Glutenfritt mandelbröd till matig macka

Utflyktsmacka

Det här brödet hittade jag på alldeles i början när jag gick över till LCHF, för att kunna njuta av ett gott, glutenfritt bröd med bra näringsvärde.

Det blev mycket lyckat tyckte jag, så det fick också vara med i min kokbok LCHF för seniorer, som ett bra alternativ till kaffet och mackan som många gamla ofta äter.

Den kokboken skrev jag med Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen och den som med sin föreläsning fick mig att gå över till LCHF för precis 10 år sen.

Ett beslut jag inte ångrat en dag sen dess, mitt liv har förändrats på många positiva sätt med hjälp av den kostomläggningen, tack för det Annika ❤

Boken såldes slut för några år sen men finns nu i nytryck med titeln Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.

Bilden nedan är från kokboken, där får mandelbrödet sällskap av kryddbröd och ostbröd.

Brödkorg från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Mandelbröd ca 10 st

1½ dl mandelmjöl eller mald mandel

2 ägg

50 g smör/kokosolja

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk psylliumfrön

2 msk pofiber

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull, blanda ner mandelmjöl, ägg, grädde och salt.

Blanda ihop pofiber, psylliumfrön och bakpulver och rör ner i smeten.

Blanda om ordentligt och låt stå och svälla i en halvtimme.

Lägg ut matskedsstora klickar på bakplåtspapper och bred ut till ovala kakor.

Grädda på 225° i 10-12 minuter och låt svalna på galler.

Frys in och tina eftersom i brödrost eller ugn.

Matig dubbelmacka 1 port

2 mandelbröd

½ avokado

1 msk finhackad purjolök

1 finhackad soltorkad tomat i olja

Några droppar äppelcidervinäger

Lite flingsalt

Smör

Lufttorkad skinka

Bladpersilja

Mosa avokadon med en gaffel, rör ner purjo och soltorkad tomat.

Smaka av med salt och vinäger.

Bred smör på brödet, lägg på avokadoröra och skinkskivor.

Garnera med några strimlor soltorkad tomat och bladpersilja.

Semlor Paleo à la PriMaten och olika glutenfria semlor LCHF
Semlor på PriMaten Deli

Semlor på PriMaten Deli

Semmeldags

Fettisdagen är nu på tisdag den 17 februari och du har väl väntat tills dess med att äta dem också?

Såg att det såldes semlor för fullt redan när jag var hemma i december…

Jag har fått frågan om jag inte har något recept och nej, det har inte blivit av att baka såna sen jag startade bloggen 2009.

Jag är ju alltid utomlands i semmeltider, så dem har jag inte haft en tanke på tidigare.

Nu hade jag planerat att baka ett recept som jag fick av Lars Fahlén på PriMaten Deli i Uppsala när jag var hemma över jul.

Men det har blivit rätt mycket glutenfritt bakande i vinter, så när jag skulle göra dem nu i helgen så var kokosmjölet slut…

Fick be Lars att ta bilder av deras populära Paleo-semlor och skicka, så idag är det PriMaten som står för både recept och bild.

Passar riktigt bra, för nu håller vi på och försöker få ihop allting inför hemresan på tisdag morgon.

Kanske blir en semla eller två när jag kommer hem istället ;)

För dig som hellre vill ha en semla som är anpassad efter LCHF, så klicka dig vidare via bilderna till de olika recepten.

Bilderna har jag lånat från respektive blogg.

Alla semlor är förstås glutenfria men bakade med olika sorters mjöl och sötning, så du kan lätt hitta en variant som passar just dig.

Cupcakesemlor från Jillsmat.se

Cupcakesemlor från Jillsmat.se

Semla LCHF från Mariannslchf.se

Semla LCHF från Mariannslchf.se

LCHF-semlor från Lifezone.se

LCHF-semlor från Lifezone.se

LCHF/Paleo-semla från 56kilo.se

LCHF/Paleo-semla från 56kilo.se

Paleosemlor från Paleoskafferiet på Undervårttak.se

Paleosemlor från Paleoskafferiet på Undervårttak.se

Minisemlor från 4health.se

Minisemlor från 4health.se

Mjölkfri semla från Nillaskitchen.com

Mjölkfri semla från Nillaskitchen.com

Semlor med kvarg från Kvinnaicentrum.blogspot.com

Semlor med kvarg från Kvinnaicentrum.blogspot.com

Semlor Paleo à la PriMaten

Semlor Paleo à la PriMaten

PriMatens Paleosemlor 8-12 släta bullar

6 ägg

1 dl kokosnötmjöl

1 dl kokosolja

½ dl kokosmjölk

4 msk fiberhusk

3 msk honung

2 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

1 ägg till pensling

 Fyllning:

2 dl mald mandel

2 msk kokosgrädde

1 msk honung

Garnering:

Vispad kokosgrädde

Smält kokosoljan. Vispa ägg och honung kraftigt.

