Falukorvsmacka med stekta ägg

falukorvsmacka_ägg_stekt_äggmacka
Ingen dålig korvmacka det här. En av makens favoriter! Vilken karl gillar inte stekt falukorv förresten? 😛 När vi andra i familjen äter stekt falukorv med stuvade makaroner (som man för övrigt borde äta oftare för det är så förbenat gott!) så får han ofta en specialare då han inte gillar just stuvade makaroner. Så ni kan ju gissa att han är himla glad de gånger det serveras med andra ord! 😉

Stek brödet i smör i stekpanna, knäck i två ägg vid sidan om och stäng av plattan. Låt äggen steka bara på en sida och på väldigt låg värme så blir gulan alldeles krämig och len och lite frasiga kanter runtom. Lägg ihop med majonäs på brödet, stekt falukorv och några tomatskivor. Toppa med dubbla ägg och wooilaa – godaste falukorvsmackan är fixad på ett kick!

Sitter och klurar på våran terrass inför sommaren, det är dax att plocka fram utemöblerna och få upp blomlådor, parasoll och utekök mm. Men jag har funderat länge på någon slags markis eller solskydd som är lite större än parasollet och som man inte behöver dra omkring och flytta på vart man än ska sitta. När man sitter och äter ute på terrassen blir det stekhett då vi har den mot söder och man blir alltid bländad så något ljust och luftigt segel eller dylikt hade ju varit toppen men undrar om det håller, eller ska man sikta in sig på terrassmarkis som dessa typ? Det blåser ju rejält här på Öland så det måste hålla för vinden också. Har ni nåt bra tips så hojta! 😛

altan_öland
Såhär brukar det se ut på vår terrass men tältet där vi brukar sitta och äta klarar inte av nån storm direkt så det är helt uteslutet i år.

kryddburken_teakmöbler
Det blir en vindtunneleffekt och allt ligger nere i en stor hög så fort det blåser lite kraftigare. 😉 Mysigt när det är vindstilla men det är inte ofta…

Korvgryta med risoni

korvgryta_korv_recept_risoni_risonigryta
Jag städade ur skafferiet häromdan och hittade en förpackning risoni, ni vet små pastagryn som ser ut som ris. Jag älskar risoni i grytor och soppor så det fick bli en korvgryta i härlig buljong med grönsaker, svamp och risoni. En sån där perfekt matlåde-middag som bara blir godare efter nån dag den fått stå till sig.

Jag stekte korv och svamp och kokade upp en god buljong på lök, krossade tomater, grönsaksfond och kalvfond lite D´Elidas och salt och peppar. Blev galet gott – allt-i-ett-gryta, perfekt vardagsräddade! 😛

Det här behöver du : 
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 burk körsbärstomater
4 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 msk kalvfond
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt och peppar

Korv
Champinjoner
Paprika
Majskorn
Salladslök
Risoni

GÖR SÅHÄR : 
Förstek korv och champinjoner och förbered de grönsaker du vill ha i grytan.
Finhacka gul lök och fräs i smör tills den blivit genomskinlig. Slå på burktomaterna, vatten, fond och chilisås. Låt den koka upp. Lägg ner korv, grönsaker och risoni och låt småputtra på låg värme ca 15 min tills risonin är al dente. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott knäckebröd.

korvgryta_risoni_gryta
Grytor med korv är så gott. Blanda i den grönsaker och ev. svamp som du har hemma.

korvgryta
Koka upp och tillsätt grönsaker, korv och risoni.

korvgryta_risoni_recept_middagstips
Såhär ska det se ut när det är klart! 😛 MUMS!!

recept_med_korv_korvgryta_risoni
Smaklig måltid!

