Julklappstips för en hälsosam och god jul

Tomten i Jämtland

Goda och hälsosamma klappar

Upptäckte just att jag har två kokböcker med på Kostdoktorns Julklappstipslista över LCHF-kokböcker, väldigt roligt att få vara med där.

Intressant är att två bönkokböcker finns med, bönor är ju fortfarande lite kontroversiellt i vissa LCHF-kretsar.

Både min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Monique le Roux Svalbergs bok Sköna böna är med på listan.

Nu börjar bönor bli mer och mer accepterat även i den striktare LCHF-världen, det ska bli spännande att se hur debatten går om bönornas vara eller inte vara framöver.

Här hittar du min och Lars-Eriks Diabeteskokboken för män till rabatterat pris fram till nyårsafton.

Bilderna i inlägget är länkar till mina nya kokböcker och några andra tips jag vill ge så här strax innan jul.

Vill du ta del av mina bästa rätter till julbordet så finns de samlade i Gammaldags husmanskost.

Paleokurs hos Under vårt tak

Wonderbag med min kokbok på köpet


Julklappstips för en hälsosam och god jul

Tomten i Jämtland

Goda och hälsosamma klappar

Upptäckte just att jag har två kokböcker med på Kostdoktorns Julklappstipslista över LCHF-kokböcker, väldigt roligt att få vara med där.

Intressant är att två bönkokböcker finns med, bönor är ju fortfarande lite kontroversiellt i vissa LCHF-kretsar.

Både min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Monique le Roux Svalbergs bok Sköna böna är med på listan.

Nu börjar bönor bli mer och mer accepterat även i den striktare LCHF-världen, det ska bli spännande att se hur debatten går om bönornas vara eller inte vara framöver.

Här hittar du min och Lars-Eriks Diabeteskokboken för män till rabatterat pris fram till nyårsafton.

Bilderna i inlägget är länkar till mina nya kokböcker och några andra tips jag vill ge så här strax innan jul.

Vill du ta del av mina bästa rätter till julbordet så finns de samlade i Gammaldags husmanskost.

Paleokurs hos Under vårt tak

Wonderbag med min kokbok på köpet


Vardagsgott av Anne Aobadia och recept på glutenfritt naanbröd

Mer god kokboksreklam

Nu skrivs det mycket om nya kokböcker här på bloggen, både om mina egna och nyutgivna böcker från mina författarkollegor.

Jag tycker nämligen att en kokbok är bland det bästa man kan ge bort i julklapp, den ger ju matglädje hela året.

Igår utgavs Anne Aobadias nya Vardagsgott som innehåller just 52 recept, så man kan testa nåt nytt varje vecka.

Anne som i vardagslag jobbar med Team Kostdoktorn och skriver LCHF-recept, har tidigare förutom att driva tidningen Matkärlek även skrivit två mycket hyllade kokböcker, Matkärlek och Mera Matkärlek.

Den här boken beskriver Anne själv så här, tankar som även jag instämmer till fullo i med mina recept:

”Jag gillar enkla recept, som bjuder på tydliga smaker, trots minimal insats i köket.
En liten twist är okej men annars ska det vara superenkelt.
Det viktiga för mig är att LCHF verkligen fungerar till vardags!”
Här kan du läsa ett Smakprov och här köpa Vardagsgott på Bokus till rabatterat pris just nu, 169 kr fram till 31/12.
Idag får du ett av Annes recept som finns publicerade på Matkärleks hemsida.
Det här är ett recept jag absolut ska testa framöver eftersom jag är så förtjust i indisk mat.

Naanbröd från Matkärlek
Foto Emma Shevtzoff

Naanbröd med vitlökssmör 6-8 st
2 dl kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
½ tsk lökpulver
1 tsk bakpulver
½-1 tsk salt
1 dl neutral olja eller kokosolja
4–5 dl hett vatten
olja att steka i, valfritt
100 g smör

1–2 vitlöksklyftor

flingsalt, valfritt

Blanda alla torra ingredienserna i en skål.

Tillsätt olja och sedan hett vatten och rör om ordentligt.

