Julbord på Robinson Crusoe Borgholm

robinson_julbord_borgholm_head
Sitter här vid datorn och bläddrar igenom en massa bilder från gårdagens julbord. Så vansinnigt gott det var, jag är fortfarande mätt och har bara lyckats få i mig en ynka smörgås på hela dan, inte alls hungrig!

Smakbetyget av detta toppar alla de julbord vi varit på tidigare och då inräknat, Guntorp, Halltorp, Skansen, IKEA, Harrys, Sjöstugan och Ekerum. Detta var fantastiskt vällagat och gott. Fin service, stämningsfull atmosfär och bästa stället hittills. Kör dom julbord nästa år igen så ska vi absolut boka! :-P

Självklart finns det lite småpetitesser som kan vara intressanta, så dom kommer här;

MINUSLISTAN : 

  • Inget salt och peppar på borden.
    (Det första jag måste kolla efter, lite manisk med just detta faktiskt)
  • Öl och cider serverades/hälldes upp i vinglas.
  • Snaps och vinglas borde plockats bort från barnens kuvert.
  • Lite väl högljudd musik/sång men stämningsfullt och lite retro låtar.
  • Köttbullarna var små och såg saftiga ut med lite av steksky/buljongen på uppläggningen men de var torra och väldigt överdoserade med vitpeppar.
  • Inget hemmagjort julgodis såsom knäck, kola, marsipan, fudge etc.

PLUSLISTAN : 

  • Lugn, varm, mysig stämning och inredning.
  • Inte för mycket folk.
  • Bra bemötta med glögg i entrén och soffmys i logen en stund innan.
  • En sittning per kväll, alltså inget stress och stoj.
  • Trevlig och tillmötesgående serveringspersonal som höll koll på både dricka och tallrikar utan väntetid.
  • Extremt god, hemlagad Janssons. Inte smörig och flottig – utan gräddig, len och helt perfekt!
  • Mycket fisk. Olika sillsorter, lax, ål, sallader, omelett med räkor etc.
  • Det rökta köttet – to die for! ;-)
  • Goda ostar; cheddar, västerbottensost, brie och grönmögel.
  • Små fina kroppkakor, supergoda.
  • Röror och såser – helt perfekt!
  • Sylta, paté, pastej, korvar, salami. Fräscht och fint upplagt.
  • Varm och fräsch mat. Inget slabb.
  • Hembakade pepparkakor, mandelmusslor, lussebullar. Bra där!
  • HJORTRONSYLT! :-P
  • Mycket frukt o nötter.
  • Guldpengar till de små… :-P

robinson_crusoe_restaurang_julbord_borgholm
Soffmys med glögg i entrén när vi kom.

robinson_julbord_borgholm
Del av det kalla julbordet och godis/dessertbord i bakgrunden.

julbord_robinson_crusoe_borgholm
Peppe, Gotland-Nicke, Cim, Joline och Jossan. Och Nicke, jag o Sanna.

julbord_borgholm_snaps
Den här lilla backen tyckte Nicke och Peppe om! ,-) Lite festlig tycker jag!

julbord_borgholm
Mysig stämning och ingen trängsel.

julbord_borgholm_robinson_crusoe
Hann bara med att fota lite av det kalla, men så gott!

robinson_crusoe_borgholm_julbord
Godis/dessertbordet. Här borde det funnits lite mer hemmagjort såsom knäck och kola i alla fall men Fazer choklad och skumtomtar är ju gott de också. ;-) Man ska inte va för petig, i det stora hela ett fantastiskt julbord som vi gärna återkommer till. Helt klart bäst hittills av alla år.

Hemlagade julklappstips och Tomten lucka 15
Tomten tycker om gammaldags rödbetor klicka på bilden så kommer du till receptet...

Tomten tycker om gammaldags rödbetor, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Njutbara julklappar

Har du funderingar vad du ska ge bort i julklapp till alla de som redan har det mesta?

Då tycker jag du ska ge bort en matklapp i år. Det är väldigt uppskattat att få en hemlagad delikatess.

De här inläggningarna är enkla att göra och blir säkert väl mottagna dit de kommer, istället för ytterligare en pryl.

