Kryddburken 2012 i samarbete med muurikka!


Jag är idag strålande glad att kunna presentera denna nyhet för er vilket glädjer mig enormt! Under 2012 kommer jag påbörja ett samarbete med muurikka! Ingen har väl undgått vad en muurikka är hoppas jag?

OM så skulle vara fallet hittar ni tillika recept & tillagning
under min rubrik muurikka här >>

Ett samarbete med distributören för muurikka är för mig en stor hjärtefråga i grund och botten! Muurikkans härkomst från Finland och dess användningsområden främst i de norrländska fjälltrakterna ger mina barndomsrötter extra näring.

Min vilja att förmedla mat och recept i ett vildmarks-paradis med sprakande eld, friska vindar, träbänkar, renskinn och levande natur är precis så mitt hjärta tänker om mat i stort! Man ska leva gott, man ska äta gott, man ska äta allt, men inte alltid! Recept, tankar och filosofier kring min matlagning har ett djupt rotat fäste till norrland där jag är född och till viss del uppvuxen!

Hur mycket jag än älskar mitt Öland idag med kroppkakor, lufsa, de lokala primörerna och jordgubbarna som frodas om sommaren så är det bara en bråkdel av vad min själ säger åt mig är ”rätt och riktigt” när jag tänker på mat! Det finns så mycket jag vill men som inte levs ut till fullo såsom jag många gånger önskar eller tänker.

När det handlar om matlagning kan man influeras av mycket från olika länder och län. Av resor, platser, människor mm. Man inspireras och därefter konspirerar man ihop en egen teori som i praktisk lag visar sig komma till sin rätt när skrift och bild möts. Där har vi personlig matlagning. Men det finns nåt djupare under ytan av influenser och nyheter, det finns rötter till allt, vare sig man vill gräva djupare eller inte så finns dom där… Jag vill gräva djupare!

Vad jag menar enkelt förklarat är; att maten och recepten jag skriver om kommer såklart från mitt hjärta med all den inspiration och influens som sig bör i mitt liv här och nu. Men långt där inne, allra längst in, väldigt dammigt, ligger de orörda, olästa receptbladen, tankarna och idéerna som jag inte ens ventlilerat för någon, en alldeles orörd värld som jag förträngt eller snarare skjutit framför mig lika mycket som jag saknat… Den norrländska maten och stämningen därtill…

Nu blev det djupa ord här men ni som följt min blogg och känner mig närmare och har kunnat läsa mellan raderna och vet hur jag menar. Norrland är för mig ett tomrum som nu ska fyllas med mat, kärlek och recept med hjärtat på rätt ställe!
Ni som fortfarande sitter med lillfingret i mungipan och ögonbrynen i pannan ni kommer få se vad jag menar… Det lovar jag!

Samtidigt som jag delger er det innersta av mina känslor så tackar jag ödmjukast distributörerna av muurikka för den ärofyllda förfrågan jag fått om att ensam i matbloggsvärlden frambringa ett samarbetet tillsammans med er.

Från själ & hjärta till rejäl och riktig matlagning!

 

 

 

Självklart kommer Kryddburken fortsätta verka som den matblogg den är med att bringa recept precis så som ni känner igen mig, jag kommer bara att lägga extra krut & kärlek på maten till muurikkan och visa er mer av min personlighet!

Bjuder på lite norlandsbilder…


Pappa Dennis i de norrländska markerna…


Frostens årstid i norr där ”bilen” alltid startar! ;-)


Torneträsket och lapporten i horisonten.

Översta fotot; Pappa Dennis & syster My på fjällvandring (Kebnekaise).

Wokad kyckling med röd spetskål, risnudlar och massa gott!!


Wokad kyckling som fredagmat; Fräscht, mättande men inte övermättande, däremot HOT så in i gatan!! Å det är gott med hetta!! ;-) D´Elidas-såsen är tyvärr slut så denna wok är lagad med färsk chili. Svårt att få till den ”jämna hettan” som D´Elidassås är expert på, dessutom är den mycket godare än färsk så nu ska jag beställa ett par flaskor, det här går inte! Man kan inte vara utan den chilisåsen, så är det bara!

