Bönbjudning
I helgen besökte jag Karlskoga och bjöd på bönröror från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken på Akademibokhandeln.
Jag hann i princip bara komma hem och byta till vinterkläder efter hemresan från Turkiet, nästa dag satte jag mig på tåget mot Värmland.
Där blev jag väl mottagen av min författarkollega Lars-Erik Litsfeldt som hade handlat mängder med kikärtor och bönor inför vår bjudning.
Akademibokhandeln hade verkligen slagit på stort inför vårt besök, vår kokbok hade fått en fantastiskt fin skyltning både i fönstren och inne i butiken, stort tack för det.
Det var första gången jag fick se kokboken i färdigt skick, jag är verkligen stolt och glad över den må du tro.
På lördagsmorgonen lagade jag och Lars-Erik med gemensamma krafter fyra bönröror från kokboken.
Huså Bröd bjöd på mina Spröda frökex och Öländska bönchips på sina goda chips gjorda på ekologiskt odlade bruna bönor från Öland.
Det blev mycket uppskattat av alla bokintresserade kunder som tittade förbi vår bönbuffé, vi fick signera många kokböcker under de timmar vi var på bokhandeln.
Här kan du läsa om vårt besök i Nya Wermlandstidningen.
Vännerna Margret Ache och Iris Jansen som skriver den tyska tidningen LCHF-Deutschland, där jag sen några år deltar med mina recept, kom förbi och köpte vår rykande färska kokbok.
Här kan du läsa en nyskriven artikel om bönor i deras nätupplaga.
Vi fick också sälja en kokbok till Pelle Agorelius, Sverigerepresentant för kokbokstävlingen Gourmand Awards, det var förstås väldigt trevligt att han kom och hälsade på oss.
På lördag kväll tog jag tåget tillbaka till Stockholm där jag nu tillbringat de senaste dagarna med en hel del bönrelaterade möten.
Det är så intressant och spännande att ha kommit in i denna nya värld, tack vare bloggen och mina kokböcker.
För att orka med allt det här så bloggar jag inte så ofta och stänger av min mobil tidigt på kvällarna, sociala medier tar annars väldigt mycket energi.
Men jag svarar på alla frågor i kommentarer härinne och i vår nya Facebookgrupp Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken så fort jag hinner.
Patrik Olsson, Maria Mia Ahlberg och Lars-Erik Litsfeldt är också ofta på plats i gruppen för att svara/dela med sig av sina kunskaper om baljväxterna och dess effekter.
Här ser du några av Veronica Kindblads fantastiska bilder från boken, henne har jag den stora glädjen att få träffa idag, för första gången sen fotograferingen i höstas.
Överallt där jag varit och pratat om vår kokbok den här veckan har alla varit otroligt imponerade av de vackra bilderna, så glad över att få jobba med Veronica
Här finns bönkokboken på Adlibris och på Bokus, du hittar den förstås även i riktiga bokhandlar.
Idag får du receptet på en tomatsalsa från boken, en av de rätter vi bjöd på hos Akademibokhandeln.
Vi kommer att ha fler signeringar under våren, bland annat kan du träffa Lars-Erik på Akademibokhandeln på Lidingö den 15/12.
Den 24/2 är vi alla med på LCHF-kryssningen, där kan du köpa alla de tre kokböcker jag gett ut det senaste halvåret.
Tomatsalsa med ajvar, chili och gröna linser
2 dl kokta gröna linser
2 stora tomater
1 dl hackad bladpersilja
1 dl finhackad knipplök
1 dl ajvar relish
1 pressad citron
1 finhackad chili, ca 2 msk
½ dl olivolja
Ca 1-1½ msk flingsalt
Skär tomaterna i skivor och sen i fina tärningar, blanda med de väl avrunna linserna i en bunke.
Vänd ner det hackade kryddgröna, ajvar, citronsaft, chili, olja och den mindre mängden salt.
Låt stå en stund, smaka sen av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.
Jag använder oftast mild ajvar till den här salsan, men vill du ha den riktigt het så väljer du förstås den heta varianten.
Fin recension av bönkokboken
Nu är det många som fått hem sina exemplar av min femte kokbok som släpptes för en vecka sen, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Blev väldigt glad igår när jag tittade in på Bokus topplista över mest sålda böcker inom ämnet Mat & Dryck, där boken låg 2a.
Lika glad blev jag åt att läsa den här fina recensionen inne på bloggen Leva sunt.
Där får du också ta del av ett särskilt inlägg med mitt recept från kokboken på en indisk kikärtsgryta, det hittar du här.
Bilderna i inlägget är lånade från Jessica Sundbergs blogg Leva sunt.
Ännu en bönsallad
Idag får du tips på en riktigt god bönsalsa som vi ofta ätit i vinter.
Jag gjorde en liknande till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, en sallad med sting som passar väldigt bra till grillat.
Den är även riktigt god till den osttallrik vi brukar äta till eftermiddagskaffet.
För några veckor sen tog vi linbanan upp till borgen och skulle ta en fika på Café Alanya som ligger i de gamla stadsdelarna.
En oas att komma till, vilken skillnad mot den brusande storstaden.
