Sista minuten-julgodis som du fixar på 10 min!

chokladbräck_enkla_julgodis
Har du mycket att stå i och inte hunnit med det där lilla söta. Stressa inte ihjäl dig, gör dessa chokladbräck med goda toppings på. Jag och Joline gjorde två sorter igårkväll.

En vit chokladbräck med polka, tranbär och mandel och en ripplad choklad med turkisk peppar.

Tar nästan ingen tid alls, bara förbereda ”strösslet” och sen värma choklad i micron, hälla ut på en plåt och sen på med valfri topping. Lätt som en plätt och tunna fina så bräck du kan förvara i plåtburk i kylen.

Vit chokladbräck med polka, tranbär och mandel : 
200 gram vit choklad
½ dl polkagrisar
½ dl tranbär
½ dl mandel

Ripplad chokladbräck med turkisk peppar : 
100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
10 st hårda karameller turkisk peppar

GÖR SÅHÄR : 
Förberedd strösslet till bägge. Kör polka och turkisk peppar i mixern till mindre bitar. Den turkiska pepparn körde jag lite längre så det blir lite mer pulver. Hacka tranbär och mandel grovt.

Smält 300 gram vit choklad. Häll 2/3 på en plåt till den vita bräcken. Strö över toppingen med polka, tranbär och mandel, sen är den klar!

Resterande vita choklad häller du på en annan plåt. Smält sen den mörka chokladen och häll ovanpå.

Bred ut med palett så chokladen blir lite ripplad/marmorerad. Toppa med sitt strössel. Ställ in i kylen och låt stelna. Bryt i bitar, förvara i plåtburk med silkespapper i kylskåpet.

vit_choklad_bräck_polka_tranbär_mandel
Vit chokladbräck med polka, tranbär och mandel.

chokladbräck_turkisk_peppar_lakrits_bräck_vit_mörk_choklad
Ripplad chokladbräck med turkisk peppar.

The post Sista minuten-julgodis som du fixar på 10 min! appeared first on Kryddburken.se.

Våran julgran 2012

julgranen_2012
Måste visa er en bild på årets julgran, det brukar jag ju göra. Nicke & Joline brukar få uppdraget att välja/köpa, Nicke hugger till foten och ser till att den passar, Joline och jag klär den… Å sen får hon vattna… :-P

Alfred (katten) han har verkligen en förkärlek till julgranar. Han satt som ett förstelnat ljus nedanför den och bara tittade på den tidigare ikväll, han är en mys-herre av högsta rang och brukar tycka om att ligga under den. Varmt och gott med alla ljusslingor. I år har han även fått en fleecebädd där inne i hörnet, men den syns inte för alla julklappar. Precis som han vill ha de! ;-)

~Årets julgran hemma hos oss, anno 2012~

Jag njuter varje sekund jag ser den… 

Håll utkik imorgon förmiddag, då kommer busenkla tips på ”sista-minuten-julgodis”…

The post Våran julgran 2012 appeared first on Kryddburken.se.

Har ni kroppkakor på julbordet??

saffranskroppkakor
Tänk så mycket julborden skiljer sig åt beroende på vart i Sverige man bor.

Under min tidiga barndom när jag bodde i Boden så har jag inget minne av kroppkakor till jul. Inte heller så ofta under andra tider på året mer än om man nån gång hade fått vädligt mycket kokt potatis över då blev det vita kroppkakor som ”gammelfarmor Greta” kokade! :-P

Det var inte förrän vi flyttade hit till Öland, ca 25 år sen nu och jag skulle börja 3:e klass kom kroppkakorna in i mitt liv. Jag som var van att äta palt tyckte kroppkakorna var små?! Sega och lösa och smakade konstigt med fyllning av så fintärnat fläsk och så grovmalen kryddpeppar. Men idag älskar jag dom, ja inte mer än palt förstås men oj va kroppkakor vi äter här nere jämfört med i norrland!

Ganska snart fick jag också bli varse om att kroppkakor äter man även till jul här på självaste julbordet, fast i mindre format, kokade och nedfrysta i förväg för att sedan stekas på tillsammans med köttbullar och prinskorv, inget konstigt alls. Jag erkänner att jag gärna inte vill vara utom dom till jul nu! ;-)

Jag gör ibland min egen version av dom små kroppkakorna fast smaksätter med saffran och här kommer receptet, men först till min rubrikfråga…

- Äter ni kroppkakor på julbordet eller inte?
Något speciellt som utmärker sig på just ert julbord jämfört med andra delar av Sverige?

