Banoffee glasstårta

banoffee_glasstårta
Desserten vi hade på nyår var denna glasstårta. En banoffee-paj-glasstårta. ;-) Det fungerar alldeles ypperligt att göra glasstårta av pajen. Jag har använt mig av vanlig digestivebotten, gjort en 3-minutersglass med grädde och kondenserad mjölk och på detta karamellsås, bananer, grädde och daim. Hur gott som helst! :-P

Botten :
12 st digestivekex
50 gram smör
Glassen :
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad, sötad mjölk (inte kokt eller karamelliserad)
Topping :
1 burk karamelliserad mjölk (kolasås)
2 dl grädde
1 dubbeldaim

GÖR SÅHÄR :
Mixa digestivekexen med smält smör och tryck ut i en rund springform ca 25cm i diam.
Vispa grädden till glassen och rör ihop med den kondenserade mjölken. Slå över digestivebottnen. Täck med plastfolie och ställ in i frysen tills den ska ätas.

Före servering, bred på karamelliserad mjölk och skivade bananer. Toppa med vispad grädde och krossad daim.

glasstårta_banoffe_paj

glasstårta_banoffee

nyårsdrinkar_pommac
J
olines tjusiga nyårsdrinkar som vi skålade in tolvslaget med. Massor med jordgubbar, kiwi, citron och lime och Pommac förstås! :-P

Oreo fudge

oreofudge
Dags för lite julgodis igen! :-P  Idag kör vi en julgodisutmaning Jenny och jag. Jenny driver ”Jennys matblogg” och den har ni säkert besök tidigare, annars är det hög tid! Vi gillar bägge enkla och goda recept som alla kan göra så vårt samarbete här går hand i hand med våra egna visioner. Krångla inte till det! ;-) Vi har ju haft lite utmaningar tidigare så nu kör vi igen. Jennys recept hittar du längst ner i inlägget.

Detta godis med oreokakor tar inte mer än 10 minuter att svänga ihop sen ska det stelna ett par timmar. Ruskigt gott och verkligen något för den sötsugne för det är väldigt sött så skär små tärningar! ;-)  Med bara 4 ingredienser blir det här snabbt en favorit. Man kan naturligtvis smaksätta fudgen med annat än oreokakor, grunden är vit eller mörk choklad och en burk kondenserad mjölk sen är det bara fantasin som sätter stop.

Det här behöver du : 
1 burk kondenserad mjölk
500 gram vit choklad
1 krm flingsalt
1 förp oreokakor (154 gram)

GÖR SÅHÄR : 
Häll den kondenserad mjölken i en kastrull. Hetta upp en platta på spisen och låt mjölken bli varm.

Bryt i den vita chokladen men sänk nu värmen och rör hela tiden för att det inte ska bränna fast. Blandningen får inte bli för varm, då blir allt grynigt och separerar så dra kastrullen från platta lite då och då och bara rör.

När allt har smält ihop till en tjock massa tar du kastrullen helt från plattan och rör ner grovt hackade oreokakor och flingsalt. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper. Jag använde en form på ca 15*30 cm. Ställ i kylskåp över natten och skär sedan upp i mindre bitar. Förvara i kylskåp.

godis_oreo_kondenserad_mjölk
Ingredienserna.

oreo_godis_fudge
Ska erkänna att jag faktiskt aldrig ätit en oreokaka tidigare, men dom var goda! :-P

oreo_fudge_julgodis_kondenserad_mjölk
Grovt hackade ska de röras ner i smeten.

julgodis_kondenserad_mjölk_oreokakor
Det är viktigt att smeten inte blir för varm så den bränner chokladen så håll mediumtemperatur på plattan och dra ifrån ibland och bara rör.

julgodis_med_kondenserad_mjölk
Smeten blir härligt glansig och tjock när allt smält ihop.

fudge_oreokakor
Häll allt i en form med bakplåtspapper och ställ i kylskåp ett par timmar.

oreo_fudge
Skär upp i tärningar.

oreo_fudge_julgodis_recept

polkabräck
Nu till Jennys julgodis. Vad sägs om detta polkabräck med vit och mörk choklad? Ser riktigt gott och juligt ut dessutom. För recept, klicka här >>
Nästa onsdag får ni återigen hålla utkik då återkommer vi med nya spännande recept på julgodis.:-P

Dajmglasstårta

daimglasstårta_daim_glass_tårta_glasstårta
Idag har jag gjort något som jag inte trodde jag skulle göra på många, många, måååånga år… Jag trodde nog egentligen aldrig att dagen skulle komma men det var ödet som flätades samman med min väg och jag har inombords bestämt mig i en stor hjärtefråga.

En liten felande pusselbit av mitt hjärta är på väg att sätta sig på plats… Tror jag!
Jag är så vansinnigt glad, förvirrad, en smula sentimental och så förväntansfull! Jag LOVAR att berätta hur mycket som helst om allt detta kryptiska bara jag fått ner fötterna på jorden och onsdag nästa vecka har passerat. ;-)

Lite svårt att koncentrera mig men jag ska ändå bjuda på en god glasstårta som hör sommarvärmen till.
En enkel 3-minuters glass, ett paket dajm, lite maränger och jordgubbar så har vi en väldigt god dessert till middagsbjudning eller bara som gofika en lat sommardag!

Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång
2 rejäla nävar maränger
1 förp dubbeldajm
Jordgubbar

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång. Tillsätt smulade maränger och hackad dajm. Häll smeten i en rund springform med löstagbar kant eller en rund form täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering, vänd upp&ner på ett fat och låt tina något i kylen. Servera med jordgubbar och extra krossad dajm på toppen.

 

 

 

Kondenserad mjölk, mandel och röda bär
tjinuskitårta_kondenserad_mjölk_recept
Då är vi tillbaka igen till utmaningen mellan Jennys matblogg och Kryddburken. Det är precis som förra gången tre ingredienser som vi har lagat något av och denna gång var det min tur att välja och temat var DESSERT!
Jag valde : Kondenserad mjölk + mandel + röda bär!
Som ni säkert vet så är just kondenserad mjölk en liten konservburk som skall kokas så får man den mest gudomliga kolasås, eller dulce de leche! Numera finns dessa burkar i affärerna som redan färdig kola! Ni anar inte hur mycket det underlättar, eftersom man slipper koka dessa konservburkar i 2½ timme och därefter kalka av kastrullen från avlagringar… ;-) Hur smidigt som helst ju!
Det jag valde att göra av de tre ingredienserna blev efter mycket om och men och fundilerande en tjinuskitårta, en riktigt gammal goding som inte syns alltför ofta nu för tiden. Så varsågoda! :-P
Tjinuskitårta 6 bitar
3 äggvitor
2 msk strösocker
200 gram skållad, finmald sötmandel
Fyllning : 
½ burk karamelliserad/kondeserad mjölk
1 dl tinade, avrunna lingon
2 dl lättvispad grädde
Topping : 
2 dl lättvispad grädde
2 msk av karamelliserad/kondeserad mjölk
Några lingon…
GÖR SÅHÄR : 
Skålla och skala sötmandel. Mixa fint i matberedare.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt strösocker och vispa ytterliggare ca 2 minuter. Vänd ner mandeln i marängsmeten.
Rita upp två cirklar på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diam. Fördela smeten i cirklarna. Grädda i 175 grader ca 45-50 min. Låt bottnarna stå kvar i ugnen på eftervärmen och torka. Lossa dom sedan försiktigt och lägg upp en botten på fat. Bred på kolan, strössla över lingon och ett tunt lagergrädde.
Lägg på andra bottnen och ringla över kolan. Jag värmde kolan några sekunder i micron så den blev lite mer ”rinnig” och lättare att ringla över tunt. Dekorera det sista med lingon.
skållad_sötmandel_mandel
Skållad sötmandel.
karamelliserad_mjölk_kondenserad
Här ser ni NYHETEN med den färdiga dulce de lechen, dom har bytt ut namnet till karamelliserad mjölk bara och den är alltså kokad och klar att användas! :-P
mandel_marängbottnar_tjinuskitårta
Marängen blandad med mixad sötmandel ska bli två bottnar till tårtan.
marängbottnar_mandel_sötmandel
45-50 min i ugnen…
lingon_tjinuskitårta_kolasås_kolatårta
Kola och lingon har alltid varit en god kombination så jag valde lingon från frysdisken. Lätt upptinade och avrunna på hushållspapper.
kolatårta_tjunuskitårta_kondenserad_mjölk_recept
Botten + kolasås + lingon. Lättvispad grädde i ett tunt lager och sen andra bottnen på de.
tjinuski_tjinuskitårta_kolatårta_kondenserad_mjölk
Sådärja!
tjinuskitårta
Sen är det bara att dekorera med lättvispad grädde, kola och lingon precis hur man vill!
jennys_matblogg
Här kan du se vad Jenny hittade på med det tre ingredienserna.
För att komma till hennes recept klicka här!

The post Kondenserad mjölk, mandel och röda bär appeared first on Kryddburken.se.

Vi firade mamma…

per_morberg_vin_rödvin_vitt_vin_flaska
Igår fyllde min mamma 51 år… Ja, jag har en ung mamma… Hon och pappa var 15 och 16 år när jag föddes men tiden går. Jag är snart lika ”gammal” som henne, borde ju komma ikapp nån gång! :-P Vi var hemma där allihopa på eftermiddan och kvällen, jag lagade lasagne och banoffee pie.