Låt svälla och kavla eller bred runda bröd på bakplåtspapper eller direkt på köksbänken.

Stek varsamt med eller utan olja i stekpanna tills bröden fått fint färg och jäst ordentligt.

Sätt ugnen på 70 grader och håll bröden varma medan du steker vidare.

Smält smöret och blanda den färskpressade vitlöken i.

Pensla smöret på bröden och smula flingsalt över.

Resten av vitlökssmöret häller du i en skål och doppar brödbitar i.


Kostdoktorn byter namn till Diet Doctor

Internationell doktor

Du som varit med i lågkolhydratkretsar ett tag har väl knappast missat Kostdoktorn?

Dr Anderas Eenfeldt, en av förgrundsfigurerna inom LCHF, som ligger bakom sidan mailade och berättade att nu blir Kostdoktorn ännu mer internationell och byter namn till Diet Doctor.

Jag har följt Kostdoktorn under alla år som jag ätit LCHF och lärt mig väldigt mycket via de artiklar, videos och länkar som publicerats på sidan.

Nu finns även en medlemsklubb där man kan ta del av ett otroligt stort utbud av intervjuer med olika lågkolhydratexperter och även mängder av recept.

Jag går varje dag in på Bloggnyttsidan, där finns alla de största lågkolhydratbloggarna listade med uppdatering av nya inlägg.

Här hittar du den svenska versionen av Diet Doctor, sidan finns sedan några år på engelska och numer även på spanska.


LCHF-kryssning till Åbo och Low-Carb Cruise i Västindien

Silja Galaxy

Bildande hälsoresor på de sju haven

Sitter just nu på järnvägsstationen i Östersund och väntar på tåget mot Stockholm som är minst en timme försenat.

Passar på att skriva ett snabbinlägg när jag sitter med en kopp te på Pressbyrån.

Det blir inte så mycket datortid de kommande dagarna, har några trevliga möten i Stockholm i morgon och sen bär det av ut på Östersjön och LCHF-kryssning på lördag.

Här kan du läsa mer om lite mer om föreläsarna på kryssningen, det är ett mycket intressant startfält i år.

Jag och Ylva Forsberg från Huså Bröd kommer att bjuda på provsmak av Spröda frökex, alla deltagare får även med sig ett paket hem i goodiebagen.

Här ser du frökexet med riktigt gott pålägg av älgchips från Gårdscharken Fågelberget, som jag njuter av till mitt te nu innan tågresan.

Spröda frökex med älgchips

Spröda frökex med älgchips

Nu har jag även bokat in mig på världens största LCHF-kryssning, kommer att delta på Low-Carb Cruise i Karibien som seglar iväg den 24 maj.

Det ska bli väldigt spännande, min första Amerikaresa. Det passar ju så bra nu när mina kokböcker släpps där i sommar.

Low Carb High Fat Barbecue är den första som kommer, hoppas kunna ta med några exemplar och visa upp.

Releasedatum är 2 juni, alltså veckan efter kryssningen, har mailat Skyhorse Publishing för att se om de kan skynda på tryckningen.

För dig som vill läsa grillboken på svenska så är det sista chansen den här veckan att köpa den på  bokrean för bara 45 kr på Adlibris och 49 kr på Bokus.

Jag har haft sån otrolig tur att jag fått bästa tänkbara ressällskap även på Karibienkryssningen.

Åsa Holstein, journalisten som intervjuade mig om min hälsoresa på glutenfri LCHF för Hemmets Journal bor i Fort Lauderdale, där båten Independence of the Seas seglar ut.

Jag får bo hos henne när jag kommer till Florida och vi kommer också att dela hytt på kryssningen.

Det ska bli riktigt roligt att träffa henne, vi fick så bra kontakt via mail inför artikeln.

Det är gott om svenskar med även på den kryssningen i år, bland andra elva medlemmar i Team Kostdoktorn, känns fint att få träffa dem där med.

Här kan du läsa mer om den kryssningen hos Kostdoktorn. Hoppas vi se på nån av båtarna :)

St Kitts

St Kitts


Glutenfritt äggbröd / proteinbröd / fröbröd

Äggbröd - Proteinbröd

Brödexperimenten fortsätter

I vinter har jag testat att baka lite olika sorters glutenfria bröd, som passar oss som äter lågkolhydratkost.

