Lucka 20 – Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Glutenfri njutning LCHF/Paleo

Jag äter inte så ofta kaffebröd, men till jul tycker jag om att njuta av lite saffransbröd och pepparkakor.

Här har jag gjort en glutenfri och mjölkfri kaka som passar oss som äter LCHF och Paleo.

Den passar förstås de flesta andra som gillar naturliga njutningar också :)

Tål du inte nötter så prova att mixa pumpakärnor istället.

Jag hade inget nöt- eller mandelmjöl så jag mixade valnötter fint.

Jag gräddade kakan i en låg pajform, men du kan göra dem som muffins eller i en avlång form också.

Mjuk pepparkaka

3 ägg

3 dl nötmjöl eller mandelmjöl

50 g smör/kokosolja

½ dl kokosgrädde eller grädde

½ dl björksocker, honung eller annan valfri sötning

2 msk psylliumhusk

1½-2 msk pepparkakskryddor

1 msk bakpulver (Paleo 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället)

1 krm vaniljpulver

ca 1 krm salt

Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner kokosgrädde och pepparkakskryddor.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.

Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt. Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.

Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.

Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.

Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.

Servera gärna med kokosgrädde eller vispad grädde. Granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.

Pepparkaksmuffins Paleo på Ecocaféet i Östersund...

Pepparkaksmuffins Paleo på Ecocaféet i Östersund…


Lucka 15 – Vörtbröd

Glutenfritt vörtbröd

Julens godaste bröd

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om vörtbröd, så förra julen tog jag fram ett glutenfritt bröd som blev ännu bättre än originalet :)

Hade tänkt köpa färdig vörtkrydda, men upptäckte att den innehåller gluten, så det blev att experimentera fram en egen blandning.

Här kommer mitt recept på ett vörtbröd för alla som njuter av en glutenfri livsstil, som Paleo.

Det passar förstås bra för oss som äter LCHF också, frukten i brödet ger inte många kolhydrater per skiva.

Jag kommer att baka det här även till denna jul, som vi som vanligt firar i Turkiet.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Njut vörtbrödet med julskinka, senap och rödbetssallad eller bara som det är med smör.

Testa gärna min varma choklad à la Paleo som var med i Upsala Nya Tidning nu i helgen.

Har tyvärr ingen länk till artikeln på nätet, men du kanske kan läsa den på bilden.

Tack till Kristina Jansson som skickade mig artikeln, den kom samma dag som vi reste.

Artikel i UNT

Tomten och Paleochoklad


Lucka 12 – Sockerkaka / Saffranskaka LCHF

Saffranskaka på Ecocaféet i Östersund

Till julens kaffebjudningar

Den här sockerkakan har jag tagit fram i mitt arbete som receptkonsult till EcoCaféet i Östersund.

Det är den bästa, glutenfria sockerkaka jag gjort, så jag hade tänkt spara receptet till en kommande bakbok.

Men nu är det ju jul, så då känner jag mig lite extra givmild, så du får receptet här ändå.

Hoppas du köper boken den dag den blir verklighet, har många goda bakrecept att dela med mig av.

Bara att hitta ett förlag som vill ge ut den först, Bonniers tackade nej för några veckor sen…

Men jag ger inte upp så lätt, det finns fler förlag därute ;)

Vill du ha en saffranskaka till Luciakaffet i morgon, så tillsätt bara saffran.

Saffranskaka

Björksockerkaka LCHF

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl björksocker

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

För saffranskaka:

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädden (och saffran om du vill ha en saffranskaka) i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med Risentas psylliumhusk (ger en fastare kaka än fiberhusk), bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och björksockret kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Sockerkakan blir väldigt god som gräddbakelse eller tårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Här hittar du ett annat av mina tidigare recept på saffranskaka.

Hos Clean Eating by Annika hittar du också en riktigt läcker variant.

Björksockerkaka LCHF från EcoCaféet i Östersund

 

Gräddbakelse LCHF från EcoCaféet

Tomten på väg för en fika på Ecocaféet en gråmulen decemberdag...

Tomten på väg till EcoCaféet en gråmulen decemberdag…


Lucka 4 – Pepparkakor LCHF/Paleo

Fröpepparkakor

Pepparkakor med frön och kokos

2 dl vatten

50 g smör/kokosolja

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk fiberhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk honung/björksocker

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna. Låt koka upp. Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smörblandningen och rör om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt. Min plåt är ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer.  Ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter. Titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Pepparkakor med frön

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till. Känn efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.

Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen. Förvara i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.

Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.

Här på min favoritblogg Under Vårt Tak hittar du en annan typ av kavlingsbara paleopepparkakor, deras är mer som en vanlig pepparkaksdeg än min.

Vill du se mer av vad Tomten har för sig under december, så följ oss gärna på Instagram.

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor...


I morgon börjar min och Tomtens Adventskalender

Glögg med fröpepparkakor

Jultradition

I morgon är det redan första december och dags att börja nedräkningen mot julafton.

Här inne hos mig blir det recept på mat och bak som hör julen till.

Det mesta lagat i mitt eget kök, men i år tänkte jag även länka till en del läckerheter från mina egna favoritbloggar i de olika luckorna.

Ett och annat julklappstips blir det också, som sig bör på matnyttiga klappar.

Hoppas du följer med mig och Tomten på vår resa mot julen, som vi även i år firar i Turkiet :)

Tomten i Alanya


Glutenfritt vörtbröd på hasselnötsmjöl

Glutenfritt vörtbröd

Julbrödet nr 1

Vörtbröd har alltid varit mitt favoritbröd till jul, det mustiga brödet innehåller julens alla härliga dofter och smaker.

Men sen jag förstod att jag inte tål gluten och uteslöt det ur min kost för 5 år sen har jag inte kunnat njuta av vare sig dopp i gryta eller skinkmacka med senap och rödbetssallad.

De vörtkryddor man köper färdigt på påse i mataffärerna innehåller både rågmjöl och gluten från malt.

Recepten innehåller ofta också porter eller julmust för att ge en mörk färg och mustig smak.

Nu till jul kom jag på hur jag kunde smaksätta brödet istället, för att det ska passa oss som äter en glutenfri LCHF- och Paleo-kost.

Jag använde mitt populära valnötsbröd som utgångsrecept, men det blev rätt mycket ändringar för att få till ett mörkt bröd med mycket smak.

Istället för den vanliga degvätskan med både gluten och sirap, så gjorde jag ett hopkok på osvavlade aprikoser, plommon och balsamvinäger.

Jag tycker det blev riktigt gott, hoppas du tycker detsamma. Här hittar du annars ett nötfritt vörtbröd hos fina matbloggen Matgiken.

Nu kokar rödbetorna på spisen till rödbetssallad och sen ska jag gå iväg till Pork & Deli och köpa lite skinka :)

Önskar dig en riktigt glad 4e Advent, hoppas det kommit lite snö som lyser upp vintermörkret.

min blogg på Kostrådgivarna hittar du idag en 3-rätters festmeny inför juldagarna och nyårsfirandet.

Vörtbröd LCHF och Paleo

Vörtbröd på mitt sätt

3 ägg

200 g mixade hasselnötter

100 g smör eller kokosolja

6 osvavlade aprikoser

2 färska, blå plommon (ca 1 dl i bitar)

2 dl vatten

1 dl kokosnötmjöl

1 dl fiberhusk

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver eller 1 tsk bikarbonat

1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Skär aprikoser och plommon i mindre bitar. Koka upp med vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Låt puttra 10 minuter tills det blivit en tjock gröt. Låt svalna och mixa slätt.

Mixa eller mal hasselnötterna till ett lite grövre mjöl. Du kan också använda färdigköpt hasselnötsmjöl.

Mald mandel eller mandelmjöl går också bra, men använder du det färdigköpta som är gjort på skållad mandel så blir brödet inte lika mörkt.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen tjockt.

Blanda den mixade kryddgröten med mjölet och rör ner äggen i degen. Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 45 minuter till. Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag.

Njut vörtbrödet med julskinka, senap och rödbetssallad eller bara som det är med smör.

Du kan också använda det till dopp i grytan på skinkspad från julskink-koket.

Med inlagd sill och ankägg från Fredagsmarknaden blev det en riktigt god lunch i solen på balkongen när brödet svalnat igår.

 Tomten lucka 22

Tomten och vörtbröd med sill

Tomten och jag är båda mycket förtjusta i gammaldags julmat. Hans semester är slut om tre dagar, så nu gäller det att ladda med näringsrik mat. Ingen pastaladdning här inte…


Mjuk saffranskaka till Lucia och Tomtens adventskalender lucka 13

Saffranskaka

Nytt bakexperiment

Efter att jag gjort den mycket lyckade mjuka pepparkakan häromveckan började jag fundera hur jag skulle kunna göra något liknande med saffran.