Häll i olja och kokosmjölk och fortsätt vispa.

Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Rör ihop allting.

Låt degen stå och svälla 15 minuter.

Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.

Grädda 20 minuter på 160º. Låt svalna på galler.

Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa kokosgrädden.

Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och kokosgrädde.

Mandelträd i blom i de gamla stadsdelarna i Alanya

Mandelträd i blom i de gamla stadsdelarna i Alanya

 


Glutenfritt bröd med morot och citron och mer om Kostfonden

Glutenfritt bröd med morot och citron

Gyllene rostbröd

Ett av de godaste bröd jag bakade på den tiden jag använde mjöl var ett saftigt citronbröd med hög andel smör.

Idag gjorde jag ett försök att göra ett liknande bröd som passar alla oss som inte äter gluten.

Det lyckades, resultatet blev mycket saftigt och smakrikt.

Läste i den trendspaning som Ann Fernholm skrev om på sin blogg Ett sötare blod häromdagen, att även Fazer hakat på trenden att baka bröd med mindre kolhydrater.

De har rotfrukter och bönor i sitt nya bröd, men har inte än vågat hoppa på den glutenfria brödtrend som sprids över världen.

Jag hoppas att jag kan göra skillnad för folkhälsan genom att sprida mina brödrecept med råvaror som passar alla som äter lågkolhydratkost.

Bröd som förstås fungerar fint även för alla glutenintoleranta och de som inte äter mjölkprodukter.

Och förstås för alla andra som uppskattar ett bröd bakat med naturliga råvaror.

Jag blir glad om du hjälper mig att sprida länken till recepten på Facebook och i andra sociala medier, så får fler chansen att prova.

Här kan du läsa mer om min typ av mat inne hos Kostdoktorn, där han skriver om den senaste trenden i kostvärlden.

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Idag vill jag också passa på att sprida lite mer information om Kostfonden.

En fond startad på initiativ av Ann Fernholm, för insamling av pengar till att finansiera oberoende kostforskning.

För några dagar sen kunde vi läsa om det stora bråket mellan två kostprofessorer, som inte kunde enas om sockerberoende verkligen ska få kallas ett beroende.

Det bråket grundade sig i en forskningsstudie som finansierats av bland andra Nordic Sugar och Coca Cola.

Det är just det som Kostfonden kämpar för, att få fram studier på kost och hälsa som inte betalats av livsmedels- eller läkemedelsindustrin och därmed få bort risken att studien vinklas på det vis som passar företagen bäst.

Jag är månadsgivare till Kostfonden, hoppas du också vill vara med och förbättra forskningen. Det går också att lämna ett engångsbidrag här.

Första månaderna sen fonden startades har det kommit in 200 000 kr.

Läs mer här hur du också kan bidra och på samma gång ha chansen att vinna någon av Ann Fernholms mycket intressanta böcker Ett sötare blod och Det sötaste vi har.

Nu över till brödet, som också är bra för hälsan :)

Formbröd med morot och citron

Citronbröd

4 ägg

4 dl grovrivna morötter

3 dl mandelmjöl

100 g mjukt osaltat smör eller kokosolja

1 dl kokosmjölk

1 dl sesamfrön

½ dl kokosnötmjöl

Skal och saft av 2 eko-citroner

½ dl pofiber

2 tsk bikarbonat

ca 1½ tsk salt

Garnering:

½ dl sesamfrön

1 msk svartkummin

Blanda de rivna morötterna, rivet skal och saft av citronerna, kokosmjölken, sesamfrön och salt i en kastrull.

Koka upp och låt puttra i 5 minuter, ta från värmen och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen lätt och rör ner morotsröran.

Vänd ner det mjuka smöret/kokosoljan i smeten, blanda väl.

Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter. Strö över frön och täck med folie.

Grädda på 150º i 45 minuter. Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Låt svalna en stund i formen. Ta ur brödet och låt svalna på galler. Förvara i kylen eller skiva och frys in.