Mina godaste bruschetta med jordgubbar och crema di balsamico

bruschetta_godaste_kryddburken_jordgubbar_balsamico_tomat_mozzarella_gourmetgruppenHej fina vänner! Ja, alltså jag är lite ledsen i ögat… Ganska mycket faktiskt! :(
Såg ni på Sverige yngsta mästerkock ikväll?
Redan i första avsnittet så förälskade jag mig i lilla kocken Mattis. ♥ Alltså 9 år!?! Så fullkomligt bedårande, vältalig, ursöt och lillgammal för att inte tala om hans matspråk och kokkonst. 9 år bara!! Jag häpnande när jag såg honom i TV-rutan…

Varför skulle han åka ut såhär tidigt då?? Det trodde jag inte… :(

Hur som haver! Jag älskar onsdagarna, då kör vi mat-TV-kväll för hela slanten här hemma. 18.30 börjar de;
”Vad blir det för mat” följt av
”Mitt kök” och sen
”Halv åtta hos mig” och
”Mästerkockarna” i detta fall dom yngsta som jag tycker är så imponerande att se på.

Brukar alltid fixa nåt extra gott till dessa onsdagar och ikväll blev det bruschetta, en riktig dunder-favorit som jag bara älskar! :-P

Jag gratinerar mina bruschetta i ugnen och serverar ALLTID jordgubbar till för det är bara en sån fullkomlig, total smakexplosion när jordgubbarnas sötma möter den fräscha tomaten och den smälta, krämiga osten.

Det som sen gör hela äktenskapet lyckligt är en crema di balsamico, i det här fallet med smak av dadel. Ja, jag kan inte uttrycka mig med fler superlativ hur in i bombens gott detta är så jag överlåter till er att prova. Ni måste!! Lova de! :-P

En liten skiss på hur jag gör : 
Bröd
Olivolja
Bruschetta kryddmix
Mozzarellaost
Tomater
Jordgubbar
Crema di balsamico dadel
Svartpeppar & flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Skär upp så många skivor bröd du vill ha. Ringla över olivolja och strö på bruschetta kryddmix. Fördela skivad mozzarella och tomater ovanpå och lite extra krydda. In i ugnen 220 grader ca 10 min.
Toppa med färska jordgubbar, några varv med pepparkvarnen, flingsalt och ringla över balsamico. Ät, njut och va lycklig! ;-)

bruschetta_tomat_jordgubbar_gourmetgruppen_kryddmix_balsamico
En riktigt god crema di balsamico med dadel, prova den om ni har möjlighet.

ekologiska_romantica_tomater
Ekologiska romantica tomater… Kärlek! ♥

bruschetta_jordgubb_tomat_godaste

bruschetta_tomat_jordgubbar_mozzarella

bruschetta_jordgubbar

bruschetta_kryddmix
Den här kryddmixen, också en produkt från gourmetgruppen är riktigt god. Den kan användas torr eller blandas med olivolja eller vatten så framträder smakerna mer. Perfekt i såser och dip också. Bara torkade kryddor och grönsaker.
(Gourmetgruppen.se)

godaste_bruschetta_kryddburken_recept_jordgubbar_mozzarella_balsamico_gourmetgruppen
Lova att ni provar detta och när ni gjort så hojta till och fyll på med superlativ! ;-)

Cevapcici med het ajvarröra

cevapcici_recept
Bestämde mig igår för att laga till nån färsrätt, men kunde inte komma på vad… Sen slog det mig att jag sett några färsrullar i frysdisken i affären som man inte kan uttala namnet på så jag säger ”Cheva-Cissi”. Googlade lite recept (inte på Cheva-Cissi utan på cevapcici) och tog lite inspiration här och där och satte ihop en smet idag på dan. Vitlök i mängder ska det vara i dessa jugoslaviska ”köttbullar”. Bikarbonat för att de ska bli mer luftiga och inte så kompakta.

Rätten ska enligt tradition serveras med b la. avjar och rå lök i ett typ gräddat stekpannebröd. Ajvarröran rörde jag ihop med creme fraiche, ajvar, sambal oelek och salt. Jag tyckte det blev kanongott och det tyckte även Nicke så detta får jag göra fler gånger. :-P

Själva färsrullarna blev inte så snygga och kanske aningens korta men de smakade ljuvligt. Vitlök förstås men inte heta på något vis och de blev väldigt lätta och luftiga i konsistensen så bikarbonat ska jag nog prova att använda mer i färs som till köttbullar, biffar och dylikt. Ja, här kommer receptet. Servera dom som sagt i nån form av gräddat bröd, avjar, skivad lök eller vad ni tycker passar till. ;-)

