Korvgryta med risoni

korvgryta_korv_recept_risoni_risonigryta
Jag städade ur skafferiet häromdan och hittade en förpackning risoni, ni vet små pastagryn som ser ut som ris. Jag älskar risoni i grytor och soppor så det fick bli en korvgryta i härlig buljong med grönsaker, svamp och risoni. En sån där perfekt matlåde-middag som bara blir godare efter nån dag den fått stå till sig.

Jag stekte korv och svamp och kokade upp en god buljong på lök, krossade tomater, grönsaksfond och kalvfond lite D´Elidas och salt och peppar. Blev galet gott – allt-i-ett-gryta, perfekt vardagsräddade! 😛

Det här behöver du : 
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 burk körsbärstomater
4 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 msk kalvfond
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt och peppar

Korv
Champinjoner
Paprika
Majskorn
Salladslök
Risoni

GÖR SÅHÄR : 
Förstek korv och champinjoner och förbered de grönsaker du vill ha i grytan.
Finhacka gul lök och fräs i smör tills den blivit genomskinlig. Slå på burktomaterna, vatten, fond och chilisås. Låt den koka upp. Lägg ner korv, grönsaker och risoni och låt småputtra på låg värme ca 15 min tills risonin är al dente. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott knäckebröd.

korvgryta_risoni_gryta
Grytor med korv är så gott. Blanda i den grönsaker och ev. svamp som du har hemma.

korvgryta
Koka upp och tillsätt grönsaker, korv och risoni.

korvgryta_risoni_recept_middagstips
Såhär ska det se ut när det är klart! 😛 MUMS!!

recept_med_korv_korvgryta_risoni
Smaklig måltid!

Korvgryta med rotfrukter och hårdbröd

korvgryta_rotfrukter_buljong
En favorit hos mig är denna korvgryta i buljong med massa härliga rotfrukter och smaker. Den värmer riktigt kalla dagar och är lika god nygjord som efter nån dag i kylskåpet då alla smaker fått blomma ut. Här kan man ta vilka grönsaker och rotfrukter man gillar bäst och en smakrik korv, det blir en blandning av soppa och gryta och potatisen som blir lite lätt sönderkokt ger en fin konsistens. En urgod husmansgryta som naturligtvis skall serveras med hårdbröd. ;-)

För att få lite vinter och julsmak kan du tillsätta kryddpeppar och en kanelstång, har för mig Ernst gjorde något liknande i nåt av hans julprogram. Grymt god, värmande och mustig! :-P

Det här behöver du : 
400 gram falukorv
4 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
10 cm purjolök
1 röd paprika
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
3 msk oxfond
1 msk grönsaksfond
1½ liter vatten
Salt och peppar
D´Elidas chilisås

GÖR SÅHÄR : 
Skär korv, grönsaker och rotfrukter i bitar. Hetta upp en större gryta med smör och vänd ner allt skuret. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och fond. Slå på vatten och låt koka upp. Sänk värmen och låt grytan puttra under lock ca 40-50 min. Smaka av med salt och peppar och en gnutta chilisås.

korvgryta_falukorv_recept

korvgryta_gryta_recept_falukorv

korvgryta_knäckebröd

korvgryta_falukorv

Korvstroganoff

korvstroganoff_korv_stroganoff
Det drar sig mot helg igen och veckan har varit välfylld näst intill proppfull! :-P Idag har jag avslutat ett större uppdrag, varit på utvecklingssamtal med Joline och hennes lärare i klassen. Mathandlat och hem o vänt. Bara stoppat i barnen lite mellanmål för att sätta sig i bilen och köra mot stallet.

Jag HADE en tanke, märk väl tanke om att laga en riktigt god tomatsoppa och även hunnit in på bageriet och köpt något gott surdegsbröd men tiden sprang iväg och ska jag laga tomatsoppa så ska den puttra länge men det fanns ingen tid till det idag hur stora ambitionerna är var.

Dessutom fick barnen ”cowboysoppa” i skolan (gott), fast enligt matsedeln skulle det serveras fisksoppa (mindre gott) så jag tänkte göra vår godaste soppa här hemma istället, men det får bli nästa torsdag de! Dom blev iallafall inte helt sopplösa! ;-)

Superbra app förresten om ni har missat den – Skolmaten! 

