Ryggbiff med rödvinssås

ryggbiff_rödvinssås_recept
Melodifestivalen ja! Det är ju ikväll det börjar! Har faktiskt inte hängt med riktigt, det brukar ju vara så mycket reklam och ståhej före det börjar men tycker det varit väldigt tyst i år!?!
Hur som så blir det lite festligt att följa tills finalen är igång. Jag har vigt mig till barnens skara, tillika förtjusning. Har faktiskt inte uppskattat det här med melodifestival tidigare, men allt kan ju förändras och växa fram med tiden. ;-)
Vad äter man till melodifestivalen då??
Plockmat brukar vi oftast ha till mello-lördagar här hemma men varför inte en god tre-rätters och dessert framför TV:n? Lördagsgodiset åt vi upp igårkväll så det går bort. Fruktsallad och glass kanske de får bli…
Förrätt ja, detta tycker jag är så gott och passar till denna kväll! ;-)

Idag har jag mest plockat lite här hemma, dammsugit och fixat med tvätt, svarat på mail och varit ute med Kean. Nicke pysslar på sitt håll i garaget med bilarna och har varit och handlat och gjort lite ärenden. Joline blev kvar hos en kompis i Borgholm men kommer hem ikväll så här sitter jag ensam, i lugnan ro med TV:n på i bakgrunden… Kan verkligen inte skriva eller koppla av om jag inte har TV eller radio på… Blir så himla tyst och ensamt… De första jag gör på morgnarna när jag går upp är att tända lampor och värmeljus och sätta på TV:n med nyhetsmorgon. SEN väcker jag barnen. Klarar inte av den där tomma, kalla tystnaden, måste ha liv och ljud omkring mig. Fler som är som jag kanske?? :-P

Dagens recept då. En vansinnigt god rätt som jag ibland kan längta ihjäl mig efter. Ett fint stekt nötkött, gärna ryggbiff eller entrecote med en rödvinssås till… Det är lyxmat tycker jag och inget vi äter så ofta men gott är det! Jag serverade med en krämig potatisgratäng och en krispig sallad med ädelost. Rödvinssåsen är en skapelse ”to die for” så jag uppdaterar er med receptet här;

Rödvinssås 6 – 8 port Recept STEG-FÖR-STEG med bilder hittar du HÄR!
Det här behöver du  :

1 stor gul lök i tunna skivor
120 gram knaperstekt bacon
1 knippe färsk timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad

4 dl rött vin

3 dl kalvfond (egen eller 3-4 msk kalvfond/tärning + vatten)

Salt, peppar
ev. en nypa socker

1 klick smör

GÖR SÅHÄR : 
Skär bacon i mindre bitar och fräs på hastigt i het stekpanna. Skala och skiva löken tunt. Vänd ner allt i en kastrull och rör tills löken mjuknat. Slå sedan på rödvinet och sänk värmen till strax under medel, låt såsen reducera (koka ner) till hälften, utan lock.

Sila såsen och slå den i kastrullen igen. Tillsätt kalvfonden och och låt reducera ner igen till hälften så såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar, ev en nypa socker. Blanka såsen med en klick smör som du vispar ner. Färdig att serveras.

Tips; konsistens & färg : 
Vill du ha såsen mörkare i färgen, droppa ner lite soya colorit. Vill du ha den tjockare i konsistensen kan du röra ut maizenamjöl med lite vatten och vispa ner före du smakar av med salt och peppar.

sallad_ädelost_ost
Smarik sallad med ädelost och en god vinegrette. :-P
Recept på krämig potatisgratäng;

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 – 6 dl grädde
2 – 3 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 60 min.

rödvinssås_ryggbiff
Önskar er alla en härlig lördagskväll!

♥♥♥
Lämna gärna en kommentar så blir jag glad! ;-) Jag svarar på frågor och önskemål så fort jag hinner, skulle jag missa något så hojta till igen!

