10 år med LCHF och tips på hur vi äter idag

Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika
Foto Mikael Eriksson

10-årsjubileum

Förra helgen dök det upp ett Facebookminne som berättade att det var på dagen 10 år sen jag lyssnade på ett föredrag av Annika Dahlqvist om hennes kostmodell LCHF.

Ett föredrag som kom att förändra mitt liv totalt, det här har varit de 10 bästa åren i mitt liv, tänk så glad och tacksam jag är att jag gick och lyssnade på henne den dagen.

Jag ska inte skriva så mycket om vad som hänt under de här åren eftersom så gott som allt finns beskrivet i det här inlägget från förra året.

Men jag tänkte dela med mig av hur en matdag sett ut hos mig och Lennart nu i vinter.

Ostfyllda viltfärsbiffar med ragu på bladspenat
Foto Mikael Eriksson

Vi har ju båda mått bättre och bättre med åren med hjälp av naturligt god mat att njuta av.

Trots att Lennart, som fyller 76 år på tisdag, drabbats av både två cancerdiagnoser, epilepsi och en liten stroke de senaste 15 åren, så är han idag piggare och friskare än när vi möttes 2003.

Detsamma gäller mig, jag hade väl aldrig trott att jag skulle må bättre nu när jag närmar mig 60 än när jag var 30.

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan
Foto Mikael Eriksson

Lennart har kämpat länge med sin övervikt, som så många äldre herrar så har magen varit lite svår att bli av med.

Mest på grund av att han har svårt att hålla sig ifrån socker, så vikten har pendlat upp och ner ett antal gånger under våra år tillsammans.

Han är nykter alkoholist sen 27 år, då är det väldigt vanligt att man istället tar till sockret när man slutar dricka helt.

Det är samma problem åt andra hållet, de som kämpar med sockerberoende får vara försiktiga så de inte byter det dagliga sockret mot några vinglas, det är samma belöningscentra som påverkas i hjärnan.

Nu invänder kanske en del att vikten inte är det viktigaste i livet, men för att man ska kunna bibehålla en bra hälsa på ålderns höst så är det faktiskt viktigt att man inte blir alltför tung.

Nu i vinter verkar det som om vi hittat koden till en hälsosammare vikt, Lennart har tappat 12 kilo på 4 månader.

Av bara farten har även jag gått ner, här är det över 5 kilo som smält bort.

Vad har vi då gjort som varit skillnad mot hur vi ätit tidigare, kanske du undrar?

Vi har infört fasta rutiner, både vad gäller maten och motionen.

Det har hjälpt både mig och Lennart att inte falla för sug efter mellanmål, kvällsfika eller annat extra, som det kunde bli lite nu och då förut.

Nötfrukost
Foto Mikael Eriksson

Vi äter vår nötfrukost till kaffet klockan 06 på morgonen, vi är båda väldigt morgonpigga.

Nötter och smör är en mycket njutbar frukost som vi hållit oss till så gott som varje dag i många år.

Senare på morgonen har vi tillsammans gjort mitt gymnastikprogram, som jag fick av en sjukgymnast och en yogainstruktör efter min steloperation av ryggen.

Den håller våra leder och muskler i riktigt bra form, det märks direkt om man hoppar över det några dagar.

Efter det har vi promenerat några timmar på varsitt håll, för att sen träffas hemma för lunch klockan 12.

Under några år har vi brukat äta lite extrafrukost i form av t ex äggröra med kalkon eller en kall tallrik med bönsallad, kokt ägg, lite kallskuret eller ost innan promenaden, men nu har vi helt hoppat över den, utan problem.

Nötfrukosten mättar så otroligt bra, orken räcker och hungern kommer inte förrän lagom till lunch nu när vi vant oss av med mellanmålet.

Ugnsstekt sidfläsk med purjolökssås Foto Mikael Eriksson

Till lunch äter vi oftast nån form av kött, varierar mellan lamm, fågel, nöt, fläsk eller vilt.

Det blir ca 200 gram kött med ett varmt grönsakstillbehör och smör till, ibland lägger jag till ett stekt ägg, majonnäs eller någon annan fet sås.

Lennart äter lite mer smör än jag och tar ofta två ägg när jag tar ett, men annars äter vi väldigt lika.

