Glutenfria nötchokladkakor

Nötchokladkakor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson

En lite nyttigare kaka

Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk.

När jag och Annika Dahlqvist skulle skriva Gammaldags husmanskost på nytt sätt bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för konstgjord sötning.

Personligen tycker jag inte om smaken på de flesta sötningsmedel och vi vet ju heller inte vilka hälsoeffekter de har på sikt.

Du väljer förstås själv vilken sorts sötning du föredrar och i vilken mängd, beroende på om du har problem med dit blodsocker eller är sockerberoende.

Vill du göra kakorna anpassade för mjölkfritt och Paleo så använd kokosolja istället för smör, ta då lite extra salt så framhävs smakerna mer.

Garnera då med mjölkfri choklad eller hoppa över den och tillsätt istället 2 msk grovhackade kakaobönor (cacao nibs) till smeten.

Nedanför receptet ser du den engelska versionen av min och Annikas kokbok, Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Där fick kakorna vara med på den fina picknickbilden, serverade till kaffet tillsammans med mandelvåfflor med ost, skinka och Forbondekorv.

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk flytande honung (eller annan sötning)

50 g smält smör

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solroskärnor

1 msk fiberhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad

10 hasselnötter

Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp.

Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt.

Grädda på 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging by Birgitta Höglund and Annika Dahlqvist

Glutenfria frökakor med kardemumma

En kaka till kaffet

Idag får du tips på en riktigt lättbakad kaka med härlig smak av kardemumma.

Det är inte ofta jag bakar numer, men ibland smakar det gott med något litet till kaffet.

Vi blir fler och fler som äter glutenfritt, vill du prova fler av mina kakrecept så hittar du några favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Efter receptet ser du några bilder från den kokboken, som jag skrivit tillsammans med Annika Dahlqvist.

Frökakor ca 25 st

50 g smör/kokosolja

2 dl pumpakärnor

2 dl sesamfrön

½ dl mandelmjöl

½ dl vatten

1-2 msk honung, björksocker, el valfri sötning

2 tsk fiberhusk

1 tsk nymald kardemumma

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret, rör under tiden ihop alla torra ingredienser.

Blanda ner vatten, smör och honung, rör om ordentligt och smaka av så det blir lagom sälta.

Ställ i kylen 1 timme för att svälla, rulla sen små runda bollar av degen och lägg på bakplåtspapper.

Platta till bollarna lätt och grädda i 200° i 10-12 minuter.

Låt kakorna svalna på galler, frys in dem som inte går åt när de är nybakta.

För att få dem lika frasiga och goda som nygräddade, värm på dem lite i ugnen när de tinat.

Mandelmusslor ur Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Chokladdoppade kokoskakor
Foto Mikael Eriksson

Kryddkakor Foto Mikael Eriksson

Morot på menyn
Morotskakasnittar
 
Recept på dessa hittar du här:
 
 

 
Morotsbröd i långpanna
 
24 stycken
  • 5 dl mjölk eller vatten
  • 50 g jäst
  • 0.5 dl olja
  • 200 g finrivna morötter
  • 1 tsk salt
  • 2 msk sirap eller socker
  • 12 dl vetemjöl special
  • 1 dl grahamsmjöl

Gör så här

Värm mjölken eller vattnet till 37°(fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, flytande margarin eller olja, morötter, salt, sirap eller socker och nästan allt mjöl. Spara lite fullkornsmjöl av dinkel till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg. Jäs den övertäckt i ca 30 minuter.                                   
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Grädda i mitten av 15-20 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.
 
Orginalreceptet hittar du här:

Snälla monsterkakor
Dottern behövde kakor till skoldiscot så jag gjorde några snälla monsterkakor till dom.
 
 
Vaniljkakor
 
Ingredienser:
7 dl mjöl
 1,5 tsk bakpulver
225 gr rumstempererat smör
2,4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljessence
 
Vispa smör och socker vitt och fluffigt.
Tillsätt ägg och vanilj.
Blanda de ihop bakpulvret och mjölet.
Blanda ner mjöl/bakpulver lite i taget så att det blir en deg.
Du kanske behöver ta hjälp av händerna. Plasta in och låt ligga i kylen ca 30 minuter.
kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du vill ha.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter.
Låt svalna på plåten.
Dekorera.
Väldigt bra deg som håller formen.