Små saffranskroppkakor

ca 25st
Det här behöver du :
500 gram kokt pressad potatis
3,5 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 gram saffran
8 svartpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt

Fyllning :
200 gram rimmat sidfläsk
1 liten gul lök

GÖR SÅHÄR :
Förbered fyllningen först. Skär fläsket och löken mycket fint! Fräs på allt i stekpanna. Ställ åt sidan och låt svalna. Stöt saffran och kryddorna i mortel riktigt finmalet. Blanda den pressade potatisen med ägg, saffran, kryddorna och mjöl.

Arbeta ihop till en fast deg. Rulla små bollar och gör en urgröpning till fyllningen. Bollen bör vara som en pingisboll i storleken, ca 1 rågad tesked fyllning/boll. Koka sakta/sjuda i saltat vatten ca 5-10 min. Kroppkakorna är färdiga när de flutit upp till ytan. Frys in och ta fram till julbordet. Stek på dom lätt i stekpanna före servering.

vita_kroppkakor
Vita kroppkakor >>
Görs på enbart kokt potatis + mjöl.

kroppkakor
Öländska kroppkakor >>
Görs på råriven, urkramad + kokt potatis + lite potatismjöl.

 

The post Har ni kroppkakor på julbordet?? appeared first on Kryddburken.se.

Joline pysslar i köket…

kristyrbokmärken
Ja det fejas och grejas och spritsas när Joline är i pysselfarten. Pepparkakor, pepparkakshus, kristyrfigurer med bokmärken och knäck kokas det med. Å fort går det! :-P Här kommer lite bilder på hennes senaste alster… Det lär bli fler… ;-)

Recept på kristyrsmet (räcker till 1 normalstort pepparkakshus) :
2 äggvitor
½-1 kork ättika
nästan 1 pkt florsocker (500g, beroende på äggvitornas storlek)

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggvitorna med elvisp till ett hårt skum. Tillsätt ättika och florsocker lite o taget tills du får en ganska tjock konsistens, den ska inte rinna, det ska bli hårda toppar när du ”drar” i den!

dekorera_pepparkakshus_godis
Många pepparkakshus blir det…

pepparkakshus_joline
Världens GODASTE pepparkakshus kanske? :-P

pepparkakshus_godis
Spritsa kristyr och limma godis är hon en fena på!

kristyr_bokmärken_figurer
Här har hon gjort kristyrfigurer med små bokmärkesänglar att hänga i julgranen.

knäck_microknäck
Och knäcken gick som en dans. Hon fick koka den i micron under uppsikt, sen tog jag bara ut den varma skålen och hällde upp smeten så fick hon sitta och pyttsa i formarna själv. Micronknäck gör på 7-8 minuter.

1 dl grädde + 1 dl sirap + 1 dl socker 
Blanda i en keramikskål och kör i micron på full effekt 7-8 minuter. Kolla så att den är färdig med kulprov. lätt som en plätt!

The post Joline pysslar i köket… appeared first on Kryddburken.se.

Julbordspremiär på Sjöstugan i Borgholm

sjöstugan_julbord
Ikväll åt vi årets första julbord på Sjöstugan i Borgholm! Vi har hållt oss ifrån julmaten förutom skinka o tomtegröt, å vörtbröd jag gjorde tidigare i veckan men nu så var det dags för det traditionella julbordet med goda vänner. Vi bokade bord på Sjöstugan i Borgholm. Ett litet, gemytligt gammalt torp från 1940-talet med tidstypisk inredning, knarrande trägolv och stora härliga balkar i taket.

Jag ångrar nu efteråt att jag inte hade stora Canon med mig utan endast Iphonen som kamera, men jag ska försöka återge i både bild och text ändå. Detta julbord är det absolut mysigaste jag varit på, såhär ska de se ut! Helt och hållet min stil. Litet, vällagat, stämningsfullt och med en rustik känsla av jul och den goda maten! Grymt imponerad är jag…

julbord_sjöstugan_borgholm
Strax före 19 stod vi utanför detta vackra hus, Sjöstugan i Borgholm. Snötäckt med julgran, flammande marschaller och en inbjudande entré. Jag hade nästan kunnat nöja mig med att bara stå där och njuta men det var väl onödigt att gå miste om all den goda maten och insidan av huset… När vi öppnade ytterdörren möttes vi av doften av varm glögg och ljudet av en sprakande brasa med vacker julmusik i bakgrunden… Helt magiskt!