De passar förstås också alla som tycker om ett gott bröd bakat på naturliga ingredienser och alla som har celiaki/glutenintolerans.

En del recept anpassade mer efter Paleo med lite sötma från frukt, andra mer strikt LCHF, men alla har förstås varit helt glutenfria.

Det är en viktig sak när man pratar LCHF/Paleo-bröd, att de förutom att innehålla en låg halt kolhydrater, även bör vara glutenfria.

Eftersom både LCHF och Paleo i grunden är helt utan spannmål, så blir det förvirrande när det bakas och säljs glutenhaltigt bröd i butik och skrivs recept på LCHF-bröd med kruskakli på olika håll.

Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, hamnade i blåsväder tidigare i veckan när han kallade CarbZones sortiment för bluffprodukter.

Jag var i kontakt med CarbZone häromåret, just med anledning av att de hade gluten i sina produkter, som på den tiden hade stämpeln LCHF på förpackningarna.

Skickade dem recept på pajbottnar med mandelmjöl, men de svarade att det var för dyrt att baka med sådana ingredienser.

Jag tog en titt på innehållet i en av deras pajer sedan jag blivit tipsad att de nu bakar dem på mandelmjöl.

Första delen i ingredienslistan lät ju lovande, men sen ser det inte lika bra ut:

”Ägg, getost (14%), zucchini, vatten, ekologiskt mandelmjöl, crème fraiche, smör, valnötter (3%), majsstärkelse, betfiber,vetegluten, salt, vetefiber, timjan, kryddor, naturliga aromer, citronjuicekoncentrat.”

Här hittar du min motsvarighet till deras ostpaj, garanterat utan gluten.

Så över till dagens brödrecept. Jag ville ha ett bröd med en högre innehåll av protein, så nu har jag testat att göra ett formbröd med hög halt av ägg och riven ost.

Är inte så förtjust i oopsies, kesobröd och andra liknande LCHF-bröd, de smakar mest stekta ägg. Det här brödet fick lite mer struktur.

Jag använde en typ av hårdost/gräddost på getmjölk som finns här i Turkiet, det blev riktigt god smak av den.

Turkisk getost

God getost på Migros

Men du kan förstås använda vanlig gräddost eller någon lagrad ost, typ Prästost eller Västerbotten.

Jag gjorde det här brödet fritt från mandel/nötmjöl, då jag fått efterlysning från allergiker på såna recept.

Efter receptet följer några bildlänkar till mina övriga recept på fröbröd utan mandel och nötter.

Jag vill också dela ett mycket viktigt inlägg som du kan läsa på Ann Fernholms blogg Ett sötare blod.

Ju fler vi är som delar detta inlägg på bloggar, Facebook och Twitter, desto bättre för folkhälsan. Läs Anns viktiga synpunkter och dela den gärna vidare.

Fröbröd med ägg och ost

Proteinbröd – Äggbröd

8 ägg

3 dl riven ost

100 g smör

2 dl vatten

1½ dl pofiber

½ dl pumpakärnor

2 msk fiberhusk

2 msk linfrön

2 msk vallmofrön

2 msk sesamfrön

ca 1-1½ tsk salt

Smaksättningsförslag:

2 msk svartkummin

2 msk torkad timjan eller oregano

1-2 msk kanel eller kardemumma

1-2 msk stött brödkummin

1-2 msk stött anis eller fänkål

Vispa äggen lätt. Koka upp vattnet med smöret och vispa ner i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienser och rör ner den rivna osten. Blanda väl med äggsmeten, låt svälla i 15 minuter.

Smaka av så du får lagom sälta och tillsätt någon av kryddorna.

Smörj en brödform på ca 1 liter och häll i smeten, den är rätt lös men blir fast under gräddningen.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1½ timme. Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen, brödet håller sig bra i cirka en vecka.

Det här brödet blir lite fuktigare och ”svampigare” i konsistensen än ett bröd bakat med mandelmjöl/kokosnötmjöl.

