Lucka 24 – Julen i ett nötskal
Tomten provar den turkiska modellen av släde och diskutera julklappsutdelningstaktik med Tomtefar och Tomtemor...

Tomten provar den turkiska modellen av släde och diskuterar julklappsutdelningstaktik med Tomtefar och Tomtemor…

Tomtens bästa semesterbilder

Nu är det slut på Tomtens 24-dagars semesterresa här nere vid Medelhavet.

Idag får du en tillbakablick på alla fina utflyktsbilder vi tagit tillsammans.

Nu väntar mycket jobb över julen så det är hög tid för hemfärd, släden är packad med allehanda julklappar.

I morgon när det brukar vara lucköppning med nummer 24 så har ju Tomten fullt upp med annat, därav har han hela tiden legat en dag i förväg med sina luckor.

Jag och Lennart flyger med upp till Sverige, vi tar en 2-veckors vistelse i snö och kyla innan vi åker tillbaka ner i början på januari.

 Tomten och vi önskar alla en riktigt

<3 God Jul <3

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 24 dagars semester...

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 24 dagars semester…

Tomten njuter av solen vid det gamla båtvarvet bakom Röda Tornet

Tomten njuter av solen vid det gamla båtvarvet bakom Röda Tornet…

Tomten gillar också det gröna. Här övar han och Benjamin Syrsa på Ser du stjärnan i det blå...

Tomten gillar också det gröna. Här övar han och Benjamin Syrsa på Ser du stjärnan i det blå…

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn...

Tomten spanar in fiskebåtarna i Alanyas hamn…

Tomten gillar också hårda paket...

Tomten gillar också hårda paket…

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor...

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor…

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna...

Tomten tar sig en motionsrunda efter provsmak av julkakorna…

Tomten har funnit en ny vän...

Tomten har funnit en ny vän…

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden...

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden…

Tomten ägnar mycket tid åt avkoppling på sin semester...

Tomten ägnar mycket tid åt avkoppling på sin semester…

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker...

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker…

Sen blev det en liten lur med Lussekatten...

Sen blev det en liten lur med Lussekatten…

Att fånga dagen, ögonblicket och njuta av här och nu, det är nåt jag och Tomten försöker oss på varje dag...

Att fånga dagen, ögonblicket och njuta av här och nu, det är nåt jag och Tomten försöker oss på varje dag…


Svensk julmat i Turkiet och sista minuten-tips på goda julbordsrätter
Svensk jultallrik i Alanya

Svensk jultallrik i Turkiet

Njutbar julmat

Julen är en riktigt bra högtid för alla oss som äter lågkolhydratmat med en stor andel natuligt fett.

Åtminstone om man ser till julbordets läckerheter med alla feta, goda kötträtter och rökta, gravade och inlagda fiskar.

Ägghalvor med räkor och majonnäs spelar också en stor roll, tänk vilka mängder av dem som gick åt när jag jobbade med julbord på restaurang.

Jag vill även kunna njuta av en skinkmacka till jul, igår kväll blev det en riktigt god sådan på mitt nypåhittade vörtbröd.

Här i Alanya njuter vi av några få svenska läckerheter som fått åka med i bagaget, för till jul är det ju alltid gott med det traditionsrika.

Spröda frökex från Huså Bröd tar vi också med hit, det är riktigt gott ihop med inlagd sill.

Här hittar du ett inlägg med ett nytt zucchinibröd och länkar till 15 andra av mina populära brödsorter.

Såser och sallader baserade på majonnäs är finfina tillbehör tillsammans med vanliga sallader med gröna blad i alla former.

Rödkål, grönkål, långkål, kålsallader är alla riktigt nyttiga och goda, de går förstås alldeles utmärkt att göra utan en massa tillsatt socker.

För i min värld ingår det mycket grönt till maten, den blir ju så mycket godare och nyttigare av det.

Här hittar du ett inlägg med en hel del gröna rätter som passar fint tillsammans med julmaten.

Julgodiset och julkakorna kan vara en svår nöt att knäcka för många som lider av sockerberoende.