sjöstugan_borgholm_julbord
Vackert… Galet vackert!!

sjöstugan_julbord_borgholm
Intill vårt bord i ”salen” som kanske rymde 20 personer totalt sprakade brasan… Å brasor gillar jag! :-P

20121215-213037.jpg
Inredning och miljö i rustik trä med filtar i fönsterna för att inte vinden ska dra, fårskinn längs bänkarna, fluffiga kuddar, linnedukar och fotogenlampor…

julbord_i_bogholm_sjöstugan
Det vackra lilla rummet före buffén och drinkbaren…

sjöstugan_julbord_julmat_borgholm
Sjöstugans julbord som serverades efter välkomstglöggen.
Nu ska jag försöka minnas allt gott;
5-6 sorters sill, nubbesill, ägghalvor med majonäs och räkor, gravad lax och gravlaxssås, kallrökt lax, paté/rullsylta? Lite osäker där… Julskinka, rökt vildsvin, kålsallad, kokt potatis, vörtbröd o några sorter till av mjukt bröd och tunt knäcke, smör, julost, brie, grönmögel, druvor… Har säkert glömt något…
Varma;
Köttbullar, revben, snittade prinskorvar, små stekta minikroppkakor, janssons frestelse, kokt potatis…
Godisbord;
Kaffe, the, pepparkakor, saffranskaka, fruktkaka, ris a la malta, saftsås, apelsinfiléer, mandelmusslor, grädde, marsipantomtar och grisar, fudge, kola, knäck, skumtomtar mm…

Precis så lagom mycket att välja på så man slipper få ångest av att tagit till sig överfulla tallrikar som man inte orkar äta upp. Och framförallt när det är så otroligt vällagat med fina råvaror behövs inte lika mycket. Ingen smörig flottig janssons här inte utan en krämig med grädde, välsmakande köttbullar som inte smular sönder eller är torra, små kroppkakor som verkligen smakade hemrullade, och de utvalda sillsorterna för att bara nämna några.

Jag o barnen drack julmust, Nicke och P skålade med Mariestads, skåne akvavit och Xanté päroncognac till kaffet.

julbord_julstämning_sjöstugan_borgholm julbord_julmat_sjöstugan_borgholm julbord_sjöstugan_borgholm_godisbord
Med en mätt mage, väldigt nöjd med kvällens matupplevelse kommer jag leva länge på den här kvällen! :-P  Stort tack för i år till Kjell & Ylva för god mat, bemötande och en stämningsfull julbords-kväll!

The post Julbordspremiär på Sjöstugan i Borgholm appeared first on Kryddburken.se.

Vegetariska nuggets wraps med sweet chili


Ni vet hur det är med julmaten, den är vansinnigt god och lockande men efter ett par sittningar med skinka, janssons, köttbullar och prinskorv börjar det till slut bli lite mäktigt. Det är lätt att älska årstidens fröjder men väldigt lätt att tröttna för fort också så lagom dos är bäst tycker jag.

Jag tänkte bjuda på ett ett otroligt gott alternativ till all julmat, kanske det godaste du bjuder vänner och släkt på under mellandagarna?! Att receptet dessutom är vegetariskt och framtaget i samarbete med Hälsans Kök gör att det passar många. En vegetariskt fräsch rätt av sesam nuggets, baserat på vete och soyaproteiner med en frasig panering av sesamfrön.

Gillar ni kycklingnuggets så gillar ni garanterat dessa, jag tyckte dessutom dom var godare och hade en mer lätt, smakrik panering som inte kändes så flottig.

Nuggets kan du steka och servera tillsammans ris, wokade grönsaker, goda ostar och sallader. En ljummen rotfruktssallad med fetaost och goda dipper kanske? Eller små naggande goda spett att doppa i heta såser, eller varför inte som plockmat på tandpetare med en liten körsbärstomat och brieost?

Här har jag dock valt att göra ett avbrott till all julmat med en enkel wrap av mjuk tortilla, salladskål, rödlök, gul snackspaprika & gurka. Färska champinjoner, lätt brynta i smör tillsammans salt, peppar och rivet skal från apelsin ger en härlig konstrast. Ni måste bara prova. :-P

Sitter du själv inne med något vegetariskt tips på julmat?
Lämna gärna inspiration i kommentarsfältet.


