Kyckling med 3 goda, lättlagade tillbehör

Söndagskyckling

Dagens middagstips blir en mör och god kycklingrätt med tre riktigt lättfixade såser till, som du blandar ihop medan kycklingen puttrar sig klar på spisen.

Maten blir alltid både godare och mer näringsrik med några olika såser eller röror till, jag brukar ha minst två, gärna fler gröna tillbehör till min mat.

Det lockar fram så mycket olika smaker på varmrätten, vi brukar kalla det mat med hög Mmm-faktor.

Mat för mig är inte bara något för att jag ska få i mig livsnödvändig näring, den ska vara riktigt njutbar också.

Vitvinsbräserad kyckling ca 4-5 port

1 ekokyckling, styckad i mindre bitar

2 tomater

1 morot

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk timjan

2 dl vitt vin

1 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Bryn en del av smöret och stek kycklingbitarna i omgångar, salta och peppra ordentligt.

Värm resten av smöret i en gryta och fräs hackad lök, tomat, timjan och morot, rör ner lite vin och vinäger.

Lägg ner kycklingbitarna eftersom de blir färdiga, låt puttra i minst en timme, späd med vinet i omgångar.

Grönsakerna och buljongen som blir över vid bräseringen kan du använda till en god soppa.

Jag gjorde tre goda såser till den smakrika kycklingen.

Tomatconcassé är en riktigt enkel tomatsås som var populär när jag började jobba som kock på restaurang för 35 år sen.

Den serverade jag då ofta tillsammans med bearnaisesås, en suverän smakkombination.

Tomatconcassé

4 tomater

1 gul lök

50 g smör

Salt och peppar efter smak

Skålla, skala och tärna tomaterna och finhacka löken.

Låt puttra i smöret till en tjock röra, utan att få färg, krydda bara med salt och peppar.

Smörkokningen lockar fram en riktigt intensiv tomatsmak.

Avokadoröra

2 välmogna ekoavokado

100 g valnötskärnor

1 dl kallpressad olivolja

2 tsk pressad citron

Smulat flingsalt

Gröp ur avokadoköttet och mosa det grovt i en bunke, rör ner olivolja, citronsaft och salt.

Grovhacka valnötskärnorna och vänd ner i röran, smaka av om den har lagom syra och sälta.

Vitlöksyoghurt

2 dl yoghurt 10-17%

2-3 rivna vitlöksklyftor

Flingsalt

Blanda den rivna vitlöken med yoghurten, smaka av med smulat flingsalt.

Tomatröran serverade jag varm till den bräserade kycklingen, med de två kalla tillbehören som goda följeslagare.

Sallad, gurka och paprika kompletterade det hela, kokt broccoli eller blomkål är också gott till.

Fler njutbara tillbehörstips kommer du att hitta i min nästa kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, du kan förhandsbeställa den här.

Lättlagad kycklinggryta i Crock-Pot eller på spisen

Mat som klarar sig själv

Så här när helgen närmar sig kan det vara skönt att ta till mat som lagar sig i stort sett själv.

Gör i ordning den på morgonen om du har en slowcooker, annars blir grytan klar på två timmar på spisen.

Jag är väldigt förtjust i alla möjliga långkok, så praktiskt också med både plåtmat och grytor som sköter sig utan passning i ugnen.

Servera grytan med till exempel en blomkålssallad, örtaioli och ett nötbröd, så mättar den många munnar.

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Lättlagad kycklinggryta 4-5 port

800 g kycklinglår

ca 800 g blandade grönsaker, jag hade fryst, grillad aubergine, paprika, lök och spenat

50 g smör/kokosolja

2-3 dl kycklingbuljong

1 tetra krossade tomater

1 dl oliver

1 dl rödvin

2 msk Resi, ekologisk kycklingkrydda

2 vitlöksklyftor

Örtsalt och peppar

Jag köpte ekologiska kycklinglår med skinn och ben men du kan även använda urbenade.

Krydda kycklingen med kryddmixen och salt, hemgjord tacokrydda eller paprikapulver går förstås också fint.

Fräs grönsakerna som fått tina innan och rinna av, krydda med örtsalt.

Jag använde en fryst grönsaksblandning, men har du tillgång till färska grönsaker så skär du dem i bitar och bryner en stund tillsammans med skivad vitlök.

Blanda ner tomater, oliver, rödvin och buljong, låt koka en stund medan du bryner kycklingen väl på båda sidor.

Lagar du till grytan i Crock-Pot så blandar du alla ingredienser till grönsaksröran direkt i grytan.

Lägg sen ner den brynta kycklingen, täck med lock och låt koka på låg effekt i 6-8 timmar.

Har du ingen slökokare, så kan du låta grytan puttra på spisen i ca 2 timmar på svag värme, rör då och då så det inte bränner vid.