Rosta gärna skivorna lätt eller stek på dem lite i en stekpanna och njut med rejält med smör eller gärna den här avocadoröran.

Brödskivorna blir också riktigt bra med rejält med pålägg till varma mackor eller som små portionspizzor.

Mitt originalrecept på fröknäcke

Mitt originalrecept på fröknäcke

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Länk till Huså Bröds Spröda frökex, som de bakar efter mitt fröknäckerecept.

Linfrön, Psylliumfrön, Sesamfrön, Ägg, Kokosflingor, Pofiber och Crème Fraiche blir Lowcarbbröd

Fröbröd med kokosflingor

Min variant av Oopsies

Min variant av Oopsies

Frökex med pepparkakssmak

Frökex med pepparkakssmak

Frökex med kardemumma

Frökex med kardemumma

Fröbröd LCHF med Hindi Pastirma

Fröbröd med halloumi


Krämig broccolisoppa med ägghalvor

Broccolisoppa med ägghalvor och frökex från Huså Bröd

Dag 3 på min kålvecka

Idag har det blivit broccolins tur att visa upp sig från sin godaste sida.

Broccoli är en väldigt mångsidig grönsak, sprängfylld med nyttigheter och med en låg andel kolhydrater, bara 3,1 g.

Här hittar du mycket intressant information på en hemsida som är dedikerad helt till denna användbara grönsak, Broccoli.nu.

Broccoli

Broccolin har sin givna plats inom LCHF och Paleo. Ett fint komplement till maten istället för potatis.

Jag kombinerar sen ett par år de båda varianterna av lågkolhydratkost och mår riktigt gott av det.

Här kan du se en del av den videointervju om min kostmodell, som Kostdoktorn har i sin helhet på Medlemssidan.

Du kan bli medlem för bara 79 kr per månad, första månaden är gratis så du kan se om det är nåt för just dig.

Broccoli

Dagens typ av broccolisoppa serverade jag ofta när jag jobbade på restaurang, den var mycket populär bland lunchgästerna.

Broccoligratäng är också riktigt gott och lättlagat, den går att variera på en mängd sätt.

Antingen som i länken ovan med ost, ägg och bacon eller som här med äggstanning.

Prova gärna att gratinera kokta broccolibuketter med ädelost eller chèvre, det smakar riktigt bra till en köttbit.

Här en annan broccolisoppa med mer bra proteiner från skaldjur och Västerbottensost, klicka på bilden så kommer du till receptet.

Soppa med Broccoli, Räkor, Kräftor och Västerbottensost

För att inte tala om hur läckert ett broccolimos kan vara, länken går till en variant gjord på stjälken.

Jag serverade min soppa med frökex från Huså Bröd och en vildsvinskorv från Hedmans Delikatesser i Strömsund.

Två exempel på riktigt gott mathantverk från Jämtland som fick åka med på resan hit till Turkiet.

Spröda frökex från Huså Bröd och vildsvinskorv från Hedmans Delikatesser i Strömsund

Spröda frökex från Huså Bröd och vildsvinskorv från Hedmans Delikatesser i Strömsund

Broccolisoppa 2-3 port

500 g broccoli

50 g smör eller kokosolja

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 dl kycklingbuljong

2 dl grädde eller kokosgrädde

2 tsk ekologiskt buljongpulver, jag använde Bella Buljong

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär broccolin i mindre bitar. Bryn tillsammans med hackad lök och vitlök.

Häll på kycklingbuljongen och buljongpulver och koka i ca 15 minuter så den blir mjuk.

Mixa slät i kastrullen med stavmixer. Häll på grädden och koka upp, låt puttra i ca 5 minuter.

Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Vinägern ger en riktigt god smakbrytning till den milda broccolin.

Servera med mjukkokta ägghalvor och frökex/fröknäcke med en god, lokalproducerad  korv.

Lantägg

Fredagsmarknaden i Alanya


Gröna tillbehör och om min videointervju hos Kostdoktorn

Utsikt mot borgen från Östra stranden i Alanya

Tillbaka i Turkiet

Nu är vi på gång med del 2 av vinterns härliga hälsoresa till Alanya.