Kryddburken hittar ni även på Instagram (@Kryddburken) och Facebook,
följ mig gärna där! :-P
♥♥♥

Nötstek i gryta av fransyska

nötstek_fransyska
Det var länge sen vi åt en sån där vansinnigt god söndagsstek med kokt potatis och skysås så när jag hittade en fin bit fransyska i helgen som gick så fick det bli söndagsmiddagen. Å herrejösses amalia så gott det är med KÖTT och POTATIS! Det finns inget bättre!
Jag skulle inte kunna leva utan potatis och utan såsen till potatisen ännu mindre… :-P

Finns bara en gyllene regel för en saftig, mör och gudomligt god STEK och jag har sagt det förr men jag säger det igen;

Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället.

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker och lök som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme i flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ta en gaffel och peta lätt i köttet och är det mjukt och faller isär ganska lätt så är det klart. Enkelt va?! ;-)

Sen är ju såsen halva nöjet att få tillaga. Skyn ska silas och kokas upp och få reducera. Alltså koka ner i mängd så smakerna koncentreras. Sedan smakas upp med en skvätt grädde, lite soya, vinbärsgelé och ev. redas av för tjockare konsistens. DÄR har vi den fulländande söndagsmiddagen. Kokt, rykande het potatis, kokta grönsaker och gelé eller lingon. Pressgurka om man vill… Nu börjar det kurra i magen bara av att jag skriver detta så det är väl dags att ta tag i dagens middag här hemma.

4 port
Det här behöver du :
Smör
1,5 kg fransyska i bit
Salt & peppar
3 morötter
3 gula lök
1 lagerblad
1 tsk svartpepparkorn
1 msk tomatpuré
Köttbuljong

GÖR SÅHÄR :
Bryn steken i smör i en större gryta med lock. Skär morötter och lök grovt och låt svettas runt med steken, lagerblad svartpeppar och tomatpuré i ca 3 – 4 min. Slå på så mycket köttbuljong så det täcker köttet till hälften. Lägg på locket och låt ”småkoka” på låg värme ca 3 – 4 timmar. Vänd steken ca 2-3 gånger.

Ta upp steken och slå in i folie eller bakplåtspapper och låt vila/svalna ca 30 min före du skär upp.

Såsen :
Sila skyn från morötter och lök och koka ner (reducera) till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15 – 20 minuter.

fransyska_stek_gryta_saftig_nötstek
När steken är klar tar jag upp den och tar bort nätet. Slår in den i bakplåtspapper och låter vila minst en halvtimme före jag skär upp.

skysås_steksky_sås_gräddsås_stek
Såsen silar jag ner i en ny kastrull.

skysås
Kokar upp och reducerar ner till ungefär hälften. Smaksätter med grädde, soya, vinbärsgelé, salt och peppar.

stek_söndagsstek_fransyska_nötkött
När steken ska serveras skivar jag upp den och slår över lie av skysåsen.

stek_i_gryta_nötstek_fransyska_söndagsmat_söndagsmiddag
Smaklig måltid! :-P

Skinkstek med höstens smaker, tillagad i ugn med grönsaker och gräddsås

skinkstek_höst_sås_saftig
Längtar ni som jag efter riktig, rejäl höstmat.?
Mustiga köttgrytor, långkok, palt, kroppkakor och värmande husmanskost för att nämna några favoriter.

Här viner vindarna på ön ungefär varann dag, då är det HÖST. Dessemellan skiner solen men det är lite sådär på gränsen till; ”ska jag plocka fram raggsockorna nu eller inte än?!”

Långt ifrån är det i alla fall inte. Men mat behöver vi och se det här receptet som en liten inkörsport till hösten med denna ljuvliga skinkstek med massor av höstsmak från årstidens primörer som blommat ut. Zucchini, paprika, färsk rödlök och så naturligtvis en hejdundrande massa champinjoner. Gräddsås och potatis på de.