I ugnen kan du laga till den under tättslutande lock på 75-100º i ca 6-8 timmar.

Använder du kyckling med ben så se till att den är välkokt innan serveringen, det ser du genom att sticka in en kniv till benet.

Kycklingköttet ska då inte avge någon röd/rosa köttsaft och lossna lätt från benet, då är den färdig.

Med de här typerna av långkokning är risken minimal att den inte skulle vara klar.

Tycker du om min typ av långkok så hittar du många fler recept i Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Det är tack vare att jag gjort de kokböckerna som jag fått införskaffa så många långkokningsgrytor, för att testa fram alla tillagningssätt 🙂

Nordic Cooker, Crock-Pot och olika typer av gjutjärnsgrytor

Julmustkyckling
Vill ni prova en riktigt god, mustig kycklinggryta? Med julmust som smaksättning i såsen blir det en passande middag såhär lagom till jul. Just i såser tycker jag det är roligt att variera med olika smaksättningar. En favorit sen länge är glögg i såsen och jag vet att många av er har provat den och […]
Kycklingsallad med turkiska smaker
Här hemma gör vi ofta kycklingsallad till matlådor som kan ätas kalla. Det är himla smidigt då både Nicke o Joline (som numera har praktik ett par dagar varje vecka) jobbar inom entreprenad/flytt/lastbilsbranschen och då vet dom aldrig vart dom befinner sig vid lunchtid, om det finns tillgång till micro att värma maten eller är […]
Hemmagjord kycklinggyros
Kebab och gyros är bland det absolut godaste i snabbmatsväg jag vet. Idag råkar det vara kebabens dag så jag bjuder på en riktig favorit – kycklinggyros. Dönerkebab eller gyros, gjord på malt kött, skivad kött, färs, vegetarisk, shishkebab etc, de faller alla in under kebabens dag tycker jag så välj din egen favorit. Tillaga […]
Långlagad, helstekt majskyckling med riktigt god skysås
Igårkväll åt vi en himla god middag här hemma. Jag tillagade en helstekt majskyckling. Långlagad i ugnen med inspiration från Nigella och en skysås till det med inspiration från Jamie Oliver. Det gäller ju att plocka det bästa av dom bästa!😉 Just kycklingen ska långstekas i ugnen på 150 grader på en bädd av läk, […]
Helstekt kyckling med mango chutneysås
Gokväll alla fina läsare! Jag hoppas ni haft en fin helg och njutit av ledighet och vackert väder. Och grattis i efterskott till alla mammor på Mors dag igår. Vi har haft en fantastisk helg här på ön och jag har blivit bortskämd av familjen med presenter, blommor, god mat och tårta. (tårtan kan ni […]
Kycklinggratäng med tomat och mozzarella
Dagens middagstips är en otroligt smakrik och fyllig kycklinggratäng med härliga smaker av tomat och mozzarella. Lite hetta av sambal oelek, allt i en form med en mustig buljong. Lika gott att servera med ett rustikt bröd som till pasta eller ris. Dofterna i köket får man på köpet. En middag som garanterat kommer göra […]
Exotisk planka, portioner, mängd och beställning
När våren står i blom och sommarens alla upptåg ska planeras är exotiskt planka ett alternativ då man vill servera kall mat. Antingen på buffé eller en mindre bjudning. Jag gör ofta exotiska plankor på beställning och vill dela med med av lite tips om ni vill göra det själv, eller hur ni beräknar portioner. […]
Ugnsstekt kyckling med gräddsås

Populär vårmat

Ugnsstekt kyckling är ett av mina mest populära inlägg här på bloggen, ser i sökstatistiken att den ligger högt året runt.

Inte så konstigt, det är ju ett både enkelt och gott sätt att laga till kyckling, ett riktigt bra exempel på gammaldags husmanskost.

Köp färsk ekologisk kyckling, så gör du en fin insats för djuren, miljön och dina smaklökar på samma gång.

Örtkryddad kyckling i ugn ca 4 port

1 färsk, ekologisk kyckling ca 1,3 kg

2 msk olivolja

2 msk blandade, torkade örter

2 msk salt

1 tsk chiliflingor

3 vitlöksklyftor

1 ekologisk citron

2 msk smält smör till pensling

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant och låt rinna av.

Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och salt till ett pulver.

Skär citron och vitlök i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan.

Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt.

Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.

Vill du inte ha örter på kycklingen så byt bara ut dem mot 2 msk paprikapulver.

Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.

Ta ut kycklingen efter en timme och penslade med smält smör. Efter en timme till samma procedur.

Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.

Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.

Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.

Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen. Den är mycket god kall också.

Koka en god gräddsås till på skyn som bildas i formen, du kan följa det här receptet på pepparsås och ta mindre av pepparn.