2 x Rödkål

En kall och en varm

Rödkål är ett måste på julen för många, så idag bjuder jag på två lättlagade recept.

Först ut är en julig sallad med äpple, mandel och purjo, riktigt fräsch till skinka, köttbullar och prinskorv.

Det andra kåltipset är en mycket god, snabb och enkel variant av varm rödkål som jag ofta lagar både till jul och övriga tider på året.

Rödkålssallad ca 4-6 port

5 dl finstrimlad rödkål

2 juläpplen

1 dl strimlad purjolök

1 dl skållad mandel

2 msk kallpressad rapsolja

2 tsk senap

1 msk balsamvinäger

Salt och peppar

Lägg den strimlade kålen i en bunke. Krama den en stund med handen, så blir den saftigare.

Strimla äpplena fint och skär den skalade mandeln i smala bitar.

Rör ihop dressingen och häll den över rödkålen. Vänd försiktigt ner äpple, purjo och mandel, smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.

Ställ kallt ett par timmar så utvecklas smakerna mer.

Salladen håller sig fräsch flera dagar så du kan förbereda den i god tid till julbordet.

Syrlig rödkål 2-4 port

5 dl strimlad rödkål

2-3 schalottenlökar

3 msk smör/kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär löken i klyftor, hetta upp smöret och fräs löken ett par minuter utan att den får färg.

Tillsätt den strimlade kålen och fräs i ca 5 minuter, krydda och häll på äppelcidervinäger.

Låt vinägern koka in och kålen bli så mjuk som du vill ha den.

Servera rödkålen till en korv av hög kvalitet eller till julmaten, den är god till såväl kött, fisk som gröna rätter.

Snart kommer Tomten, så idag får du lite julklappstips

Här nedan ser du en annan av mina favoriter, en rödkålsslaw från kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den blev min första vegetariska kokbok och även den första som jag fick äran att fotografera själv.

Kanske den kan bli en fin julgåva till släktens matintresserade vegetarianer?

Här följer länkar till mina övriga kokböcker, det finns något för alla smaker.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör
Lucka 14 – Julens bästa majonnäs och aioli

Lättfixad majonnäs

Tio dagar kvar till jul och i år har de flesta av oss mer tid till att laga de goda julfavoriterna från grunden.

Något som blir så otroligt mycket godare och förstås även nyttigare, är att göra egen majonnäs och aioli till julens krämiga sallader och sillinläggningar.

Många tror att det är svårt att göra egen, men har du bara en stavmixer med hög, smal mixerbunke så har du de goda såserna klara på bara några minuter.

Dagens recept och bild har jag hämtat från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Du kan läsa mer och beställa den i länken ovan direkt hos Lumio Förlag.

En fin julklapp till alla grillentusiaster i släkten, här finns gott om tips på såväl fördrinkar, tilltugg, såser, röror, marinader, rubs, kött, fågel, fisk, skaldjur, vegetariska njutningar och desserter.

Förordet om grillningen ända sen Hedenhös tid och hur naturlig mat kan förbättra vår hälsa är skrivet av bloggvännerna Jenny och Magnus Andersson på Under vår tak.

I gårdagens lucka härinne bidrog de med sina goda saffransrutor med pistagenötter.

Majonnäs och aioli från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Till majonnäsen använder jag en neutral rapsolja, inte den kallpressade, som ger lite för stark smak.

Aiolin får en karaktäristisk smak av olivolja, men jag blandar även den med rapsolja för en mildare smak.

Nu i år har jag flera gånger testat Zetas nya blandning av neutral rapsolja och kallpressad olivolja, den är riktigt bra.

Gör gärna dubbel sats nu till jul, såserna håller minst en vecka i kylen.

Majonnäs

2 dl neutral rapsolja

2 ekologiska äggulor

1½ tsk osötad senap

1 tsk vit balsamvinäger

½-1 krm salt

Lite nymald vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Blanda äggulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke.

Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis och sen i en fin stråle, mixa ordentligt hela tiden.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med vitpeppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk med tättslutande lock.

Aioli

3 ekologiska äggulor

3 klyftor vitlök

1½ dl kallpressad olivolja

1½ dl neutral rapsolja

½ pressad citron

1½ -2 krm salt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.

Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.

Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Vill du ha recept på majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs, så hittar du det i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I länken ovan kan du beställa ett signerat exemplar, som kan skickas till vem du vill i Sverige.

I den boken berättar jag för första gången allt om hur jag själv tagit mig tillbaka just till ett friskare liv.

Jag skrev den för att sprida hopp och inspiration till många andra som dras med besvärliga hälsoproblem.

Det är även första gången jag har tagit alla bilder själv, ett fantastiskt roligt jobb.