Men det går att göra en hel del gott med betydligt mindre sötning än i de traditionella godsakerna.

Här hittar du ett recept jag gjorde häromveckan på fröpepparkakor, så goda antingen som de är eller med smör och ädelost på.

I dagens inlägg får du förutom länkarna ovan även bildlänkar till många rätter som du hinner laga till så här dagarna innan jul.

Ta en titt på dem och få tips på hur du kan njuta av ett både smakrikt och färggrant julbord.

Många passar fint att ta med som en julgåva om du är bortbjuden någon av helgdagarna.

Jultallrik på mitt sätt

Julbord på mitt sätt i Alanya

Smörhus till julbordet

Smörhus till julbordet

Rödbetssallad med hemgjord Majonnäs

Rödbetssallad

Rödkålssallad med mandel

Rödkålssallad med mandel

Äppelgravad lax

Äppelgravad lax

Fyllda ägghalvor

Fyllda ägghalvor

Kycklingleverpaté med Lingoncumberland och inlagda Kantareller

Min julpaté

Lingoncumberland

Lingoncumberland

Köttbullar

Köttbullar

Revbensspjäll med kaffe och kanel

Revbensspjäll med kaffe och kanel

Rödkål

Rödkål

Basturökt Fårlår med Hjortroncrème

Hjortroncrème

Gravad och ugnsstekt rådjursstek

Gravad och ugnsstekt rådjursstek

Keso à la Malta

Keso à la Malta

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Kryddig ischoklad

Kryddig ischoklad

Lucka 23

Tomten njuter av några sista soliga dagar på stranden, innan det är dags att åka hem och jobba...

Tomten njuter av några sista soliga dagar på stranden, innan det är dags att åka hem och jobba…

Tomten

Tomten


Läsarnas julbord 2014

julgran_pynt_dobermann_jul
Kean framför årets julgran anno 2014.

Nu äntligen är det dags att presentera årets julbord här på kryddburken och det är ju ni läsare som står för alla läckerheter. :-P Jag hoppas kunna hålla denna tradition kvar år efter år precis som med sommartårtorna som ni är grymt duktiga på att leverera. Här har vi alltså recept i tre kategorier; Det kalla julbordet, det varma och förstås dessert och godisbordet. Min tanke är att vi år efter år bygger upp julbordet mer och mer och bara fyller på med recept så de som finns här nu finns även med nästa år.

Varje recept presenteras under respektive bild och även länk till kreatören om ni vill kika vidare på deras bloggar. Hoppas ni finner lite ny inspiration och några nya idéer inför julafton. GOD JUL till er alla och tusen tack till er som bidragit till denna nya tradition här på Kryddburken. ♥

Kalla julbordet : 

  • Långkokt julskinka i ugn med glutenfri griljering
  • Löksill på tre sorters lök
  • Havtornssill
  • Rödkålssallad med svarta vinbär

Varma julbordet : 

  • Kåldolmar
  • Kräftströmming
  • Små julköttbullar
  • Julfalafel

Dessert/godisbordet :

  • Sirapssnittar med saffran
  • Tomtepudding med hjortron
  • Knäck med chokladtäcke
  • Mintpuffar
  • Pepparkakstryffel
  • Wienernougat

Marianne_Norberg_julskinka
LÅNGKOKT JULSKINKA I UGN

Recept och bild; Marianne Norberg

Det här behöver du :
Benfri rimmad julskinka på 3-5 kg
Aluminiumfolie
Till gluten- och vetefri griljering :

1 ägg
3 msk senap
1 msk råsocker
1-2 msk pofiber (börja med 1 msk och ha i mer om konsistensen inte känns bra)

