En försmak av hösten – Krämig kycklinggryta, ris och en ganska tråkig vardagssallad men ändå så gott!
Vilken sommar vi har haft!! Den är kanske inte över helt visserligen men värmeböljan och torkan över hela landet har nog ingen undgått. Tropisk hetta, gassande sol, vindstilla och fuktig, klibbig luft… Det är rent omänskligt för oss nordbor.😉 Att medelhavsländerna har sin siesta har nog Sveriges befolkning fått förklaring på så det räcker och […]
Italiensk kycklinggratäng
Söndagsmiddag. Vad äter ni idag? Varmt så in i norden och lite tröstmat kan väl vara på sin plats efter gårdagens förlust mot England. Lite tråkigt allt… Men inget gör en mer glad än framdukad hemlagad, god söndagsmiddag så jag bjuder  på er en god Italien-inspirerad kyckling med soltorkade tomater, oliver och parmesan. Allt i […]
Somrig kycklingsallad med godaste caesardressingen

När magen kurrar och man behöver energi är det denna sallad jag längtar mest efter varma sommardagar. Ätes kall med godaste caesardressingen… Så gott så jag skulle kunna leva på detta dagtid! Mättar länge.

Kycklingen kan du snabbt steka på kvällen före. Den ska skäras upp kall och bara toppas på en fräsch sallad med massor av dressing.

Använd med fördel kycklinglår, det ger mer djup smak och blir otroligt saftigt. Dessutom billigare än filé. Bena ur själv eller köp färska som är färdigurbenade. Svensk kyckling förstås och det finns både bland Kronfågel och Guldfågels sortiment. En kycklingsallad med somriga smaker – Varsågoda!

4 port

Det här behöver du :

4 urbenade kycklinglår med skinn

Smör till stekning

Salt och vitpeppar

400 gram salladsmix Provence

2 nektariner

1 gurka

200 gram apetina tärnad vitost, vitlök/persilja

GÖR SÅHÄR :

Bena ur kycklinglåren och banka ut dom lätt (eller köp färdiga urbenade) Kycklinglåren ger mycket mer smak och blir saftigare så jag föredrar dom. Stek i het panna med smör så skinnet blir knaprigt, vänd och ös med smöret. Lägg upp på att fat och kyl ner. Förvara i kylskåp tills de ska serveras. Skär sedan upp tunna, fina skivor och toppa salladen med kycklingen samt caesardressing.

I salladen använder jag ca 400 gram salladsmix på påse, Provence är god. En strimlad gurka, två skivade nektariner och en burk apetina vitost, smaksatt med vitlök/persilja. Blir otroligt gott!

Caesardressing 4 port : 

2 äggulor

2 msk vitvinsvinäger

en knivsudd dijonsenap

2 tsk pressad citron

4 sardeller (inlagda, konserv)

3- 4 dl rapsolja

2 rejäla nävar finriven parmesanost

Salt och peppar

1 msk chilisås

GÖR SÅHÄR : 

Använd en hög tillbringare eller skål. Blanda äggulor, vinäger, senap, citron och sardeller. Mixa slät. Tillsätt sedan oljan droppvis tills dressingen tjocknar och blivit vit då kan du hälla i oljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Vänd sist ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Jag rörde även ut en matsked chilisås i dressingen, bara för att ”hotta” till den lite.

Stek på de urbenade kycklinglåren med smör. Salt och vitpeppar. Vänd och ös med smöret.

Lägg upp salladsmixen på ett stort fat med skivad gurka, nektariner och apetina vitost.

Toppa med kycklingen.

Och sist dressing. Jag strödde lite chilipulver över också för extra hetta. Hugg in, ät och njut!

Herrgårdskyckling

Jag har inte riktigt koll på att det faktiskt är valborg imorgon?! Ingen koll alls. Dagarna är helt huller om buller med valp i huset! Men vad gör väl det? Familjen är långledig till onsdag och vi bara tuffar på med sysslor och göromål mitt i allt hundliv. Tiden går så fort när dom är små så det gäller att ta tillvara på tiden även om det innebär mycket jobb, vakna nätter och evigt torkade av små kisspölar.😉

Ett gott recept ska jag bjuda på dock, en mycket god gryta med kyckling och härliga smaker av husmanskost. Herrgårdskyckling, serverad med kokt potatis och gelé.

4 – 6 port

Det här behöver du :

1 kg kycklingkött, filéer, lår, klubba etc

200 gram bacon

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk dijonsenap

1 msk kycklingfond

2 dl creme fraiche

3 dl grädde

1 kruka persilja

Salt och peppar

Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :

Skär kycklingköttet i grövre bitar. Jag använde filéer och delade dom en gång på längden. Bryn tillsammans med finskuret bacon och vitlök i en rymlig stekpanna med smör. Tillsätt senap, fond, creme fraiche och grädde och låt sjuda på låg värme ca 15-20 minuter. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Finhacka persilja och vänd ner. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och vinbärsgelé.