Äggsmör
Foto Mikael Eriksson

Äter jag tillsammans med andra så får jag ofta kommentarer i stil med; Hur kan du äta så mycket smör??

Smöret är det som håller mig mätt när jag inte äter så mycket kolhydrater och därmed minskar det också sug efter mellanmål.

Det är det som gjort att vikten nu hamnat på samma nivå som när jag var i 30-årsåldern och var väldigt aktiv både i mitt kockjobb och tränade mycket på gym.

Så prova med att lägga till extra smör till måltiderna, du som kämpar med vikten trots att du tycker att du gör alla rätt med maten.

Jag äter minst 100 g smör om dagen, men dricker det inte i fetkaffe utan som tillbehör till frukost, lunch och middag.

Jag märker att jag får mindre ork, mer värk och att hjärnan inte fungerar lika bra om jag drar ner på smöret, så det är rena medicinen för mig.

Måltidsdrycken är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger eller pressad citron.

Frasig ostomelett med räkor
Foto Mikael Eriksson

Till middagen som vi äter klockan 18 blir det ofta 200 gram kyckling, kalkon, fisk, skaldjur eller ägg, även då med ett varmt, grönt tillbehör, ibland en sallad men inte så ofta nu på vintern.

Varma, smörstekta grönsaker, oftast med lite benbuljong som får puttra med, mättar betydligt bättre har vi båda märkt.

Benbuljong införde jag dagligen i vår mat för 3,5 år sen och har fortsatt med det sen dess, det har gjort underverk med våra leder.

Kycklingbuljong
Foto Mikael Eriksson

För 2 år sen började jag lägga till pro- och prebiotika i form av surkål och bönor, kikärtor eller linser till maten varje dag, du kan läsa mer om det här.

Nu är probiotikan det viktigaste, vi äter nån form av mjölksyrat varje dag, baljväxter då och då men inte till varje mål längre som i början, växlar mellan olika källor av prebiotika.

Pre- och probiotika och var man hittar det kan du läsa mer om i min senaste bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag gjorde tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson som driver sidan Smarta Diabetiker.

Grädde och ost drog jag ner på för 5 år sen, när jag startade min Paleoblogg, på grund av att jag fick lite besvär med magen av den stora grädd/ostkonsumtionen under mina första LCHF-år.

Med åren har tarmfloran stabiliserat sig med hjälp av både buljongen och surkålen/bönorna, så nu fungerar det bra att äta lite av mjölkprodukter ibland, jag sparar det till festligare tillfällen.

Meatza – Köttfärspizza Foto Mikael Eriksson

Att magen och tarmen nu mår bättre än förr har säkert hjälpt oss mycket med att lägga av med allt det söta, så det blir inga nya LCHF-efterrätter gjorda hemma hos oss.

Sött smakar helt enkelt inte alls gott numer, åtminstone för mig, Lennart har nog en bit kvar till det, men han undviker nu allt med socker för hälsans skull.

Under åren med Paleo blev det en del frukt i maten, men eftersom det triggar sötsuget så har vi gått över till att få vitaminer, mineraler och annat nyttigt från grönsaker istället.

När vi var i Turkiet i vinter blev det mycket paprika, aubergine och tomat, men här hemma är ju de ekologiska så otroligt dyra, så då är det bättre på alla sätt med lokalodlade vintergrönsaker.

Det blir mest olika former av kål, lök, morötter och fryst spenat och ärter nu på vintern, det är både miljösmart och plånboksvänligt istället för att köpa importerade grönsaker.

Kålpudding med sky på lingon och smör
Foto Mikael Eriksson

De här matrutinerna, 06, 12 och 18 är väldigt enkla att följa och i och med att vi äter rejäla portioner så finns det inget utrymme eller sug efter mellanmål eller kvällssnacks längre.

Det här gör att vi får en nattfasta på 12 timmar, som är mycket bra för att kroppen ska hinna med allt reparationsarbete under natten utan att bli störd av en nattmacka.

En del mår ju bra även på 14 eller 16 timmars nattfasta, men det här fungerar bäst för oss.

Så, det var lite grann om hur livet ser ut med vår LCHF idag, kanske kommer jag att utveckla det på lite nya spår framöver, men just nu känns det här riktigt bra.