Efter recepten följer fler tips på såser, röror, kex, bröd och kakor. Klicka på bilderna så kommer du direkt till recepten.

Ha en riktigt fin 3e advent med härligt matpyssel i köket :)

Grönkålschips

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk ekologisk tacokrydda, jag hade Spicemaster Taco Original

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke. Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt. Sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme. De ska bli riktigt torra och spröda.

Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.

Marinerade, ugnstorkade cocktailtomater

2 askar cocktailtomater

Torkad Timjan

Flingsalt

Kallpressad olivolja eller rapsolja

Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform med snittytan uppåt. Strö lite flingsalt och torkad timjan över.

Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.

Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.

Marinerade champinjoner

6 st kastanjechampinjoner

1 dl olivolja

2 tsk vit balsamvinäger

1 msk färsk dragon eller

1 tsk torkad

Salt och peppar

Skär champinjonerna i jämna skivor. Spar ändbitarna till någon annan rätt.

Förväll i lite saltat vatten under lock ett par minuter.

Blanda under tiden ihop marinaden. Rör ihop ingredienserna i en bunke.

Ta upp svampen med en hålslev och lägg ner dem varma i marinaden.

Lägg över svampen i en burk och häll marinad över så det täcker. Gör det inte det, så häll på lite mer olivolja.

Låt stå några dagar i rumstemperatur för bästa smak.

Pepparkakor med Roquefort-ost

Tunna frökex med pepparkakssmak

Färskost på fjällfil

Färskost på fjällfil

Tomatchutney med citron och chili

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja

Marinerad fetaost

Marinerad fetaost

Kryddkakor

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Senapssill

Fromage på skogshallon

Blåbärsglögg

Ischoklad med kardemumma

Saffranskaka

Saffranskaka

Tryffel med passionsfrukt

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet. De bakar Spröda frökex efter mitt recept. Klicka på bilden så får du se var de säljs runt landet.

Hemlagat från mitt kök hittar du i mina kokböcker. Dem kan du köpa här på Bokus, klicka bara på bilden.

Mer hemlagat från mitt kök hittar du i de här 3 kokböckerna. Dem får du gärna köpa och ge bort i julklapp till släkt och vänner, då blir både de och jag lika glada :)

Lucka 15

Tomten och äggen

Tomten använder bara ägg från glada höns till sitt julbak. Han tycker det är viktigt att de får gå fritt ute i naturen och äta den mat som en höna är skapt för att äta…


Mjuk saffranskaka till Lucia och Tomtens adventskalender lucka 13

Saffranskaka

Nytt bakexperiment

Efter att jag gjort den mycket lyckade mjuka pepparkakan häromveckan började jag fundera hur jag skulle kunna göra något liknande med saffran.

Jag ville göra en kaka som utöver att den är glutenfri också skulle vara helt sockerfri.

Saffran ger så distinkt smak till kakor så det behövs inte mycket sötma för att lyfta den till höga höjder.

Här blev det sötning med morot och mandarinsaft istället för pumpa och äpple som jag hade i pepparkakan.

Den blev mycket saftig och fin, perfekt till en kopp glögg i morgon eller till kaffet i julhelgen.

Klicka på bilderna nedan så kommer du till några av mina tidigare julkakor.

Tunna pepparkakor av frön

Tunna pepparkakor av frön

Mandelkakor med saffran och kokos

Mandelkakor med saffran och kokos

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer  Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri saffranskaka med morot och mandarin

Mjuk saffranskaka

3 ägg

100 g normalsaltat smör

2  pressade mandariner, 1 dl saft

1 finriven morot, 3 dl rivet

2 dl mandelmjöl

2 msk kokosnötmjöl

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

1 kuvert saffran, 0,5 g

Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt pressad mandarinsaft med fruktkött och de finrivna morötterna.

Låt puttra i fem minuter, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna en stund.

Blanda samman de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt, ca 4-5 minuter med elvisp.

Rör ner det torra i kastrullen, blanda väl. Tillsätt en tredjedel av äggsmeten, rör om ordentligt.

Blanda ner en tredjedel till, rör försiktigt så det blir en jämn smet.

Vänd så ner den sista äggsmeten, lyft in den i degen med lätta tag med en slickepott eller slev.

