Frittata i ugn med kokt potatis

Sommarlätt lunch och kylskåpsrensning fick det bli idag innan mathandling. Frittata är tacksamt då du kan fylla den med diverse grönsaksslattar du hittar och den blir även rejält matig när du har potatis i. Parmesan är ett plus och höjer smaken, jag använde en grana padana som fungerar lika bra. Enkel och smidig lunch som inte tar alltför lång tid. Supergott! Den här varianten är vegetarisk men vill du kan du tillsätta skinka, kassler, bacon etc.

4 port

Det här behöver du :

8 ägg

4 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)

4 – 5 kokta potatisar

1 gul lök

2 tomater

100 gram babyspenat

2 dl finriven parmesan el grana padana

Salt och svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop äggen med gräddmjölken. Skär potatis och tomater i skivor och hacka löken. Hetta upp en stekpanna som tål ugnsvärme eller gör 4 små i minipannor. Smält smör och lägg i potatis, tomat, lök och spenat. Krydda med salt och peppar, Slå över äggstanningen. Låt smeten sätta sig lite runt kanterna. Riv över parmesan och ställ sedan in pannan i ugnen 175 grader, ca 15 minuter.

När jag gör små portionspannor försteker jag inte utan smörar pannorna och häller i alla ingredienser och låter de gå några extra minuter i ugnen istället.

Korvgratäng, kort och gott!

Något man ofta kliar sig i huvudet över är när kylskåpet bjuder på lite udda rester av ditt och datt och man står där vid skåpdörren och funderar; Va sjutton ska jag laga idag?

Gratänger i alla dess formen är tacksamma kylskåpsrensare. Några korvbitar, skinka, kassler, bacon kanske?

Grönsaker som börjar se lite tråkiga ut?

Nån kant av en bit ost?

Kanske en liten skvätt av nån god sås som smaksättare?

Sweet chili, sambal oelek, harissa, D’Elidas eller liknade fungerar utmärkt. Nu är mina flaskor D’Elidas helt slut vilket inte hör till vanligheten och jag har inte kommit ihåg att beställa hem fler i tid så jag använde sweet chilisås till detta recept.

Pasta, korv, zucchini, lök och en varm sås gjord på creme fraiche och philadelphiaost som fick gratinera ihop blev otroligt gott! En rejäl och mättande gratäng som räcker till många.

6 port

Det här behöver du :

250 gram cellentani pasta

640 gram grillkorv (Scans grillkorv tunt skinn)

1/2 zucchini

1 gul lök

2 dl mjölk

2 dl creme fraiche

300 gram philadelphiaost

1,5 dl sweet chilisås

2 msk tomatpuré

1 tärning grönsaksbuljong

Trocomare örtsalt

Svartpeppar

Riven ost

Chiliflakes

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan al dente. Skär korv, lök och zucchini i bitar och fräs på i stekpanna så de får lite färg. Häll upp på ett fat och ställ åt sidan så länge. Slå i mjölk, creme fraiche och philadelphiaost i samma stekpanna och vispa slät. Tillsätt chilisås, tomatpuré och buljongtärning. Låt koka ihop någon minut. Smaksätt med örtsalt och svartpeppar.

Blanda pasta och korv i en rymlig ugnsfast form. Häll över såsen. Toppa med riven ost och en nypa chiliflakes. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader tills gratängen fått en gyllenbrun yta.

Lockig pasta eller cellentani som den heter använde jag här.

Ett paket grillkorv, en halv zucchini och gul lök fräser jag ihop.

Kokar sedan upp såsen i samma panna.

Vänder ner allt i en ugnsfast form.

Och slår på såsen.

Toppar med riven ost, peppar och en nypa chiliflakes.

Efter 20 minuter i ugnen är den klar.

Smaklig måltid!

Korvgratäng, kort och gott!

Något man ofta kliar sig i huvudet över är när kylskåpet bjuder på lite udda rester av ditt och datt och man står där vid skåpdörren och funderar; Va sjutton ska jag laga idag?

Gratänger i alla dess formen är tacksamma kylskåpsrensare. Några korvbitar, skinka, kassler, bacon kanske?

Grönsaker som börjar se lite tråkiga ut?

Nån kant av en bit ost?

Kanske en liten skvätt av nån god sås som smaksättare?

Sweet chili, sambal oelek, harissa, D’Elidas eller liknade fungerar utmärkt. Nu är mina flaskor D’Elidas helt slut vilket inte hör till vanligheten och jag har inte kommit ihåg att beställa hem fler i tid så jag använde sweet chilisås till detta recept.