GÖR SÅHÄR : 
Värm ugnen till 85 grader. Ta ut julskinkan ur plasten men låt nätet sitta kvar. Spola av den i kallt vatten och linda sedan in den i aluminiumfolie. Lägg skinkan i en form med kanter, för det kommer att komma ut en hel del vätska. Stick in en stektermometer i skinkan (genom folien) så att termometerns spets hamnar mitt i skinkan. Låt skinkan stå i 85 graders ugn tills innertemperaturen är 70 grader. Detta bör ta mellan 12 och 24 timmar. Våran stod i 24 timmar och då fegade jag ändå ur den sista timmen och höjde ugnen till 95 grader. När skinkan är klar, låt den stå och vila en stund så att den svalnar en aning. Höj under tiden ugnen till 200 grader. Häll bort vätskan, ta av aluminiumfolien, skär bort nätet och svålen. Lägg skinkan på plåt eller dylikt. Rör ihop ingredienserna till griljeringen och kleta på detta på skinkan. Kör i ugnen tills griljeringen fått färg, det tar ca 10-15 minuter.

jessica_fransson_löksill
LÖKSILL PÅ TRE SORTERS LÖK
Recept och bild; Jessica Fransson Blogg; Vardagsmat a la Jess

Det här behöver du : 
2 burkar inläggningssill (420 gram x 2)
2 dl ättikssprit 12%
4 dl vatten
3 dl strösocker
1 msk kryddpeppar
10 cm purjolök
0,5 rödlök
0,5 gul lök
0,5 dl dill
2 lagerblad

GÖR SÅHÄR : 
Ättikslag: Koka upp ättikssprit, vatten och socker. Låt kallna. Sköj sillen väl i kallt vatten och låt den rinna av. Skär den i bitar. Skiva purjolök, rödlök och gul lök. Varva sillbitarna i glasburkar med lök, kryddpeppar, dill och lagerblad. Häll på den kalla lagen och låt sedan sillen stå och dra i kylen i minst ett dygn innan den äts.

Birgitta_Nilsson_Havtornssill
HAVTORNSSILL
Recept och bild; Birgitta Nilsson

6-8 bufféportioner
Det här behöver du : 
0,5 dl ättiksprit (12%)
1,5 dl vatten
2 dl socker
0,5 citron
0,5 dl havtornsbär (som du kan hitta i frysdisken)
0,5 hackad urkärnad röd chili
420 g inläggningssill

GÖR SÅHÄR : 
Koka en lag på ättiksprit, socker och vatten. Blanda i kryddor och lagerblad i lagen. Låt lagen svalna till kylskåpstemp. Skölj sillfiléerna i kallt vatten. Skär sillen i ca 2 cm bitar, gärna på snedden. Skala citronen med en potatisskalare så endast det gula kommer med. Varva sillen med citron, bär, chili och sill i en väl rengjord glasburk. Häll på lagen och sätt på ett tättslutande lock. Låt sillen stå och dra i kylen i 1-2 dygn

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
RÖDKÅLSSALLAD MED SVARTA VINBÄR

Recept och bild Camilla Lundqvist Blogg; Millas Hälsoblogg

Det här behöver du : 
5 dl strimlad rödkål
1-2 nävar russin
3 dl grovt rivna äpplen
1/2 pressad citron
2 msk outspädd svartvinbärsjuice
2 krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Blanda lagen och häll över kålen och russinen och blanda sedan i äpplena.

jessica_fransson_kåldolmar
KÅLDOLMAR 

Recept och bild; Jessica Fransson Blogg; Vardagsmat a la Jess

ca 20 stycken
Det här behöver du : 
0,5 dl ris
1 vitkålshuvud (ca 20 fina blad)
1 gul lök
1 msk smör
300 g blandfärs
2 ägg
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk ljus sirap
2 dl vatten

GÖR SÅHÄR :
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Plocka försiktigt av 20 fina kålblad från kålhuvudet och koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de börjar bli mjuka. Skölj av kålen i kallt vatten och låt dem rinna av. Skala och finhacka löken, fräs den sedan glansig. Blanda färsen med ris, lök, ägg, salt och peppar till en smet. Lägg ca 1,5 msk färs i varje kålblad. Rulla ihop till ett paket. Lägg sedan dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form eller ugnsplåt. Ringla över sirapen och stek på 200 grader i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Häll på vattnet efter ca halva ugnstiden.