Häll upp smeten i en form som du smörjt med smör och ”bröat” med sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 25-30 minuter. Känn med handen ovanpå kakan, känns den fast är den klar.

Känns den lite gungig så grädda en liten stund till. Stjälp upp efter några minuter och låt svalna på galler.

Min form rymmer 1 liter, den är låg och bred så därför blev kakan inte så hög.

Gräddar du den i en vanlig, avlång bakform så lägg till ca 10 minuter på gräddningstiden.

Använder du osaltat smör, som jag gör här i Turkiet, så tillsätt 1 kryddmått salt. Då blir kakan betydligt godare.

 Lucka 13

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna...

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna…


Tunna frökex med smak av pepparkaka/LCHF-pepparkakor

Pepparkakshjärtan av frökex

Pepparkakshjärtan på nytt sätt

Som många säkert redan känner till så hittade jag häromåret på ett frökex som nu bakas och säljs av Huså Bröd.

Nu när de frökex jag tagit med hit till Alanya var slut, så kom jag på en ny variant som passar perfekt till jul.

Degen blev väldigt bra, den fungerar fint att kavla ut mellan bakplåtspapper och stansas till pepparkakshjärtan.

Så nu kan alla vi som inte äter gluten eller kakor med mycket kolhydrater också njuta av ett pepparkakshjärta till Lucia och jul.

Jag kryddade smeten med färdig pepparkakskrydda som jag tog med hemifrån, men du kan också blanda egen av mald kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor.

Sötman i mina pepparkakor kommer från 1 msk honung, vill du inte ha det så hoppa bara över.

Honungen ger både färg, smak och sprödhet till de här kexen, jag vet inte hur det skulle fungera med björksocker eller sukrin.

Som Kostdoktorn så klokt påpekade häromveckan så är den här mängden honung i ett kakbak närmast homeopatisk ;)

Frökex med pepparkakssmak

Pepparkakor med frön och kokos

2 dl vatten

50 g smör

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk fiberhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk honung

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna. Låt koka upp. Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smörblandningen och rör om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt. Min plåt är ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer.  Ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter. Titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till. Känn efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så grädda en stund till. Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen. Förvara i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Vi avnjöt våra pepparkakshjärtan med smör och Roquefort-ost inköpt i den fina frukostbutiken som är den första till höger när man kommer in i Saluhallen.

Jag vill passa på att göra reklam för en god väns blogg, som inte har med mat att göra.

Therese Renåker skriver så många tänkvärda tankar som ger själen den näring den så väl behöver <3

Pepparkakor med Roquefort-ost

 Lucka 12

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor...

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor…


Hemlagad kalvsylta
Här hittar du min senaste kokbok för bara 182 kronor, en perfekt julklapp :)

Här hittar du min senaste kokbok på Bokus för bara 186 kronor, en fin julklapp till alla matintresserade.

Förbered julmaten i god tid

Idag bjuder jag på ännu ett recept från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Länken går till boken på Adlibris, klicka på bilden ovan så kommer du till Bokus.

Jag blir förstås väldigt glad om du köper min långkokbok eller någon av mina andra böcker.

På det viset kan jag fortsätta att hålla bloggen fri från dagliga reklaminlägg för allehanda produkter.

Jag tycker det är rätt jobbigt att hela tiden översköljas med reklam för prylar, kläder, smink m.m, som är så vanligt i bloggvärlden idag.

Jag gör ibland ett undantag för någon matlagningsrelaterad produkt som jag verkligen gillar, men de allra flesta erbjudanden om reklamsamarbeten som kommer i mailen får nobben.

Härinne fortsätter jag att först och främst bjuda på de bästa recept jag kan få till, precis den inriktning som jag bestämde när jag började blogga för 5½ år sen.

Idag blir det en favorit som är god att äta när som helst på året, inte bara till jul.

Kalvsylta är ett exempel på traditionell husmanskost som passar mycket bra in i en modern lågkolhydratkost, den innehåller i stort sett inga kolhydrater alls.

Märgen i kalvbenen är mycket näringsrik och vid långkokning frigörs dessa nyttiga ämnen till buljongen.