Pasta, korv, zucchini, lök och en varm sås gjord på creme fraiche och philadelphiaost som fick gratinera ihop blev otroligt gott! En rejäl och mättande gratäng som räcker till många.

6 port

Det här behöver du :

250 gram cellentani pasta

640 gram grillkorv (Scans grillkorv tunt skinn)

1/2 zucchini

1 gul lök

2 dl mjölk

2 dl creme fraiche

300 gram philadelphiaost

1,5 dl sweet chilisås

2 msk tomatpuré

1 tärning grönsaksbuljong

Trocomare örtsalt

Svartpeppar

Riven ost

Chiliflakes

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan al dente. Skär korv, lök och zucchini i bitar och fräs på i stekpanna så de får lite färg. Häll upp på ett fat och ställ åt sidan så länge. Slå i mjölk, creme fraiche och philadelphiaost i samma stekpanna och vispa slät. Tillsätt chilisås, tomatpuré och buljongtärning. Låt koka ihop någon minut. Smaksätt med örtsalt och svartpeppar.

Blanda pasta och korv i en rymlig ugnsfast form. Häll över såsen. Toppa med riven ost och en nypa chiliflakes. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader tills gratängen fått en gyllenbrun yta.

Lockig pasta eller cellentani som den heter använde jag här.

Ett paket grillkorv, en halv zucchini och gul lök fräser jag ihop.

Kokar sedan upp såsen i samma panna.

Vänder ner allt i en ugnsfast form.

Och slår på såsen.

Toppar med riven ost, peppar och en nypa chiliflakes.

Efter 20 minuter i ugnen är den klar.

Smaklig måltid!

Minipajer med köttfärs

Bra mat att ha i frysen är pajer och piroger som är smidigt att ta fram till mellanmål, utflykt till skidbacken eller att ta med som en enkel lunch till jobbet. Jag brukar passa på att göra sånt på helgerna så det finns till vardags när tiden ibland är knapp. Dessa små pajer har jag gjort med en riktigt god köttfärsröra. Krämig av färskost med lite hetta och massor av smak. Tokgoda, som nån sa här hemma ikväll! 😉

16 st

Det här behöver du :

1 sats pajdeg, se recept längre ner

Köttfärsröra;

400 gram blandfärs

200 gram inlagd, grillad paprika (avrunnen)

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 msk torkad oregano

1 msk D’Elidas chilisås

200 gram philadelphiaost

Salt

Tellicherry svartpeppar

Äggstanning;

3 ägg

2 dl grädde

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Hetta upp en stekpanna och bryn färsen tillsammans med grillad paprika, finhackad vitlök, tomatpuré och oregano. Tillsätt sedan chilisås och philadelphiaost. Rör ihop och smaka av med salt och peppar.

Vispa ihop ägg, grädde salt och peppar till äggstanningen.

Förbered pajdegen i god tid så den hinner få vila i kylskåpet minst en halvtimme. Kavla ut den ca 0,5cm tjock och ta ut 16 stycken rundlar, lite större än aluminiumformarna. Tryck ut dom i formarna och fyll med köttfärsröran. Överbliven deg kan du kavla ut och skära i remsor att lägga i korsmönster på pajerna. Slå över äggstanning och grädda ca 15 minuter i 200 grader.

Pajdeg :

400 gram vetemjöl

250 gram smör

4 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :

Mät upp vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta, 0,5 cm.

Grädda ca 15 minuter, 200 grader i nedre delen av ugnen.

Servera med en vitkålssallad och tomater.

Smaklig spis. Det enda som fattas här i bild är en liten klick kall vitlökssås också! Supergott när dom är varma. 😉

Varmrökt laxröra till rostat bröd

Gjorde ett par goda små snittar/tilltugg av den överblivna varmrökt laxen vi hade i kylskåpet efter julhelgen. Om man nödvändigtvis inte vill lyxa till det som drinktilltugg eller snittar så är denna röra ett oemotståndligt gott pålägg till vanligt rostbröd till frukost eller som kvällsmackan. Går faktiskt att använda som röra till bakad potatis också, eller vända ner i en god pasta. Ja, faktiskt som fyllningen i en liten smörgåstårta eller varsin smörbakelse också. ?

Vad man nu än använder den till så är ju huvudsaken att det inte behöver slängas nåt av julens rester och att det blir gott förstås!