Brödet blir godast att rosta och äta ljummet, tina gärna de frysta skivorna direkt i brödrosten.

Glutenfritt och mjölkfritt formbröd


Glutenfritt mörkt bröd med kryddor och frukt

Glutenfritt, mörkt bröd med kryddor och frukt

Njutbart bröd

Att baka och njuta av glutenfritt bröd har gett en ny dimension till min livsstil det senaste året.

Jag slutade med gluten för över 5 år sen och har sen dess blivit symptomfri från både livslånga magbesvär och i stort sett fri från den värk som är en följd av min fibromyalgi.

Tidigare har jag sällan ätit lågkolhydratbröd, det blev ibland något frökex eller ostbröd.

Jag tyckte de flesta LCHF-bröd var antingen svampiga av ägg eller torra av kokosnötmjöl.

Men efter att jag skrev Långkok för LCHF och Paleo och till den boken hittade på ett valnötsbröd som smakade lite som surdegsbröd, så har baklusten väckts till liv igen.

Det har blivit en hel del experimenterande med nya brödrecept här i Alanya i vinter.

Med en hög nivå på träningen blir det utrymme för en macka till kaffet då och då.

Jag gjorde ett vörtbröd före jul som blev väldigt gott, här har jag gjort ett bröd som också har en riktigt mustig kryddsmak.

Ett bröd som lite liknar den typ av filmjölkslimpa jag gjorde förr, som hade mycket kolhydrater från både mörk sirap och torkad frukt.

Mitt nya bröd fick sin mörka färg och mustighet från malda nejlikor, kardemumma och kaffe och en liten sötma från några torkade fikon och granatäppelkärnor.

Du kan använda någon annan torkad frukt om du vill, som osvavlade aprikoser eller katrinplommon. Granatäpplet går att byta mot lingon, blåbär eller tranbär.

Istället för filmjölk tillsatte jag syra från citron, det gav riktigt god smak åt brödet.

Det här receptet passar alla oss som äter lågkolhydratkost av typen LCHF och Paleo.

Ja, det passar förstås alla som gillar ett gott bröd ;)

Intresset för min numer nedlagda Paleo-blogg har skjutit i höjden sista veckorna.

Det märks att många söker en hälsosam livsstil nu på det nya året. Där hittar du ca 200 njutbara recept som är både gluten- och mjölkfria.

Kryddbröd med varmrökt fläskkarré och ost

Mörkt mandelbröd

100 g osaltat smör eller kokosolja

4 fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

3 msk fiberhusk

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med smör, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund.

Blanda all torra ingredienser i en bunke. Rör ner äggen och smörblandningen, blanda väl.

Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie och grädda på 175º i 30 minuter. Ta av folien och grädda 40 minuter.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Du kan också forma degen till bullar. Jag fick till 10 stycken av den här satsen. Grädda dem på 200º i 20-30 minuter.

En vällagrad ost och varmrökt fläskkarré blev gott pålägg, det hade jag med som färdkost till kaffet på flygresan hit.

Brödet smakar förstås också gott som det är eller med bara smör.

Här nedan några morgonbilder från balkongen, det har varit vackra färgskådespel i de senaste dagarnas kyliga väder.

Soluppgång över Alanya

Soluppgång över Taurusbergen i Alanya

Soluppgång över Taurusbergen i Alanya


Mugcake med saffran

Mugcake recept för en person med saffran och nyttigt innehåll som är lätt och snabbt att laga.

Så här gör man:
Blanda alla ingredienser med varandra. Häll smeten i en smord mugg. Värm i mikrovågsugn i ca 1-1 ½ minut (jag körde 1 minut och 15 sekunder). Låt svalna något, och vänd upp och ner på muggen för att få ut kakan. Servera med exempelvis vispad grädde.

LCHF Brownie

Här kommer ett gott recept på browniew som man kan bjuda på när man har finbesök.

Så här gör man:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält choklad och olja tillsammans. Blanda detta med resterande ingredienser. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Servera gärna med grädde!

Tack sockerfria Marja för brownie receptet :)

Mandelmjöl och bakning forts…

IMG_0291Det har ju sedan man upptäckt att mandelmjöl innehåller högre halt av kolhydrater än vad som anges på somliga påsar uppmanats till återhållsamhet med att äta mandlar.

