7 sorters glutenfria kakor till jul

En månad till julafton

Då inleds den för många mest intensiva månaden på hela året, till stor glädje för de flesta men också en källa till en hel del stress för en del.

Jag och Lennart kommer att fira julen i lugn och ro nere i Alanya, en tradition vi njuter av sen flera år.

Lite god julmat kommer det att bli förstås, både här hemma och ute på restaurang.

Vi åker hem till Sverige en sväng i början på december så då får vi njuta av lite julstämning och träffa nära och kära.

Bland annat kommer vi att gå på Julmarknaden i Gamla Stan, där är det alltid så mysigt att handla, rökt renhjärta och Forbondekorv brukar jag köpa med till julen härnere.

Idag får du tips på 7 sorters goda kakor på mitt sätt, utan gluten och med mindre sött än vad de flesta använder.

Så kan du börja förbereda och stoppa i frysen redan nu och minska på stressen för att sen ta fram och njuta av nybakat till glöggfester, Lucia och alla julkalas.

Här hittar du mina favoriter av mindre söt glögg, smaksatt med granatäpple och ingefära, blåbär och äpple.

Pepparkakor med frön

Fröpepparkakor

2 dl vatten

50 g smör/kokosolja

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk fiberhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk honung, björksocker eller valfri sötning

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.

Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.

Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.

Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.

Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.

Saffranskakor ca 20 små

2 dl mandelmjöl

1½ dl kokosflingor

1 tsk fiberhusk

1 ägg

25 g smör

1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 kuvert saffran på 0,5 g

Hela mandlar till garnering

Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer smaken fram mer.

Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokosflingor, fiberhusk och mandelmjöl.

Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl, låt stå i kylen en halvtimme att svälla.

Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.

Grädda kakorna på 175° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Fryser du in dem så låt kakorna stå en stund i varm ugn när de tinat, så blir de som nybakta.

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor 10-12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

1 ägg

1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 msk smält smör till formarna

Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.

Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.

Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:

”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”

Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.

Mandelpepparkakor ca 20 st

100 g smör

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

½ tsk mald Ingefära

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.

Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.

Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.

Chokladdoppade kokoskakor 25 st

50 g rumsvarmt smör

1 dl grädde

½-1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1-2 krm äkta vaniljpulver

200 g kokosflingor

100 g mörk choklad 70-90%

Ev några rutor vit choklad

Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.

Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.

Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.

Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.

Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl honung, björksocker eller annan valfri sötning

4 msk fiberhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med fiberhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Mjuk pepparkaka LCHF

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa eller zucchini

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

ca 1-2 krm salt

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat, låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke, vispa äggen riktigt tjockt i en annan.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och sötning om du vill, annars kan du hoppa över den.

Häll upp i en smord ugnsform på ca 1½ liter, grädda kakan i mitten av ugnen på 175º i ca 45-60 minuter.

Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna, lossa försiktigt från botten med en stekspade.

Förvara pepparkakan i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand, du kan också frysa in skivorna och ta fram eftersom.

Kakan blir rätt mjuk av pumpa/zucchini, lite som en kladdkaka och smakar extra gott som en bakelse med bär och grädde.

Vill du ha fler tips på goda, glutenfria bakverk till julens kakkalas så hittar du en hel del gott i mina kokböcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Julfika på vår balkong i Alanya

Mina finaste julkakor och 6 miljoner på bloggen

Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tack för titten

Idag är det en stor dag på bloggen, jag har nyss passerat den otroliga summan 6 miljoner visningar.

Inte trodde jag väl när jag började blogga att mina recept skulle bli så populära.

Känns fint att jag nu när jag inte kan jobba som kock längre på grund av min ryggskada, istället kan sprida min matfilosofi vidare via blogg och mina kokböcker.

Kakorna i dagens recept och flera andra goda julkakor hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, den kokbok jag gjort tillsammans med Annika Dahlqvist.

Kokboken på bilden härovan har jag skrivit nu i sommar tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, som tidigare gett ut ett 10-tal hälsoböcker, sålda i över 100 000 ex.

Vår bok som gavs ut för en vecka sen ligger just nu på en hedrande andra plats bland de medicinska böckerna på Bokus.

Inom den stora kategorin Mat & Dryck ligger den på sjätte plats.

Här kommer du till specialpriset 169 kr som Bokus har på den boken just nu, kanske en fin julklapp till någon när och kär man i ditt liv?

Du kanske undrar varför boken är riktad till just män, en fråga jag fått rätt många gånger nu.

Läs gärna mitt svar på den frågan och mer om kokboken i en artikel på Anne Aobadias Matkärlek.

Här ett svar jag skrev på Facebook igår på just en liknande frågeställning:

Senast idag pratade jag med en yngre man på flyget, vars pappa hade fått typ 2 diabetes.