Vi åkte hem 10 dagar över jul och nyår så en ny 45-dagarsperiod sätts igång på reseförsäkringen, så nu har vi 6 nya veckor framför oss.

De ska ägnas åt att bättra på konditionen och hälsan ännu mer, vi byggde ju upp en hel del nya muskler i höstas.

Vintern här visar sig just nu från sin kallaste sida, +2 nu på morgonen.

Vi har tur som har en riktigt välisolerad lägenhet, vi behöver inte ens använda luftkonditioneringen för att få varmt inne.

Varma kläder behövs på promenaderna när man hamnar där det är skuggigt, men i solen kan de skalas av, plagg efter plagg.

Så ett råd till dig som väljer att åka hit till Medelhavet på vintern, ta med några lätta vinterkläder hemifrån.

Är mycket glad åt min tunna dunjacka med en allvädersjacka över. De klarar storm, regn och kyla, de vädertyper som vi haft sen vi kom i söndags morse.

Upproriskt hav i Alanya

En hel del sol har vi också förstås, då är det riktigt skönt att sitta ute på balkongen.

Det är härligt att vara tillbaka härnere, inte minst tack vare alla fina grönsaksmarknader där vi är stamkunder.

I min variant av lågkolhydratkost, som är en blandning av LCHF och Paleo, ingår det som de flesta vet en hel del grönt.

Att bara äta kött, smör och ägg blir alldeles för enahanda, både vad gäller näring och smaker.

Maten blir så otroligt mycket godare med lite grönsaker till. Matsmältningen fungerar också mycket bättre om man tillför lite syra och vattenlösliga fibrer har jag märkt.

Har ibland testat att köra superstrikt LCHF med mycket fett och nästan inga kolhydrater, men då mår jag inte alls lika bra som med en fräsch grönsaksrätt som tillbehör.

Jag tillför även en del frukt och rotfrukter i min mat och har tagit bort de flesta mjölkprodukterna utom smör och get/får-ost de senaste åren.

Någon gång till fest blir det grädde, men till vardags är det smör, olivolja och kokosolja som utgör de feta tillbehören.

Här hittar du mitt förra inlägg där jag tipsar om 7 olika kryddsmör att förgylla maten med och lite tankar om hur jag ser på fettet i maten.

Idag får du tips på några av de gröna rätter vi ätit de senaste dagarna.

Vill du veta lite mer om mitt sätt att äta och vad maten gjort för min hälsa?

Ta då en titt inne hos Kostdoktorn på ett utdrag ur den video som Andreas och hans team spelade in under LCHF-kryssningen i våras.

Du kan se hela inspelningen inne på Kostdoktorns medlemssidor.

Kostdoktorns medlemssidor

 

Medlemsskapet ger tillgång till en stor mängd filmer med många stora lågkolhydratförespråkare och annat värdefullt material för dig som vill lära dig mer om naturlig mat och dess fördelar för hälsan.

Första månaden är gratis och sen kostar det bara 79 kr per månad, väl investerade pengar för dig som vill satsa på ett friskare liv.

Vill du ta del av mina ca 200 mjölk- och glutenfria Paleo-recept så hittar du den bloggen Här.

Entrecôte med syrliga grönsaker

Syrlig lök och rödkål 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 gul lök

50 g smör

2 msk kycklingbuljong

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor. Bryn lätt i smöret och tillsätt kålen. Låt fräsa några minuter.

Häll över buljong, vinäger och Worcester. Krydda med salt och peppar.

Låt vätskan koka in i grönsakerna och servera till en köttbit.

Jag hittade en riktigt fin kalventrecôte på Migros, bland det godaste kött jag ätit.

Gurksallad med kiwi

Grön sallad 2 port

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 kiwi

1 dl grovhackad bladpersilja

½ dl pumpakärnor

½ pressad citron eller lime

2 msk olivolja

Lite flingsalt

Skär gurka, paprika och kiwi i små tärningar. Blanda med persilja, pumpakärnor, citronsaft, olja och salt.