 

Det här behöver du :
Ca 100 – 120 gram varmrökt lax

(öppnad förpackning är håller 3 – 4 dagar i kylskåp)

100 gram philadelphiaost

4 msk majonäs

1/2 burk stenbitsrom

Salt och peppar

1 knippe dill

 

GÖR SÅHÄR :
Blanda laxen med övriga ingredienser och smaka av. Lätt som en plätt var det här!

 

Soppa, gryta eller bara helt vanlig mat!!

Ja, jag tjatar om det och kommer fortsätta att göra ofta. Maten i kylskåpet som ofta åker rakt ner i soporna… För att??!?… Varför??? Tänk på barnen i Afrika som måste svälta sa alltid mamma när jag var liten och inte åt upp maten på tallriken eller inte tyckte det var gott. Å de gjorde jag, och åt upp. 

De råvaror som vi ändå har tillgång till att förvara i kyl och frys utan flugor, ohyra och kryp kan vi naturligtivs både tillaga och äta och vara tacksamma för utan att slänga vid minsta lilla. De varor som sjunger lite på sista versen och ser lite bedjande ut att slippa hamna i soporna, de går också att använda. Man kan verkligen kan koka på soppa på en spik och samtidigt få utrensat inför helghandling. Med gott samvete. Den här korvgrytan eller soppan är så otroligt god och lätt att tillaga, och det fungerar med de ingredienser som kylskåpet erbjuder. 

Man måste nödvändigtvis inte ha korv utan se mer buljongen som själva basen och plocka sen i de grönsaker, rotfrukter, kött och kryddor du har. 

Idag har jag helghandlat däremot och då är det väldigt skönt när resterna är slut och det är lite tomt i kylen. 

 

6-8 port 

Det här behöver du : 

Ca 500 gram blandade korvar

1 gul lök 

5 potatisar 

2 morötter

1/2 sötpotatis 

1/2 knippe sparris 

1 röd paprika 

3 salladslök 

1,5 L vatten 

2 lagerblad 

2 msk tomatpuré 

3 msk grönsaksfond

3 msk kycklingfond 

1 – 2 tsk D’Eldias chilisås 

1 msk torkad örtkrydda 

Trocomare örtsalt 

 
GÖR SÅHÄR : 

Skär korv, lök, grönsaker och rotfrukter i mindre bitar. Smält smör i en rymlig kastrull. Fräs på korv och lök och vänd runt. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sjud på medelvärme under lock ca 25 minuter. Smaka av med örtsalt och ev mer chilisås. 

 
Grytan sjuder på medelvärme och det doftar helt ljuvligt! 

 

Servera med hårdbröd och smör. Trevlig helg på er alla, nu ska jag fortsätta piffa i köket med lite nya växter och tulpaner och sen blir det fredagsmys med varma mackor och sallad framför TV:n. 

Lövbiffspasta – ”man tager vad man haver”

En påse pastasnäckor och lite trolleri i köket kan bli den mest fantastiska kreation i matväg! Jag hatar verkligen att slänga mat, mycket av det som blir över åker ner i matlådor eller fryses in men visst kastar man på tok för mycket ändå. Väldigt onödigt när man kan använda sina rester till nyskapande rätter istället. Det är ganska roligt också att utmana sig själv med det som finns hemma! 

Här fanns två ostfyllda lövbiffar kvar, kokta vaxbönor, broccoli och tomater. Och som sagt, en påse pastasnäckor och en krämig sås av buljong, grädde, balsamico och så var det klart! 😜 Otroligt gott och snabbt att svänga ihop, å det räckte till en matlåda av detta också. 

 

Jag skar ner lövbiffen i strimlor och fräste på tillsammans med tomater, vatten, buljong och en skvätt grädde. Lät det koka ihop ca 5 minuter. Här passar det perfekt att använda överblivet stekt eller grillat kött, liksom kyckling eller fisk. 

 

Sen tillsatte jag pastasnäckorna, broccoli, vaxbönor och balsamico. Smakade av med salt och peppar. 

 


Och middagen färdig på ett litet kick! 