Han tyckte det var en fantastiskt bra idé att skriva en bok just för män om ett ämne som är väldigt känsligt för många män att prata om, nämligen hälsan.

Vi kanske kan få män att börja våga prata om det genom vår bok och kanske förändra sin livsstil innan sjukdomar gått för långt.

Kvinnor har ju mycket lättare att prata med varann om de mår dåligt, män försöker ofta dölja det i det längsta.

Så var det med min pappa, han dog tyvärr alldeles för tidigt i en hjärtinfarkt när jag var 17 år, han blev bara 63 år gammal.

Hade pappa pratat mer öppet om sina hälsoproblem och sökt läkare i tid, ja då kanske han hade fått leva många år till ❤

Jag har själv fått ett mycket bättre liv med hjälp av maten sen jag la om till glutenfri lågkolhydratkost för snart 9 år sen och vill förstås sprida det vidare till så många som möjligt.

Det känns extra roligt att 3 av mina kokböcker gavs ut i USA häromåret, så nu finns mina recept över hela världen.

Idag vill jag passa på att rikta ett stort tack till dig, kära läsare, som så ofta besöker min blogg.

Det gör att jag tycker det är meningsfullt, roligt och givande att fortsätta mitt bloggande och kokboksskrivande, så glad att du uppskattar och delar mina recept på bloggen vidare.

Chokladdoppade kokoskakor 25 st

50 g rumsvarmt smör

1 dl grädde

½-1 msk valfri sötning

1-2 krm äkta vaniljpulver

200 g kokosflingor

100 g mörk choklad 70-90%

Ev några rutor vit choklad

Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.

Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.

Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.

Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.

Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.


Kanelkakor
Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer ett till recept ur LCHF Expressens tidning utkom nov 2015.
Det är ju inte jul men jag tycker absolut att kryddiga kakor passar åretrunt!

Kanelkakor
ca 16 st

Ingredienser:
100 g mycket mjukt smör
3 msk Bakery+ (eller annan vald sötning motsvarande ca 1.5 dl strösocker)
3 ägg rumstempererade
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötmjöl
3 msk malen kanel
1 tsk bakpulver

1 ägg

Kanel och Bakery+

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smöret fluffigt och ta i ett ägg i taget och vispa kraftigt.
Blanda alla torra ingredienser och blanda ner dem väl i smeten.
Forma degen till en korv och skiva den i ca 16 bitar. Rulla bollar och lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt. Degen flyter inte ut så man kan lägga tätt.

Tryck till lite snett med tummen eller gör ett gaffeltryck, pensla med uppvispat ägg och strö kanel och Bakery+ över.

Grädda i ca 15 minuter.

Tips: Går utmärkt att frysa, tinar snabbt.

 

Mjuk saffranskaka till Lucia och Tomtens adventskalender lucka 13

Saffranskaka

Nytt bakexperiment

Efter att jag gjort den mycket lyckade mjuka pepparkakan häromveckan började jag fundera hur jag skulle kunna göra något liknande med saffran.

Jag ville göra en kaka som utöver att den är glutenfri också skulle vara helt sockerfri.

Saffran ger så distinkt smak till kakor så det behövs inte mycket sötma för att lyfta den till höga höjder.

Här blev det sötning med morot och mandarinsaft istället för pumpa och äpple som jag hade i pepparkakan.

Den blev mycket saftig och fin, perfekt till en kopp glögg i morgon eller till kaffet i julhelgen.

Klicka på bilderna nedan så kommer du till några av mina tidigare julkakor.

Tunna pepparkakor av frön

Tunna pepparkakor av frön

Mandelkakor med saffran och kokos

Mandelkakor med saffran och kokos

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer  Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri saffranskaka med morot och mandarin

Mjuk saffranskaka

3 ägg

100 g normalsaltat smör

2  pressade mandariner, 1 dl saft

1 finriven morot, 3 dl rivet

2 dl mandelmjöl

2 msk kokosnötmjöl

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

1 kuvert saffran, 0,5 g

Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt pressad mandarinsaft med fruktkött och de finrivna morötterna.

Låt puttra i fem minuter, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna en stund.

Blanda samman de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt, ca 4-5 minuter med elvisp.

Rör ner det torra i kastrullen, blanda väl. Tillsätt en tredjedel av äggsmeten, rör om ordentligt.

Blanda ner en tredjedel till, rör försiktigt så det blir en jämn smet.

Vänd så ner den sista äggsmeten, lyft in den i degen med lätta tag med en slickepott eller slev.

Häll upp smeten i en form som du smörjt med smör och ”bröat” med sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 25-30 minuter. Känn med handen ovanpå kakan, känns den fast är den klar.

Känns den lite gungig så grädda en liten stund till. Stjälp upp efter några minuter och låt svalna på galler.