Vi åt gurksalladen till en lammburgare med stekt ägg och smör. Köper fantastiskt fin, nymald lammfärs på Güven Et Kasap.

Röd coleslaw

Röd coleslaw med valnötter 2 port

3 dl strimlad rödkål

1 dl majonnäs

1 dl grovhackad bladpersilja

½ dl hackade valnötter

1 msk äppelcidervinäger

Salt och chiliflingor

Den här salladen åt vi till den absolut godaste kycklingrätt jag vet.

Hos slaktaren får vi kycklinglåren urbenade och utbankade till en stor schnitzel, du kan läsa mer om hur jag kryddade den Här.

Solnedgång i Medelhavet


Gulaschsoppa och matlagning med Halva Lindha

Lindha Vikström, Halva Lindha

Matbjudning och LCHF-prat

Igår var jag hemma hos Lindha Vikström som driver den populära bloggen Halva Lindha.

Som bloggnamnet antyder så är Lindha en av de som haft en fantastisk viktnedgång genom att äta en naturlig LCHF-kost.

Hon har på 2 år tappat halva sin vikt, från 140 till 70 kilo. Lindha är en mycket målmedveten och positiv kvinna, hon har kämpat på med mycket träning kombinerat med riktigt njutbar lågkolhydratmat.

Hennes man har på samma tid gått ner 45 kilo, så det är ytterligare ett bevis på att Lindhas liberala LCHF fungerar.

Vi träffades för första gången för en månad sen och fattade tycke för varann, vi har mycket gemensamt när det gäller vår matfilosofi.

Mat ska vara god och något att glädjas åt. LCHF för oss båda är inte bara en diet, utan en njutningsfylld livsstil. Här kan du läsa mer om det mötet.

Lindha kläckte den goda idén att vi skulle kunna ha en liten matdemonstration tillsammans på ICA Matmästar’n här i Östersund.

Hon har tidigare arbetat där och butiken är den enda här i Östersund som säljer LCHFklubbens produkter.

Så på fredag mellan 14-18 är det dags. Då kommer vi att servera en gulaschsoppa från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo och frökex med en färskoströra som finns med i Grillmat LCHF.

ICA Matmästar’n bjuder på råvarorna till soppan och färskosten, Huså Bröd sponsrar med Spröda frökex och LCHF-klubben med sitt fröknäcke. Så det kommer att finnas något för alla smaker.

Kostdoktorn har också bidragit och skickat en stor bunt med sina informationsfoldrar om LCHF.

Lindha kommer att berätta om sin vikt- och hälsoresa. Vi svarar på frågor om vårt sätt att äta och jag signerar och säljer mina kokböcker.

Bor du i Östersund med omnejd så är du varmt välkommen :)

Jag och Lindha 2

Vi hade en riktigt trevlig matlagningsdag, mycket prat om vad vi tycker är bra mat hanns också med.

Här ovan är det lite utbyte av bloggkunskaper som pågår, bilden är tagen av Lindhas dotter.

Idag får du receptet på gulaschsoppan och så kommer färskosten och bilder från vår bjudning en annan dag.

Tillagning av gulaschsoppa och färskost

För 20 år sen var jag köksmästare två säsonger på Årekläppens fjällhotell, en fin arbetsplats med utsikt över hela Åredalen.

Där var min gulaschsoppa en storsäljare till hungriga skidåkare, det är perfekt mat efter en dag i backen eller på en skogsutflykt.

I den varianten hade jag tärnad potatis, men nu tar jag i svamp och goda grönsaker som växer ovan jord i stället så blir kolhydratinnehållet i soppan lägre.

Gulaschsoppa från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Gulaschsoppa från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

2 ekologiska köttbuljongtärningar + 5 dl vatten

eller motsvarande mängd hemkokt fond

2 dl rödvin

2 msk tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar. Riv vitlöken fint. Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg. Tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré. Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om. Häll den över köttet, tillsätt buljong, vin, worcestershiresås, örter och lagerblad. Blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar. Rör då och då och späd med mer vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta. Servera gärna med en sked crème fraiche eller aioli.