DCIM101MEDIA
KRÄFTSTRÖMMING
Recept och bild; Kajomida

2 – 3 pers
Det här behöver du : 

450-500 g strömmingsfiléer
1 liten knippa dill, lite hackad
knappt en tub (Kalles) kaviar
salt & peppar
ketchup
ströbröd
2 dl grädde
smör

GÖR SÅHÄR : 
Bred ut strömmingen, salta och peppra lätt. Tryck ut (minst) 2-3 rader med kaviar på varje filé, (minst) 1-2 rader ketchup, toppa sen med (mycket) dill. „Minst“ och „mycket“ beror på storleken på filéerna och egen smak. Smörj en form och lägg strömmingen tätt. Blanda grädden med ½ dl ketchup (eller använd bara grädde, då kanske lite mer), strö på lite ströbröd och avsluta med tunna smörskivor (osthyvel!). Grädda vid 200 – 225° ca. 20-25 minuter, beroende på hur stora strömmingsfiléerna är, dvs. hur tjocka rullarna blir.

Birgitta_Nilsson_Julköttbullar
SMÅ JULKÖTTBULLAR

Recept och bild; Birgitta Nilsson

12 bufféportioner
Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
2 små gula lökar
2 ägg
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 dl matlagningsgrädde
2 msk skånsk senap
4 msk ströbröd

GÖR SÅHÄR : 
Skala och finhacka löken. Fräs löken i lite matfett. Blanda ströbröd och matlagningsgrädde och låt svälla minst 10 minuter. Rör sedan ner ägg, lök, senap, salt och peppar. Lägg i köttfärsen och blanda samman så det precis blir väl blandat. Forma färsen till små jämna bullar. Stek bullarna hastigt runt om på hög värme så de får stekyta. Lägg dem sedan på en ugnsfast plåt och låt dem steka färdigt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.

Sara_julfalafel
JULFALAFEL

Recept och bild; Sara Blogg; Vardag.nu

4 port
Det här behöver du : 
2 burkar kokta kikärter, ca 470 g avrunnen vikt
1 1/2 tsk kanel
1 1/2 tsk ingefära
2 krm kryddnejlika
1 tsk salt
1 1/2 msk olivolja
1 ägg
1-2 msk potatismjöl
Olja att fritera/steka i

GÖR SÅHÄR : 
Mixa avsköljda kikärter till en (halv)slät massa. Tillsätt kryddor, olja, ägg och blanda i potatismjöl tills du har en kladdig, grötlik massa (hellre något lös än för fast). Forma lagom stora bollar av smeten. Hetta upp rikligt med olja i en stek- eller traktörpanna. Lägg ner bollarna i pannan och fritera/stek tills de har en fin yta runtom.

jessica_fransson_sirapssnittar
SIRAPSSNITTAR MED SAFFRAN

Recept och bild; Jessica Fransson Blogg; Vardagsmat a la Jess

ca 40 stycken
Det här behöver du :
100 gram smör
1 dl socker eller strösötning
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk saffran
1 krm salt
2 msk ljus sirap

GÖR SÅHÄR :
Blanda samman alla ingredienserna, gärna i en matberedare (så behöver man inte arbeta samman degen riktigt lika mycket för hand i nästa moment). Häll ut degen och knåda samman den till en deg. Dela degen i 4 delar och rulla varje del till en längd. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och platta till dem lätt med hjälp av en gaffel. Grädda på 175 grader i 10 minuter. Låt svalna något och skär sedan upp kakorna i snitt.

Birgitta_Nilsson_Tomtepudding
TOMTEPUDDING MED HJORTRON
Recept och bild; Birgitta Nilsson

6 portioner
Det här behöver du :
1 vaniljstång
Skalet av en halv apelsin
2,5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
2 dl vaniljyoghurt
2 dl risgrynsgröt

Topping
0,5 dl strösocker
2 msk smör
225 g frysta hjortron (el lingon)

GÖR SÅHÄR :
Snitta och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Skala med potatisskalare smala strimlor av det gula på apelsinskalet. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp grädde med vaniljfrön, apelsinskal och socker. Ta bort kastrullen från värmen. Lyft ur skalen. Lägg ner gelatinbladen och rör om tills de smält. Blanda med yoghurt och gröt. Häll upp i glas och ställ i kylen minst 3 timmar. Smält socker i en kastrull på medelhög värme under omrörning. Klicka ner smör när sockret är ljusbrunt och vispa snabbt ihop till en kolasås. Tillsätt hälften av hjortronen och låt smälta under omrörning på låg värme. Tillsätt resterande hjortron och ställ att svalna. Toppa puddingen med hjortron vid servering.

