Som du kanske märkt härinne och i mina kokböcker så är jag väldigt förtjust i maten från länderna runt Medelhavet.
Idag bjuder jag på en smakrik och lättlagad fiskrätt till helgen, jag hittade på den häromåret på en resa till Kroatien.
Gratängen är enkel att förbereda för att sen ugnsbakas i bara en kvart innan middagen, vill du göra den till fler så är det enkelt att dubbla receptet.
Stek fisken i smör, det räcker med 1 minut per sida, krydda med salt och peppar.
Fräs svamp och lök i smör så de får fin färg, salta, peppra och häll på buljong och citronsaft.
Låt vätskan koka in nästan helt i svampen, det ger den riktigt god smak.
Lägg fisken i en ugnsform och fördela svampröran ovanpå.
Skär cocktailtomaterna i fyra delar och lägg dem runt fisken, smula över fetaost och oregano.
Gratinera på 200 grader i 15 minuter. Lägg på räkorna innan serveringen.
Servera till exempel med blomkålsmos, en grönsallad och en klick aioli är också gott till.
Aioli
3 äggulor
3 klyftor vitlök
1½ dl kallpressad olivolja
1½ dl neutral rapsolja
½ pressad citron
1½ -2 krm salt
Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.
Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.
Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.
Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.
Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.
Kokboksreklam
Tycker du om mina recept så hittar du mängder i mina kokböcker, läs mer och beställ gärna i länkarna nedan.
Alla mina recept är glutenfria och sockerfria och de allra flesta riktigt lättlagade, passa på att ge bort en eller ett par till Fars Dag eller som julklapp.
Nu börjar den bästa tiden att njuta alla härliga sommargrönsaker, särskilt om du har egen trädgård, balkongodling eller någon lokal grönsaksodlare i närheten.
Jag har alltid en stor korg med olika örter på min balkong, de förgyller maten hela sommaren och på hösten tar jag in och torkar det som inte gått åt.
Idag får du tips på några av mina salladsfavoriter, goda som de är eller som tillbehör till grillat.
De passar förstås alla fint att ta med ut till en vacker picknickplats, det är ju extra gott att äta maten ute nu på sommaren.
Grekisk sallad 2 port
200 g fetaost
4 tomater
20 svarta oliver
10 cm skalad gurka
1 grön paprika
1 liten rödlök
½ dl kallpressad olivolja
Oregano efter behag
Vinäger eller pressad citron
Lite flingsalt
Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.
Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.
Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.
Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.
Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och smaksätt med vinäger eller citronsaft till en angenäm syra.
Vispa ihop majonnäsen med oljan så det blir slätt.
Tillsätt vatten och vinäger efter smak. Salta och peppra.
Förvara i kylen och ringla över din favoritsallad, på bilden ovan serverade jag den till stora räkor, ägg, getost och färsk mango, väldigt gott kan jag lova.
Ännu mer tips på god sommarmat hittar du i mina övriga kokböcker, köp gärna en eller ett par åt dig själv eller att ta med som present när du blir bortbjuden
Jag får ofta frågan vad jag gör av allt kycklingkött som blir när jag kokar kycklingbuljong.
Det kokta köttet är väldigt bra att ta till när jag vill ha en snabb middag, så jag brukar frysa in det i portionspåsar.
Här får du en riktigt lättlagad gryta som passar fint om du har färdiglagat kycklingkött, det går förstås lika bra att använda grillad kyckling eller steka bitar av färskt kött.
Idag får du tips på en både god och snabb middag, lagad på mindre än 20 minuter.
Jag äter inte så ofta bacon och andra processade charkprodukter, men då och då smakar det riktigt gott med en korv med hög kötthalt, gärna lokalproducerad.
Vill du inte ha korv så blir den här rätten väldigt god även på rester av grillat kött.
Idag känner vi oss riktigt glada, Lennart tog ett antikroppstest på Covid-19 häromdagen, nu har det kommit tillbaka som positivt.
Känns förstås väldigt positivt
Vi har ju inte varit det minsta sjuka under det halvår vi varit i Stockholm, otroligt att Covid-19 kan drabba så olika.
Lurigt att man kan ha det utan att det märks alls, då är det inte konstigt att smitta kan spridas så fort…
(Vi fortsätter förstås att följa FHMs råd att hålla avstånd, tvätta/sprita händerna och allt det där vi nu alla vet så väl, så vi inte sprider andras virus vidare oavsiktligt genom att kanske ha det på händerna.)