Nån som misstycker? :-P

Ikväll är det fredag och jag har haft en förkyld sjukling hemma i två dar. Vi ska dock ge oss ut ikväll och grilla lite korv med varma baguetter och vitlökssmör, sen blir det TV-soffan och ”Fångarna på fortet” hela kvällen lång innan John Blund kommer… Mmmm… Faktiskt inte alls så tokigt! ;-)

Det här behöver du : 
1,2 – 3 kilo fläskstek i bit (skinka, bog, karré etc)
smör till stekning
2 tsk malen ungersk paprika
1 tsk torkad timjan
Salt & peppar

½ zucchini
1 äpple
1 morot
1 rödlök
½ gul paprika
½ röd paprika
100 gram färska champinjoner

Såsen : 
3 msk smör
3 msk mjöl
6 dl mörk oxbuljong (2-3 msk fond/alt. tärning + vatten)
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
2 tsk japansk soya
1 tsk D´Elidas chilisås
1 krm malen vitpeppar
2 msk vinbärsgelé
Salt

GÖR SÅHÄR :
Skär grönsaker, äpple, svamp och lök och lägg i en ugnsfast form.

Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn skinksteken runtom så den får fin färg. Krydda med paprika, timjan, salt och peppar. Ta upp och lägg steken i formen på grönsakerna.

Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i.med smör och mjöl och vispa slätt.

Tillsätt buljong lite i taget samtidigt som du vispar så det inte blir klumpar. När all buljong är i, tillsätt grädde, tomatpuré, soya, vitpeppar och gelé. Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 15 min. Smaka av med salt. Slå såsen över formen med skinkstek och grönsaker. Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader. Ta ut formen, täck med folié och låt ”vila” ca 10-15 min. Ta upp köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg tillbaka i formen med sås. Servera med kokt potatis.

hästmat_mat_middag_stek_skinkstek_fläskstek
Grönsaker, frukt, lök och svamp som får bli tillbehör i formen med sås och skinkstek.

mat_höst_skte_fläskstek_skinkstek
Allt på plats. Nu ska såsen vispas ihop i samma panna som skinksteken brynts i.

skinkstek_ugn_hel_grönsaker_sås_höst
Slå såsen över alltihopa. Toppa med lite smulade chiliflakes.

skinkstek_stek_grönsaker_i_ugn
Färdig att skivas upp och serveras med rykande god, nykokt potatis, skeda ur formen med alla härliga grönsaker, äpple, lök och svamp och den goda gräddsåsen.

Chilikryddad fläskytterfilé, tzatziki samt råstekta potatisskivor med lime och ingefära

råstekt_potatis_ytterfile_helstekt_middagstips
Om ni minns så bjöd ju kära maken på korvburgare i lördags så det blev inte bättre än jag jag fick bju´på mat på söndan´! Så de kan gå… :-P

Jag måste ju säga att jag är bra duktig på att krångla till de för mig om man ska jämföra hur vi män och kvinnor tänker eller hur vi ser på matlagning!

Jag ville förstås göra en riktigt god söndagsmiddag, kanske med lite medelhavskänsla, lite grekland på tapeten, lite lime och ingefära! Vårkänslor ville jag ha med också och inte den klassiska skysåsen till söndagsmiddan som alltid och inte heller dom vanliga husmankryddorna heller. Jag lyckades trolla bort dom här faktiskt.

Detta blev riktigt gott och med kombinationen chili/lime/ingefära blev det också lite ”utomlands” över det hela! Tzatziki och bearnaisesås som extra bonus. Gott med olika såser tycker jag så varför snåla! ;-)

All matlagning har sin tjusning, både ute som inne, husman som grillat, det viktiga är kanske ändå inte hur man krånglar till det eller inte krånglar till det! Det är den lilla ingredienser kärlek som gör de!

Om man bäddar in det i receptet, då kan egentligen ingenting misslyckas! Eller hur?! :-P

Råstekta potatisskivor med lime och ingefära : 
6 – 8 medelstora potatisar
2 salladslök
4 msk hackad ingefära
3 lime
Olja
Flingsalt
Svartpeppar
Örtkrydda

GÖR SÅHÄR : 
Skala och skär potatisen och salladslök i ca 0,5 cm tjocka skivor. Vänd ner allt i en ugnsfast form, inte för liten utan ganska rymlig så potatisskivorna inte ligger för mycket på varann. Hacka ingefära och strö över. Pressa över lime och lägg i klyftorna också. Ringla över olivolja. Krydda med Flingsalt, peppar och torkade örter. Vänd runt allting noga. Stek i ugn 175 grader ca 1 timme. Skaka om formen då och då.