Jag låter Mikael Erikssons vackra bilder på mina maträtter från Diabeteskokboken för män illustrera det här inlägget.

Jag gjorde den för 2 år sen tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, vi tyckte det behövdes en bok riktad till män i dessa tider när de flesta hälsoböcker är skrivna av kvinnor, för kvinnor, med deras speciella hälsoproblem.

Många har undrat om recepten passar även för kvinnor och icke-diabetiker, och ja, eftersom det är mina recept och ingen av oss har diabetes, så vet jag att det fungerar alldeles utmärkt.

Här kan du läsa en artikel från Diabetes Wellness om Lars-Erik och hans sätt att behandla sin Typ 2 Diabetes med hjälp av maten.

Recepten i Diabeteskokboken är det som mest liknar den typ av mat jag och Lennart äter, så vill du också prova på det här upplägget så ta en titt eller två i den.

Vill du träffa mig och ta del av min historia och det träningsprogram som hjälpt mig att komma tillbaka till en mycket bättre hälsa?

Då kan du följa med på de hälsoresor jag arrangerar tillsammans med kostrådgivaren Therese Renåker, läs mer här på Harmoniresor.se.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris
Foto Mikael Eriksson

Formfranska LCHF

Glutenfritt proteinbröd

Jag äter väldigt sällan bröd numer men förr var det en stor passion, jag bakade mycket av både matbröd och kaffebröd.

Eftersom jag nu i 10 år ätit glutenfri LCHF, så finns det där macksuget inte kvar på samma sätt som när jag åt mycket kolhydrater.

Men nån gång ibland kan det vara gott med varma smörgåsar till middag eller att ha med som utflyktsmat, gärna grillade över öppen eld.

Det här brödet är verkligen LCHF-vänligt, räknade ut att det innehåller 18E% protein, 79 E% fett, 2 E% kolhydrater och 1 E% fibrer.

Så har du lite svårt att få i dig tillräckligt med fett och protein, vilket jag läser att en del har problem med, så lägg till en macka på det här brödet med smör.

Vill du ha goda tips på vardagsmat, så har Halva Lindha nu ett nytt inlägg om sin veckomatsedel.

Behöver du mer hjälp med att planera maten om du drabbas av idétorka, så missa inte att bli medlem i matplaneringstjänsten CookEat.

Där bidrar även jag med en del recept tillsammans med flera andra matbloggare.

Fröbröd med ägg och ost

Proteinbröd 1 formbröd

8 ägg

3 dl riven fet ost, gärna lagrad

100 g smör

2 dl vatten

1½ dl pofiber

½ dl pumpakärnor

2 msk fiberhusk

2 msk linfrön

2 msk vallmofrön

2 msk sesamfrön

ca 1-1½ tsk salt

Smaksättningsförslag:

2 msk svartkumminfrön

2 msk torkad timjan eller oregano

1-2 msk kanel eller kardemumma

1-2 msk stött brödkummin

1-2 msk stött anis eller fänkål

Vispa äggen lätt. Koka upp vattnet med smöret och vispa ner i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienser och rör ner den rivna osten.

Blanda väl med äggsmeten, låt svälla i 15 minuter.

Smaka av så du får lagom sälta och tillsätt någon av kryddorna.

Smörj en brödform på ca 1 liter och häll i smeten, den är rätt lös men blir fast under gräddningen.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1½ timme.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen, brödet håller sig bra i cirka en vecka.

Det här brödet blir lite fuktigare och ”svampigare” i konsistensen än ett bröd bakat med mandelmjöl och kokosnötmjöl.

Rosta gärna skivorna eller smörstek dem i en stekpanna, brödet får mer smak då än om man äter det kylskåpskallt.

Brödskivorna blir också riktigt bra med rejält med pålägg till varma mackor eller som små portionspizzor.

Vill du ha ett bröd som smakar mer som ett vanligt surdegsbröd, så hittar du här mitt mest populära mjuka brödrecept, valnötsbröd.

Det finns även med i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt, just nu 129 kr på Adlibris Bokrea.

Köttfärslimpa med bacon och timjan

Lättlagad husmanskost

Idag får du tips på en riktigt lättlagad färsrätt, perfekt att ta till som vardagsmiddag.

När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet var det här en populär lunchrätt både bland gästerna och hos oss i köket.