Somliga påsar går ut med 4 gram kh per 100 gram och labbtestet visade på runt 7-8 gram istället.
Hela mandlar enligt livsmedelsverket ligger på 13,4 och jag mal ofta mandel själv då det funkar lika bra som mandelmjöl i allra flesta fall. Så jag väljer att räkna på livsmedelsverkets siffra. Kokosmjölet har också en varierande halt av kolhydrater från 4-17 gram. Här räknar jag också på den högre andelen.

Nu tänkte jag redovisa för de som inte kan, vill eller orkar räkna själva  hur lite kolhydrater ex en limpa bakad på mandlar och kokosmjöl ändå kan innehålla…

Vi tar Majorens ( kommenterar ofta hos kostdoktorn) favoritbröd ur Baka matbröd med LCHF.

Innehåller:
0,5 dl kokosmjöl väger 30 gram = 5,1 gram kh
2 dl mandelmjöl väger 90 gram = 12,6 gram kh
1 dl sesamfrön väger 50 gram = 2 gram kh (risentas sesam innehåller 4 gram kh/100gram)

Detta gör 19,7 kolhydrater av ovanstående mjöl i hela formbrödet och man får ut ca 15 skivor och det blir då 1,3 gram kolhydrater i en skiva.

Nu finns det ju smör, ägg, ost, fiberhusk, salt och bakpulver i också, men dessa ger ju inte så mycket  kh och om du gillar att räkna högt så räkna på 2 gram kolhydrater per skiva bröd.

Tror inte många behöver bli rädda för att baka och äta lite bröd och bakverk, eller hur? ;)

Är ändå  2 gram per skiva för mycket så varför inte ta 1 dl kokosmjöl och 1 dl mandelmjöl?
Du får ner halten med  ca 9 gram kh till 10,8 gram kolhydrater i hela brödet. Det ger mindre än 1 gram kolhydrat per skiva…
Så så här kan man alltså använda kokosmjölet för att reducera kolhydraterna dvs mandlarna i bröden och bakverken, om man nu funnit anledning att vara rädd för mandlarna…

 

 

Mandelmjölets vara eller inte vara…

mandlar_158118592_thumbdet är den stora frågan i LCHF -sfären just nu och detta allt sedan kostdoktorn själv bekostat labbtester på tre olika mjöl.

Dock finner jag frågan lite löjlig, 1 dl mandelmjöl väger ca 45 gram och i de flesta bröd och kakor blir mängden kolhydrater försvinnnade liten ändå även om mandlarna innehåller en högre andel kolhydrater. Ofta verkar det mer handla om att skrämmas för ”bakning” än något annat, som mycket riktigt några kommentatörer nämner på lite olika sätt. ;)

men tillbaka till mandelmjölet…

Då jag för länge sedan just framhållt detta med att mandlar/mandelmjöl innehåller mycket omega 6 bla och  högre mängd kolhydrater sett till mängd man behöver använda så brukar jag ofta använda kokosnötsmjölet för att hålla nere mängden mandelmjöl.

Det mest talande inlägg jag gjort om detta kan läsas här. Kokosnötsmjöl vs mandelmjöl

Så är du ”rädd” för mandelmjöl använd kokosmjölet att minska på mängden, eller byt ut mandelmjölet mot kokosmjöl det funkar också i många fall.

Givetvis har bloggen en sådan omvandlingstabell/tänk ;)

 

 

Kyckling nuggets

En enkel och god rätt som alla gillar – stora som små. I receptet hittar du också tips på en jättegod currydressing att dippa dina nuggets i!

Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Vispa sedan upp ägget. Blanda mjöl, frön och kryddorna i en annan skål. Doppa dina kycklingbitar/nuggets i ägget och sen i din mjölblandning.

Lägg kycklingbitarna sedan på bakplåtspapper och häll över olja. Låt stå i ugnen i ca 30 minuter. Servera med dippvänliga grönsaker och t ex en currydressing.

Currydressingen till dina chicken nuggets
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
ca 1 msk curry
Salt/vitpeppar

Blanda ihop ingredienserna och smaka av med salt och vitpeppar.

LCHF Pannkaka/Wraps/Crepes

Enkla och snabblagade pannkakor/wraps/crepes (beroende på vad du använder det till), går att göra oändliga versioner av detta!

Gör så här
Vispa ägg och vispgrädde
blanda ner de torra ingredienserna
Låt svälla en stund
Om smeten blir för tjock blanda i mer grädde.

Grädda i stekpanna på medelhögvärme vänd en gång.

Utmärkta att använda till crepes, pannkakstårta, Wraps med olika fyllningar