Josefine_K_knäck
KNÄCK MED CHOKLADTÄCKE 

Recept och bild Josefine Blogg; Jossans mat

Det här behöver du : 
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
200 g choklad (jag valde vanlig mjölkchoklad)
Silverkulor att dekorera med

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop sirap, grädde och socker i en skål av glas eller porslin. Ställ in i micron i 7 – 8 min. Fyll knäckformar till hälften. Låt dem svalna. Smält chokladen över vattenbad och häll över knäcken. Dekorera med silverkulor.

Anne_Lee_Johansson_mintpuffar
MINTPUFFAR
Recept och bild Anne-Lee Johansson 
Det här behöver du : 
Puffat ris
1 påse dumlekolor
Riven kokos
100 gram Smaksatt choklad från odense (mint)
200 gram Marabou mjölkchoklad
200 gram Marabou mörk choklad
GÖR SÅ HÄR :
Smält chokladen över vattenbad. Finhacka dumlekolorna (kolorna behöver vara kalla, annars blir de omöjliga att dela) Blanda alla ingredienser i en bytta. Klicka ner i fina formar av valfri storlek. Förvara i frysen tills de ska avnjutas.
Pepparkakstryffel
MIN GODASTE PEPPARKAKSTRYFFEL

Recept och bild Angelica Selin Blogg; Fru Boholms hörna
20 st
Det här behöver du : 
1 dl vispgrädde
50 g florsocker
25 g smör
125 g mörk choklad
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
Mald nejlika efter smak
Krossad pepparkaka att rulla i
GÖR SÅHÄR : 
Koka upp grädde och socker och lägg i smör och choklad som får smälta på låg värme. Rör ner kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära. Låt svalna. När tryffeln har svalnat och stelnat, forma små runda bollar som sedan rullas i krossad pepparkaka. Förvara tryffeln i kylen. Ät och njut.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
WIENERNOUGAT
Recept från 56 kilo, bild Camilla Lundqvist Blogg; Millas Hälsoblogg

Det här behöver du : 
200 g 70% choklad
200 g mandelsmör
2 dl rostade mandelspån
liten klick honung

GÖR SÅHÄR : 
Rosta mandelspånen. Smält choklad och mandelsmör i kastrull på låg värme och rör ner mandelspånen. Häll upp i bakpappersklädd form och ställ kallt. Skär upp i rutor när det stelnat.

Äppelmarmelad och Tomten lucka 21

Äppelmarmelad

Julgodis från förr

Den här äppelmarmeladen har funnits med i min familj sen jag var liten.

Då i en betydligt sötare variant, jag har anpassat den efter min smak idag.

Mamma gjorde den här på äppelmos, socker och agar-agar, ett vegetabiliskt geléämne som finns på hälsokostbutiken.

Hon färgade moset med grön karamellfärg och doppade kuberna i socker innan de las på en bricka att torka. De smakade nästan som gröna kulor från Fazer.

Min modernare marmelad får sin naturliga rosa färg från äppelskalet och jag sötar med lite honung.

Du kan förstås använda någon annan typ av sötning, som björksocker eller sukrin, om du vill.

Då kan du även doppa bitarna i fusksockret om du inte tycker om kokos.

Det här receptet och många fler som passar små och stora barn skapade jag till Anna Halléns kokbok LCHF för familjen.

Vill du ha tips på andra godsaker med lite sötning så hittar du mina recept även i Ann Fernholms senaste bok, Det sötaste vi har- om socker och växande kroppar.

Äppelmarmelad

Äppelmarmelad

2 röda, ekologiska äpplen

2 lime

1 citron

1 msk honung eller annan sötning

5 blad gelatin

Dela äpplena och gröp ur kärnhuset. Riv dem på grova sidan av rivjärnet med skalet kvar, rätt ner i en vid kastrull.