Tänk så mycket enklare än att rulla köttbullar eller forma pannbiffar när man skulle laga mat till hundratals gäster.

Idag använder jag fiberhusk som bindemedel istället för ströbröd, så blir den glutenfri och fungerar bra för alla.

Det här är en lite smakrikare limpvariant, med stekt lök, vitlök, timjan och bacon i smeten, men du kan förstås krydda den som vanliga köttbullar om du vill.

Ett gott tips för oss som äter LCHF; skär tunna skivor av den kalla köttfärslimpan och ät som ”smörgås” med smör och ost på.

Köttfärslimpa 3-4 port

400 g köttfärs

1 ägg

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

50 g varmrökt bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör

1 msk fiberhusk

2 tsk torkad timjan

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

250 g cocktailtomater

1 msk smält smör

Hacka lök och vitlök fint och skär baconet i små tärningar.

Stek i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.

Blanda under tiden färsen med ägg, fiberhusk och kryddor, låt svälla i 30 minuter.

Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.

Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa.

Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.

Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.

Grädda i mitten av ugnen på 175° i 45 minuter, limpan ska kännas fast när den är färdig.

Ett kockknep är att köra ner en provsticka en liten stund i mitten av limpan och sen lägga mot underläppen.

Är stickan varm men inte alltför het, då är köttfärslimpan klar.

Annars kan du förstås använda stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.

Jag serverade min limpa med en svampsås, men en gräddig pepparsås eller bearnaisesås passar också bra till.

Vill du göra en lite festligare variant så finns recept på en baconlindad renfärslimpa i min kokbok ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo”.

Boken är skriven med Annika Dahlqvist och har förord av Ann Fernholm, du hittar den i länken ovan på Adlibris Bokrea för 129 kronor.

Baconlindad renfärslimpa från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Proteinrika, glutenfria pannkakor

Nyttigare pannkakor

Idag får du tips på ett näringsrikt sätt att göra pannkakor, passar fint både som frukost eller ett enklare kvällsmål.

Här har jag använt äggvitor, som blir över när man gör egen bearnaise och majonnäs.

Med stekt fläsk, varmrökt fisk eller några skivor ost och en sallad så blir pannkakan ännu mer mättande.

Vill du ha en soppa innan pannkakan så testa den här krämiga svampsoppan med baconströssel.

Som du kanske sett här på bloggen så förespråkar jag att man ska äta rejäla mål med få kolhydrater tre gånger per dag och inte vara snål med fettet.

Det är den kosthållningen som sen 10 år gett mig hälsan, orken och normalvikten tillbaka, så det kanske fungerar för dig med?

Glutenfria Pannkakor

3 äggvitor

1 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk psylliumfrön eller chiafrön

ca ½ krm salt

Vispa ihop smeten och låt den svälla i minst en timme, fröna sväller och binder ihop smeten bra.

Rör om ordentligt och grädda smeten som vanliga pannkakor i smör eller kokosolja i en liten stekpanna.

De sväller upp rejält efter vändningen, men sjunker sedan ihop, nästan som en sufflé.

På bilden har jag serverat pannkakan med tinade blåbär, smör och en klick crème fraiche.

Bilden nedan är på pannkakor med fiberhusk från kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Boken som är ett samlat nytryck av mina slutsålda böcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo hittar du här på Adlibris Bokrea, just nu för bara 129 kr.

Pannkakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Pannbiff med stekt lök à la LCHF

Husmanskostfavorit

Pannbiff med lök räknas som en av favoriterna bland husmanskosten för många svenskar, så även hos mig.

De flesta äter den med tillbehör av stekt potatis, idag får du goda alternativ med betydligt färre kolhydrater.

På bilden nedan ser du en annan serveringsvariant av pannbiff med lök som jag tycker mycket om att ta med på utflykt.

En pannbiffsmörgås eller varm klämmacka smakar väldigt gott ute i det fria, här hittar du mitt glutenfria formbröd och tips på olika pålägg och fyllningar.

Det kolhydratsnåla men proteinrika brödet i länken är väldigt gott även till smörgåstårta på LCHF-vis.

Fler husmanskosttips à la lågkolhydratkost finns i  E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt- recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.

Jag skrev den kokboken tillsammans med Annika Dahlqvist, LCHF-rörelsens grundare.