26 st små cevapicici
Det här behöver du :

1 kg blandfärs
2 gula lök
6 vitlöksklyftor
2 ägg
1 msk bikarbonat
Salt & svarTpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda färsen med finhackad lök, pressad vitlök, ägg, bikarbonat, salt och svartpeppar. Låt smeten stå i kylskåpet en halvtimme. Forma avlånga rullar och stek i olja i het panna eller grilla.

cevapcici
Ćevapčići, ćevap, kommer ursprungligen från det turkiska ordet kebab. /Wikipedia

Sockerkaka med spets

spetskaka_sockerkaka_hög_saftig_recept_
Brukar ni baka sockerkaka med 3-mugg-måttet? Det är ju så busenkelt och perfekt när barnen ska baka dessutom! :-P En mugg av varje; socker, ägg och mjöl. Detta recept använder jag alltid till sockerkaka, då blir den alltid lyckad. Hög och saftig.
Som pricken över i:et brukar jag ibland grädda på en spetsglasyr som här. Blir supergott! ;-)

Hög och saftig sockerkaka : 
1 mugg strösocker + 1 msk vaniljsocker
1 mugg ägg
1 mugg vetemjöl + 2 tsk bakpulver
50 gram smör

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker + vaniljsocker vitt och poröst. Vänd ner mjölet med bakpulver. Rör sist ner smält smör. Häll smeten i smord och bröad form. Grädda ca 40 – 45 min. Ta ut kakan och vänd den försiktigt upp och ner. Placera den på en plåt med bakplåtspapper. Bred på glasyren och grädda ytterligare 5 min.

Spets-glasyren :
4 msk smör
4 msk grädde
1½ dl strösocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ingredienserna i en kastrull och låt allt koka upp hastigt. Häll smeten över kakan och ställ in i ugnen igen ca 5 min.

sockerkaka_tre_koppar

sockerkaka_sockerkaksform_spetskaka

saftig_sockerkaka

Ost och baconpaj

ost_baconpaj
Oj va det susar i träden här på ön idag. Riktig storm ute och verkligen ingen värme trots att solen skiner. Tänkte att jag skulle baka lite bröd idag men har inte bestämt mig för vad ännu, en innedag i köket får det bli i alla fall! ;-)

I fredags gjorde jag den här matpajen som vi åt till lunch igår, en riktig favorit med massa ost och bacon, går hem i alla väder och är perfekt att göra i förväg då den faktiskt är ännu godare dagen efter då den fått stå till sig lite.

Det här behöver du : 
1 förp smördegsrulle
1 stor bukett broccoli
300 gram bacon
2 ägg
1 dl grädde
4 msk naturell mjukost
1 – 2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
2 mozzarella
Romantica kvisttomater

GÖR SÅHÄR : 
Förväll broccolin i saltat vatten. Häll av och ställ åt sidan så länge. Knaperstek baconet och skär det sedan i mindre bitar. Tryck ut smördegen i en ugnsfast form, ca 20*30. Fyll formen med broccoli och bacon. Vispa ihop ägg, grädde, mjukost, chilisås samt salt och peppar. Häll över formen. Toppa med mozzarella i klyftor och halverade tomater. Gratinera i ugn 200 grader ca 30 – 40 min.

smördegspaj_ost_bacon
Smördeg och förvälld broccoli.

knaperstekt_bacon_paj_matpaj
Knaperstekt bacon som får torka lite innan jag skär det i mindre bitar.

romantica_tomater_kvisttomater
Dessa ljuvliga romantica-tomater är bara såå goda och söta i smaken, passar utmärkt att gratineras i en matpaj.

ostpaj_ost_bacon_paj_matpaj_recept
En ost och baconpaj måste ju innehålla ost och i detta fall mjukost och mozzarella, det blir otroligt krämigt och smakrikt!

ost_baconpaj_recept_matpaj
Smaklig spis och ha en underbar söndag allihopa!