Skalet ger en vacker rosa färg åt marmeladen och är nyttigt, om man väljer ekologiskt odlat.

Pressa saften ur citrusfrukterna och häll över äpplena. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 10 minuter.

Blötlägg under tiden gelatinbladen i minst fem minuter i en bunke med kallt vatten.

Krama ur vattnet ur bladen och rör ner dem i det färdigkokta moset.

Låt äppelmoset svalna en stund innan honungen rörs i. Då förstörs inte honungens alla goda egenskaper av värmen.

Täck en liten fyrkantig form, ca 15×18 cm, med plastfilm.

Häll moset i formen, dra även plast över och ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Strö kokos i ett lager över en skärbräda, stjälp upp marmeladen på kokosen och tryck lite så det fastnar.

Ta bort plasten och skär marmeladen i små fyrkantiga bitar.

Häll kokos i en liten bunke, lägg ner bitarna en och en. Vänd och tryck till så det fastnar flingor runt om.

Lägg upp bitarna på ett fat och låt stå i kylen och torka till nästa dag.

Förvara mellan lager av smörpapper i en burk i kylen. Marmeladen håller ca 1 vecka i kylen.

Lucka 21

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker...

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker…

Tomten

Tomten


Finaste julgranskulan!

julgranskula_dalahäst
Nu har det varit fullt upp ett par dagar igen, lite mer julgodis har tillverkats, och en shoppingrunda till Kalmar för att inhandla de sista julklapparna så nu är allt klart! :-P

Nicke har hämtat hem en kungsgran som vi ska klä ikväll. Alla slingor och julkulor har jag redan plockat fram och sorterat, det brukar va de som tar allra längst tid annars när man förra julen slängde ner alla slingor i en och samma kartong och allt ligger huller om buller och har slingrat fast sig. Men det hade jag INTE hade gjort, utan fint stoppat alla i varsin påse! ;-)

När jag var och handlade hittade jag huuuur många fina julgranskulor som helst. Men jag köpte bara EN! Har ni sett dom små äggen i olika färger med glittrigt orientaliskt mönster som man kan dela och lägga något inuti? Grämer mig att jag inte köpte någon sån, men denna lilla dalahäst fick jag med mig hem, bara älskar färgen och stämningen den ger!

Vilken är din finaste julgranskula? 
Länka gärna i kommentarsfältet.

Julens bästa efterrätter och Tomten lucka 20

Mina godaste desserttips

Nu börjar det verkligen dra ihop sig mot julen. Här i Alanya tar vi det rätt lugnt inför hemresan på julaftons morgon.

Blir hemma bara en kort sväng innan vi far ner igen, det blir faktiskt billigare än att köpa till extra reseförsäkring utöver hemförsäkringens 45 dagar.

Passar ju bra att träffa släkt och vänner några dagar och kolla posten också.

Senaste tiden har jag bjudit på en hel del gott att ha på julbordet, idag blir det några läckra tips till efterrättsbordet.

För egen del äter jag sällan någon dessert just på julafton, det räcker med lite julgodis efter all den goda maten, mer får inte plats.

Men de övriga dagarna är det ju roligt att laga till något extra festligt.

Först ut bland recepten är en fromage på skogshallon. Använder du köpta hallon så koka dem först så du inte riskerar att bli sjuk mitt i julfirandet.

Nummer två är en mörk chokladmousse som jag serverade mycket av när jag jobbade på restaurang, alltid lika uppskattad.

Trean blir en mjölkfri pannacotta för alla som inte kan/vill äta grädde.

Birgitta Höglunds kokböcker

Julklappstips i elfte timmen

Hallonfromagen och chokladmoussen finns även i min och Annika Dahlqvists kokbok LCHF för seniorer. Kokospannacottan hittar du i Grillmat LCHF.

De kokböckerna kan bli riktigt uppskattade julklappar, du kan köpa dem här på Bokus och här på Adlibris.