Jag ville göra en kaka som utöver att den är glutenfri också skulle vara helt sockerfri.

Saffran ger så distinkt smak till kakor så det behövs inte mycket sötma för att lyfta den till höga höjder.

Här blev det sötning med morot och mandarinsaft istället för pumpa och äpple som jag hade i pepparkakan.

Den blev mycket saftig och fin, perfekt till en kopp glögg i morgon eller till kaffet i julhelgen.

Klicka på bilderna nedan så kommer du till några av mina tidigare julkakor.

Tunna pepparkakor av frön

Tunna pepparkakor av frön

Mandelkakor med saffran och kokos

Mandelkakor med saffran och kokos

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer  Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri saffranskaka med morot och mandarin

Mjuk saffranskaka

3 ägg

100 g normalsaltat smör

2  pressade mandariner, 1 dl saft

1 finriven morot, 3 dl rivet

2 dl mandelmjöl

2 msk kokosnötmjöl

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

1 kuvert saffran, 0,5 g

Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt pressad mandarinsaft med fruktkött och de finrivna morötterna.

Låt puttra i fem minuter, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna en stund.

Blanda samman de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt, ca 4-5 minuter med elvisp.

Rör ner det torra i kastrullen, blanda väl. Tillsätt en tredjedel av äggsmeten, rör om ordentligt.

Blanda ner en tredjedel till, rör försiktigt så det blir en jämn smet.

Vänd så ner den sista äggsmeten, lyft in den i degen med lätta tag med en slickepott eller slev.

Häll upp smeten i en form som du smörjt med smör och ”bröat” med sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 25-30 minuter. Känn med handen ovanpå kakan, känns den fast är den klar.

Känns den lite gungig så grädda en liten stund till. Stjälp upp efter några minuter och låt svalna på galler.

Min form rymmer 1 liter, den är låg och bred så därför blev kakan inte så hög.

Gräddar du den i en vanlig, avlång bakform så lägg till ca 10 minuter på gräddningstiden.

Använder du osaltat smör, som jag gör här i Turkiet, så tillsätt 1 kryddmått salt. Då blir kakan betydligt godare.

 Lucka 13

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna...

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna…


Tunna frökex med smak av pepparkaka/LCHF-pepparkakor

Pepparkakshjärtan av frökex

Pepparkakshjärtan på nytt sätt

Som många säkert redan känner till så hittade jag häromåret på ett frökex som nu bakas och säljs av Huså Bröd.

Nu när de frökex jag tagit med hit till Alanya var slut, så kom jag på en ny variant som passar perfekt till jul.

Degen blev väldigt bra, den fungerar fint att kavla ut mellan bakplåtspapper och stansas till pepparkakshjärtan.

Så nu kan alla vi som inte äter gluten eller kakor med mycket kolhydrater också njuta av ett pepparkakshjärta till Lucia och jul.

Jag kryddade smeten med färdig pepparkakskrydda som jag tog med hemifrån, men du kan också blanda egen av mald kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor.

Sötman i mina pepparkakor kommer från 1 msk honung, vill du inte ha det så hoppa bara över.

Honungen ger både färg, smak och sprödhet till de här kexen, jag vet inte hur det skulle fungera med björksocker eller sukrin.

Som Kostdoktorn så klokt påpekade häromveckan så är den här mängden honung i ett kakbak närmast homeopatisk ;)

Frökex med pepparkakssmak

Pepparkakor med frön och kokos

2 dl vatten

50 g smör

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk fiberhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk honung

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna. Låt koka upp. Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smörblandningen och rör om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt. Min plåt är ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer.  Ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter. Titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till. Känn efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så grädda en stund till. Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen. Förvara i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Vi avnjöt våra pepparkakshjärtan med smör och Roquefort-ost inköpt i den fina frukostbutiken som är den första till höger när man kommer in i Saluhallen.

Jag vill passa på att göra reklam för en god väns blogg, som inte har med mat att göra.

Therese Renåker skriver så många tänkvärda tankar som ger själen den näring den så väl behöver <3

Pepparkakor med Roquefort-ost

 Lucka 12

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor...

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor…


Julkakor LCHF och Tomtens Adventskalender lucka 1

 Njutbara pepparkakor

Idag får du ett av mina populäraste kakrecept i en omarbetad upplaga med mer kryddor, lagom till det första adventsfikat.