Kycklingkebab i pitabröd

kycklingkebab_kebab_kyckling_pitabnröd_pita_hemmagjord
Igår önskade Joline kycklingkebab till fredagsmyset så vi köpte ett par hela färska kycklingar som hon fick stycka och bena ur själv, med lite hjälp. Det blir en hel del kött om man är noga och skär ut allt, och dessutom skinn, ben och skrov över till buljongkok. Vill man inte ödsla tid med detta så funkar det såklart lika bra med kycklingfiléer. ;-)

Köttet skärs i strimlor och får ligga i en god marinad nån timme före det steks på i het panna. Det blir verkligen tokgott! Kryddigt och smakrikt. :-P Självklart ska det vara hembakade pitabröd till och en god kebabsås, och ni vet vilken? – Just de! Den med fanta. :-P Här får ni receptet, kanske kan bli middag hos er ikväll?

4 port
Det här behöver du :
2 hela urbenade kycklingar
3 salladslök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 msk tomatpuré
2 tsk American steakhouse seasoning
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla kycklingköttet och lägg i en rymlig skål. Finhacka salladslök, chili och vitlök och tillsätt. Pressa över en citron. Tillsätt tomatpuré, steakhouse-krydda, D´Elidas chilisås, salt och peppar och vänd runt allt. Täck med plastfolié och låt stå i kylen ca 1 timme före stekning.
Har du inte steakhouse-kryddan kan du ersätta med en het, lite rökig grillkrydda. Här kan du se vad den innehåller. Jag köper både den och D´Elidas chilisås på www.kryddlandet.se

8 st
Det här behöver :
1/2 pkt jäst
2 ½ dl vatten
½ msk socker
1 msk olja
6 – 7 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, häll på jästen och rör ut. Tillsätt alla ingredienser men spara lite mjöl till utbakning. Låt degen jäsa övertäckt 1 timme. Ta upp på mjölat bakbord & kavla ut 8 st runa pitabröd ca 1 cm tjocka. Nagga inte bröden, då jäser de inte upp och blir ihåliga. Grädda mitt i ugnen 225 grader ca 10 min.

Räcker till minst 4 kebab + lite extra
Godaste kebabsåsen med fanta : 
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
Några droppar D´Elidas för extra smak och hetta

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna såsen ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering. Tillsätt några droppar D´Elidas efter egen smak och tycke.

marinad_kyckling_kycklingkebab_kebab
Kycklingen i marinaden som får stå i kylen och gotta till sig ca 1 timme före stekning.

pitabröd_recept_pita_luftiga
Nygräddade pitabröd! :-P

kycklingkebab_kebab
Kycklingen är klar!

kebab_kycklingkebab_pitabröd_hemmagjord
Fyll pitabröden med sallad, lök, gurka och kycklingkebab, toppa med den goda såsen. Ät och njut! :-P

göra_egen_kebab kebab_egen
Prova även att göra eget kebabkött hemma, recept HÄR!

Relaxa med NOA örtdrycker

noa_relaxation_örtdryck
Jag har provat den nya antistress-drycken NOA. En dryck med naturliga örter som fått jorden att stanna till lite runt sin bana. En sån här idé att lansera motsatsen till energidryck är vågat men så otroligt rätt.

Att fly från vardagens stress och prestationer till en öde ö och komma på något sånt här är genialiskt och det var så det gick till när drycken uppfanns av Noa Fridmark.

Den ska vara avslappnande och minska din stress och istället ge dig fokus på det viktiga i livet. Koppla av i kroppen och skärp sinnet. Jamenvisst, självklart! Det är ju klockrent, och det visar sig inte minst av den framgång drycken gjort då den kammade hem priset för bästa premium-dryck i världens största dryckestävling, World Beverage Innovation Awards.

Hyllad och omtyckt – Ja! Men vad smakar den? Och fungerar det?
Flaskornas innehåll bygger på citronmeliss och grönt theeextrakt med L-theanin. Lågkalori, utan kolsyra och utan koffein.
Smakerna är friska och känns naturliga, lite som att dricka direkt från en vattenkälla ute i skogen om ni nu gjort det. ;-) Det smakar naturligtvis lite fruktigt också, framförallt flaskan med ”fläder och rabarber” men godast var ”blåbär och björksav”.