Jag gjorde boken hemma i den vackra naturen i Jämtland förra sommaren, du ser några av bilderna här.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT

Lucka 11 – 3 sorters glögg

Värmande juldrycker

Nu är det bistra och mörka tider på flera sätt, då passar det fint att kura ihop sig i favoritfåtöljen därhemma med en mugg glögg att värma sig med.

Idag får du tre tips på julglögg som inte är lika söt som de man köper på systemet eller i butikerna.

Jag gillar lite syrligare sorters juldrycker, hoppas du också hittar en ny julfavorit bland mina recept.

Vill du stötta mitt skrivande så blir jag väldigt glad om du köper någon av mina kokböcker som julklapp.

Här nedanför kommer länkar till dem alla så du kan läsa mer och beställa så de hinner komma innan jul.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Skogsglögg ½ liter

3 dl osötad, råpressad blåbärssaft

2 dl vatten eller vitt vin

4 kardemummakapslar

4 enbär

4 kryddnejlikor

1 kanelstång

Några tunna skivor färsk ingefära

Krossa enbär och kardemummakapslar lätt i en mortel.

Koka upp bärsaften med de övriga ingredienserna och låt puttra under lock i några minuter.

Låt stå i minst en timme så smakerna utvecklas, sila och hetta upp med vatten eller vin.

Du kan variera glöggen med råsaft från andra bär, till exempel lingon, hjortron eller kråkbär.

Granatäppelglögg 4 små muggar

1 granatäpple

1 blodgrape

1 citron

10 kryddnejlikor

1 kanelstång

2 cm färsk ingefära i skivor

Eventuellt lite sötning

Pressa frukterna, granatäpplet går också fint att pressa i en vanlig citruspress.

Men håll till nere i diskhon eller trä en plastpåse över, det kan skvätta en del.

Blanda saften med kryddorna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Låt svalna.

Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen och servera med skållade mandlar.

Smaka av om du vill ha någon sötning, jag tyckte glöggen blev god utan.

Jag föredrar den här glöggen alkoholfri, men vill du spetsa den lite så rekommenderar jag en skvätt mörk rom.

Äppelglögg

5 dl äppelmust

10 kryddnejlikor

2 stjärnanis

1 kanelstång

1 bit torkad ingefära

1 msk pressad citron

ev ½-1 dl calvados

Blanda äppelmust, kryddor och citronsaft i en kastrull.

Koka upp och låt sjuda i 20 minuter, låt svalna.

Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen, eventuellt med lite med calvados efter tycke och smak.

Julkaffe och julklappstips

Det lackar mot jul

Nu är det bara en månad kvar till jul, då är det gott att smygstarta lite med härliga julsmaker.

Idag får du tips på ett riktigt gott LCHF-kaffe, spetsat med juliga kryddor och kokosolja.

Ett gott sätt att få i sig den hälsosamma oljan, som inte bara är bra mot övervikt utan även mot demenssjukdomar, som på senare tid kopplats till högt blodsocker.

En annan variant av LCHF-kaffe eller MBC (Magic Bullett Coffee), som det också kallas, hittar du i min kokbok Diabeteskokboken för män.

Den har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, mångårig skribent inom LCHF, som själv har blivit bättre i sin diabetes.

MBC Foto Mikael Eriksson

MBC
Foto Mikael Eriksson

Tomtens julkaffe för 2

2 koppar hett, starkt kaffe

2 msk kokosolja

1 msk smör

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm nejlikor

½ krm vaniljpulver

Lite salt

Blanda allt i en hög, smal mixerbunke, mixa ordentligt med stavmixern.

Häll upp i koppar och njut av en energidryck med smak av pepparkaka.

Jag tillsätter lite havssalt i det här kaffetm det förstärker kryddsmakerna och gör det ännu mer hälsosamt.

Gillar du inte kaffe så hittar du min ischoklad med juliga smaker om du klickar på bilden nedan.

Dagens julklappstips blir min Diabeteskokbok, gärna spetsad med en läcker Forbondekorv från Björks i Färila.

Den har jag haft på mitt eget julbord ända sen kocktiden på 80-talet.

Kryddig ischoklad

Julklappstips

Julklappstips med omtanke

Här har jag skrivit de allra flesta av mina blogginlägg och kokböcker

Årets bästa julklappar

Årets julklapp blev det återvunna plagget, det känns väldigt bra i detta teknikens och prylarnas tidevarv.

Att handla på andrahandsbutiker är något jag hållit på med i många år, varför ska man hela tiden köpa nya möbler, kläder och husgeråd när det finns så mycket fint begagnat för en billig penning?

Hela mitt hem är inrett i stort sett bara med arvegods, auktions- och loppisfynd, det ger betydligt mer själ än att bara ha nytillverkat, tycker jag.