Basingredienserna förutom smör/olja till stekning, salt och peppar. Väldigt enkelt att förbereda och servera goda wraps på nolltid!


Sesam nuggets, här lätt upptinade för att sedan stekas på i stekpanna i smör/olja på medelvärme tills de blir härligt gyllenbruna.


Montera sedan på mjuka tortillabröd, salladskål, sweet chilisås, nuggets, rödlök, gurka och paprika.


Dom smörstekta champinjonerna med härlig smak av rivet apelsinskal sätter en fräsch ton på hela rätten.


Rulla ihop och svep om med bakplåtspapper, servera direkt!

 


För fler recept och inspiration besök Hälsans kök hemsida.

Lycka till!

The post Vegetariska nuggets wraps med sweet chili appeared first on Kryddburken.se.

Helgen som gått… Bortskämd till tusen…


Hur sammanfattar man en helg med nyvunna vänner som kör hit för att ”blind-date:a” familjen Kryddburk med både julmarknad, bubbel och 40-års firande?! Presenter i massor, god mat och härligt sällskap in på småtimmarna!

Jo – Bortskämd! :-P
Känner mig lyckligt bortskämd efter en sån härlig helg.

Pernilla, hennes make och 2 pojkar anlände till Öland på lördan, vi träffades i snöyran och gick på julmarknad tillsammans, sen höll vi oss här hemma inne i värmen, skålade och myste. Det är ju nåt visst med att man aldrig träffats på riktigt och så bara smäcker man ihop en helkväll (ja, å lite av natten) och så stämmer allt!! ;-)

Finaste vännen Pernilla! Som vi tjattrat på facebook och hållit låda och hör å häpna har vi faktiskt sett film ihop också. Jaaa… Fast de va ju några mil emellan oss. Haha, men roligt hade vi! :-P

Barnen fann varann ganska snabbt och var även ute framåt småtimmarna och spökade runt i snön. Det delades ut presenter i mängder från Pernillas familj, den ena efter den andra. Ja, så fantastiskt kul vi haft! Tack Pernilla, Stellan, Julius och Tim! Ni är bara för härliga hela bunten. Och en ära att få fira en 40-års dag helt apropå! :-P

Pernilla, födelsedagsbarnet själv (hon ser inte en dag ut över 30!) är en riktig fena på att göra fina saker, dekorera hemmet, baka, dona och feja i hus och skog sådär som bara en ”Bråtåsare” kan! ;-)

Detta vackra julkort har hon suttit och knåpat med i timmar kan jag gissa. Det står nu så fint på vårt köksbord och då finns dom ju kvar här på sätt och vis och man tänker på dom så fort man ser kortet.


Håll med om att det är vackert och Pernilla har verkligen en genomgående stil i allt hon gör, det är så murrigt, mysigt, varmhjärtat med färger och kontraster och så den där ”feelingen” över allt som bara lyser; Pernilla!


Baksidan av kortet.


Här ska gubben och jag ligga i sängen och dricka varm choklad med marhmallows en hel dag! ;-)


Vackra juldukar, kökshanddukar och löpare…


Brödkorg i linne med röda hjärtan, jag som älskar hjärtan!!


Muffinsformar! Rosa, turkos och prickigt 50-tal! :-P


Hon är en fena i köket Pernilla! Här levererar hon de vackraste struvorna hon har gjort själv i sötaste pappers-boxen.


Åt mat gjorde vi också… Men det kommer i ett annat inlägg! :-P

The post Helgen som gått… Bortskämd till tusen… appeared first on Kryddburken.se.

En liten julgrupp i en stooor koppar-panna!


Hade tänkt mig en liiiite tidigare ”sittning” vid datorn ikväll än strax före midnatt men bättre sent än aldrig! :-P

Vet inte riktigt vart dagen har tagit vägen?! Jag har i alla fall varit en flitig pappersrulle-användare från de jag gick o la mig igår o är fortfarande. Snorig, snorig, snorig = Fru Nilsson! Röd, svidande näsa är inte skönt så imorgon är det jag som kommer köpa dyra Lambi MJUKA snytpapper, sådeså! ;-)

Idag har jag lagat och förberett en del mat som vi ska ha imorgonkväll. Vi får nämligen besök av en kär bloggläsare med familj som jag inte träffat innan, återkommer naturligtvis till detta.