Jag hade ett litet ess i skjortärmen om varma mackor till fredagsmyset för jag är verkligen så in i bombens sportlovs-trööött som bara en sportlovs-mamma kan bli… (Tänker minsann ha mitt eget lilla sportlov i helgen, dock utan sport!! Haha!) Men så blev jag sugen på att woka med den fina röda spetskålen jag hade låg i kylen så där rök de varma mackorna. Brukar ni woka med kål?

Jag tycker det blir så gott och krispigt och den ska inte ”tillagas” nämnvärt, bara strimlas ner i woken och precis hettas upp strax före servering!  Vit spetskål funkar naturligtvis lika bra, men den röd/lila ger dessutom extra färg till ögat! Spetskålen har en mildare konsistens än vinterkålen och gör sig extra bra i wok tycker jag!

Imorgon kommer en stor nyhet här på Kryddburken att avslöjas och jag hoppas ni gillar det ni ska få höra! Nu ska jag se till så Joline o sovkompis snart kommer sig i säng sen ska jag njuta av lugnet en liten stund innan John Blund knackar på! Ha en fin helg allihopa!

6 port
Det här behöver du : 

6 port risnudlar
3 kycklingfiléer (ca 450 gram)
2-3 msk jordnötsolja
Salt & peppar
2 msk finhackad vitlök
2-3 röd spansk peppar
1 msk finriven, färsk ingefära
1 hel pressad citron eller lime
2 morötter
½ purjolök
1 röd paprika
2 msk flytande honung
2 broccolibuketter
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
1 röd spetskål
Sesamfrön till servering

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och lök. Strimla, hacka och lägg upp på fat så du har allt förberett. Broccolin ska förkokas lätt i saltat vatten och tillsättas i woken på slutet. koka risnudlarna enligt förpackningen, skölj dom sedan i kallt vatten och vänd ner i woken precis innan den ska serveras!

Strimla kycklingfiléerna och bryn på i het wok eller traktörpanna med jordnötsolja. Tillsätt vitlök, chili, ingefära och pressa över citronen. När kycklingen fått fin färg tillsätter du morot, purjolök, paprika och ringlar över honungen. Vänd runt ordentligt. Tillsätt broccolin, minimajs, vattenkastanjer och sist av allt den röda spetskålen i strimlor. Servera med sesamfrön strösslat över tallriken.


Grönsakerna förbereds.


Mängden chili i receptet får du justera efter styrka på chilin du använder och självklart efter tycke och smak! 3 röda spansk peppar som ändå är ganska mild i smaken ger rejäl hetta till denna rätt!  Då har jag skivat ner den med frön och allt…


Kycklingfiléer i strimlor, redo att wokas!


Mice-en-place… :-P


Kyckligen brynt, här tillsammans med vitlök, chili, ingefära, citron, morot, purjolök, paprika och honung för att balansera sötma mot hetta!


Broccoli och spetskål ska ner på slutet, precis före servering!


Precis som minimajs och vattenkastanjer! Håll med om att det ser fruktansvärt gott ut! Sån här mat kan man leva på länge utan att tröttna! ;-)

Missa inte tävlingen på muurikka.se – fin utlottning!




Vad säger ni, visst kliar det lite i fingrarna när våren börja göra sig påmind, det droppar från stuprören, snön smälter och solen skiner! Lusten att vårstäda ute på gården och plocka fram grill och muurikka och bara sätta sig och njuta är påfallande stor!! :-P

I år kommer en hel del spännande här på Kryddburken som har just med muurikka att göra, jag återkommer till det! Sålänge tycker jag ni ska ta chansen och kika in på deras hemsida och delta i tävlingen! Massor av finfina priser att vinna som garanterat kommer förgylla din vår och resten av året!

Muurikka´s facebooksida hittar du här >>

Semletårta med hemmagjord mandelmassa


Snövit semletårta ute i solskenet på renskinnet! Vilken underbara vinterdag vi haft idag, och semlor ska ätas på vintern, då gör dom sig allra bäst tycker jag!! :D Barnen och jag har bakat och gjort mandelmassa och pysslat ihop fina ”hattar” till semletårtan med hjälp av pepparkaksform! Lite annorlunda och lite roligare! ;-)

Mandelmassa (ca 450-500 gram)
200 gram skållad mandel
2½ – 3 dl florsocker
1 äggvita
några droppar bittermandelolja

GÖR SÅHÄR :
Skålla mandel och torka den i en handduk. Mal den fint i mixer eller mandelkvarn. Blanda med florsocker och bittermandelolja. Tillsätt ev. några droppar vatten för mjukare/lösare konsistens. Går att frysa.

