Glutenfri njutning LCHF/Paleo
Jag äter inte så ofta kaffebröd, men till jul tycker jag om att njuta av lite saffransbröd och pepparkakor.
Här har jag gjort en glutenfri och mjölkfri kaka som passar oss som äter LCHF och Paleo.
Den passar förstås de flesta andra som gillar naturliga njutningar också :)
Tål du inte nötter så prova att mixa pumpakärnor istället.
Jag hade inget nöt- eller mandelmjöl så jag mixade valnötter fint.
Jag gräddade kakan i en låg pajform, men du kan göra dem som muffins eller i en avlång form också.
Mjuk pepparkaka
3 ägg
3 dl nötmjöl eller mandelmjöl
50 g smör/kokosolja
½ dl kokosgrädde eller grädde
½ dl björksocker, honung eller annan valfri sötning
2 msk psylliumhusk
1½-2 msk pepparkakskryddor
1 msk bakpulver (Paleo 1½ tsk bikarbonat + 1 msk pressad citron istället)
1 krm vaniljpulver
ca 1 krm salt
Smält smöret och pensla bakformen med lite av det. Blanda ner kokosgrädde och pepparkakskryddor.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen med sötningen hårt i en annan, ca 5 minuter med elvisp.
Rör ner mjölblandningen varvat med smöret i äggsmeten, blanda om försiktigt. Smaka av så smeten är lagom salt, beroende på om du har saltat smör eller kokosolja i.
Lite sälta behövs i kakor för att framhäva smakerna, en kaka utan salt blir fadd i smaken.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 min på 175º tills kakan känns fast.
Gräddar du den som muffins så räcker det med 10 minuter, i en avlång form ca 30 min.
Låt kakan kallna i formen, skär bitar och lyft upp med en stekspade.
Servera gärna med kokosgrädde eller vispad grädde. Granatäppelkärnor eller lingon är gott och vackert till.