Beställer du nu så hinner de fram till jul och både jag och de som får dem blir glada :)

Beställ innan 22/12 kl 12:00 för leverans före jul, meddelar Adlibris på sin hemsida.

Bokus skriver så här: Beställ senast 21 december kl. 22:00 med ”Snabb frakt” för leverans innan jul.

Vill du ge ett presentkort på den engelska utgåvan som kommer till sommaren?

Kopiera då bara bilderna på omslagen hos Amazon.com, gör ett fint kort, förhandsboka böckerna och betala först när de kommit ut.

Hallonfromage

Hallonfromage 4-6 port

2 dl frysta skogshallon

2 dl grädde

2 ägg

1 msk flytande honung eller annan sötning

2 gelatinblad

1 tsk pressad citron

Mixa hallonen med stavmixer, passera genom nätsil. Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke. Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften.

Blanda det smälta gelatinet med hallonpurén. Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i hallonpurén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Fyll fromagen i små moccakoppar eller i små, fina glas. Ställ i kyl att stelna nån timme.

Servera vispad grädde till och gärna lite hela bär.

Mörk chokladmousse ca 8 port

100 g 70%-90% mörk choklad

2 äggulor

3 dl grädde

ev 2-3 msk whisky

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, här kan du läsa om hur det går till.

Blanda ner äggulorna i den inte alltför varma chokladen. Rör i whisky och lite salt och blanda väl.

Saltet gör att chokladsmaken blir mer framträdande.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten. Då blir moussen slätare.

Fördela i små moccakoppar eller glas. Ställ i kylen att stelna en stund.

Pannacotta med kokos och lime 4 små port

2 dl kokosgrädde

1 tsk pressad lime

½ krm vaniljpulver

1 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladet minst 5 minuter i kallt vatten. Koka upp kokosgrädden.

Ta från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet. Vispa ner vaniljpulver.

Häll upp i dessertskålar eller glas. Pressa limesaften direkt över pannacottan, då kommer smaken fram mer än om den blandas i.

Ställ i kylen några timmar att stelna. Garnera med limeskal och bär.

Lucka 20

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär.

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär… Klicka på bilden så kommer du till receptet på min Paleo-blogg.


Rödkål till julbordet och Tomtens Adventskalender Lucka 19

En klassiker på julbordet

Rödkål är en rätt som många har till jul, men jag har alltid tyckt att den köpta är alldeles för söt.

Därför hittade jag på en variant som passar både min smak och alla oss som föredrar lågkolhydratmat.

Rökt fläsk används mycket i tysk surkål, så det tyckte jag blev en passande ingrediens även i min rödkål.

Svarta vinbär och äpple passar också in med sina aromer av sötma och syra.

Balsamvinäger för att fördjupa syran ännu mer. Nejlikor och kryddpeppar ger goda julsmaker.

På det viset får man en väldigt god rödkål som passar till många av julens kötträtter.

Rödkålen är inte bara god och vacker i färgen, här kan du läsa mer om kålväxternas nyttiga ämnen.

Rödkål på mitt sätt ca 4-6 port på julbordet

1 klyfta rödkål ca 250 g

2 skivor varmrökt sidfläsk

1 dl svarta vinbär

1 gul lök

½ äpple

2-3 msk smör

1 msk balsamvinäger

1 tsk honung eller annan sötning

6 kryddpepparkorn

6 vitpepparkorn

6 hela nejlikor

ca 1 tsk salt

Skär rödkålen i strimlor, jag tog dem inte så tunna, det blir mer matigt då. Strimla löken och fläsket.

Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddor, honung och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt och vinäger.

Lucka 19

Tomten tycker om grön kål också, klicka på bilden så kommer du till ett av mina grönkålsrecept...

Tomten tycker om grön kål också, klicka på bilden så kommer du till ett av mina grönkålsrecept…

 


Rödbetssallad och annat gott rödgrönt till julbordet

Rödbetssallad med hemgjord Majonnäs

Röda och gröna röror till julmaten

Först och främst vill jag tacka för alla fantastiskt fina kommentarer jag fick igår, angående mitt beslut att lägga ner min Facebook-sida <3

När jag började blogga och senare lät min Facebook-profil bli offentlig, så bestämde jag mig för att svara på alla frågor från mina läsare.