TIPS!

Prova även ”budgetvarianten” genom att byta ut kyckling mot falukorv.😉 Supergott det också.

Bryn kycklingen tillsammans med bacon och vitlök.

Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda på låg värme i 15-20 minuter. Finhacka persilja och rör ner före servering.

Smaklig måltid och så passar jag på att önskar jag er alla en trevlig valborg!

Kryddig kycklingpasta med basilika och soltorkade tomater

Hej hopp vilket underbart väder vi har! Solen skiner och jag planterar om lite blommor ute på altanen idag. Bronco ligger utslagen och solar sig på trädäcket och fåglarna kvittrar. Inte märkte han heller när jag gick in och fixade till lite lunch.

Lättlunch i en solstol är väl bland deg bästa som finns?

Jag rörde ihop en kall vinegrette med färsk basilika och soltorkade tomater som jag vände runt pastan i och i kylen hade jag färdigstekt kyckling som jag vände ner. Hur gott som helst att äta kall när solen värmer.

2 port

Det här behöver du :

2 port kokt pasta

1 kycklingfilé (färdigstekt)

1 dl vinegrette – se recept nedan

1 näve färsk basilika

5-6 soltorkade tomater i olja

Ärtskott

GÖR SÅHÄR :

Blanda vinegrette med finhackad basilika och soltorkade tomater. Vänd ner i pastan och blanda väl. Tillsätt kyckling eller är som den är.

Vinegretten gör jag såhär :

1 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)

½-1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

En liten gnutta socker

GÖR SÅHÄR :

Häll alla ingredienserna i en flaska med tätslutande kork. Skaka om.

Blanda vinegretten med basilika och soltorkade tomater. Blanda med pastan.

Tillsätt kyckling eller annat protein om så önskas, eller ät pastan bara som den är. Smaklig måltid!

Nu ska jag pilla ner några gula ärtor i en ny kruka igen, dom går åt som smör och nu har jag klippt ner den jag har säkert fyra gånger så det är dags för ny laddning.

Jord + gula ärtor + vattna = Supergoda ärtskott på en vecka!

Pasta Alfredo

Rykande het pasta Alfredo. Oemotståndlig! Den här varianten har jag gjort med kyckling, gröna ärtor och smaksatt med parmesan, vitlök och rosmarin.

En äkta Alfredo heter Fettuccine Alfredo och är egentligen inte alls lik denna amerikanska variant.

Det var Alfredo di Lelio som i Italiens Rom skapade rätten från början år 1908 till sin hustru efter att deras första barn var fött. Han ville se till att hon fick tillbaka sin aptit och rörde ihop smält smör med massor av parmesan som han sedan blandade med pasta. Sex år senare öppnade han sin egen restaurang och döpte den till Alfredo.

Än idag kan man avnjuta originalet på restaurang Alfredo alla Scrofa i Rom.

Ursprungsreceptet är väldigt enkelt. Fettuccine med extra smör och riven parmesanost.

Det finns idag oändliga varianter av denna rätt, det här receptet är väl det som mest liknar Chicken Alfredo som ni säkert känner igen.

Såsen består inte av extra smör utan grädde, smaksatt med vitlök, rosmarin och finriven parmesan. Jag använder också pastavattnet till såsen för att få den riktigt krämig och dryga ut grädden med. Otroligt gott tillsammans med brynt kyckling och gröna ärtor.

6 port

Det här behöver du :

400 gram stekt kycklingfilé

4 port kokt Fettuccine el tagliatelle

4 finhackade vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1 knippe färsk, finhackad rosmarin

3 dl grädde

200 gram Parmigiano-Reggiano

2 dl pastavatten

Trocomare örtsalt

Svartpeppar

250 gram gröna ärtor

GÖR SÅHÄR :

Finhacka vitlöken och fräs på i stekpanna i olivolja. Tillsätt finhackad rosmarin som får fräsa ihop ett par minuter. Slå på grädde och sänk värmen. Finriv parmesan och rör ner i såsen. Tillsätt kokande pastavatten och låt såsen sjuda till en krämig konsistens. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Vänd ner den nykokta pastan i såsen tillsammans med kyckling och gröna ärtor. Servera.

Kyckling har jag bara stekt i bitar i olivolja och kryddat med salt och peppar.

Bon appetit!