Semledeg till 1 tårta eller 6 st semlor
25 gram jäst för söta degar
50 gram smör
1½  dl mjölk
1 ägg
½ dl strösocker
2 krm salt
ca ½ liter manitoba cream eller vanligt vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull. Smula ner jästen i en degbunke. Använd med fördel en köksassistent då degen behöver knådas läääänge med manitoba-mjölet. Slå på smör/mjölk och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och låt maskinen knåda degen minst 10 min, gärna 15 min! Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Slå ner degen med knytnäven så luften går ur. Stjälp upp den på bakbord och låt bli att knåda degen nu. Den är himla smidig att jobba med ju längre den blivit knådad. Ta ut små ”degklumpar” i storlek med en clemetin. Forma den mellan kupade händer (vrid/snurra och spänn ytan) så du får en slät bulle. Lägg bullarna som en blomma i rund springför med löstagbar kant. Grädda i 175 grader ca 20-25 min. Låt svalna innan du skär av locken och fyller tårtan. (enkla semlor 220 grader 10-15 min)


Mandeln är skållad och torr. Plocka fram florsocker, ett ägg (äggvitan ska vi ha) och bittermandelolja/arom.


Joline maler mandeln i omgångar…


Och blandas i skål tillsammans med övriga ingredienser!


Mosa ihop med gaffel tills mandelmassan inte smular längre.


Sen kan du forma den till en rulle och plasta in. Går utmärkt att frysa.


Semlebullarna har jag lagt i en springform med löstagbar kant ganska nära varann så dom jäser ihop till en tårta!


Tjusig va? ;-)


Skär av locken och gröp ur lite av inkråmet, blanda med mandelmassan eller ge till fåglarna!


Stansa ut lock av pepparkaksformar.


Spritsa grädde och på med locken och lite snövitt puder! :-P


Semletårtan är klar att avnjutas!

Vintergryta med korv och rotfrukter i mustig buljong


Hej på er! Här på ön har barnen sportlov denna vecka, dock med början av ett par vab-dagar av förkylning, men vi hoppas det snart är förbi så vi hinner med en massa skojigheter ute i snön också! Den lilla snö som finns kvar ska tilläggas för det är otroligt va fort det smälter undan nu, det droppar från stuprören och nån skridsko-is är tveksamt om det blir nåt av.

Vi börjar väl ändå med ett gott februari-recept på en värmande gryta! :-P Detta är favoritkorvgrytan här hemma som den är dessutom perfekt att hälla ner i en termos och ta med sig ut i skogen till exempel! Kan ätas ur både mugg och djup tallrik! Supergod, särskilt om man har hemmagjord buljong i frysen man kan använda sig utav.

Jag vet att ett par av er har undrat över det här med buljong i mina recept. För de mesta har jag nedfryst buljong i pet-flaskor från både kött och kyckling. Ett bra tips när man skär grönsaker och lök är att spara på kanter och lite mindre fina bitar och frys ner i en påse som du fyller på efterhand. Det kan vara ändbitar av morötter, lökskal, purjolöksblast, örtkvistar, ändbitar av rotfrukter  osv osv…

Samla allt i en påse i frysen och när det är dags för buljongkok så ner med allt i en stor, rymlig gryta tillsammans med vatten och antingen kött, kyckling eller skaldjur eller enbart som det är för grönsaksbuljong.

