Min Tallriksmodell kontra Livsmedelsverkets
Livsmedelsverkets Tallriksmodell...

Livsmedelsverkets Tallriksmodell…

Var är fettet, SLV?

Häromdagen lanserade Livsmedelsverket sin nya tallriksmodell.

Nu trodde jag och många att det äntligen skulle bli en modell som man kan äta och leva med i många år, om man vill få ett hälsosammare liv.

Tyvärr, det blev besvikelse igen, i dubbel bemärkelse…

De har nämligen skapat två olika tallriksmodeller den här gången, en för de som har ett aktivt liv och en för de som av olika anledningar inte rör sig så mycket.

Livsmedelsverkets båda Tallriksmodeller...

Livsmedelsverkets båda Tallriksmodeller…

Tallrikarna består båda av protein i form av kött, fisk, ägg, bönor, tofu, m.m.

Kolhydraterna är rikt representerade via bröd, potatis, pasta, ris, rotfrukter och grönsaker.

Men den essentiella, livsnödvändiga, komponenten fett lyser med sin frånvaro på båda tallriksmodellerna.

Visst får vi i oss en del fett via kött, fisk och ägg, men enligt de bilder som SLV låter illustrera sin syn på hur vi bör äta, så skulle jag vara hungrig bara ett par timmar efter maten igen.

Tyvärr var de här nya rätterna lika fettskrämda som tidigare, som du ser av bilden nedan även väldigt proteinsnåla.

Tallriksmodell enligt SLV för den som rör sig...

Tallriksmodell enligt SLV för den som rör sig…

Här nedan ser du några exempel på de rätter som jag ätit, njutit och mått gott av nu i 7 år med glutenfri LCHF.

Jag är piggare än på många år, vill aldrig tillbaka till hur jag mådde när jag åt mer enligt SLVs rekommendationer, med en hög halt kolhydrater enligt tallriken ovan.

Här kan du läsa vad Ann Fernholm skriver om sina blodfetter efter 10 år på lågkolhydratkost.

Det ser ut som om även hon mått riktigt bra av att gå på tvärs mot myndigheternas anvisningar, eller hur?

Klicka på bilderna nedan om du vill provlaga mina recept.

Fiskgratäng med brynt smör...

Fiskgratäng med spenat och brynt smör…

 

Färsbiffar med tacosmör, inlagda grönsaker, oliver och sallad...

Färsbiffar med tacosmör, inlagda grönsaker, oliver och sallad…

 

Broccolisoppa med skaldjur och Västerbottensost

Broccolisoppa med skaldjur och Västerbottensost

 

Vegetarisk omeletterulle med valnötter...

Vegetarisk omeletterulle med valnötter…

 

Kycklingschnitzel med smörstekta grönsaker, fetaost och sallad...

Kycklingschnitzel med smörstekta grönsaker, fetaost och sallad…


”Nya nyckelhålet ännu nyttigare”…

Nyckelhål_fetmaHävdar  Livsmedelsverket den 24/1-14, och jag skulle vilja hävda att det aldrig varit nyttigt. Det är väl snarare den som gjort oss sjuka och feta…
Men nu gör de ju en förbättring, för nu ska det tas bort nyckehål på alla fruktyoghurtar då de innehåller så mycket socker!

Så visst ska man hårddra det så blir ju nyckelhålet nyttigare… men bra? Nej det är fortfarande en märkning som jag tycker mer ska ses som en varning än någon positivt som ska ätas.

Fortfarande är salt farligt och fullkornsfibrer supernyttigt…

De skriver:
Ännu mindre salt och socker och ännu mer fullkorn. Det är några av förslagen till uppdaterade regler för Nyckelhålsmärkningen som nu går ut på remiss.
- Nu blir Nyckelhålet ännu nyttigare. I uppdateringen har vi utgått från den vetenskapliga utvecklingen men också lyssnat på synpunkter från konsumenterna, säger Anette Jansson, ansvarig för Nyckelhålet på Livsmedelsverket.

Men många  av oss är ju bra på att tänka själva och söka och ta till oss annan och bättre information, tack och lov!
Fler Lästips:
Brödberoende
Saltets nödvändighet

*Bilden hämtad från Kostdemokrati och artikeln Nytt system för nyckehålsmärkning på restaurang

 

 

 

Stevian och skrämselpropagandan…

imagesLivsmedelsverket och i viss mån faktiskt en del LCHF-kretsar gör sitt yttersta för att skrämma oss för stevian.
Här kan ni läsa Per på LCHF.se ´s kommentar om stevian. Inte ofta man läser något så klarsynt…

Det senaste och kanske det effektivaste (?) sättet att skrämma oss på är att benämna något med ett E-nummer och/eller ange den kemiska formeln/beteckningen.
Det roliga blir här är att det mesta är kemi, hela universum är kemi. Läs också om ”Alla E-nummer är inte kemiskt hokuspokus

Så när Per benämner vanligt socker med den kemiska formeln C12H22O11 blir det lite kul och ännu roligare blir det ju när man då inser att även honung och andra GI socker också har en kemisk beteckning.
Honung har:
C6H12O6 , ca 70 %
C12 H22 O11 , ca 10 %

BUU!

Blev ni rädda nu?

Skämt åtsido, men visst blir det lite löjligt när man försöker skrämmas för något som faktiskt kunde ge den allmänna folkhälsan ett rejält lyft?

fast å andra sidan, en sjuk befolkning och sockerstinn, beroende och speedad befolkning kanske har sina fördelar… många tjänar ju pengar…

grunnar jag så här i den högtid när vi äter som mest sockergodis

GLAD STEVIA PÅSK

 

 

Bloggar etiketter: , , , ,

Föreningen nyckelhålet går i graven

och Livsmedeslverket får panik!!

Nu måste ett nytt system upprättas för restaurangerna annars dör vi ju…

de lägger ner för det är svårt att få ekonomi i verksamheten.

I butik får vi tydligen dras med det tillsvidare…

Allt med nyckelhålet på sig ska skys som pesten, bara massa bös i.
Leta varor som är ÄKTA VARA märkta, börja efterfråga den märkningen i din lokala affär. Tyvärr ännu så länge bara City Gross som använder sig av den.

Dränk Coop och Ica med mailfrågor…

 

 

Bloggar etiketter: ,