Effekten ska komma efter ca 40 minuter. Ja, det borde den göra då flaskan innehåller lika mycket L-theanin som 15 koppar grönt te. :-P
Kanske borde jag provat den efter en riktigt stressig dag, en sån där dag då allt kör ihop sig för att ha ett ”sämre” utgångsläge liksom. ;-) Nu var jag inte stressad direkt men visst piggade det upp sinnet.

Var kan man köpa denna dryck? (rek. pris 35 kr)
Återförsäljare för drycken hittar du här.

Red curry chicken

chicken_red_curry_kycklinggryta_röd_curry
Då var vi på ny vecka och den rivstartar vi här med en riktigt het kycklingwok, en hot red curry chicken! :-P Så in i nordens gott, fräscht, krispigt, starkt och med massor av smak. Kan inte motstå dessa thai-rätter och det känns som en kickstart såhär efter påsk och alla helgdagar med lite annan mat än ägg, sill och köttbullar! ;-)

Varsågoda, detta är bara sååå gott!

4 port
Det här behöver du :
1 näve salta cashewnötter
3 kycklingfiléer, ca 600 gram
2- 3 msk rapsolja
3 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili
1 msk finhackad ingefära
3 msk röd currypasta
2 dl vatten
1 burk minimajs
1 röd paprika
1 knippe salladslök

GÖR SÅHÄR :
Börja med att rosta cashewnötterna i torr panna. Ställ åt sidan så länge.
Skär kyckling i bitar. Finhacka vitlök, chili och ingefära. Hetta upp wokpannan och häll i rapsolja. När pannan är riktigt het lägg i vitlök, chili och ingefära och låt det få fräsa ihop några sekunder. Tillsätt kycklingen och röd currypasta. När kycklingen fått färg tillsätt vattnet och låt det få fräsa in ca 5 min. Tillsätt majs, paprika och salladslök och låt dem bara värmas på i pannan. Servera med ris och rostade cashewnötter.

Justera hettan med mängden chili och currypasta, med 3 matskedar blir det här ganska hett. Dessutom tog jag med fröna från den röda chilin också. ;-)

tefal_ceramic_wok_panna
Provade min nya keramiska wokpanna från Tefal. Stor och väldigt rymlig. Värmeindikator i botten som talar om när den är tillräckligt varm för att wokas i! Riktigt nöjd med hur bra den höll värmen även uppe på kanterna också. Hela rätten gick väldigt snabbt.

red_curry_chicken_kycklinggryta
Att woka med chili, vitlök och ingefära är bland det roligaste i köket och dofterna som sprider sig är himmelska! :-P Dessutom blir det väldigt vackert för ögat med alla färgglada ingredienser.

wokad_kyckling_stir_fry_chicken_red_curry

röd_curry_kyckling_chickencurry
Här har kycklingen åkt i tillsammans med currypastan.

kycklinggryta_red_curry
Grönsakerna åker ner precis före servering så dom håller sig krispiga.

red_curry_chicken_kyckling_röd_het
Smaklig måltid. ;-)

Ärtskott – enkelt att odla hemma!

odla_ärtskott_sallad_pålägg
En väldigt billig och enkel odling hemma i köksfönstret är dessa ärtskott som växer som ogräs och går verkligen inte att misslyckas med. :-P

Vanliga gula ärtor, peta ner dom i jord, täck med lite plastfolié och håll jorden fuktig. Efter ett par dagar skjuter skotten upp och växer i rasande fart! Söta, friska och supergoda, lite likt sockerärtor i smaken. Klipp över smörgås eller blanda i sallad, soppor, pesto eller som garnityr.

Busenkelt! Och så nära ärtsoppa mina smaklökar kan komma! ;-)

ärtskott_gula_ärtor_odla

ärtskott_odla_hemma
Man behöver inte blötlägga ärtorna innan, bara fyll upp en kruka med jord, peta ner dom tätt ca 1 cm under jorden. Vattna och håll fukten inne med en plastpåse eller plastfolié över tills de börjar sticka upp, går jättefort och dom växer i rasande fart!