Du kan öka på kryddorna ytterligare om du vill ha mer smak, det är så olika hur starka man vill ha sina pepparkakor.

Kryddblandningen till dagens pepparkakor har jag tagit från mammas recept som vi bakade när jag var liten.

Just att koka upp de malda kryddorna med smöret får dem att ge ifrån sig mängder med extra smaker.

LCHF för seniorer

Jag gjorde de här kakorna till kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Dr Annika Dahlqvist.

Boken vänder sig förstås inte bara till seniorer, den passar till alla som tycker om lättlagad, gammaldags husmanskost.

Du kan köpa den via länken för endast 102 kronor, en fin julklapp till både gammal och ung.

Low Carb High Fat Cooking for Seniors - Annika Dahlqvist Birgitta Höglund

Här finns nu den engelska utgåvan att förhandsbeställa på Amazon.com. En fin julklapp till släkten i Amerika eller något annat engelskspråkigt land.

Mina böcker kommer ut i USA till nästa sommar, men ett presentkort med bokens bild går ju fint att ge bort i julklapp redan nu.

Här kommer länkar till fler av mina kakor som passar till adventsfikat, glöggpartyt eller till juldagarnas kaffebjudningar.

Mjuk pepparkaka

Mandelmusslor

Chokladkladdkaka

Kardemummakaka

Mandelbakelse

Hjortronbakelse

Småkakor med saffran

Kryddkakor

Lussekatter

Mandelostkaka

Frökex med kardemumma

Chokladtryffel med passionsfrukt

Chokladdoppade kokoskakor

Kokoschoklad

En del tycker kanske att man inte bör äta kakor alls när man äter lågkolhydratkost.

Men jag är av den åsikten att det hör till livets goda med en kaka till kaffet då och då, särskilt när det är jul :)

Ät, njut och må gott!

Pepparkakor LCHF

Pepparkakor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Pepparkakor ca 20 st

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung eller annan sötning

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

2 krm mald ingefära

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.

Blanda mandelmjöl och fiberhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.

Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.

Tomtens Adventskalender lucka 1

Tomtens Adventskalender Lucka 1

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 23 dagars semester…

 


Mjuk pepparkaka LCHF

Bakelse LCHF till jul

Pepparkakskladdkaka

Mjuk pepparkaka har alltid varit en favoritkaka hos mig, gärna en med riktigt mycket kryddsmak.

När jag gick upp till saluhallen i regnet i tisdags för att handla grönsaker såg jag mängder av pumpor.

Har funderat ett tag på att använda pumpa i brödbak, zucchini funkade ju riktigt fint upptäckte jag häromdagen.

Nu kom jag på ett nytt recept som kunde passa riktigt bra ihop med pepparkakskryddor.

Jag köpte ½ kg pumpabitar och gick hem och startade bakandet, lägenheten fylldes efter en stund av härliga juldofter.

Pumpa

Pumpa och Chili på Söndagsmarknaden i Alanya

Regnet och kylan gjorde att det var en riktigt trevlig sak att pyssla med, särskilt som det var bara +9 grader ute.

I Antalya snöade det såg vi på TV och topparna runt stan här var vita, väldigt ovanligt så här års.

När jag tog bilderna på bakelsen igår hade vädret återvänt till det normala med sol och värme igen.

Kakan blev som ett mellanting mellan mjuk kaka och kladdkaka, den är både glutenfri och sockerfri så att så många som möjligt ska kunna njuta av en god julbakelse.

Jag använder osaltat smör här i Turkiet eftersom det är det enda som finns i butikerna.

Jag tillsätter därför lite salt i kaksmeten, det lyfter fram smakerna till ännu högre höjder.

Ett bakverk utan salt får tyvärr en väldigt fadd smak, så smaka alltid på smeten innan du gräddar.

Den smakade fantastiskt gott nybakad och ljummen med kaymak, en traditionell, tjock grädde med 60% fetthalt och granatäppelkärnor till.

Har du inte det så kan du ta vispad grädde, kokosgrädde eller crème fraiche och lingon eller tranbär till din bakelse.

Mjuk pepparkaka LCHF

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

ca 1-2 krm salt

Eventuellt 1-2 msk honung eller annan sötning

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat. Låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och eventuell sötning om du vill. Häll upp i en smord ugnsform.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Adventsfika med pepparkakskladdkaka