Laxcheesecake

Väldigt passande på buffébordet, med sill och annat gott!
Serveras väl kyld och gärna på iskross under fatet om man ska låta den stå framme en längre stund.

8-10 port

“Bröd”:
75 gram smält smör
2 dl malda valnötter
2 dl mandelmjöl
1 tsk brödkryddor

Fyllning:
200 gram varmrökt lax
400 gram cream cheese
2 dl creme  fraiche
1 msk finhackad dill

Garnering
1 burk röd rom
dill och citron

Gör så här:
Smält smöret och blanda ner valnötsmjöl, mandelmjöl och brödkryddor, blanda väl.
Bred ut “brödet” i botten på en smord springform ca 24 cm diameter, platta till “brödet” ordentligt.
Skär den skinn och benfria laxen i små små bitar. Finhacka  dillen.
Vispa samman creme cheese och creme fraiche och blanda ner lax och dillen.
Ställ kallt i några timmar innan servering.
Skär loss från kanten och lyft försiktigt över på fat och garnera genom att breda röd rom över och dill och citronskivor.
Även räkor, ägg och annat passar på.

Tips: Finklippt gräslök passar också bra att ta i eller annan lök som charlottenlök, om man gillar lite löksmak.

I många tårtor är det kavring och detta är min uppfinning av kavringsbröd!

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: ,