Fläskkotletter med champinjoner och skysås

kotletter_sås_bräsera
Fläskkotletter är underskattade. De är billiga i inköp, innehåller både fint kött och oftast med tillhörande ben och fettkappa som ger extra smak vid tillagning. Problemet brukar ofta vara att dom anses ”torra och tråkiga”.

Många av er har säkert köpt ”mörad ytterfilé” i butik. Faktum ingen filé alls utan urbenad kotlettrad. Att den är mörad eller rimmad fixar du enkelt själv med en saltlag i 24 timmar i kylskåpet. Använder då med fördel en hel kotlettrad med ben så blir det dessutom mer smakrikt och ännu saftigare. Sen är köttet färdigt att tillagas precis som vilket kött som helst, tänk bara på att saltlagen redan har saltat köttet så ös inte på med salt utan rena kryddor och buljonger och smaka av givetvis så du får den sälta du själv önskar.

Ett kött som legat i saltlag, t ex revben, kycklingklubbor, fisk mm. lämpar sig utmärkt för att rökas antingen i en rök eller på grillen.

Det finns inget kött egentligen som är torrt och tråkigt om det är rätt tillagat. Istället för saltlag kan man låta kotletterna bräsera sig möra, det vill säga småkoka i panna/gryta med lite vätska utan lock. Sen fyller man på vätska (buljong) efterhand den kokas bort. Gör man så och har lite tid på sig, krävs ca 2-2½ timme så får man kotletter som blir så möra att dom fullkomligt smälter i munnen. Självklart kokar man med både ben och fettkappa som ger mustig och fyllig smak.

facebook ställde jag frågan tidigare om era bästa recept/tips på just fläskkotletter så kika gärna in där för mer inspiration.

Saltlag till ca 1 kg helt köttstycke, gärna med ben : 
8 dl vatten
3/4 dl salt (finkornigt)
1 msk strösocker

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ihop vatten, salt och socker tills saltet löst sig. Lägg ner köttet. Täck med plastfolié och låt stå i kylskåp 24 timmar. Vänd på köttet 2-3 gånger. Ju längre du låter köttet ligga i saltlagen desto saltare blir det. 24 timmar tycker jag funkar fint för att ”!möra” upp det.

I detta receptet har kotletterna fått bräsera ca 2 timmar. En sk från boljoungen dom kokat i har jag reducerat till sås tillsammans med smörstekta champinjoner.

Det här behöver du : 
1 kg fläskkotletter i skivor med ben
Salt o peppar
1 gul lök
½ purjolök
1 liter köttbuljong (hemmagjord, alt tärning/fond + vatten)

Såsen :
Skyn från kotletterna
Salt & peppar
Soya
Svartvinbärsgelé
ev. grädde
ev. maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Bryn kotletterna i stekpanna med smör på hög värme så det får fin färg. Salta och peppra.  Tillsätt hackad lök och purjolök som får fräsa ihop en stund. Slå på lite av buljongen så det knappt täcker köttet. Sänk värmen till medel och bräsera utan lock ca 2 timmar.

Såsen :
Plocka upp kotletterna ur pannan.Koka upp skyn och smaka av. Tillsätt ev. mer salt, peppar. En skvätt soya och svartvinbärsgelé. Grädde om du vill runda av smaken något. Red ev. med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens på såsen.

Tillbehör : 
Smörstekta champinjoner
Kokt broccoli
Sallad

bräserade_fläskkotletter_panna
Kotletterna bräseras tillsammans med lök och buljong.

stekta_champinjoner
Smörstekta champinjoner är alltid gott till kotletter och gör sig bra ihop med skysåsen.

kotletter_panna
Efter ca 2 timmar, lägg upp kotletterna på fat, champinjoner och skysås över.

fläskkotletter_kotletter_stekta_sås
Servera! :-P

Gratinerade kycklingtortillas

kyckling_tortillas_ugn
Kycklingfiléer ska vi prata om nu! Vad gör man med dom??