Bakad potatis med kyckling och dragondressing

Alltså när vårsolens strålar sträcker sig in i köket blir man ju riktigt lycklig! Eller hur? Allt blir sååå synligt genom dom väldigt välputsade fönsterna och inte ett dammkorn syns på lister eller ens några kaffefläckar på de vita skåpsluckorna, näeeedå… 😉 Bara att ta fram stora trasan och putsflaskan och sätta igång känner jag! Men inte idag…

Nu bjuder jag istället på en riktigt favorit i matväg istället. Gör det enkelt för dig och skjutsa in ett par bakpotatisar i ugnen och sväng ihop en god röra i lugn och ro under tiden. Här har jag brynt helstekt strimlad kyckling lite lätt i stekpanna med olivolja och kryddor bara för att få fart på smakerna lite extra. En kall dragonsås som toppar hela härligheten är pricken över i:et och du har en komplett kvällsmiddag utan krångel och med minimal arbetsinsats. Glöm inte en god, fräsch sallad till.

4 port

Det här behöver du :

4 bakpotatis

Ca 500 gram tillagat kycklingkött

Olivolja

1 msk dragon

Örtsalt

Svartpeppar

1 pressad citron

Dragondressing :

2 dl creme fraiche

2 msk torkad dragon

2 msk färskost

Rivet skal av en citron

Svartpeppar

Örtsalt

Ett knippe färsk, finhackad dragon

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop ingredienserna till den kalla dressingen i god tid. Får den stå till sig i kylskåpet några timmar blir den som allra godast.

Bakpotatisarna naggar jag med gaffel, gnider in i olivolja och salt och slår in i aluminiumfolie. Bakar dom i ugnen ca 1,5h i 200 grader.

Jag brukar ofta ha stekta kycklingfiléer i kylen då dottern äter mycket protein i och med att hon tränar. De är bara kryddade med lite salt och peppar och stekta i ugn. Skär kycklingköttet i strimlor och stek på hastigt i het stekpanna med olivolja. Krydda med dragon, örtsalt och svartpeppar. Pressa över en citron och låt fräsa upp ordentligt. Lägg upp i kryssade bakpotatisarna med en klick smör i botten, och toppa med den kalla såsen överst.

Härlig, enkel maträtt med lite vårkänslor.

Dragondressing ovanpå den varma, lite krispiga kycklingen blir så vansinnigt god när den smälter lite och smakerna möts. En riktigt höjdare!

Smaklig måltid!

Turkisk kycklinggryta och hotelltips i Alanya

Kycklinggryta med pumpa på picknick i Wonderbag

Picknickmat

Nu har vi inte många dagar kvar på vår vintersemester i Alanya, vi har slut på de 90 dagar man kan vara här utan visum.

Vi delar upp våra långsemestrar på tre resor på en månad vardera, jag har ju en hel del jobb med kokböckerna att ta hand om hemma i Sverige mellan varven.

I vinter har vädret varit fantastiskt här, på våra 15 år vid Medelhavet har vi aldrig upplevt att det varit så varmt och fint som i år.

Det har blivit en del utflykter, då brukar jag ta med antingen varm eller kall mat i min mini-Wonderbag.

Dagens lättlagade kycklinggryta blev en god lunch på stranden utanför Alanya, den höll sig riktigt varm i den ugnsfasta glasform med lock som jag tog med i Wonderbagen på bussen.

Den här grytan är snabblagad på mört kycklingbröst och pumpa, så den kokade jag klart på spisen.

När vi sen skulle åka iväg så hällde jag över den i ugnsformen och värmde på i ugnen i 20 minuter, på med locket och sen ner på ett underlägg i Wonderbag.

Du kan förstås göra en dubbel sats av grytan och låta den lagas klart direkt i en större Wonderbag som du tar med på utflykten.

De små har praktiska bärhandtag, men den större brukar jag bära med mig i en kasse, typ IKEAs.

Kycklinggryta med pumpa 2 port

300 g kycklingbröst

300 g pumpa

2 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

10 cm av det vita på en purjolök

1 vitlöksklyfta

½ pressad citron

1 msk gul curry

1 msk gurkmeja

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Skär kycklingen och pumpan i tärningar, ca 3×3 cm och strimla purjo och vitlök.

Bryn allt i smöret i en stekpanna så det får lite färg, krydda med curry, gurkmeja, salt och peppar.

Häll över grädden och citronsaft och koka upp, låt grytan puttra i 15 minuter, rör då och då.

Smaka av om du vill ha mer sälta, syra eller hetta.

Servera med en grönsallad, jag hade med bladpersilja på vår utflykt.

Här en annan utflyktsbild uppe vid Borgen i Alanya, du hittar recepttips på min burksallad här.

