Sega cookies med vit choklad och makadamianötter


Hej svejs därute i stugorna! Idag har vi häftiga orkanvindar här på Öland, himla mysigt tycker jag och mina värmeljus, men inte de små fyrbenta som mest ligger inomhus och snusar gott i soffhörnet. Barnen har haft Olympic day i skolan idag och varit på massor av stationer med aktiviteter på idrottsplatsen i Borgholm, trötta barn ikväll med andra ord! ;-)

Själv dras jag med en mysig migrän-sprängande huvudvärk och har gjort sen jag slog upp mina blå i morse. Det är väl den härliga kontorsveckan som gör sig påmind, för mycket glasögon och dataskärm… Inte bra, så jag ska försöka fatta mig ganska kort medan jag sitter här och kisar med ögonen…

Cookies va de här ja! Och makadamianötter… Så vansinnigt goda nötter, helst saltade ska dom va…

Jag la ut en bild på kryddburkens facebook igår om just dessa nötter och fick lite tips på vad mer de är goda att användas till. Bland annat som fyllning i kakor och kanderade… Ja gud så gott om man är sötsugen, vilket jag sällan är men idag blev jag det mitt i all huvudvärk! Man e inte riktigt som man ska ibland! :-P

Recept blir det såklart därefter på en seg, härlig cookie-deg. Det blir stora, sega härliga cookies. Ja, det fick bli mitt lilla fredags-mys-tips de. Vi ses imorgon utan skallebank hoppas jag. Kram på er!

10-12st stora cookies
Det här behöver du :
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl mörkt muscavadosocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad (vit toblerone)
50 g salta makadamianötter

GÖR SÅHÄR : 
Rör smör & socker med elvisp till en jämn smet, rör i ägget. Blanda de torra ingredienser i en bunke och rör ner tillsammans med hackad vit choklad och makadamianötterna. Forma sedan degen till en rulle ca 5-6 cm i diam. Skär skivor ca 2cm tjocka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200 grader, ca 10 min. kakorna ska ha flutit ut rest sig lite på höjden och blivit liiiite gyllene, men inte för mycket då förlorar man det där sega härliga i mitten… ;-) Ta ut och låt svalna på plåt till de är torra. Förvara torrt.

Degen går utmärkt att frysa ner (vira in den i dubbel plastfolie) för att sedan tas upp vid tilfälle och skäras i skivor och in i ugnen på en gång. Blir faktiskt snäppet godare och formen på kakorna blir finare och lite högre när degen är fryst.


En vacker, vintervit bukett med chrysanthemum, gerbera, vita rosor och johannesört, kom kära maken hem med till mig ikväll. Sååå vackra…  Han e bra go den där herr Nilsson. ;-)

Gonatt! Nu, over and out från Öjkroken…

Creamy Lemon Cashew Cookies

 
4,75 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2,4 dl farinsocker
1,2 dl socker
80 gr rumstempererat smör
115 gr philadelphia ost
1 stort ägg
Rivet skal av 1 citron
2,5 dl Cashewnötter (hackade eller inte)
 
Ugn:150 °c
 
Kombinera mjöl och bakpulver. Vispa ihop farinsocker, socker, smör och Philadelpiaost. Vispa ner ägg och citronskal. Tillsätt mjöl/bakpulver och sedan cashewnötterna. Klicka ut ca 2 msk smet på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ca 23-25 minuter. Överför till ett svalare ställe än plåten.
 
Orginalrecept Mrs Fields omarbetat av mig.
Melon Chocolate Chip Cookies
Melon Chocolate Chip Cookies
 
Ca 6 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2,5 dl farinsocker
1,25 dl socker
160 gr rumstempererat smör
2 stora ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk Melonessence
2,5 dl mörka choklad chips
Röd pastafärg

Ugn: 150 °c
Vispa ihop mjöl, bakpulver, salt. Sätt åt sidan.
Vispa ihop smör, farinsocker och socker.
Tillsätt ett ägg i taget och vaniljen.
Rör ner mjölblandningen och choklad chipsen. Tillsätt melonessence och röd pastafärg.
Lägg ca 1 msk storlek smet på en plåt, platta till något. Jag använder en metall glasskopa till detta.
Baka i 22-24 minuter, för över kakorna på kallt underlag och låt svalna.
 