Min fotograf Micke sa första gången han var hemma hos mig och tog bilderna till LCHF för seniorer, som nu kommit i nytryck ut som Gammaldags husmanskost på nytt sätt, att det såg ut som jag bodde i ett museum…

Gammaldags husmanskost på nytt sätt av Annika Dahlqvist och Birgitta Höglund

Det tog jag som en komplimang, boken är dessutom fylld med vackert gammalt porslin och annan rekvisita som jag ärvt eller köpt på loppis.

När det gäller kokböcker har jag en stor hylla i köket, där nya trängs med fina fynd från förra seklet.

Just böcker är något som har bestående värde, de håller i många år och man kan ha glädje av att bläddra i dem generationer framåt.

Hemmets Kokbok från 1925

Idag delar jag med mig av några tips på kokböcker från mina vänner och även mina egna förstås.

Hoppas det blir många hårda paket med goda recept under granarna i år.

De flesta länkarna går till nätbokhandeln Adlibris, men många hittar du även i de riktiga bokhandlarna och en del kanske även på antikvariat.

Klicka på bilderna så kan du läsa mer och beställa böckerna och de andra julklappstipsen.

Matfilosophie av Sofie Cronquist

Ren & naturlig mat av Jenny och Magnus Andersson

Den läkande maten av Cesilia Nisbet Nilsson

Vardagsgott av Anne Aobadia

Smakäventyret – Att lära små barn äta mat

Den friska maten för hela familjen av Sandra Owe

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män av Lars-Erik Litsfeldt och Birgitta Höglund

Låt bönor förändra ditt liv av Lars-Erik Litsfeldt, Patrik Olsson och Birgitta Höglund

Mina kokböcker på engelska

Här följer några andra fina julklappstips som jag gärna gör reklam för plus några du kan göra själv.

De första kommer från goda vännen Therese Renåker, författare och konstnär.

Mata inte skuggorna, roman av Therese Renåker

Servetter med Mandala-motiv av Therese Renåker

Eternity – Mandalatavla av Therese Renåker

Wonderbag med min kokbok på köpet hos Wonderbag Sweden

Öländska bönchips, gott tilltugg till julbordet finns hos Apotea.se

Spröda frökex med Västerbottensost från Huså Bröd, lista på köpställen i länken

Julklappar att göra själv, klicka på bilden så kommer du till mina julgodistips

Tips på goda kakor att baka och ge bort, klicka på bilden så kommer du till recepten

Dagens julklappstips 14 december

Kokbokstips

Tiden fram till jul kommer jag att tipsa om, i mitt tycke bra julklappar, ifall du har idétorka.

Du kanske har någon i din närhet som skulle bli glad åt att få den här kokboken i julklapp?

Jag och Lars-Erik Litsfeldt blir förstås väldigt glada om du hjälper oss att dela inlägget vidare.

Så fler får chansen att äta sig till en bättre hälsa, utan eller med en mindre mängd insulin.

Recepten i kokboken är förstås riktigt goda även för alla kvinnor, men faktadelen tar upp en del manliga, hormonella problem, därav titeln.

Diabeteskokboken för män hos Adlibris

Diabeteskokboken för män hos Bokus

Här kan du läsa en fin recension av boken hos Bitte Kempe Björkman på hennes blogg Nutriavans.

Bitte arrangerar tillsammans med Hanna Boethius The Low Carb Universe med olika event som bjuder in föreläsare om lågkolhydratkost från hela världen.

Glutenfritt julbröd

Baktips till jul

Idag bjuder jag på ett riktigt saftigt och smakrikt matbröd, perfekt till skinkmackan nu i jul.

Här har jag smaksatt ett hasselnötsbröd med torkad frukt och juliga kryddor, det ger härlig smak till brödet och sprider underbara juldofter i köket.

Vill du baka brödet utan frukt så kan du använda tre medelstora, kokta rödbetor istället, som du skär ner och mixar med kryddblandningen.

Är du allergisk mot nötter och mandel kan du använda pumpafrömjöl, så det här kan bli ett bröd som passar alla i släkten.

Tomten och ägg

Julbröd 1 formbröd

4 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6-8 osvavlade aprikoser eller plommon

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl psylliumhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser/plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket julsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Brödet passar bra att frysa så du kan baka några nu och ge bort i julklapp.

mobiluppladdning_604a39222a6b22aa5e5b5c4a

Boktips till julklappssäcken

Jag har fått många förfrågningar genom åren om att göra en bakbok, för tre år sen blev den verklighet.
 
Min idé var att skapa glutenfria recept med bara naturlig smaksättning från frukt, bär och grönt, det skulle bli recept helt utan både socker och sötningsmedel i bokens söta del.
 
Resultatet blev verkligen gott tyckte både jag och de som fick provsmaka bakverken.
 
Tycker du eller någon i din familj om att baka, så ta gärna en titt i länken här på det som blev min sjunde kokbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.
 