De har tydligen en förmåga att ständigt åka ner i kundvagnen när man är och handlar. Jag köper helst av allt hel, färsk kyckling och brukar bunkra upp när det finns på extrapris, veckans erbjudande etc. Men då ska den va svenska.

Den här historien med ett kilo kycklingfiléer är ”egentligen” TVÅ färska, hela kycklingar, men när mannen tolkar inköpslistan kan de bli lite hipp som happ! ;-)

Det där ”egentligen” som han inte hittade hade jag hellre klarat mig utan men nu kom han ju hem med en påse a´ETT KILO kycklingfiléer… Jag tycker inte om kycklingfiléer så mycket… Det blir lätt torrt o tråkigt och jag vill hellre använda alla delar på en kyckling, inte bara filéer, dom är verkligen inte lika goda och smakrika som andra saftigare delar som lår, klubbor, vingar etc… Jag har klurat må ni tro vad jag ska göra med denna påse. Nu va de ju som de va så nåt får man ju hitta på.

Ett torrt kycklingkött mår ju lite bättre i en gryta med sås, eller finfördelad som taco-kyckling… Eller som…
Ja, där tog fantasin stopp…

Jag la i alla fall upp filéerna på en ugnsplåt. Kryddade med tomatpuré, sweet chilisås, malen parika, örtkrydda, salt och peppar! Skjuts in i ugnen på 175 grader ca 30 min, beror lite på hur små/stora dom är. Vände på dom och penslade med skyn ett par gånger…

Under tiden klurade jag ut resten…

Vi hade lite paprika och morötter kvar från gårdagskvällens dipp, och tortillabröd från taco-middan… Så jag finfördelade de stekta kycklingfiléerna, blandade med paprika och morötter och rullade in i tortillabröd.

Ner i en ugnsform. Blandade ut tomatsalsa med grädde och hällde över. Halverade körsbärstomater och toppade med en lagrad ost!

Det blev inte alls dumt, inte tokigt för fem öre så detta tycker jag ni ska prova och passa på nu att nyttja kylskåpets överblivna grönsaker och gör något gott av det! :-P

Det här behöver du :
1 kg kycklingfiléer
2 msk tomatpuré
3 msk sweet chilisås
1 msk malen mild paprikapulver
Örtkrydda
Salt o peppar

6 mjuka tortillabörd
½ gul/orange paprika, hackad
100 gram minimorötter, fint slantade

200 gram tomatsalsa
3 dl grädde

8 körsbärstomater
Lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Lägg tinade kycklingfiléer på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Krydda dom med tomatpuré, sweet chilisås, paprikapulver, örtkrydda och salt o peppar. Vänd runt och stek i ugn på 175 grader ca 30 min. Vänd på filéerna ett par gånger och pensla med skyn.

Ta ut dom och finfördela köttet på en tallrik. Fyll tortillabröd med kycklingkött, paprika och morötter. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Blanda grädde med tomatsalsa och häll över. Toppa med halverade körsbärstomater och en god, lagrad ost. Gratinera ca 20 min i 200 grader.

kycklingfileer_recept_tortilla_ugn
Stekta kycklingfiléer, delade med gaffel…

kycklingfileer_tortilla
Fyll tortillabröden med kycklingköttet, paprika och morötter.

kyckling_tortilla_tortillabröd
Lägg i en ugnsfast form. Här fick de bara plats fem stycken, men både kycklingkött o grönsaker blev över så receptet räcker gott och väl till 6 stycken.

chicken_tortilla
Blanda ihop tomatsalsa med grädde och slå över formen. Här la jag ner överbliven paprika och morot också.

kyckling_tortilla_ugn
Toppa med halverade körsbärstomater och en god lagrad ost.

majskorn_tortilla_kyckling
Isberg & majskorn är supergott till. Enkelt o bra.

kyckling_tortilla_gratäng
Sådär, färdiggräddat o klart! :-P

The post Gratinerade kycklingtortillas appeared first on Kryddburken.se.