Mörka chokladkakor 
Ingredienser:
6 dl mjöl
1.2 dl kakao
1 tsk snabbkaffe pulver ( kan uteslutas)
225 g rumstempererat smör
2,3 dl socker
1 stort ägg
1 tsk vaniljextrakt
Blanda kakao och mjöl i en skål.
Vispa socker och smör tills ljust och fluffigt.
Blanda ner ägg,vaniljextrakt och evt kaffepulvret.
Blanda ihop ordentligt.
Blanda ner mjöl/kakaoblandningen lite i taget.
Har du bara en handvisp måste du ta hjälp med händerna för att få ihop en deg.
Plasta in och lägg i kylen ca 30 minuter.
Kavla ut ca 0,5 cm och tryck ut de figurer du valt.
Baka i 175º i ca 12-16 minuter beroende på storlek.
Låt svalna på plåten.
Tänk på att ha ungefär lika stora kakor på plåten då de färdiga olika snabbt om du har väldigt varierande storlekar.
Valnötskakor LCHF

Valnötskakor LCHF

 Glutenfria valnötskakor ca 15 st

4 dl grovhackade valnötter

2 ägg

50 g / ½ dl smält smör

½ dl sesamfrön

1 msk fiberhusk

ca 1 krm salt

Garnering:

Uppvispad äggvita

Svartkummin eller vallmofrön

Mixa de hackade nötterna snabbt, så en del blir mjöl men med en del grövre bitar kvar.

Vispa snabbt ihop äggen med det smälta smöret.

Rör ner nötmjölet, sesamfrön, fiberhusk och salt.

Blanda väl och låt stå och svälla i en halvtimme.

Forma till små runda bullar, jag fick till 15 stycken. Platta till bullarna lite och lägg på bakplåtspapper.

Pensla med äggvita och strö över lite frön. Grädda på 200° i ca 10 minuter.

Vill du hellre ha kakor med mer smak av kaffebröd, byt ut saltet mot ½-1 msk honung/björksocker/sukrin och smaksätt med kanel, kardemumma eller vaniljpulver.

Jag bakade kakorna till en ostbricka när vi var i Turkiet, där använde jag pinjehonung.

Här kan du läsa vad Kostdoktorn ansåg om honung i ett av mina LCHF-recept.


Best ever Pecanbars
  
http://www.theslowroasteditalian.com/2013/01/the-best-ever-pecan-bars.html


Form ca 22x30 cm

  Botten
225 gr osaltat smör, rumstemperatur
6 msk strösocker
2 stora ägg
1 1/2 tsk ren vaniljextrakt
5,3 dl mjöl
1/4 tsk bakpulver
1/8 tesked kosher salt

Fyllning:
225 gr osaltat smör
1,2 dl ljus sirap
3,5 dl ljus farinsocker, packat
2 msk grädde
455 gr pekannötter, hackade


Värm ugnen till 350 grader F.För botten, vispa smör och strösocker i en bunke av en elvisp, tills ljust, ca 3 minuter. Tillsätt ägg och vanilj och blanda väl. 
 Sikta samman mjöl, bakpulver och salt. 
 Blanda de torra ingredienserna i smeten med mixer på låg hastighet tills bara kombinerat. T
Tryck ut degen jämnt i en osmord form, gör en kant runt sidan.  
Det kommer att bli mycket klibbigt; pudra degen och dina händer lätt med mjöl. Grädda i 15 minuter, tills skorpan är bakad, men inte brynt. Låt svalna.För fyllning, kombinera smör,sirap, och farinsocker i en kastrull. Koka på svag värme tills smöret smält, rör runt med träslev.  
Höj värmen och koka i 3 minuter. Avlägsna från värmen. Rör i grädde och pekannötter. Häll över botten, försök att inte få fyllningen mellan botten och pannan.  
Baka i 25 till 30 minuter, tills fyllningen är fast.  
Ta ut ur ugnen och låt svalna. Täck i plastfolie och låt stå kylskåp tills kallt. Skär i rutor och servera



Pistage Shortbread Cookies

Pistachio Shortbread Cookies

ca 21 kakor

Vad du behöver
 225 gr osaltat smör, vid rumstemperatur
 1,2 dl strösocker
1 tsk rent vaniljextrakt
 4,2 dl mjöl
 0,6 dl majsstärkelse
 2,4 dl hela pistagenötter

Instruktioner
1.Ställ ugnen till 175°c
2.Vispa smör och socker.
3.Tillsätt vanilj.
4.Rör ihop samman mjöl och majsstärkelse. Blanda i smör och socker, tills det bildar en deg.
5.Rör i pistagenötter och se till att du får dem väl fördelade i degen.
6.Häll ut degen på ett ark plastfolie och forma den till en korv, omkring 2o-25 cm lång.
Packa in den i plasten och forma smidigt det till en enhetlig slät formsnurra ändarna på plastfolien.
7.Förvara i kyl minst 3 timmar, eller över natten.
8.Skär degen i ca 1 cm skivor och lägg på ett bakplåtspapper på bakplåt. Tunnare skivor kommer bli  krispigare, och tjockare blir mer smöriga och mjuka.
9. Baka i ca 10 minuter, kanske lite längre för tjockare. Kakorna kommer fortfarande att vara bleka och mjuka, men kommer stelna när de svalnat.
10. Låt svalna på plåten.
 
