Populär vårmat
Ugnsstekt kyckling är ett av mina mest populära inlägg här på bloggen, ser i sökstatistiken att den ligger högt året runt.
Inte så konstigt, det är ju ett både enkelt och gott sätt att laga till kyckling, ett riktigt bra exempel på gammaldags husmanskost.
Köp färsk ekologisk kyckling, så gör du en fin insats för djuren, miljön och dina smaklökar på samma gång.
Örtkryddad kyckling i ugn ca 4 port
1 färsk, ekologisk kyckling ca 1,3 kg
2 msk olivolja
2 msk blandade, torkade örter
2 msk salt
1 tsk chiliflingor
3 vitlöksklyftor
1 ekologisk citron
2 msk smält smör till pensling
Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant och låt rinna av.
Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och salt till ett pulver.
Skär citron och vitlök i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan.
Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt.
Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.
Vill du inte ha örter på kycklingen så byt bara ut dem mot 2 msk paprikapulver.
Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.
Ta ut kycklingen efter en timme och penslade med smält smör. Efter en timme till samma procedur.
Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.
Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.
Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.
Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen. Den är mycket god kall också.
Koka en god gräddsås till på skyn som bildas i formen, du kan följa det här receptet på pepparsås och ta mindre av pepparn.
Snabblagad kyckling
Jag får ofta frågan vad jag gör av allt kycklingkött som blir när jag kokar kycklingbuljong.
Det går att använda till mycket, det kokta köttet är väldigt bra att ha på lut till en snabb middag.
Jag brukar frysa in kycklingköttet i portionspåsar och gör ofta en gryta tillsammans med grönsaker, ett exempel på det får du här nere i dagens recept.
Det passar också fint som bas i en glutenfri paj, prova gärna den här.
Kycklinggryta på en kvart 4 port
500 g kokt kyckling i bitar
1 stor aubergine
2 röda paprikor
2 gula paprikor
2 dl rödvin
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 dl kycklingbuljong
2 dl kalamataoliver
Salt och peppar
50 g smör
Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar.
Fräs auberginen i hälften av smöret, krydda med salt, peppar och örter.
Lägg i ytterligare en klick smör, eftersom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter.
Häll på rödvin och buljong, låt puttra i 10 minuter.
Rör ner kycklingen och oliverna, koka upp så allt bli varmt.
Servera med en generös klick vitlökssmör, tomat och färsk koriander, broccoli och blomkål är gott till.
Gillar du mina recept och mattips så köp gärna någon eller några av mina kokböcker, de passar fint både som födelsedagspresent/julklapp eller gåbortspresent nu när vi börjat kunna träffas mer som förr igen.
Här nedan ser du några bilder från min bakbok som kom i våras, det är en pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon och havrebullar med tomat och basilika.
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Kryddig kyckling
Glad Påsk till alla mina läsare, så roligt att du kommer på besök.
Ett av mina favoritkök är det indiska, med alla dess mustiga smaker, dofter och färger.
Maten är inte bara god, den är dessutom hälsosam, kryddor som gurkmeja, kanel, vitlök och ingefära har antiinflammatoriska egenskaper.
Så krydda gärna din mat, sallader, smoothies m.m med de här kryddorna om du har problem med värk.
Ugnsstekt saffranskyckling 4 port
1 hel kyckling à ca 1,5 kg eller motsvarande mängd kycklingdelar
4 vitlöksklyftor
½ dl pressad citron eller lime
1 kuvert saffran
1 msk spiskummin
1 msk gurkmeja
1 msk paprikapulver
1-2 krm cayennepeppar
1-2 msk salt
1 dl kokosolja till ugnsstekningen
Skär vitlöken i små bitar och rör ut kryddorna i citrussaften.
Dela kycklingen i mindre bitar, gnid in vitlöken runtom och salta.
Stoppa kycklingbitarna i en fryspåse och häll i marinaden.
Knyt igen och massera runt bitarna så marinaden blir jämnt fördelad.
Lägg på ett fat i kylen och låt stå minst 12 timmar, vänd ett par gånger under tiden.
Lägg bitarna i en ugnsform och klicka över kokosoljan.
Ugnsstek på 150º i 1½ timme, ta ut formen några gånger under tiden och ös delarna med kryddoljan.
Servera med grönsallad, stekt zucchini eller aubergine och rödkålssallad med granatäpple.
Kokosmajonnäs med ingefära smakar gott till den kryddiga kycklingen.
Något som också passar väldigt bra till den här kycklingen är mango chutney, här hittar du en sockerfri i Paleoskafferiet hos mina bloggvänner Jenny och Magnus på Under vårt tak.
För fler tips på mat till helgen, ta en titt på Påskens godaste rätter på mitt sätt, där hittar du hela 130 recept att välja bland som passar fint till påskens alla måltider.
Kokosmajonnäs med ingefära 4 port
2 dl majonnäs
1 dl kokosgrädde
1 dl riven, färsk ingefära
1 pressad citron
Salt efter smak
Blanda alla ingredienser väl, smaka av om det är lagom sälta och syra.