Bakboken utsågs hedrande nog till Sveriges bästa hälsobok 2021 på prestigefyllda kokbokstävlingen Gourmand Awards, så det var många som fick upp ögonen för mitt nya sätt att baka.
 
På grund av Coronan blev vi kvar hela sommaren i Lennarts lilla 1a i Stockholm i stället för att åka upp till min lägenhet i Östersund, där jag gjort alla de andra kokböckerna.
 
Så det blev en lite krävande men väldigt rolig utmaning att få till njutbara bakverk med enkla medel i det minimala pentryt.
 
Jag tog många och långa promenader på Djurgården för att hitta de finaste platserna till bilderna.
 
Det här var den andra kokboken där jag fick det stora förtroendet att fotografera allt själv. Den första, ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, hade jag fotograferat hemma i Jämtland i fjällmiljö, nu blev det storstaden som fick bjuda på sin finaste natur istället.
 
När väderprognosen utlovade sol så fixade jag i ordning mina recept på kakor, bollar, matbröd, pajer, muffins, kex, piroger och annat gott, oftast ett recept i taget, ibland två.
 
Tidigt på morgonen när solen var på väg upp tog jag spårvagn 7 ut på Djurgården och hade med dagens fotoobjekt i en liten kylväska + rekvisita till bilden och kameran förstås.
Men inget stativ, jag tog alla bilder på frihand.
 
Det mesta av porslinet som bakverken förevigades på kom från Stadsmissionens Loppis i Gamla Stan, där var jag många gånger för att hitta fina koppar och assietter till bilderna, en riktigt roligt del i jobbet med att skapa en kokbok.
 
Morgonsolen är mild och ger en fin lyster till bilderna, så det blev många morgnar som jag var uppe med tuppen.

På bilderna ser du resultatet av några dagars roligt arbete.

Från bokens sötare del:

Pekannötsmuffins med äpple, raw moussetårta med jordgubb och lime, fikontryfflar med apelsin.

Från den salta och matigare delen:

Sötpotatisbröd med vitlökssmör, spröda västerbottenskex med vallmofrön, frö/nötbröd med fikon.

8.-sma-pekannotsmuffins-med-apple

22. Raw moussetårta med jordgubbar och lime

37.-sotpotatisbrod

Julklappstips för en hälsosam och god jul

Tomten i Jämtland

Goda och hälsosamma klappar

Upptäckte just att jag har två kokböcker med på Kostdoktorns Julklappstipslista över LCHF-kokböcker, väldigt roligt att få vara med där.

Intressant är att två bönkokböcker finns med, bönor är ju fortfarande lite kontroversiellt i vissa LCHF-kretsar.

Både min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Monique le Roux Svalbergs bok Sköna böna är med på listan.

Nu börjar bönor bli mer och mer accepterat även i den striktare LCHF-världen, det ska bli spännande att se hur debatten går om bönornas vara eller inte vara framöver.

Här hittar du min och Lars-Eriks Diabeteskokboken för män till rabatterat pris fram till nyårsafton.

Bilderna i inlägget är länkar till mina nya kokböcker och några andra tips jag vill ge så här strax innan jul.

Vill du ta del av mina bästa rätter till julbordet så finns de samlade i Gammaldags husmanskost.

Paleokurs hos Under vårt tak

Wonderbag med min kokbok på köpet


Julklappstips för en hälsosam och god jul

Tomten i Jämtland

Goda och hälsosamma klappar

Upptäckte just att jag har två kokböcker med på Kostdoktorns Julklappstipslista över LCHF-kokböcker, väldigt roligt att få vara med där.

Intressant är att två bönkokböcker finns med, bönor är ju fortfarande lite kontroversiellt i vissa LCHF-kretsar.

Både min, Lars-Erik Litsfeldts och Patrik Olssons Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Monique le Roux Svalbergs bok Sköna böna är med på listan.

Nu börjar bönor bli mer och mer accepterat även i den striktare LCHF-världen, det ska bli spännande att se hur debatten går om bönornas vara eller inte vara framöver.

Här hittar du min och Lars-Eriks Diabeteskokboken för män till rabatterat pris fram till nyårsafton.

Bilderna i inlägget är länkar till mina nya kokböcker och några andra tips jag vill ge så här strax innan jul.

Vill du ta del av mina bästa rätter till julbordet så finns de samlade i Gammaldags husmanskost.

Paleokurs hos Under vårt tak

Wonderbag med min kokbok på köpet


Inspiration & tips – bra julklappar!
God morgon! Idag delar jag med mig av lite julklappstips på grejer som jag gillar och använder mer eller mindre dagligen och har gjort så länge. Hoppas du hittar lite inspiration och att tipsen kan underlätta julklappsinköpen :) Vill du inte köpa en massa julklappar utan istället göra något själv att ge bort? Kika in […]