Chilikryddad fläskytterfilé : 
Chiliflakes
Paprikapulver
Colmans senapspulver
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa ytterfilén och bind upp den med steksnöre. Detta är bättre för en jämnare tillagning samt snyggare form. Häll ut kryddorna på en tallrik och rulla köttet så alla kryddor fastnar. Bryn sedan ytterfilén i het stekpanna så den får fin färg. Den ska eftersteka i ugnen. Stick in en stektermometer och slå in i bakplåtspapper. Stek i ugn samtidigt som potatisen tills du fått en innertemperatur på 68-69 grader. (tar ca 30-40 min) Ta ut den och låt vila i bakplåtspapper tills det är dags att skära upp/servera.

Tzatziki :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

helsteka_fläskytterfile
Fläskytterfilén, uppbunden med steksnöre och ska rullas i kryddorna.

ytterfile_fläskytterfile
Brynas i het stekpanna…

chilikryddad_ytterfile_helstekt
När innertemperaturen visar 68-69 grader, tar du ut den och låter den ligga kvar i bakplåtspapper och ”vila”… Skär upp precis före servering. Ös skivorna med skyn…

potatis_i_ugnen_råstekt
Potatisen åker in i ugnen samtidigt som köttet, tar lite längre tid men eftersom köttet ska ”vila” så tajmar dom varann ändå.

tomatsallad_roman_ärtskott
Enkelt sallad med roman, tomat, gurka, ärtskott…

råstekt_potatis_lime_ingefära
Potatisen är klar och ni skulle bara ana hur gott det doftar här! ;-)

middagstips_ytterfile_tzatziki
Sådärja! :-P Time to eat… Tzatziki och Lohmanders bearnaisesås till…

fläskytterfile_helstekt_råstekt_potatis_potatisskivor
Söndagsmiddag med smak av vår!

The post Chilikryddad fläskytterfilé, tzatziki samt råstekta potatisskivor med lime och ingefära appeared first on Kryddburken.se.

Gratinerad skinkschnitzel i ugn


Ibland när fantasin tryter är det guld att ha inspirerande läsare som tipsar och tycker till, det är ni ena riktiga hejjare på, fortsätt så! :-P Frågan ställdes på Kryddburkens facebook; ”Vad göra med skinkschnitzel?” Det enda jag inte hade lust med var att ställa mig och banka och panera.  Sofia var en av dom som tipsade om denna rätt och jag nappade direkt. Enkelt, okomplicerat och mat som sköter sig själv i ugnen. Fler tips kan ni läsa om i inlägget.

Gjorde naturligtvis lite egna justeringar men det är ju just de som är det fina med tips och idéer att man plockar ut det man gillar och gör om till sitt eget, eller hur? ;-) Här har jag bara brynt schnitzlarna hastigt i stekpanna med lite smör, salt och peppar sen över i en ugnsform. Vispat ur pannan med buljong och kokat upp en sås som jag slog över. Såsen smaksattes med tomatpuré, soya och sambal oelek. En skvätt grädde för att runda av smaken och sen lite tomat och paprika på de, skjuts in i ugnen.

Serverades sedan med ris och kokt broccoli.
Gör som jag, plocka ut de goda, gör om till ditt eget och laga mat med ny inspiration, de behöver vi alla ibland!

Imorgon kommer en fin utlottning i samarbete med Muurikka och lite inspiration till årets säsong. Håll utkik då!