Idag blev det istället tillsynes korvstroganoff – inte så pjåkigt det heller!
(särskilt inte när man har lite olika grillkorvslattar som ligger i kylen till ingen nytta)
Enkelt, gott och billigt!

Jag tycker verkligen om att runda av mina inlägg med tre ord så jag gör det igen; Enkelt – gott och billigt! :-P

4-6 port
Det här behöver du : 

600 gram blandad korv
1 gul lök
1 burk hela plommontomater
2 dl vatten
1½ dl ketchup
2 köttbuljongtärningar
2 dl grädde
Trocomare örtsalt
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär korven i bitar. Fräs på allt med lite smör i stekpannan tillsammans med hackad lök. När allt fått lite färg och löken mjuknat, slå på de krossade tomaterna, skölj ur burken med lite vatten och häll i. Tillsätt sen resten av ingredienserna och låt allt få puttra på låg värme ca 15-20 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar! Servera med ris eller pasta.

korvstroganoff
Korvstroganoff serverat med fullkornspasta, rivna morötter, tomat, paprika och sockerärt.

Vintergryta med korv och rotfrukter i mustig buljong


Hej på er! Här på ön har barnen sportlov denna vecka, dock med början av ett par vab-dagar av förkylning, men vi hoppas det snart är förbi så vi hinner med en massa skojigheter ute i snön också! Den lilla snö som finns kvar ska tilläggas för det är otroligt va fort det smälter undan nu, det droppar från stuprören och nån skridsko-is är tveksamt om det blir nåt av.

Vi börjar väl ändå med ett gott februari-recept på en värmande gryta! :-P Detta är favoritkorvgrytan här hemma som den är dessutom perfekt att hälla ner i en termos och ta med sig ut i skogen till exempel! Kan ätas ur både mugg och djup tallrik! Supergod, särskilt om man har hemmagjord buljong i frysen man kan använda sig utav.

Jag vet att ett par av er har undrat över det här med buljong i mina recept. För de mesta har jag nedfryst buljong i pet-flaskor från både kött och kyckling. Ett bra tips när man skär grönsaker och lök är att spara på kanter och lite mindre fina bitar och frys ner i en påse som du fyller på efterhand. Det kan vara ändbitar av morötter, lökskal, purjolöksblast, örtkvistar, ändbitar av rotfrukter  osv osv…

Samla allt i en påse i frysen och när det är dags för buljongkok så ner med allt i en stor, rymlig gryta tillsammans med vatten och antingen kött, kyckling eller skaldjur eller enbart som det är för grönsaksbuljong.

Ska du koka köttbuljong så spara på märgben, revben, kotlettben, köttbitar du ”putsar” bort osv. Allt går att ta tillvara för att koka egen buljong. Samma sak med kyckling som du helsteker i ugn. Där sparar du på skrovet, ev skinn eller bitar du inte äter. Koka ner! Kommer du över färska märgben, revben eller ben överhuvudtaget till bra pris, passa på att rosta dom i ugnen på en plåt med tomatpuré och grönsaker/rotfrukter innan du kokar ner som buljong, då får du en mustigare och mörkare smak! Buljong deluxe! ;-)

Skaldjursbuljong; räkskal, kräftskal, fiskben, fiskdelar; huvud, fenor etc. Alla biprodukter vi inte äter ger fantastisk smak till buljonger som du låter koka länge! En buljong ska puttra i flera timmar för få fram alla smaker och kalcium ur benen. Koka ihop med grönsaker/rotfrukter, lagerblad, peppar, torkade örter, chili osv. Allt utom salt! Salt tillsätter du sen när du använder buljongen istället.

4-6 port
Det här behöver du :
250 gram falukorv, köttkorv, kryddkorv etc.
3 stora potatis
2 morötter
1 stor palsternacka
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
1 liter kraftig köttbuljong (alt fond/tärning + vatten)
Vitpeppar & svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär rotfrukter och lök i mindre bitar. Skär falukorven i skivor och sedan i fjärdedelar. Värm upp buljongen eller koka upp vatten med fond alt. buljongtärning. Lägg ner allt i grytan, både korv, rotfrukter och lök och på med lock. Låt puttra på svag värme ca 45 min. Servera med hårt tunnbröd!


Korv, lök och rotfrukter.


Puttrar i buljongen.


Prova denna enkla korvgryta! Mild och mustig såhär i sportlovstider! :-P