Pistage Shortbread Cookies

Pistachio Shortbread Cookies

ca 21 kakor

Vad du behöver
 225 gr osaltat smör, vid rumstemperatur
 1,2 dl strösocker
1 tsk rent vaniljextrakt
 4,2 dl mjöl
 0,6 dl majsstärkelse
 2,4 dl hela pistagenötter

Instruktioner
1.Ställ ugnen till 175°c
2.Vispa smör och socker.
3.Tillsätt vanilj.
4.Rör ihop samman mjöl och majsstärkelse. Blanda i smör och socker, tills det bildar en deg.
5.Rör i pistagenötter och se till att du får dem väl fördelade i degen.
6.Häll ut degen på ett ark plastfolie och forma den till en korv, omkring 2o-25 cm lång.
Packa in den i plasten och forma smidigt det till en enhetlig slät formsnurra ändarna på plastfolien.
7.Förvara i kyl minst 3 timmar, eller över natten.
8.Skär degen i ca 1 cm skivor och lägg på ett bakplåtspapper på bakplåt. Tunnare skivor kommer bli  krispigare, och tjockare blir mer smöriga och mjuka.
9. Baka i ca 10 minuter, kanske lite längre för tjockare. Kakorna kommer fortfarande att vara bleka och mjuka, men kommer stelna när de svalnat.
10. Låt svalna på plåten.
 
Pistage Shortbread Cookies

Pistachio Shortbread Cookies

ca 21 kakor

Vad du behöver
 225 gr osaltat smör, vid rumstemperatur
 1,2 dl strösocker
1 tsk rent vaniljextrakt
 4,2 dl mjöl
 0,6 dl majsstärkelse
 2,4 dl hela pistagenötter

Instruktioner
1.Ställ ugnen till 175°c
2.Vispa smör och socker.
3.Tillsätt vanilj.
4.Rör ihop samman mjöl och majsstärkelse. Blanda i smör och socker, tills det bildar en deg.
5.Rör i pistagenötter och se till att du får dem väl fördelade i degen.
6.Häll ut degen på ett ark plastfolie och forma den till en korv, omkring 2o-25 cm lång.
Packa in den i plasten och forma smidigt det till en enhetlig slät formsnurra ändarna på plastfolien.
7.Förvara i kyl minst 3 timmar, eller över natten.
8.Skär degen i ca 1 cm skivor och lägg på ett bakplåtspapper på bakplåt. Tunnare skivor kommer bli  krispigare, och tjockare blir mer smöriga och mjuka.
9. Baka i ca 10 minuter, kanske lite längre för tjockare. Kakorna kommer fortfarande att vara bleka och mjuka, men kommer stelna när de svalnat.
10. Låt svalna på plåten.
 
Brown Butter M&M Cookies




Brown Butter M & M Cookies

Ingredienser
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk havssalt
115 gr + 115 gr smör
2,4 dl + 2 msk farinsocker
1,2 dl socker
2 tsk vanilj
2 stora ägg, rumstemperatur
2,5-5 dl M & M

Instruktioner
1.Värm ugnen till 175°c
2.Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar. I en medelstor skål vispa samman mjöl, bakpulver och havssalt; sätt åt sidan
3.Place 115 gr smör i en liten kastrull på medelhög värme och koka i ca 2 minuter - under ständig omrörning- tills smöret har brynts. Ta bort från värmen och rör i resten av smöret; vispa tills helt slät. Placera skålen i kylskåp eller frys och för smöret tillbaka till rumstemperatur när smöret stelnat helt. * Du vet smöret i rumstemperatur när du trycker ett finger i toppen och det blir en liten fördjupning av ditt finger.
4.När smöret är rumstempererat....
5.Tillsätt socker och vanilj till det brynta smör och vispa tills ljuset och fluffigt; ca 2 minuter 
Tillsätt äggen och vispa snabbt -  cirka 30 sekunder - tills de bara kombineras.
Låt blandningen vila i 5 minuter, vispa sedan äggen i ytterligare 30 sekunder. Vänd ner mjölblandningen och sedan försiktigt M&M, spara evt några stycken som trycks i kakorna när de kommit ut ur ugnen.
6. Rulla bollar ca 3 msk stora av degen, placera sedan på beredd plåt (se till att lämna tillräckligt med utrymme i mellan varje kaka för spridning) . Fortsätt tills hela degen har rullats.
Placera i ugnen och grädda i 11-13 minuter, eller tills gyllene i kanterna men fortfarande mjuka i mitten.
Tryck ytterligare M&M ovanpå kakorna direkt efter att ha tagit plåten från ugnen, om så önskas.
7. Låt cookies svalna på plåt.