Syltan är riktigt lättgjord, en väldigt bra rätt att förbereda i god tid innan jul eftersom den går fint att frysa.

Kalvsylta foto Mikael Eriksson

Kalvsylta från Långkok för LCHF och Paleo Foto Mikael Eriksson

Kalvsylta

1 kg kalvkött med ben

1 liter vatten + 1msk salt

1 gul lök

1 liten morot

8 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

4 hela nejlikor

2 lagerblad

Till den färdiga kalvsyltan

3 blad gelatin

1 msk ättikssprit 12%

½ tsk vitpeppar

ev mer salt

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg i en kastrull, mät upp vatten i litermått och se hur mycket som behövs för att precis täcka köttet.

Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Koka upp vattnet och häll över köttet. Låt koka upp på nytt och skumma väl med en hålslev.

Skär lök och morot i mindre bitar och lägg ner bland köttet tillsammans med kryddorna.

Låt koka upp och sjud under lock på svag värme i 1½-2 timmar eller tills köttet är mört.

Ta med en hålslev upp ur köttet ur grytan, låt svalna lite och plocka loss allt från benen.

Ta av brosk och fett och lägg det tillsammans med benen tillbaka i buljongen.

Koka kraftigt i en halvtimme så benen släpper ifrån sig alla gelatinämnen och spadet blir simmigt. Sila av ben, grönsaker och kryddor.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under tiden som benen kokar och skär kalvköttet i riktigt små bitar.

Det går också bra att grovmala köttet eller mixa det hastigt i en matberedare om man vill.

Mät upp hur mycket kött det blir i ett litermått och blanda det med samma mängd buljong i en kastrull.

Koka upp och rör ner gelatinblad, ättika och peppar. Smaka av om det behövs mer salt.

Blanda väl, låt svalna lite och häll sen upp syltan i vattensköljda formar. Ställ i kylen när de kallnat och låt stå till nästa dag.

Lossa syltan från formen genom att föra en vass kniv längs kanten. Vill den inte lossna så doppa formen hastigt i varmt vatten. Stjälp upp syltan på fat.

Den går även bra att frysa in i formarna. När den tinat smälts den om i en kastrull och hälls upp i form för att stelna igen.

Här hittar du ett gott recept på inlagda rödbetor med mindre socker än de som finns i butikerna.

Lucka 11

Tomten tycker om gammaldags rödbetor...

Tomten tycker om rödbetor inlagda på gammaldags vis…


Julpiffat i köket

julpynt_kök_indiska
 Nu äntligen har jag fått julstöket i köket färdigt! :-P Vad tycker ni?

Årets färger blev inte helt rött och vitt utan turkost och rött. Lite annorlunda med inspiration från Indiska som är min favoritbutik. Jag vill ha en känsla av jul med isblå, lite gnistrande ton. Gardiner, duk, stjärna, lyktor, julgran och slingor från Indiska. Bara älskar den lilla granen i plåt av återvunnet material. ;-)
Bjuder på lite bilder som jag brukar göra varje år.

En STOR påminnelse också!
Julbordet vi ska ha tillsammans här på Kryddburken behöver MASSOR med fler recept och bilder. Jag ska lägga upp en liten resumé senare i veckan av vad som hittills inkommit, men det är inte så fasligt mycket så fortsätt och skicka in era bästa julrecept så kommer de att publiceras här på Kryddburken strax innan julafton.
Läs mer här >>

julköket_2014_julpynt

julgran_plåt_indiska

julstjärna_indiska

tomtefar
Tomtefar på bordet som jag fick av Nicke i helgen.

adventsljusstake_hemmagjord_joline
Joline tillverkade en egen adventsljusstake som jag fick, så fin!!

ljuslyktor_indiska

tomte_mossa
Avslutningsvis min lilla veranda-tomte gjord av hönsnät och mossa och julgranskula som näsa. Skägget är i yvigaste laget, men visst är han söt? ;-)

Köttbullar till jul och Tomtens Adventskalender lucka 9

Svenska köttbullar i Alanya

Har du börjat fundera på köttbullarna som ska göras till jul?

Då får du ett av mina köttbullsrecept som är lika gott på julbordet som med en gräddsås till en vanlig vardagsmiddag.