Eftersom vi kommer spendera eftermiddagen på julmarknad så tänkte jag att kallskuret kött av olika sort samt en varm, krämig potatisgratäng blir väl alldeles perfekt. Att jag dessutom var tvungen att konstla till det så in i bomben med det kallskurna och hålla på rimma och dubbelmarinera och ha mig det är bara för att jag är lite mat-skadad…Haha!

Nu är i alla fall allt klart in i minsta detalj, även desserten! Som ni ser ovan så fick jag också ihop en söt liten julgrupp ikväll. Fast LITEN är ju att ljuga förstås för koppar-stekpannan som mannen kom hem med härom dan den är _inte_ liten!! Tror till och med den är någon centimeter större än muurikkan och den tar upp nästan hela köksbänkens bredd men fin som snus och när jag först såg den så for just denna bild genom huvudet! Så ska de bli… Å jag kan ju bara inte gå å lägga mig förrän jag gjort vad jag tänkt! ;-)

I hela arrangemanget har jag använt; 3 st mini-thujagranar, 2 vita hyacinter, 1 murgröna, 4 blockljus, 3 stora kottar (fejk), tomtar, svampar, grönt ”gräs” och små lingon!

Blev det bra tycker ni?!

 

 

The post En liten julgrupp i en stooor koppar-panna! appeared first on Kryddburken.se.

Ska ni baka pepparkakshus?


Har ni bakat något pepparkakshus ännu, eller funderar på det kanske? Här kommer mina allra bästa tips till alla pepparkaksbakare därute!

Om jag själv bakar nåt i år? Jodå! Det kommer, va så säker… ;-)

Mina 10 bästa tips : 

  1. Använd hemmagjord pepparkaksdeg, det tar inte lång tid att röra ihop och den är bra mycket mer hållbar i konsistensen än köpedeg.
  2. När du gräddar alla delar så ska du grädda dom lite för länge, dom ska bli lite brända annars mjuknar dom snabbt och huset viker sig!
  3. Torka gärna alla delar i ugnen på eftervärmen i ett par timmar…
  4. Skippa smält socker till monteringen, man bränner sig bara å det är ett fasligt kladd o spill…
  5. Dekorera alla delar med kristyr INNAN du sätter ihop huset.
  6. Använd kristyrsmet med äggvita, florsocker och ättika att limma ihop huset med! Huset håller till nästa jul…
  7. Köp inga dyra spritsar, de mest hållbara är strutar av bakplåtspapper, dom spricker aldrig och du kan ha många olika för varje färg!
  8. Kosta däremot på dig några metalltyllar, de kostar inte många kronor men blir så mycket bättre & dessutom roligare att spritsa med!
  9. När huset är ihoplimmat och allt är på plats, låt det torka. Sen sätter du en sista hand vid dekoren och fixar till skarvar, taknock, istappar och husknutar!
  10. Nu när huset är 100% färdigt är det bra om du använder en ljusslinga eller likande som du sätter inuti huset, självklart för att det ska lysa fint men också för att det håller huset torrt av värmen från slingan.

Bilder på bygget och dekoration av huset ovan >>


Pepparkakskrona, se hela inlägget här >>


Allt du behöver veta om kristyr, recept och spritspåsar, läs här >>


Pepparkakshus har dessutom en egen kategori här på Kryddburken,
här hittar du mer bilder, inlägg och inspiration >>

The post Ska ni baka pepparkakshus? appeared first on Kryddburken.se.

Julstämning på första advent!


Vaknade i morse till stooora vita snöflingor som sakta singlade ner! Nu har vi fått ganska mycket snö här och det är sååå vackert ute! :-P Bättre julstämning till första advent kunde det inte bli, bra tajming där!

Bjuder på lite bilder från dagen, första ljuset som brinner och jag har slagit in några julklappar som är klara, en mysig lite adventsfika med pepparkakor och snögubbar! ;-)

Jag måste skaffa mig en glöggryta kom jag på idag! Hade ju tänkt gå här hemma och lulla och dricka glögg hela eftermiddan, men jag har ingen så det blir till att värma i kastrull på spisen. Ska se om jag inte kan hitta en på ÖNSKA butiken i stan kanske.

Vet ni om nån fin glöggryta ni kan rekommendera? Skulle gärna vilja ha en i koppar, men porslin går ju också bra.

The post Julstämning på första advent! appeared first on Kryddburken.se.