Grundrecept från Mrs Fields men melonidén är min egen.
Blue ribbon chocolate chip cookies
Ca 6 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2,5 dl farinsocker
1,25 dl socker
160 gr rumstempererat smör
2 stora ägg
2 tsk vaniljsocker eller essence
2,5 dl mörka choklad chips

Ugn: 150 °c
Vispa ihop mjöl, bakpulver, salt. Sätt åt sidan.
Vispa ihop smör, farinsocker och socker.
Tillsätt ett ägg i taget och vaniljen.
Rör ner mjölblandningen och choklad chipsen.
Lägg ca 1 msk storlek smet på en plåt, platta till något. Jag använder en metall glasskopa till detta.
Baka i 22-24 minuter, för över kakorna på kallt underlag och låt svalna.


Receptet kommer från Mrs Fields
LCHF-kakor med Nötter, Frön och Kryddor

Utflyktskakor

Det här har blivit min nya favorit bland de olika glutenfria bröd, kakor och kex jag provbakat i vinter.

De smakar lite som smörgåspepparkakor och är goda till morgonkaffet eller som en liten utflyktsmacka med smör och ost på.

Nu är vårvintern som finast här i Jämtland, så jag brukar ta med fikat ut i skogen och sätta mig i lä och njuta av solen.

Skoterspåren håller att gå på, det syns inte minst på alla rådjursspår.

Här kan Du se ett inlägg från en riktigt fin dag förra våren, när jag och min Syster åkte skidor uppe på Storhogna.

Får se om vi får till en sån resa i år också, det är så kul att efter många år kunna stå på ett par skidor igen. Träning ger färdighet!

LCHF-kakor

2 dl Valnötter

2 dl Mandel

½ dl Pumpakärnor

2 Ekologiska Ägg

2 msk smält Smör

2 msk Honung eller Sukrin

1 msk Fiberhusk

1 msk mald Kardemumma

1 msk Kanel

½ msk malda Nejlikor

½ msk mald Ingefära

½ tsk Havssalt

1 krm Äkta Vaniljpulver

Pistagenötter till garnering

Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl. Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter.

Forma degen till små bullar och lägg på bakplåtspapper. Jag fick till 35 stycken av den här satsen.

På ena plåten tryckte jag ner några pistagenötter i degen. Kakorna på den andra plåten fick ett mönster med gaffel.

De på bilden från utflykten gjorde jag lite större, så de blev mer matiga.

Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175°. Låt svalna på galler.


Ballerina, fyllda cookies – stor utlottning!


Jag lottar ut 10st dubbelpaket, både ljusa och mörka fyllda ballerina cookies!

Vill du va med i utlottningen? TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! 
Lämna en kommentar i inlägget, sprid gärna vidare på din egen blogg eller facebook-sida om du har och hänvisa till detta inlägg!

Tävlingen pågår till och med lördag den 18:e februari, då sker en slumpmässig lottning av samtliga deltagare och 10 vinnare utses!
Glöm inte uppge en giltig epostadress.

LYCKA TILL alla kakmonster därute!!  :-P 


Ljusa fyllda ballerina cookies! Min egen lilla testpanel här hemma gav tummen upp och hade lätt kunnat ätit upp alla på en gång, kall mjölk är ett måste till! ;-)

I samarbete med Göteborgs Kex

Choklad och Nutella cookies
När jag gjorde jordnötskakorna kom ideén att prova byta ut jordnötssmör mot Nutella, och jordnötterna mot hasselnötter. Trodde jag hade hasselnötter hemma men det hade jag visst inte, körde alltså utan nötter och de blev übergoda:)
 
170 gr mörk choklad
227 gr Nutella
170 gr farinsocker
113 gr smör, rumstempererat
1 ägg
1 tsk vaniljessence
214 gr mjöl
3/4 tsk bakpulver
 
Ugn: 150°c
 
Smält chokladen.
Vispa ihop Nutella , smör och farinsocker, tillsätt ägget och vispa ihop smeten.
Tillsätt vaniljessence och sedan smält choklad.
Rör ner mjöl blandat med bakpulver.
Lägg ca 2 msk för varje kaka på en plåt med bakplåtspapper.
Pressa dom platta lite grann med en gaffel.
Baka i ca 20 minuter, låt ligga på plåt ca 3-4 minuter och flytta sedan över dom till svalare plats.