Gör en större sats nu och lösfrys bullarna ostekta. Ta sen fram och tina dem i kylen kvällen före julafton, så blir jobbet med maten lite lättare då.

Ibland kommer suget efter något riktigt svenskt här i Alanya, då brukar jag göra de här  köttbullarna på blandfärs av kalv och lamm.

Granatäppelkärnor fungerar bra istället för lingon till i en god rödkålssallad.

Köttbullar 2 port

250 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde

1 msk sesamfrön

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken fint och rör ihop med köttfärs och det övriga.

Krydda köttfärsen med ½-1 krm vardera av kryddpeppar, mald ingefära och malda nejlikor, så får du en riktigt gammaldags julköttbulle.

Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Låt stå i kylen en halvtimme, så håller köttbullarna ihop bättre vid stekningen.

Rulla små bullar som du lägger på en vattensköljd skärbräda. Blöt händerna då och då så fastnar inte köttfärsen.

Bryn smör och häll ner köttbullarna. Låt steka en liten stund, sen skakar du på pannan så de rullar runt.

Gör så flera gånger under stekningen så blir bullarna runda och fina.

Steker du en större sats så dela upp det i flera stekningar, så får de en fin färg allihop.

Jag gjorde här en enkel gräddsås på 2 dl grädde och 1 msk kycklingfond.

Jag kokar ofta egen fond så jag vet att den är utan Glutamat E621, annars finns nu flera bra ekologiska alternativ.

Låt köttbullarna koka i såsen en stund tills den tjocknat. Servera med kokta morötter, broccoli och ättiksgurka.

Rödkålssallad med granatäpple och en tomatsallad är också gott till.

Ska du servera köttbullarna till julbordet så värmer du dem bara i ugnen på 125º i 10-15 minuter eller i en stekpanna strax innan.

Lucka 9

Tomten har funnit en ny vän...

Tomten har funnit en ny vän…


Mjuk pepparkaka LCHF

Bakelse LCHF till jul

Pepparkakskladdkaka

Mjuk pepparkaka har alltid varit en favoritkaka hos mig, gärna en med riktigt mycket kryddsmak.

När jag gick upp till saluhallen i regnet i tisdags för att handla grönsaker såg jag mängder av pumpor.

Har funderat ett tag på att använda pumpa i brödbak, zucchini funkade ju riktigt fint upptäckte jag häromdagen.

Nu kom jag på ett nytt recept som kunde passa riktigt bra ihop med pepparkakskryddor.

Jag köpte ½ kg pumpabitar och gick hem och startade bakandet, lägenheten fylldes efter en stund av härliga juldofter.

Pumpa

Pumpa och Chili på Söndagsmarknaden i Alanya

Regnet och kylan gjorde att det var en riktigt trevlig sak att pyssla med, särskilt som det var bara +9 grader ute.

I Antalya snöade det såg vi på TV och topparna runt stan här var vita, väldigt ovanligt så här års.

När jag tog bilderna på bakelsen igår hade vädret återvänt till det normala med sol och värme igen.

Kakan blev som ett mellanting mellan mjuk kaka och kladdkaka, den är både glutenfri och sockerfri så att så många som möjligt ska kunna njuta av en god julbakelse.

Jag använder osaltat smör här i Turkiet eftersom det är det enda som finns i butikerna.

Jag tillsätter därför lite salt i kaksmeten, det lyfter fram smakerna till ännu högre höjder.

Ett bakverk utan salt får tyvärr en väldigt fadd smak, så smaka alltid på smeten innan du gräddar.

Den smakade fantastiskt gott nybakad och ljummen med kaymak, en traditionell, tjock grädde med 60% fetthalt och granatäppelkärnor till.

Har du inte det så kan du ta vispad grädde, kokosgrädde eller crème fraiche och lingon eller tranbär till din bakelse.