8 port
Det här behöver du :
ca 1 kg skivad skinkschnitzel (alt. kotlett, lövbiff, fläskfilé, etc etc)
Smör till stekning
Salt & nymald svartpeppar

5 dl köttbuljong (egen, el tärning/fond + vatten)
1 msk soya
1 msk tomatpuré
2 – 3 tsk sambal oelek
1 dl grädde
Maizenamjöl + vatten till redning

ca 10st körsbärstomater
1 gul paprika

1 knippe slätbladig persilja

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i het stekpanna och bryn skinschnitzlarna hastigt. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en ugnsfast form. När alla är brynta vispa ur pannan med lite buljong. Tillsätt soya, tomatpuré, sambal oelek och låt koka upp. Slå på grädden och red av med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens på såsen. Häll såsen över formen med schnitzlarna. Toppa med halverade körsbärstomater och gul paprika.  Gratinera i ugn på 200 grader ca 30-40 min, beroende på hur tjocka skivorna är, dessa var ca 1-1½ cm. Strössla över hackad persilja strax före servering.


Dom brynta skinkschnitzlarna.


Slå på såsen.


Toppa med halverade körsbärstomater och gul paprika.


Gratinera ca 30-40 min i 200 grader.


Strössla över hackad persilja, servera!


Smaklig måltid och tack Sofia! ;-)

 

Joline lagar mat – Kött & potatis!


Ikväll var det Joline som lagade maten här hemma! Kött & potatis – det är redig mat de! 

Hon är duktig i köket, sköter stekpannan, värmen och köttet felfritt, är noga med att brynt blir brynt, kryddat blir kryddat och sås blir sås! Hon vet att köttet ska inte ner i stekpannan förrän smöret tystnat, kött med fettkappa måste snittas annars blir det ”skålar” när man steker! En såsredning kan man göra både som botten och topp och vill man ha mört kött måste det få bräsera länge! Ja, lite har hon snappat upp i alla fall! ;-) Jag är verkligen glad att hon tycker det är kul att laga mat!

- ”Man kan ju smaksätta med sån lök mamma?!
- ”Åh vitlök!!” 

- ”Å så kan man skiva en morot” 
- ”Lite sån där vinäger som fräser och soya också!”
- ”Och i såsen kan vi vispa ner den där osten”
- ”Alltså det kommer bli såååå gott alltså!!!” 

Salt & peppar fixar hon galant, lagom mycket och kryddkvarnen vrids och vitpepparn kittlas i näsan! Fantasin är det ingen brist på! Till köttet valde hon sin favorit; hasselbackspotatis med riven ost! Globlakniven har hon lärt sig hantera, ja den är vass och koncentration på topp! Smaka av är viktigt också! ”Såsen får man inte salta för mycket för den smakar ju mer salt på tallriken är på en tesked”! 

Ja, det blev väldigt gott och det åts och det åts och alla tallrikar var renskrapade! Mätta och nöjda blev vi!!

4 pers
Det här behöver du : 

4-6 kotletter
Smör till stekning
Salt & vitpeppar
Grovmalen svartpeppar
-
2 morötter
2 banan schalottenlök
1 solo vitlök
1 msk balsamvinäger
2 tsk mushroom soya
2 msk oxfond
4 dl vatten + mer allt eftersom
-
maizenamjöl + vatten till redning
ca 150 gram st agur eller annan grönmögelost
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Fräs på kotletterna i het stekpanna med smör så de blir fint brynta. Salta och peppra. Skala morötterna och slanta. Skala lök och hacka grovt. Lägg ner i pannan med kotletterna. Riv över vitlöken. Slå på balsamvinäger, soya och oxfond samt vatten så det precis täcker kotletterna. Sänk värmen till medel och bräsera utan lock ca 1½ timme, fyll på mer vatten allt efterhand det kokar bort. När kotletterna är möra, tillsätt så mkt vatten el. buljong som behövs till önskad mängd sås. Red av med maizena utrört i vatten för tjockare konsistens. Låt puttra ihop. Smula ner mögelosten i såsen och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar.


Kotletterna bräseras. 

Imorgon blir det schlagermeny med snacks, varmrätt och dessert, missa inte det! Innan dess ska vi dock spendera dagen i pulkabacken! Renskinnet hänger på tork efter dagens snörace! Stekta ägg och limpsmörgåsar med varm choklad ska också fixas på morgonkvisten!

Ha en fin helg allihopa, vi ses imorgon!