Ska du koka köttbuljong så spara på märgben, revben, kotlettben, köttbitar du ”putsar” bort osv. Allt går att ta tillvara för att koka egen buljong. Samma sak med kyckling som du helsteker i ugn. Där sparar du på skrovet, ev skinn eller bitar du inte äter. Koka ner! Kommer du över färska märgben, revben eller ben överhuvudtaget till bra pris, passa på att rosta dom i ugnen på en plåt med tomatpuré och grönsaker/rotfrukter innan du kokar ner som buljong, då får du en mustigare och mörkare smak! Buljong deluxe! ;-)

Skaldjursbuljong; räkskal, kräftskal, fiskben, fiskdelar; huvud, fenor etc. Alla biprodukter vi inte äter ger fantastisk smak till buljonger som du låter koka länge! En buljong ska puttra i flera timmar för få fram alla smaker och kalcium ur benen. Koka ihop med grönsaker/rotfrukter, lagerblad, peppar, torkade örter, chili osv. Allt utom salt! Salt tillsätter du sen när du använder buljongen istället.

4-6 port
Det här behöver du :
250 gram falukorv, köttkorv, kryddkorv etc.
3 stora potatis
2 morötter
1 stor palsternacka
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
1 liter kraftig köttbuljong (alt fond/tärning + vatten)
Vitpeppar & svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär rotfrukter och lök i mindre bitar. Skär falukorven i skivor och sedan i fjärdedelar. Värm upp buljongen eller koka upp vatten med fond alt. buljongtärning. Lägg ner allt i grytan, både korv, rotfrukter och lök och på med lock. Låt puttra på svag värme ca 45 min. Servera med hårt tunnbröd!


Korv, lök och rotfrukter.


Puttrar i buljongen.


Prova denna enkla korvgryta! Mild och mustig såhär i sportlovstider! :-P

10st vinnaren av Ballerina, fyllda cookies!! Kanske var det just du??


Tjohej på er därute!! Nyfiken på om kanske just du har vunnit? Här kommer hela listan på kakmonster som får hem 2 paket ballerina var! ;-)

Finns du med på listan ska du skicka mig ett mail (kryddburken@telia.com) med dina adressuppgifter! Jag har kopierat in lite av era kommentar så ni känner igen er, det var många deltagare med samma namn.

De 10 vinnarna är : 

  1. Cecilia F (Mmmmmmm….. kakor!)
  2. Linda (Ja jisses…många var det om budet!…)
  3. Therese (I´m the cookiemonster, cookie, cookie!!…) 
  4. Jonas M (Åhhh, Ballerina som är såååå gott! Jag måste vinna!…)
  5. Fridas mat (Åh kakor, hur kan man motstå?…)
  6. Gith (Kaka söker maka . . .)
  7. Carina (Åh, kakor! Ja, jag vill vara med i utlottningen…) 
  8. Ani (Kakorna ser smarriga ut och hoppas på vinst…)
  9. Henrik (Vad skulle vara mer passande än och få bjuda älsklingen…)
  10. Cissy (Jag vill också tävla! Mitt kakmonster till sambo skulle bli så glad…)


Utlottning i samarbete med Goteborgs kex.

Hönöpizza och pärlor som rullar…


Gokväll alla bloggisar! Hoppas ni haft en bra vecka, nu är det äntligen helg!! Underbart! Nästa vecka har barnen sportlov här hemma så de kommer nog bli en hel del utedagar och recept därefter. Har tänkt att damma av muurikkan och laga nåt gott, det är ju såå skönt när vintersolen skiner och man kan sitta ute och äta i friska luften!

Nu ska ni få ett gott tips, för nåt recept kan man väl inte kalla det men pizza på hönökaka är förbaskat gott, enkelt och snabbt! Har lite annat att stå i och baka tills imorgon (berättar mer om det senare) så ikväll fick det bli fuskvarianten och det dög alldeles utmärkt måste jag säga!

Ha en fin helg allihopa!! :-P

1 rund pizza
Det här behöver du :

  • 2 halvmånar hönökaka
  • Tomatsås, gör din egen kallrörda, det blir godast!
  • Skinka! Strimla rökt bog, kassler, picnicbog eller vanlig skivad skinka, rökt eller kokt! Smaksak!
  • Champinjoner – MASSOR med champinjoner! Konserverade ska de va! Och hela – skiva dom själv! Godast!
  • Ananasringar om man vill…
  • Riven ost! En kryddstark/mild blandning av gouda/västerbottens eller gouda/greve/präst etc…
  • Pizzakrydda (Oregano)

Skjuts in i ugnen på högsta värmen! Här blir det 250 grader varmluft. 10-12 min tills osten fått fin färg! Låt svalna något innan du skär upp den! Pizzasallad till såklart!