Fina presenter, blommor och uppvaktning. Nicke köpte med sin två flaskor av Per Morbergs vin från Kalmar, det var uppskattat av både en och flera anledningar! ;-) Bjuder på några bilder jag hann ta innan kalaset tog slut…

hemma_hos_mamma_mia
Å var ska jag få plats med all mat då?? ;-)

presenter_födelsedag
Många fina presenter som väntade…

mamma_51
Fina, älskade mamma…

mamma_mia_rosa_rosor
Ett typiskt stilleben hemma hos mamma… Rosa, rosor, pärlor, spets, vitt, habby chic…

lasagne_plåt
Lasagne är något som både stora och små älskar! ;-)

lasagne
Lasagne extra allt, hemkokt bechamel, en riktigt mustig köttfärssås, färska lasagneplattor och massor av ost… Recept, fler bilder med beskrivning hittar du här >>

banoffee_paj_dulce_de_leche
Två burkar kondenserad mjölk har kokat (sjudit) i 2½ timme, å då blir det sån här läcker, krämig kolasås. Dulce de leche. :-P

banoffee_pie_banoffipaj
Recept på Banoffee pie hittar du här >>

The post Vi firade mamma… appeared first on Kryddburken.se.

Jordgubb & fläderglass


Har ju glömt att visa er glassen vi gjorde häromkvällen med jordgubbar och fläder som smaksättning. Gudomligt god och fräsch. Riktiga sommarsmaker. De tycker jag ni ska prova!

Nu måste jag faktiskt kila i säng! Redan?
Jopp, för imorgon är det jag & Joline som hänger på låset när Gekås (Ullared) öppnar kl 8, alltså måste vi upp i ottan. Typ klockan fyra…

Vi ses kanske där i vimlet… ;-)

Det här behöver du : 
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
½ liter jordgubbar
½ dl koncentrerad flädersaft (ta lite mindre om du inte vill ha den så söt, för den blev väldigt söt)

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar. Tillsätt den koncentrerade saften och vispa lite till om det behövs, den ska inte rinna men ändå vara lösvispad. Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skiva ner jordgubbarna. Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering och låt tina något i kylen.


Flädersaften.


Och öländska jordgubbar, snart är säsongen slut så det gäller att börja bunkra och fylla frysen!

Fler tips på 3-minutersglass : 

  
Rabarberpajglass. Äppeltarte med vaniljglass. Lemon curdglass.
Klicka på bilderna för att komma till resp. recept.

Rabarberpaj & glass, eller rabarberpajglass?


Kommer ni ihåg rabarpajen jag gjorde med knäckigt täcke härom dan?

Om man tar det sista som blev över i pajformen och skrapar noga och ser till att få med allt knäckigt sockriga som fastnat runt kanterna och så rör man ihop det, pyttsar ner i en skål och ställer i kylen och tänker ”…det är ju synd att slänga”!

DÅ ska ni prova denna glass!
Rabarberpajglassen, gjord i ett nafs och ”allt-i-ett” kan liksom inte bli mer än 10 rätt! Du får både rabarberna, det söta, syrliga och det smälta knäckiga sockret och pajdegen, ja alltihop i en och samma glass! Fiffigt inte sant?

Detta är Joline dessert till vår bröllopsdag då hon stod för 2-rätters menyn!

Rabarberpajglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 skål rabarpaj, mängden är inte så noga

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden. Rör ner rabarberpajen lite ojämnt.
Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering och låt tina något i kylen.


Överbliven rabarberpaj blir nu rabarberpajglass! :-P


3 st ingredienser!


Rör ner lite ojämnt i glassmeten.


Täck med dubbla lager plastfolie och in i frysen.


Sådärja, håll med om att det ser gott och, för att inte tala om hur det smakade. Här ser ni också maränger i botten av skålen! ;-)

 

Lemon curd glass på 3 min med kondenserad mjölk


Vispa grädde, rör ner en burk kondenserad mjölk, tillsätt valfri smak och sen skjuts in i frysen! Denna glass är så oemotståndligt god och vansinnigt enkel att göra, nånting som barnen fixar i ett nafs och tar inte mer än 3 minuter så är den klar, bortsett från att den ska frysas då. Hemligheten är den där lilla burken med kondenserad mjölk, ni vet om man kokar hela burken i ett par timmar så blir det tjock, härlig kolasås, eller dulce de leche.

Denna konservburk hittar ni i vanlig mataffär, om inte så fråga. Till denna glass så ska inte burken koka utan den kondenserade mjölken rörs bara ner i vispad grädde så är det klart! Smaken och konsistensen är förtrollade krämig, len och alldeles underbar!! ;-)

Nästa gång ska jag dock koka en burk och använda kolasåsen som smaksättning i glassen, de borde ju bli ren och skär fullträff?

Smaksättningen den här gången blev lemoncurd, eller citronkräm. Jag använde mig av en färdigköpt på burk och bara ripplade ner i smeten när jag hällt upp den i formen, kan säga att den var grymt fräsch i smaken och samtidigt len och krämig. Testa, testa, detta får ni bara inte missa!

Det här behöver du : 
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
200 gram lemoncurd

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden.
Blanda ner vad du nu vill smaksätta med. Häll ut i en form, täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering och låt tina något i kylen.


Kondenserad mjölk rörs ner i den lättvispade grädden. Blanda om och häll upp i form.


Rör ner din smaksättning och dra med gaffel så den ripplar sig i smeten. Täck med plastfolie och frys in 5-6 timmar, du behöver inte röra i glassen.


Njuuuut…. :-P