Har du en Crock-Pot eller Nordic Cooker så blir soppan klar på ca 6-8 timmar på låg effekt.

Gulaschsoppa i kåsa


Rökt Lax och Äggsmör med Pepparrot

Njutningar

Nu är det snart dags för nästa resa, har varit mycket av den varan under våren. Först blir det ett besök i Uppsala och Restaurang Primaten.

Har ju inte varit dit sen de öppnade, så det ska bli väldigt spännande att se hur renoveringen av de fina lokalerna blev.

Restaurangen har varit fullsatt varje lunch sen öppnandet och gästerna har varit väldigt nöjda med maten, känns riktigt kul.

Min recept sprids lite överallt just nu. Här kan Du gå in och läsa en liten presentation av mig och min kostfilosofi på Bloggreceptbokens egen blogg.

Årets version släpps i juni, men klicka på länken här ovan så kan Du förbeställa den gratis redan nu.

Sen har jag jobbat färdigt för ett tag, för på lördag flyger jag iväg på årets mesta hälsoresa, Zumbaresan med Anna Hallén.

Datorn lämnar jag hemma, för det här ska bli en riktigt hälsosam resa för min del och då ingår inget skrivande, bloggande eller surfande.

Det enda jobb jag ska göra under den här veckan är en Tapaskurs för deltagarna.

Blir spännande, det är minst 15 år sen jag hade en matkurs senast.

Några recept från den hittar Du här i min blogg på Kostrådgivarna. Där dyker det upp ett nytt inlägg varje torsdag.

Men Du blir inte helt lottlös härinne heller, har förinställt inlägg så det kommer lite godsaker här med.

Medan jag njuter av värme, träning, bokläsning under parasoll,  föreläsningar, bubbelbadande och bergsvandring på Gran Canaria, så bjuder jag Dig på en annan form av njutning.

Äggsmör är en gammaldags Finsk specialitet, här har jag gjort den lite smakrikare med riven pepparrot.

Den här laxrullen gjorde jag nu i vår i Turkiet, hade tagit med ett paket rökt lax hemifrån.

När man är borta så länge som vi, så är det gott med lite Svenskt ibland.

Varmrökt Sidfläsk, Sill, Ansjovis, KRAV-märkt Kalle’s Kaviar, Ost och Lax fick då följa med i packningen.

Har alltid en liten kylväska med i resväskan, då funkar det bra att frakta kylvaror.

Nu på resan är det bara Zoega’s Hazienda och kaffepressen som åker med i packningen.

Vi får en fantastisk frukostbuffé på hotellet, med Spansk Cava till för den som så önskar.

Flera 3-rätters middagar med dryck ingår i resans pris, de övriga blir stor buffé för det facila priset av 120 kr per middag.

Just nu är en stor del av den Svenska LCHF-eliten på Lowcarb-Cruise i Karibien, arrangerad av Jimmy Moore, USA’s största namn inom lågkolhydratsfären.

Hade varit mycket intressant att lyssna på föreläsningarna om alla hälsofördelar av att minska på kolhydraterna.

Men jag föredrar en liten, lugn vik som Playa del Cura, framför en jättekryssare med tusentals passagerare.

Jag är väl inte heller riktigt den typen som gillar att mingla runt på galamiddagar i långklänning och högklackat.

Kanske det blir nån kryssning ändå i framtiden, det är mängder med väldigt intressanta föreläsare med på båten.

Här kan Du läsa mer om programmet och resan inne hos Kostdoktorn, Dr Andreas Eenfeldt, som är en av föreläsarna.

Hos Tommy, som tappat halva sin vikt, sen han började med LCHF, kan Du läsa lite utförligare om vad som händer på båten.

Laxrullar med Äggsmör för 2

6 skivor Kallrökt Lax

2 mjukkokta, Ekologiska Ägg

2 msk riven Pepparrot

50 gr mjukt Smör

Lite Havssalt och nymald Vitpeppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret.

Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.

Servera på en Salladsbädd, garnera med lite tunna Äppelklyftor, Citron och Bladpersilja.

Ringla kallpressad Olivolja och pressa lite Citron över salladen.