Fler recept både med smaker från förr och i modernare tappning hittar du i Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker

Den boken är skriven med Lars-Erik Litsfeldt, en pionjär i lågkolhydratvärlden som ligger bakom många uppskattade böcker för diabetiker och alla oss andra som vill läsa lättfattligt om kost och hälsa.

Pannbiff med lök 2 port

300 g köttfärs från nöt, lamm, vilt eller blandfärs

1 ägg

½ dl hemgjord majonnäs eller grädde

2 msk mjukstekt, kallnad lök

Salt och peppar efter smak

25 g smör

1 stor, skivad lök

Stekt pumpa

300 g tärnad pumpa

25 g smör

1 msk finhackad rosmarin eller persilja

Salt och peppar

Blanda färsen med ägg och majonnäs eller grädde. Rör ner kryddor och lök.

Blanda väl, låt smeten stå och svälla en stund.

Stek under tiden pumpan i brynt smör. Krydda med salt, peppar och rosmarin.

Vänd bitarna då och då, låt steka mjuka i minst 20 minuter på svag värme.

Ta upp pumpan, håll varmt på ett fat under lock.

Stek den skivade löken mjuk i smör, utan att få alltför mycket färg.

Stek även en liten provbiff för att smaka av att du fått tillräckligt med salt och peppar.

Forma färsen till biffar och stek i smör, jag brukar krydda lite extra med salt och peppar.

Servera pannbiffarna med löken över och gärna lite extra skivat smör på sidan om med stekt pumpa, paprika eller tomat och persilja som tillbehör.

Vill du inte ha pumpa till biffarna så smakar det väldigt gott att steka blomkål eller broccoli på samma vis.

Pumpa på marknad i Alanya

Här följer några av Mikael Erikssons bilder från kokböckerna jag tipsade om i inledningen, de första tre är från Gammaldags husmanskost och de övriga från Stora diabeteskokboken.

Min blodpudding nedan har blivit mycket populär bland kokboksköpare som äter glutenfri LCHF och Paleo, många har hört av sig och varit så tacksamma att de hittat till mitt recept.

Ett både glutenfritt och sockerfritt alternativ till butikernas blodpudding som förvisso är väldigt billig, men inte i närheten lika näringsrik och god som den här.

Den påminner om den min mamma brukade göra, ett mycket gott smakminne från barndomen.

blodpudding_lv0c9675

Glutenfri och sockerfri blodpudding från Gammaldags husmanskost

Oxsvans Stifado

Dillkött

Kålpudding från Stora diabeteskokboken

Torskrygg med pepparrotssmör

Ugnsbakad kycklingklubba med currysås

Coleslaw

Snabb vitkålsfavorit

Idag får du tips på ett av mina bästa kålrecept, coleslaw har alltid funnits med som ett enkelt vardagstillbehör både här hemma och när jag jobbade på restaurang.

Den här kålsalladen passar till många rätter, så gör gärna en dubbel sats så har du en god sallad till veckans middagar.

Ett tips för att få matlagningen att fungera i vardagen är just att göra det enkelt, man behöver inte variera maten så otroligt mycket.

Kör hellre några säkra kort som vet att du mår gott av i veckorna och så kan du låta matlagningsfantasin flöda på helgen.

Januari kallas ju årets ”fattigaste” månad, så då är lokalproducerad vitkål något att satsa på, då den är både billig och näringsrik.

Jag har de senaste veckorna delat några olika kålrecept, klicka bara på bloggrubriken häruppe så kan du sen scrolla ner och ta del av allihop.

Nu är vi snart på hemväg från Alanya efter 5 veckor, vi har upplevt den kallaste och blötaste vintern på alla 16 år här nere.

Många går omkring och hostar och snörvlar på stan, då är det bra att få i sig lite extra C-vitaminer.

Här kan du läsa mer om alla nyttigheter du får i dig med vitkålen.

Förutom en förkylning så har vi klarat hälsan bra i vinter, men det är inte så konstigt att det fäster i den råa fukt som ockuperat staden nu.

För att maximera det hälsosamma i vitkålen, så är det väldigt enkelt att göra egen surkål, mjölksyrebakterierna behöver vi för att bygga upp immunförsvaret.

