydda med örtsalt, vitpeppar, lite flytande honung och sweet chilisås! Klart! ;-)

Receptet på biffarna ska ni förstås få också.

Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
1 stor gul finriven lök
1,5 dl vatten
1 msk D’Elidas chilisås
2 tsk malen paprika
0,5 tsk vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop samtliga ingredienser. Forma till 8st biffar, lägg på en ugnsplåt. Stek i ugn på 175 grader ca 15 min. Ta ut plåten. Vänd på biffarna och häll på en påse frysta wokgrönsaker och en bukett broccoli i bitar. Stek ytterligare ca 15-20 min. Servera med den kalla såsen.

nicke_biffar_öjkroken
Biff-mannen! :-P

Nyttig omelett i långpanna med färs och broccoli

omelett_långpanna_lchf_nyttig_lunch_recept
I söndags gjorde jag ett gäng matlådor och det blev ett totalt experiment till recept! :-P
Ägg, färs och broccoli var önskemålet så jag kokade ihop en rejäl långpanna ugnsomelett med brynt färs toppad med broccolibuketter och riven ost. Galet gott experiment som det blev både matiga och nyttiga matlådor av. ;-)

Det här behöver du :
800 gram nötfärs
Cayennepeppar
D’Elidas chilisås
Örtsalt

10 ägg
8 dl mjölk

En stor bukett broccoli
Riven ost

GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen i stekpanna, krydda med cayennepeppar, några droppar chilisås och örtsalt. (Eller ta de kryddor du själv föredrar)
vispa ihop äggen med mjölken och skär broccolin i små buketter, även stammen. Riv osten. Fördela allt i långpanna, börja med färsen, lägg på broccolin, slå över äggstanningen och toppa med riven ost. Stek i ugnen på 175 grader ca 35 – 40 min.

färs_omelett_lchf_recept_lunch_matlådor

omelett_långpanna_lchf_nyttig_lunch_recept

ugnsomelett_lchf_färs_broccoli

Nötfärs och morotsbiffar

biffar_morotsbiffar
Igår lagade jag ett gäng goda matlådor i form av nötfärsbiffar med rivna morötter i, en purjolöks och vitkålsgratäng och kokt broccoli till! Riktigt mumsigt och gott! :-P

Med rivna morötter i biffarna blir dom extra smakrika och saftiga och kan med fördel piffas till med lite starkare kryddor och chili som passar bra ihop med sötman från morötterna.

Recept på purjolök/vitkålsgratäng kommer också! ;-)

10 stora biffar
Det här behöver du :
1 kg nötfärs
4 finrivna morötter
1,5 dl vatten
2 msk potatismjöl
Några droppar D’Elidas chilisås
2 tsk Tony’s krydda
2 krm vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienserna och forma till 10st biffar. Stek i panna på medelvärme ca 2-3 min på varje sida.

biffar_morotsbiffar_nötfärs

biffar_nötfärs_morotsbiffar

nötfärs_morotsbiffar

morotsbiffar_nötfärsbiffar_biffar

nyttiga_matlådor_lchf

Rejäl omelett med bacon & broccoli

omelett_bacon_broccoli
Det finns en omelett som faktiskt slår alla andra på fingrarna hur tunna, krämiga och vällagade dom än är och det är denna rustika bondpanna som jag kallar den.

6 ägg, en skvätt grädde och sen i med massor av broccoli, bacon, lite riven ost , lök, chili och goda kryddor. Det blir en rejäl, hög och matig omelett som ska stå en stund på spisen med lock när den tillagas. En panna för hela familjen och här kan ju alla välja ingredienser till sin bit om man vill! :-P

4 port
Det här behöver du : 
6-8 ägg
2 dl grädde
Salt & peppar

1 pkt bacon
½ purjolök
1 pressad vitlöksklyfta
2 buketter broccoli
1 finhackad röd chili
1 näven riven ost
örtprydda

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten med en nypa salt och förväll broccolin, skuren i mindre bitar. Slå bort vattnet och låt ånga av en stund.