Sallad i burk på picknick med Wonderbag

Så det var dagens recept och lite Wonderbagreklam, du har väl kanske sett att jag jobbar som Sverigeambassadör för den sydafrikanska långkokningsbagen.

Jag är väldigt restriktiv med vem/vad jag gör reklam för, det ska bara vara för sånt som jag själv står för och tycker om.

Därmed över till hotelltipset i Alanya, det är också något som jag verkligen kan rekommendera efter att ha bott där ett flertal gånger.

Vi hyr sen 5 år en privat lägenhet när vi är på våra vintervistelser, och när vår danske hyresvärd är här när vi kommer så tar vi in på hotell några nätter så vi kan träffa honom innan han reser hem.

Vi har testat några olika hotell under de här åren, men det vi fastnat riktigt för är Kleopatra Atlas Hotel, som ligger vid Damlatasgrottan helt nära havet.

Det är ett barnfritt All Inclusive-hotell med ett fint Spa och hamam i källaren, så det är väldigt lugn och skön miljö.

Jag som alltid lagar vår mat när vi är här i Alanya annars, tycker att det kan vara riktigt avkopplande att bo på ett sånt här hotell ibland.

Just Atlas har dessutom den absolut godaste buffémat jag stött på här i Turkiet, riktigt vällagad och god husmanskost med en stor variation på sallader, mezerätter och desserter för den som gillar det.

Priset är likaså helt suveränt, nu på vintern betalar vi drygt 300 kr för ett dubbelrum en natt, med all mat och dryck som ingår.

Så ska du ner till Alanya i sommar kan det ju vara nåt att testa om du, liksom vi, flyger reguljärt.

Här nedan några av hotellets egna bilder, jag har inte tagit några själv när vi bott där eftersom jag tar total semester såna gånger.

Jag är absolut inte sponsrad av hotellet utan vill bara sprida det här fina boendet och deras goda mat till mina läsare.

Kleopatra Atlas Hotel, Alanya

Kleopatra Atlas Hotel, Alanya

Krispiga drumsticks med goda tillbehör

Lördagsgodis på en skärbräda! Det blev lite sent ikväll då moppe-renoverarna i garaget (Nicke & Joline) drog ut på tiden men va gör väl det. Detta recept på drumsticks kan ätas varma, ljumna men också kalla. Vi landade på ljumna! 😉 Riktigt goda som kvällsmat/snacks av det matigare slaget. Vill man fritera så gör man, men det blir supergott även i ugnen.

9 st

Krispiga drumsticks :

9 st (1kg) färska eller tinade kycklingben/drumsticks

Marinad;

4 dl turkisk yoghurt

3 msk sambal oelek

2 msk harissa chilipasta

Panering;

4 dl panko ströbröd

3 msk grillkrydda utan glutamat

3 msk malen, söt paprikapulver

GÖR SÅHÄR :

Blanda turkisk yoghurt med sambal oelek och harissa i en rymlig påse. Lägg i kycklingbenen, knyt ihop påsen massera runt. Låt marinera i kylskåpet över natten. (Allt mellan 16-24h)

Rör ihop ingredienserna till paneringen. Doppa varje kycklingben i panering och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Stek i ugnen 175 grader, ca 30 minuter. Vira aluminiumfolie om ändarna. Servera med grönsaker, dippsås och en röd lite starkare sås.

Ranch-dipp;

3 dl gräddfil

1 påse OLW ranchdip

1 tsk tomatpuré

2 rivna vitlöksklyftor

Stark röd sås;

1 dl ajvar relish

2 msk tomatpuré

2 msk vatten

1 msk balsamvinäger, mörk

1 msk D’Elidas chilisås

Svartpeppar

Salt

GÖR SÅHÄR :

Såserna är bara att röra ihop och smaka av.

Kycklingbenen har marinerat över natten och doppats i panering. Nu skjuts in i ugnen.

Efter ca 30 minuter.

Vira aluminiumfolie runt ändarna så blir det mindre kladdiga att hålla i.

Kycklingbenen i sig har lite hetta så det passar utmärkt med grönsaksstavar och kalla dippsåser till.

Ha en fortsatt trevlig lördag. Här blir det snart sängen och godnatt! 😉

LCHF-taco med kyckling & chilimajonnäs
God morgon! Förra helgen skrev jag om att jag hade lagat en variant på tacos. Romansallad är krispig och god och tack vare den avlånga båtaktiga formen passar dess blad perfekt att använda som en slags tacoskal. Dessutom hittade jag ekologisk romansallad i min butik, perfekt med andra ord! :) Som fyllning hade jag strimlad kyckling […]