Här i min senaste bok, som just nu ingår i Adlibris bokrea, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, finns flera recept på syrade grönsaker.

Bild på Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Amelie von Essen – Öländska bönchips

Coleslaw ca 4-6 port

5 dl strimlad vitkål

1 dl majonnäs

½ dl grädde/smetana/kokosgrädde

2 rivna vitlöksklyftor

2 tsk äppelcidervinäger

1 tsk osötad senap

Ev en riven morot

Salt och peppar

Lägg kålen i en bunke, krama den med fingrarna så den blir mjuk.

Vispa ihop de övriga ingredienserna och vänd ner i vitkålen.

Låt salladen stå i kylen en stund så smakerna mognar, den håller sig sen i flera dagar i kylen.

Tycker du bättre om salladskål, som är väldigt saftig, nyttig och god, så hittar du här min Heta Coleslaw.

7 sorters gröna, sköna tillbehör till julbordet

En grönare jul

Vad vore väl skinkan i all sin glans, om inte de gröna tillbehören fanns?

Jag har så länge jag kan minnas ätit en hel del gröna, goda rätter tillsammans med julmaten.

Min mamma kom från Pargas i Åbolands skärgård, hon hade med sig den finska traditionen med olika rotsakslådor till julbordet.

Morotslådan blev min favorit, jag gjorde den anpassad till lågkolhydratkost när jag skrev kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt tillsammans med Annika Dahlqvist.

Jag jobbade med många julbord under mina år som kock, då såg jag alltid till att det fanns mycket gröna rätter till den feta och goda julmaten, det förhöjde smakerna.

Ännu fler exempel på gröna, sköna rätter hittar du i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, en bok som förstås fungerar hela året för dig som gillar goda tillbehör till maten.

För dig som är vegetarian/vegan och vill ha tillbehör med extra protein, så finns det en hel del goda bön/lins/kikärtsrätter, bröd och desserter som passar till julbordet i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Med den kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Bladh by Bladh Förlag, tävlar vi i den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards till sommaren.

Idag får du recept från mina kokböcker plus några personliga julbordsfavoriter härifrån bloggen.

Morotslåda ur Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Morotslåda

2 stora morötter (ca 300-350g)

2 ägg

1 dl keso

1 dl grädde

1 krm riven muskot

Salt och peppar

ev 1 tsk honung, björksocker eller annan sötning

Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.

Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde.

Rör om ordentligt så det blir en slät smet.

Smaksätt med muskot, salt, peppar och ev lite sötning.

Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker.

Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.

Servera morotslådan med skirat smör.

Vill du göra den helt mejerifri så byt keso och grädde mot majonnäs och kokosgrädde.

Citronpicklad rödlök från
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Citronpicklad rödlök

2 röda lökar

Saft av 2 citroner

1 tsk salt

Klyfta löken fint och lägg i en bunke, pressa över citronsaften och strö över saltet.

Massera löken tills den mjuknar, låt stå i kylen ett par timmar så smakerna mognar.

Vill du ha en hetare lök så tillsätt ½-1 tsk chiliflingor.

Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Turkisk morotsröra

2 stora morötter

100 g smör

½ dl turkisk yoghurt

½ dl smetana

½-1 tsk salt

½ krm cayennepeppar

Skala och riv morötterna grovt.

Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna, krydda med salt och cayenne.

Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är, den smakar bäst serverad ljummen.

För en mejerifri morotsröra byt ut yoghurt och smetana mot kokosgrädde och smöret mot kokosolja, salta då morötterna lite extra.

Wonderbag med min kokbok på köpet, endast 699 kr före 31/12

Syrlig rödkål

1 liter rödkål i bitar

ca 2–3 msk äppelcidervinäger eller pressad citronsaft

Salt och peppar

50 g smör eller kokosolja till stekning

Bryn smöret lätt i en gryta och häll ner rödkålen, krydda med salt och peppar.

Häll på vinäger eller citron och låt kålen steka mjuk på svag värme i ca 10 minuter under lock, rör om en gång under tiden.

Smaka då av om du vill ha mer syra eller sälta.

Placera grytan på ett underlägg i långkokningspåsen Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt rödkålen tillagas på eftervärmen i ca 2 timmar.