Vispa ihop omelettsmeten. Hetta upp en rejäl stekpanna med lite smör. Skär bacon och lök i bitar och stek så de får fin färg. Tillsätt finhackad chili och en pressad vitlöksklyfta. Slå på omelettsmeten och lägg därefter i broccolin.

Sänk värmen och lägg på lock. Låt omeletten tillagas ca 15-20 min. Rör lite i pannan då och då och se till så det inte bränns i botten. Servera omelett direkt ut pannan eller vänd upp på en tallrik.

TIPS!
Letar du efter fler recept på omelett så finns det en hel del i mina gömmor HÄR>>

Fiskgryta LCHF

fiskgryta_lchf_low_carb
Grytor av alla de slag är alltid himla smidigt, speciellt när det är ”allt i ett” och man kan slänga ner antingen potatis, pasta, bulgur, ris etc för att få hela middagen i en och samma gryta. Här har jag gjort det enligt LCHF utan så mycket kolhydrater och tänkt mer på grönsaker och protein (fisk i det här receptet) och uteslutit tex. potatis och pasta.

Det godaste i en sån här gryta är just ”allt runtomkring” fisken…. :-P Jag fullkomligt älskar krispiga rotfrukter och wokgrönsaker i stark sås, det blir bara sååå gott och fisken kan bytas ut mot kyckling, fläsk, nötkött eller svamp.

Om ni tycker det verkar konstigt med GURKA i receptet så måste ni prova. Den ska givetvis kärnas ur och helst skalas om den har grovt skal. Det är så vansinnigt gott så har ni inte provat att fräsa på gurka så gör det! :-P

Det här behöver du :
500 g laxfilé
400 g torskfilé
—-
1 gul lök
3 små palsternacka
1 näve minimorötter
1 röd paprika
1 gul paprika
—-
1 burk plommontomater
2 msk vit balsamvinäger
1-2 tsk D´Elidas chilisås
1 pressad citron
2 l stark fiskbuljong alt. fisk/hummerfond + motsvarande mängd vatten
—-
150 g sockerärtor
1 burk minimajs
1/2 gurka
ev. maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
Salladslök
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR :
Skär fisken i kuber. Stek i het panna med olivolja och smör hastigt så de får fin färg. Lägg upp på ett fat vid sidan om så länge. Skär rotfrukter och grönsaker i mindre bitar/skivor. Fräs palsternacka, morot, gul lök, röd o gul paprika och fänkål i samma panna som fisken stektes i. Slå på burken med plommontomater, balsamvinäger chilisås, en pressad citron och 2 liter buljong. Rör i botten av pannan så alla smaker från fisken kommer upp. Låt allt få småputtra på svag värme ca 30 min. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för krämigare sås, eller om du vill äta grytan som soppa så späd med lite mer buljong.
De sista 2-3 minuterna; Tillsätt sockerärt, minimajs och urkärnad gurka. Smaka av med salt och peppar. Strax före servering lägg i fisken och låt den bara precis bli varm i såsen. Toppa med salladslök och färsk timjan.

fiskgryta_lchf_recept_fisk
Ja, men då kör vi då! ;-)

fiskgryta_lchf_grönsaker
De första grönsakerna/rofrukterna åker ner i pannan. Ni ser strecken —- i receptet allt eftersom ingredienserna skall tillsättas.

fiskgryta
Lax och torsk har fått fräsa i het olja + smör så de fått fin färg.

fiskgryta_nyttig_lchf
Här har vi hela härligheten med smakerna från den stekta fisken och alla rotfrukter och grönsaker som fått fräsa ihop. Nu åkte ”mitten” av ingredienserna ner i panna. Slå på buljong och låt småputtra på svag värme ca 30 min. Red ev. såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för mer krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar och tillsätt det sista; Sockerärt, minimajs, gurka och fisken! :-P

lchf_fiskgryta
Nyttiga lunchlådor. Check! ;-)