Låt stå framme en stund innan serveringen så smakerna kommer fram mer.
Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan av mina kycklingrätter med indiska smaker.
Middag på 20 minuter
Precis som alla andra tycker även jag om mat som snabbt kan stå på bordet.
I vardagen när det händer mycket runtom, då är det fint att kunna ta till riktigt nyttig snabbmat, som dessutom ger energi i många timmar.
Framöver våren kommer jag därför att dela med mig av lite snabblagade rätter på sånt som kan förekomma hemma i mitt kök till vardags.
Den här vintern har jag och Lennart ändrat våra matrutiner lite, det har fått oss båda att bli både piggare och även tappat en hel del vikt.
Det nya är att vi nu hoppar över de mellanmål och kvällsfika som förekom lite då och då förut.
Nu äter vi frukost, lunch och middag på bestämda tider, klockan 06, 12 och 18.
De här rutinerna har gett oss mer ork och motivation till motion och vi märker båda att vi blivit starkare och mindre stela i lederna.
På lördag kommer ett längre inlägg om det, där du får tips om hur vi äter idag.
Du får gärna dela mina inlägg vidare i dina sociala medier, så fler får chansen att läsa dem.
Fläskkarrégryta 2 port
3-400 g fläskkarré
300 g pumpa eller aubergine
1 lök
½ pressad citron
2 tsk paprikapulver
2 tsk kanel
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Skär kött och pumpa i kuber och löken i tunna klyftor.
Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.
Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.
Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.
Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.
Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.
Servera med smör, citron och bladpersilja.
Vill du hellre äta kyckling så hittar du en lika snabb gryta om du klickar på bilden nedan.
Bästa kycklingen
Under våra 16 vintrar här i Turkiet så har den här kycklingschnitzeln blivit en av våra absoluta favoriter.
Vår närmsta slaktare, Güven Et Kasap på 25-metersgatan har fantastiskt bra råvaror.
Där köper vi ekologisk kyckling till benbuljongkoken, finaste lammfärs, kalvlever och ofta de här urbenade kycklingklubborna och grillar i ugnen.
Du kan använda kycklingbröst med skinnet kvar som du delar nästan helt igenom eller också köper du urbenade kycklinglår.
Banka ut dem med hjälp av en kastrull eller köttbank mellan plastpåsar, så de blir tunna.
Vi äter oftast schnitzlarna till middag med bara sallad, grillat grönt och smör som tillbehör.
Har jag kokta grönsaker till så brukar jag göra en god sås som tillbehör, som den här aiolin eller en smörsås med chili, ibland serverar jag schnitzeln med blomkålsmos.
Kycklingschnitzel 2 port
2 urbenade kycklinglår à 150 g
2 msk torkad timjan
1 msk chiliflingor
1 msk paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
Rör samman kryddorna och häll upp i en burk med lufttätt lock.
Den här satsen räcker till flera omgångar, den smakar också gott till fläskkött.
(Efter jul kan du testa att skära tjocka skivor av julskinkan, krydda och stek några minuter på var sida.)
Salta och pensla olivolja på schnitzlarna, krydda med ca 2 tsk av kryddblandningen, gnid in ordentligt på båda sidor.
Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan neråt och grädda på 175º i ca 30 minuter, vänd och sätt på grillen och höj till 250º.
Ta ut kycklingen när skinnet fått färg och blivit frasigt och servera med sallad, kokta eller grillade grönsaker och myntaaioli.
På bilden nedan har jag en guacamole till kycklingen, den hittar du här.
Aioli med mynta och apelsin ca 4 port
2 äggulor
2 klyftor vitlök
1 dl kallpressad, mild olivolja
1 dl neutral rapsolja
2 msk finhackad mynta
2 msk finhackad persilja
1 ekologisk apelsin rivet skal och saft
1 msk pressad citron
1-2 krm havssalt
Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.
Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.
Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.
Blanda ner de hackade örterna, apelsinskal och citrussaften i aiolin.
Smaka av om det behövs mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.
Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.
Aiolin smakar gott till kyckling, fisk och grönsaksrätter.
Här ser du några bilder från den senaste veckan här i Alanya.
Vi har hittat en fantastisk restaurang som ligger uppe i den lugna miljön nedanför Borgen.
Restaurang Gardenia ligger i ett av de nyrenoverade husen i de äldsta stadsdelarna i Alanya och har utsikt över hela staden från de olika nivåerna i trädgården.
Man tar sig enkelt dit med linbana eller buss, har man mycket ork i benen kan man ta en härlig promenad.
Vi valde förrätterna rökt entrecôte och getost som en lätt lunch med en flaska bubbelvatten till.
Firade lite extra den här dagen, nämligen vinsten i Gourmand Awards deltävling i Sverige.
Min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken vann i kategorin ”Specialkokbok” och går nu vidare till finalen i Macau i Kina till sommaren.