Hönökaka blir lite som panpizza fast aningens tunnare! Har ni provat?


Klar för ungen!


Sådärja! Slajsa (slice:a?) upp den och servera!


Apropå rubriken ”pärlor som rullar”… så har nu vår cadillac-pärla (-60) rullat vidare! Den är såld och mannen är nöjd, och fullständigt galen vad gäller USA-bils annonser i jakten på nästa pärla! Ja, jag säger då de! En cadillac -59  står på tur så nu påbörjas dektektivarbetet på allvar! Hej å hå, vi ses framåt våren då älskling! ;-)

Ballerina, fyllda cookies – stor utlottning!


Jag lottar ut 10st dubbelpaket, både ljusa och mörka fyllda ballerina cookies!

Vill du va med i utlottningen? TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! 
Lämna en kommentar i inlägget, sprid gärna vidare på din egen blogg eller facebook-sida om du har och hänvisa till detta inlägg!

Tävlingen pågår till och med lördag den 18:e februari, då sker en slumpmässig lottning av samtliga deltagare och 10 vinnare utses!
Glöm inte uppge en giltig epostadress.

LYCKA TILL alla kakmonster därute!!  :-P 


Ljusa fyllda ballerina cookies! Min egen lilla testpanel här hemma gav tummen upp och hade lätt kunnat ätit upp alla på en gång, kall mjölk är ett måste till! ;-)

I samarbete med Göteborgs Kex

Alla hjärtans smörgåstårta!


Visst var det smörgåstårta vi mumsade på igår på alla hjärtans dag!! Vad annars? ;-) Gjorde en väldigt enkel och sparsam tårta på det som fanns hemma. Fyllningen i två lager består av ägg/mjukost och ett annat lager där jag tänkt skinka/mimosa men väl hemma efter jobbet så hittade jag varken skinka, bog, eller kassler i frysen som jag precis hade för mig att jag hade så det fick bli bacon!

Den knaperstekte jag först av allt och lät svalna och bytte bara ut mot skinkan, blev kanongott och lite krispigt, rökigt med baconsmaken, så det rekommenderar jag verkligen! Man tager vad man haver… :-P

Påläggskinkan ovanpå ville jag just ha ovanpå så den sparade jag till garneringen. Och förutom skinkrosor blev det gurkskivor, äggskivor och osthjärtan utstansade med pepparkaksform! Lite kul och lyxigt sådär en dag mitt i veckan!

Jodå, det blev en dessert också, o lite fint pyssel och presenter, återkommer med detta lite senare…
Jag är nog en obotlig romantiker och tycker visst man kan ösa på med kärlek och hjärtan och små presenter, inte bara en dag som alla hjärtans dag, men det blir alltid lite extra då! :-P

4 port
Hjärtformad smörgåstårta 
9 skivor franskbröd + lite extra småbitar att ”lappa” med…
Grundröra : 2½ dl löst vispad grädde + 2 msk majonäs, salt & vitpeppar
Lager 1 : 
3 kokta ägg
3 msk mjukost
+ lite av grundröran
Lager 2 : 
200 gram knaperstekt bacon
½ burk konserverade mandariner
+ lite av grundröran
Garnering : 
½ gurka
3 kokta ägg
200 gram rökt skinka, tunna skivor
2 skivor ost + pepparkaksform ”hjärta”

Smörgåstårta är aldrig fel! :-P

 

5 sockersöta tips till alla hjärtans dag!


Kikar in en snabbis, sitter på jobbet just men ska bara jobba kort dag idag! Slutar vid 14 istället för 22. Då hämtar jag Joline på skolan och sen ska vi hem och fixa lite mysigt till kvällen! Vad har ni själva för planera? 

Här kommer lite söta tips för alla gottegrisar!! Jag återkommer med kvällens mat & dessert! Ha en fin dag allihopa och var rädda om varann! 

Hjärtan-semlor

Pannacotta med vanilj och mjölkchoklad


Chokladtårta


Tiramisu med limoncello &6 lemoncurd


Chokladvåfflor med ripplad grädde