Korvslantar och godaste makaronilådan

Det blir ju ibland grillkorv över efter helgerna, både ogrillade och grillade och då är mitt bästa tips att ta tillvara dom i en ”allt-i-ett-rätt” antingen som omelett, pyttipanna, gratäng eller som jag gjorde idag och fräste på dom tillsammans med lök och slog på makaroner och äggstanningen till en sån otroligt god makaronilåda eller pudding, kalla det vilket ni vill! Så enkelt och vansinnigt gott med massa Heinz ketchup på! 😜  

 

6 port

Det här behöver du : 

4 port koka Kungsörnens idealmakaroner 

Ca 500 gram blandad korv 

1 gul finhackad lök 

Smör till stekning 

 

Äggstanning :

4 ägg 

4 dl vatten el mjölk, el gräddmjölk 

Salt 

Svartpeppar 

Italiensk salladskrydda 

Riven greveost 

romanticatomater 

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär korven i mindre bitar och fräs på i stekpanna med finhackad lök. Koka under tiden upp makaronerna. Lägg korv och lök i en ugnsfast form med höga kanter. Slå av vattnet på makaronerna och blanda med korven i formen. Vispa ihop äggstanningen med kryddorna och häll över. Toppa med riven ost. 

Gratinera i ca 30 minuter i 200 grader. Lägg på tomater och riv över lite mer ost när du tagit ut formen ur ugnen. Glöm för guds skull inte ketchup! 

 

Korven skuren i bitar som fått fräsa ihop med finhackad gul lök. Lägg allt i en ugnsfast form med höga kanter. 

 

Slå på makaroner, fyra ägg + 4 dl vatten och blanda runt. Toppa med riven ost och kryddor. Skjuts in i ugnen ca 30 minuter i 200 grader. 

 


Toppa med färska romanticatomater, lite extra riven ost och en massa, massa ketchup! 😜 

Tacotårta – rester från fredagsmyset!

tacotarta_recept_rester_fredagsmiddag_fredagsmys__tacos_tacos_fars_tips_tarta_overbliven

Middagsrester blir ofta över i kylskåpet och det går alltid att trolla fram nya rätter bara man har lite fantasi. Rester från fredagsmyset tacomiddag går alltid att få fram nya skapelser av. Varma mackor med färs och riven ost, salladsmix eller såserna till soppa, tillbehör eller som här en tacotårta!

Samtidigt som man dukar av middagen så ta fram en ugnsfast form och förbered en tacotårta av resterna. Plasta in och ställ i kylen. Grädda dagen efter till lunch eller kvällsmiddag. Så gudagott! 😛

 

Det här behöver du : 

4 mjuka tortillabröd

tacofärs

finhackad rödlök

en slatt tacosås

en slatt vitlökssås

lite riven ost

några jalapeno

gurka, sallad, tomat

 

GÖR SÅHÄR : 

Varva tortillabröd med tacofärs, rödlök, tacosås, vitlökssås, riven ost  och jalapeno om så önskas i tre lager eller så många lager som du har överblivna rester till. Toppa med riven ost. Gratinera ca 25 min i 200 grader. Dekorera med sallad, gurka, tomat, jalapeno och ytterligare vitlökssås före servering.

 

tacotarta_recept_rester_fredagsmiddag_fredagsmys__tacos_tacos_fars_tips_tarta

Färdig tacotårta att serveras!

Tjockpannkaka med yoghurt istället för mjölk

tjockpannkaka_yoghurt_ugnspannkaka
Har du någon gång provat att göra en riktig tjockpannkaka? En mer hög, lite stabbig och ostkaka-liknande ugnspannkaka. Jag gör den alltid på yoghurt istället för mjölk. Tycker det blir galet gott. Servera den med rivna morötter, lingonsylt och en klick smör som får smälta. I det här receptet använde jag en liter mild yoghurt naturell som hade gått ut för en vecka sen men som var oöppnad och inte dålig på något sätt så istället för att slänga passade den ypperligt till att ”baka” middag på. 😉

 

Det här behöver du : 
400 gram bacon (ca 3 paket)
5 dl vetemjöl
1 liter mild yoghurt (eller annan yoghurt alt. filmjölk)
6 ägg
1½ tsk salt

 

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skiva bacon och lägg i en ugnsfast form ca 30*40 cm med höga kanter. Ställ in i ugnen på 200 grader och låt baconet stekas knaprigt.

 

Rör ihop mjöl med yoghurten och tillsätt ägg och salt. Vispa till en slät smet. Häll över baconet i formen och ställ in i ugnen igen. Grädda ca 45 min. Känns med en kniv i mitten så pannkakan har ”satt” sig.

pannkaka_ugnspannkaka_bacon_yoghurt_tjockpannkaka
Smaklig måltid! 😛