Mjuk pepparkaka LCHF

Mjuk pepparkaka

3 ägg

100 g smör

4 dl grovriven pumpa

2 dl grovrivet äpple

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

ca 1-2 krm salt

Eventuellt 1-2 msk honung eller annan sötning

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat. Låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och eventuell sötning om du vill. Häll upp i en smord ugnsform.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

Adventsfika med pepparkakskladdkaka


Julskinksmörgås med julmust

julskinksmörgås
Håhåjaja vad det stormar ute idag! Det känns som taket ska lyfta och grenar och bråten yr omkring, men väldigt mysigt att skrota runt inomhus med två glada barn som idag har studiedag! Vi hade en liten idé om att åka iväg ut på alvaret med Kean och vandra lite idag men det har vi slagit bort, vi skulle nog lyfta därute på vidderna med denna stormstyrka. :-P

Julskinka ja! Vi tjuvstartade för ett par helger sen med en god färdigkokt skinka som jag griljerade och som vi hade till pålägg. Riktigt saftig limpsmörgås med salt julskinka och senap – det ÄR gott med ett glas bubblande julmust till! ;-) Och man får tjuvstarta. Jag tycker hela matbloggsfären har börjat med det mesta väldigt tidigt i år. Många som redan gjort första satsen lussebullar, pepparkakor och julgodis och nåt julbord här och där har också skymtats. Det är mysigt när det närmar sig jul och bloggarna börjar fullkomligt explodera av juliga recept och inspirerande bilder.

Har ni ätit nån julskinka ännu då? Eller kanske redan varit på julbord någon?

Ni ska få ett supergott och enkelt recept senare idag på en lite annorlunda och matig wraps med fläskkött, men nu ska det bli sirapsscones här hemma, vi ses sen! ♥

Ska vi göra julbord tillsammans?

julafton_julbord_öjkroken
Jag har en liten smällkaramell jag tänkte vi skulle göra tillsammans inför JULEN! Var och en av er läsare får skicka in en bild + recept på något som ska stå på julbordet!

För att inte blanda sött och salt för mycket så tänkte jag dela upp det i TRE delar.

  • Kalla julbordet
    Ex. Sill, sallader, dopp, rökt korv, rökt/gravad, lax, såser, syltor, patéer, pastejer, inläggningar, bröd, ost, pålägg, äggrätter, smör, röror etc.
  • Varma julbordet
    Ex. Skinka, kroppkakor, köttbullar, omeletter, stuvningar, prinskorv, lådor, janssons etc.
  • Godis-bordet
    Ex. Desserter, dryck, glögg, ris a la malta, gröt, kakor, sylt, marmelad, ost, julgodis etc.

Era recept publiceras med bild, namn och eventuell bloggadress/hemsida/facebook/instagram.
Efterhand jag får in ert material så kommer jag delge er vilka recept jag fått in och vilka som kanske fattas eller är önskvärda. Håll utkik både här på bloggen, Facebook och Instagram! (kryddburken)

Självklart kommer det att bli dubbletter av olika slag men jag tänker att det gör ingenting. Variation är till för att spridas så samtliga recept kommer att publiceras om bild medföljer.

Låter det spännande? Vill ni vara med? :-P

Ni kan redan nu börja skicka in och jag avser att publicera inläggen under december månad i god tid så alla kan ta del av recept och inspiration till julafton.
Maila till kryddburken@telia.com

FÖLJ DESSA PUNKTER : 

  • Märk mailet i ämnesraden; Kalla julbordet, varma julbordet eller godisjulbordet.
  • Ett recept per läsare och kategori. Du kan alltså skicka in totalt tre recept med bilder, ett till varje julbord.
  • Bilden ska vara i 500 pxl bredd. (bild är ett krav för publicering)
    Alternativt kan du skicka mig originalbilden så justerar jag storleken.
  • Bifoga ditt namn som ska publiceras samt ev. bloggadress alt. social media.
  • När julborden publiceras här på Kryddburken – länka till inlägget från din egen blogg om du har någon alt. social media.

griljerad_julskinka_julmat_julbord_skinka_griljera

saffranskroppkakor

agghalvor_midsommar

julgranskulor_glitter

påskmat_lax_rökt

pepparkakshus_veranda_kristyr

julgodis_marsipan_marsipanlimpa_vit_choklad_russin_rom

julafton

vörtbröd_julmust

finska_julstjärnor_smördeg_aroniamarmelad

julbord1

julköttbullar

julmat

julstök

tomtegröten