Jag beställde lite ost och oliver till kaffet/teet, vi fick en hel tallrik med olika ostar, paprika, tomat, gurka, oliver, olivolja, citron och bladpersilja, en typiskt turkisk frukosttallrik.
Öländska bönchips har jag numer alltid med i fickan på våra utflykter, de smakade väldigt gott som tillbehör.
En liknande osttallrik har sen blivit det stående fikatillbehöret även hemma på balkongen.
Om vi motionerat mycket på dagen så förstärker jag tallriken med lite bönsallad och mjölksyrade rödbetor, du hittar ett riktigt gott recept på dem i bönkokboken.
Här ovan en bild på lite olika get/fårostar, tomater, vinäger och getyoghurt som jag köpt på Mezza Natural, en riktigt bra butik med stort ekologiskt sortiment.
Missa inte att besöka den butiken när du kommer till Alanya, den ligger på 25-metesgatan, här hittar du deras Facebooksida.
Bönsalsa 4-8 port
3 dl kokta bönor av valfri sort
1 stor tomat
1 dl finhackad koriander
1 dl olivolja
2 msk tomatpuré
2 msk äppelcidervinäger
½-1 färsk chili
Salt efter smak
Skölj bönorna väl och låt rinna av, kidney, borlotti eller svarta passar riktigt bra.
Skär tomaten i små tärningar och finhacka chilin, ta bort kärnorna om du vill ha en mildare salsa.
Rör ut tomatpurén med vinäger, salt och chili.
Blanda ner olja och koriander, vänd sist försiktigt ner tomathacket och bönorna.
Smaka av om du vill ha mer hetta, sälta eller syra.
Får salladen stå i kylen några timmar så utvecklas smakerna ordentligt.
Vill du ta del av flera recept på baljväxter så köp gärna min bönkokbok, den såldes slut på några dagar på Adlibris men nu har de fått in den igen.
Här finns den på Bokus, även där för bara 169 kr nu i januari.
Vill du hellre handla på en riktigt affär, så finns den på Akademibokhandeln fram till 20 januari för 179 kr, ordinarie pris är 249 kr.
Här två bilder som jag fick från vännen Therese Renåker, som beskriver boken så här:
”Säga vad man vill, men jag tror inte att det är möjligt att göra en vackrare kokbok.
Även om min mage inte tolererar ett dagligt inmundigande av bönor, så kan jag smaka lite då och då och ögat kan få njuta ohämmat av denna sagolikt vackra bok.”
Äntligen boksläpp
På måndag, den 8 januari, är det officiell utgivning av min senaste och femte kokbok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Då ska boken som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker finnas ute i butikerna runtom i landet.
Boken är utgiven på Bladh by Bladh förlag, här kan du läsa mer på min sida där.
Efter lite krångel med distributionen från tryckeriet och nätbokhandlarna har nu de som förhandsbeställt boken äntligen fått hem den.
Den har redan blivit sån succé så igår låg den på första plats på Adlibris över mest sålda böcker under gårdagen, alla kategorier.
Det slutade med att boken sålde slut hos dem, men nya ska vara på väg nästa vecka.
På Bokus låg den igår på femte plats på topplistan och där kan du beställa den för bara 169 kronor.
Monique le Roux Svalberg (Lifezone) har också nyligen kommit ut med en bönbok, Sköna böna.
Baljväxter är ett väldigt hett ämne just nu, det är bra att det kommer recept från flera håll så sprids kunskapen till så många fler om hur man lagar till bönor, kikärtor och linser på bästa sätt.
Här följer några röster från nöjda köpare i Moniques grupp Skönaböna på Facebook.
”Sitter just och bläddrar i min bok som kom idag – en vackrare kokbok får man leta efter och recepten lockar, åh, så hungrig jag blir!
Nu behöver jag knappast någon mer kokbok!”
”Helt ärligt så tänkte jag inte köpa några fler kokböcker, för jag får inte plats med flera.
Men jag tänkte i Thailand, vadå några in och några ut, så får det bli.
Jag är imponerad, vilka fina recept och bilder.
Några påminner om mina egna recept som jag ej delat ännu, men själva fördelningen mellan bönor och kött och annat liknar mitt sätt att tänka.
Många gånger handlar det om matematik, och jag kan räkna, men är inte en kock som Birgitta Höglund.
Det är den finaste kokbok jag sett på länge och vilka recept.
Nu känns det som jag kan lägga ner ”att dela mina recept”, men jag ska göra det ändå!
Jag får min inspiration från vegetariska tidningar, kokböcker och bloggar (många från USA) och jag ser att andra också får det .
Jag säger det igen, bästa kokboken när det handlar om Lchf + bönor.
Ett stort tack till Birgitta Höglund, Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. Ni har ändrat min syn på bönor. Även Monique Le Roux Svalberg för hennes goda och fina recept, plus för denna grupp ”Sköna Böna”.
Kram Carita”
På bilden nedan jobbar jag och fotograf Veronica Kindblad med bilderna till kokboken på Ås Trädgård utanför Östersund.
Veronica tog fantastiskt vackra bilder av mina enkla bönrätter, så glad att vi fick göra den här boken tillsammans.