Har du ingen Wonderbag kan du ta av locket på grytan och låta rödkålen eftersteka i ugnen på 200º i 20 minuter efter kokningen, det blir också väldigt gott.

Grönsakspaté med broccoli och tomat

3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma

2 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk hackade örter

Riven muskot

Salt och peppar

Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.

Mixa den kokta broccolin med grädde, örter och ägg, smaka av med salt, peppar och muskot.

Jag använde persilja, dragon och gräslök, men ta det du tycker bäst om.

Tomatlager

10 stora plommoncocktailtomater

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olivolja

1 ägg

Salt

Cayennepeppar

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten.

Häll bort vattnet och fyll på med kallt. Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar.

Finhacka lök ock vitlök. Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.

Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in.

Rör under tiden, så det inte bränns, krydda och dra från plattan och låt svalna.

Mixa sen tomatröran och blanda med ägg.

Smörj en liten ugnsfast form, ca 1 liter, ordentligt med smör.

Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran.

Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.

Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen.

Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.

Känn med handen att patén är fast, ta ut formen ur ugnen och låt svalna en stund i formen.

Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.

Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde.

Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten.

Pumpakärnor, paprika och persilja till garnering.

Örtaioli smakar också gott till om du inte äter mejeriprodukter.

Kryddiga grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk hemgjord tacokrydda eller ekologisk Mapuche Fire från Allt Gott

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.

Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.

Strö vald krydda och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.

Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.

Du kan också köra dem strax under 45º i ett par timmar, då passar de även för alla som äter rawfood.

Rödbetssallad

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl tärnad saltgurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

1 tsk  Dijonsenap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag.

Skär rödbetorna i små tärningar och tärna äpplet lika fint.

Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Du kan hoppa över äpplet om du är känslig för sött.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.

Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.

Inlagda rödbetor som på 50-talet, klicka på bilden så kommer du till receptet

Champinjonsås med dragon

Användbar sås

Den här goda svampsåsen gör jag ofta, både när vi är här nere i Turkiet och hemma i Sverige.

Jag använder olika sorters svamp, en favorit jag ofta köper här är ostronskivling.

På bilderna serverade jag champinjonsåsen till stekt kycklinglever, men den passar fint till alla slags kött, fisk och grönsaksrätter.

Den är också väldigt god att ha som bas i en kycklingpaj, här hittar du mitt bästa glutenfria pajskal.

Champignonsås på gång

Champinjonsås med dragon 2 port

8 champinjoner

2 dl grädde/kokosgrädde

1 grön paprika

50 g smör

½ dl kycklingbuljong

1 gul lök

1 tsk pressad citron

1 tsk torkad dragon

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och peppar

Skär champinjonerna i bitar, löken i klyftor och paprikan i strimlor.

Bryn smöret och stek svampen, så den får lite färg, tillsätt lök och paprika och stek dem mjuka.

Salta, peppra och smula ner dragonen, häll på Worcester och citronsaft, låt koka in.

Rör ner buljong och grädde, koka upp och låt puttra 20-30 min eller tills såsen tjocknat, rör då och då.

Tycker du om mina recept på lättlagad husmanskost och vill ha dem i bokform till dig själv eller som julklapp till någon du bryr dig om?

Då hittar du många goda tips i mina kokböcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Annika Dahlqvist och Diabeteskokboken för män, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Brynt vitlökssmör och lite tankar kring smör

Revbensspjäll av lamm med brynt vitlökssmör

För ännu godare mat

Nu när vi börjar gå mot kyligare tider så äter jag mer smör igen till min mat, till skillnad mot sommarmaten som bestått mycket av sallader med olika röror och olivoljedressingar.

Gott det med, men jag känner att jag inte får riktigt lika mycket energi av det, så nu är det fetare mat som gäller under vinterhalvåret.

Smöret gör mig inte bara mer mätt och belåten, det gör även att maten smakar så mycket godare.

Fett frigör en mängd smaker, tänk bara på smörstekta kantareller, vilken njutning.

Torskrygg med fjällkantareller brynta med smör och varmrökt bacon

På bilden ovan ser du en torskrygg vi åt häromdagen, min svåger var till Nordnorge och fiskade nu i höst så vi fick en rejäl bit torskrygg.

Det blev riktig gourmetmat tillsammans med kantareller från Jämtlandsfjällen, örter från balkongen, tomater från min systers växthus och en bit getädelost från Åsbergets Getgård.

Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.

Smör från Valio med Rädisor och Persilja

Brynt vitlökssmör

150 g smör

4 stora vitlöksklyftor

2 msk pressad citron

2 msk hackad persilja

Havssalt och nymald vitpeppar

Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.

Skala och hacka vitlöken grovt och bryn den i en klick av smöret, bara så den blir gyllenbrun.

Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund och låt det sen svalna.

Vispa ner vitlöken i smöret med elvisp, kör en stund så det blir fluffigt.

Smaksätt med persilja, salt och peppar, smaka av om det är lagom salt och syrligt.

Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.

Brynt vitlökssmör

Jag väljer också att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar ofta egen buljong på benen.

Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna när jag handlar i en manuell köttdisk.

I min och Lars-Erik Litsfeldts Diabeteskokboken för män finns det gott om den typen av mat, som förstås passar alla som äter en ketogen kost.

Omslagsbilden är ett bra exempel på just den mat som jag tycker bäst om så här års.

Jag köpte entrecôten till fotograferingen av Diabeteskokboken i fjol på Lilla Saluhallen i Östersund.

Den kom från en gräsbetande fjällko från Alsen och blev otroligt god med örtsmör och baconlindad sparris.

Vill du veta mer om fettets betydelse så har Ann Fernholm skrivit ett mycket intressant förord om hur viktigt det är för både vår mättnad och smaksinne i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

De senaste dagarna har vi haft riktigt kyligt på vår semester i Jämtland, här nedan ser du några bilder från höstdagjämningens utflykt till Fjällhalsen i Bydalsfjällen.

Då fick vi vara med om höstens första snöstorm, så det blev fika inne i bilen.

Jag hade med en burk ankleverpaté som jag hade köpt på Wijnjas Grosshandel på Kungsholmen, den smakade väldigt gott till kaffet.

Snöstormen dyker upp helt plötsligt

Welcome to Sweden

Nice to see you here

The last few weeks I’ve had a lot of visitors from USA, welcome to my blog.

My name Birgitta Höglund and I’m a retired restaurant chef living in Östersund, Jämtland, Sweden.

It’s a mountainous county in the northern part of Sweden, close to the border with Norway.

After eighteen years in many different restaurants I injured my back almost twenty years ago, which effectively ended my career and professional working life.

After the back injury and a spinal fusion, I was also diagnosed with fibromyalgia.

Birgitta Höglund 2003

I searched for something that would alleviate my problems and improve my health.

I tried to remain as active as possible with daily physical therapy and long walks, but then a lecture by the physician Annika Dahlqvist, MD, made me change my eating habits completely (Dr Dahlqvist is the founder of the LCHF movement in Sweden).

After a couple of years on this diet she was free from pain and fatigue brought on by fibromyalgia, and if she was able to cure herself, then perhaps I could too.

The day after the lecture I decided to exclude all unnecessary carbohydrates (such as sugar, starches, gluten-containing flours and all other grains) from my daily meals.

Instead, I began eating far more vegetables than I had ever done before, and they have proven themselves worthy complements to the varieties of fish, meat, shellfish and eggs that I now put on my plate.

Instead of the carbohydrates I started to eat more fat, such as butter, coconut oil and olive oil.

My food has become so much more natural and varied than it used to be, and tastes far better without all the various additives that are included in most commercially prepared foods.

I have now posted over 1,700 recipes on my blog, Birgitta Höglund’s Food.

Here you can find LCHF Made in Sweden, a blog I wrote in English 3 years ago, when my cookbooks where published at Skyhorse Publishing, NY.

I have so far written five cookbooks. The first one, Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging, I wrote together with Dr. Dahlqvist.

Then followed Low Carb High Fat Barbecue and Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.

You can find them here at Amazon, they are also available in Kindle Edition.

LCHF BBQ

LCHF for Healthy Aging

Low Carb High Fat and Paleo Slow CookingSlow Cooking

I want to give my warm thanks to Gun Penhoat, Inger Swanberg and Maud Hedman all of whom have been very helpful with the translation and proofreading of my recipes.

Learn more about LCHF or Keto here: DietDoctor – LCHF for Beginners.

Eat, enjoy and feel good!

Mountains in my home county, Jämtland