Min form rymmer 1 liter, den är låg och bred så därför blev kakan inte så hög.

Gräddar du den i en vanlig, avlång bakform så lägg till ca 10 minuter på gräddningstiden.

Använder du osaltat smör, som jag gör här i Turkiet, så tillsätt 1 kryddmått salt. Då blir kakan betydligt godare.

 Lucka 13

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna...

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna…


Tunna frökex med smak av pepparkaka/LCHF-pepparkakor

Pepparkakshjärtan av frökex

Pepparkakshjärtan på nytt sätt

Som många säkert redan känner till så hittade jag häromåret på ett frökex som nu bakas och säljs av Huså Bröd.

Nu när de frökex jag tagit med hit till Alanya var slut, så kom jag på en ny variant som passar perfekt till jul.

Degen blev väldigt bra, den fungerar fint att kavla ut mellan bakplåtspapper och stansas till pepparkakshjärtan.

Så nu kan alla vi som inte äter gluten eller kakor med mycket kolhydrater också njuta av ett pepparkakshjärta till Lucia och jul.

Jag kryddade smeten med färdig pepparkakskrydda som jag tog med hemifrån, men du kan också blanda egen av mald kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor.

Sötman i mina pepparkakor kommer från 1 msk honung, vill du inte ha det så hoppa bara över.

Honungen ger både färg, smak och sprödhet till de här kexen, jag vet inte hur det skulle fungera med björksocker eller sukrin.

Som Kostdoktorn så klokt påpekade häromveckan så är den här mängden honung i ett kakbak närmast homeopatisk ;)

Frökex med pepparkakssmak

Pepparkakor med frön och kokos

2 dl vatten

50 g smör

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk fiberhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk honung

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna. Låt koka upp. Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smörblandningen och rör om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt. Min plåt är ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer.  Ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter. Titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till. Känn efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så grädda en stund till. Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen. Förvara i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Vi avnjöt våra pepparkakshjärtan med smör och Roquefort-ost inköpt i den fina frukostbutiken som är den första till höger när man kommer in i Saluhallen.

Jag vill passa på att göra reklam för en god väns blogg, som inte har med mat att göra.

Therese Renåker skriver så många tänkvärda tankar som ger själen den näring den så väl behöver <3

Pepparkakor med Roquefort-ost

 Lucka 12

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor...

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor…


Julkakor LCHF och Tomtens Adventskalender lucka 1

 Njutbara pepparkakor

Idag får du ett av mina populäraste kakrecept i en omarbetad upplaga med mer kryddor, lagom till det första adventsfikat.

Du kan öka på kryddorna ytterligare om du vill ha mer smak, det är så olika hur starka man vill ha sina pepparkakor.

Kryddblandningen till dagens pepparkakor har jag tagit från mammas recept som vi bakade när jag var liten.

Just att koka upp de malda kryddorna med smöret får dem att ge ifrån sig mängder med extra smaker.

LCHF för seniorer

Jag gjorde de här kakorna till kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Dr Annika Dahlqvist.

Boken vänder sig förstås inte bara till seniorer, den passar till alla som tycker om lättlagad, gammaldags husmanskost.

Du kan köpa den via länken för endast 102 kronor, en fin julklapp till både gammal och ung.

Low Carb High Fat Cooking for Seniors - Annika Dahlqvist Birgitta Höglund

Här finns nu den engelska utgåvan att förhandsbeställa på Amazon.com. En fin julklapp till släkten i Amerika eller något annat engelskspråkigt land.

Mina böcker kommer ut i USA till nästa sommar, men ett presentkort med bokens bild går ju fint att ge bort i julklapp redan nu.

Här kommer länkar till fler av mina kakor som passar till adventsfikat, glöggpartyt eller till juldagarnas kaffebjudningar.

Mjuk pepparkaka

Mandelmusslor

Chokladkladdkaka

Kardemummakaka

Mandelbakelse

Hjortronbakelse

Småkakor med saffran

Kryddkakor

Lussekatter

Mandelostkaka

Frökex med kardemumma

Chokladtryffel med passionsfrukt

Chokladdoppade kokoskakor

Kokoschoklad

En del tycker kanske att man inte bör äta kakor alls när man äter lågkolhydratkost.

Men jag är av den åsikten att det hör till livets goda med en kaka till kaffet då och då, särskilt när det är jul :)

Ät, njut och må gott!

Pepparkakor LCHF

Pepparkakor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Pepparkakor ca 20 st

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung eller annan sötning

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

2 krm mald ingefära

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.

Blanda mandelmjöl och fiberhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.

Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.

Tomtens Adventskalender lucka 1

Tomtens Adventskalender Lucka 1

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 23 dagars semester…