Tycker att det hör till ett fint internet-vett att besvara de frågor som ställs. Men med tiden blev frågorna och därmed svaren bara fler och fler…

Så efter ett långt och moget övervägande så bestämde jag mig för att bara finnas tillgänglig för alla härinne på bloggen.

Du är varmt välkommen att följa mig här och komma med frågor som gäller det jag skriver om, nämligen hälsosam och god mat.

Eftersom jag har 18 års erfarenhet som restaurangkock och snart 6 år med min typ av LCHF-livsstil så har jag ju rätt mycket att dela med mig av.

Det känns viktigt för mig att hjälpa så många som möjligt att hitta en väg till en bättre hälsa, genom en så enkel sak som via maten vi äter.

Men för många är det inte lika enkelt, jag är lyckligt lottad som har mina stora matkunskaper.

Nog om det ämnet, nu över till de goda tillbehören till julbordet.

Jämtländska delikatesser till julbordet

Jämtländska delikatesser till julbordet och Tomtens första besök hemma hos mig

För mig är grönsakerna mycket viktiga för att ett julbord ska bli komplett, så var det även under alla år som jag jobbade med stora julbord.

Den feta och goda julmaten blir ännu läckrare med gröna tillbehör, såser och röror.

Syrliga grönsakstillbehör med majonnäs lyfter maten till ännu högre nivåer.

Först ut blir min rödbetssallad, den är alltid ett måste till skinkan hos mig.

Efter den följer några andra krämiga sallader som passar till julmaten. Portionsangivelserna gäller som tillbehör på julbordet

Inlagda Rödbetor

Rödbetssallad ca 6 port

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl inlagd gurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche

1 tsk  senap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag. Lägg ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd.

Skär rödbetorna i små tärningar. Tärna äpple och gurka lika fint.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor. Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.

Rödbetssallad LCHF

Rödbetssallad med keso ca 4-6 port

1 liten burk keso

1 dl majonnäs

1 tsk Dijonsenap

2 inlagda rödbetor

Salt och peppar

Skär rödbetorna i små tärningar. Rör ihop keso och majonnäs, smaksätt med senap, salt och peppar.

Vänd försiktigt ner rödbetshacket.

Coleslaw med pepparrot

 Coleslaw med pepparrot ca 6-8 port

½ liter finstrimlad vitkål

ca 1 dl riven pepparrot

1 dl grädde

½ dl majonnäs

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Blanda pepparrot, vinäger, salt och peppar med den strimlade kålen. Krama med fingrarna så kålen blir mjuk.

Rör ihop majonnäs och grädde till såsen och häll över kålen, blanda väl och ställ i kylen en stund.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Zucchinisallad

Zucchinisallad ca 6-8 port

3 dl tärnad zucchini

2 msk smör

1 msk pressad citron

Salt och svartpeppar

1 dl majonnäs

½ dl finhackad dill

1 finhackad liten, gul lök

2 msk kapris

Bryn zucchinin lätt i smöret några minuter. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

Lucka 18

Tomten tycker också om det rödgröna, här med sin favoritblomma, eldkrona...

Tomten tycker också om det rödgröna. Här med sin favoritblomma, eldkrona…


Farväl till Facebook och julstress
Att fånga dagen, ögonblicket och njuta av här och nu, det är nåt jag och Tomten försöker oss på varje dag...

Att fånga dagen, ögonblicket och njuta av här och nu, det är nåt jag och Tomten försöker oss på varje dag…

Tagit ett beslut

Nu är det dags att dra ner lite på stressen i mitt liv och börja göra mer av det som är bäst för just min hälsa.

Jag känner personligen inte av så mycket av stressen inför julen, eftersom jag valt att bo här nere vid Medelhavet i december.

Men mitt datorarbete tar mer och mer tid och det har nu fått mig att fatta ett viktigt beslut. Jag lägger ner hela mitt engagemang på Facebook.

Så, det var skönt att äntligen skriva ner det jag tänkt på nu den senaste månaden…

Facebook är bra på många sätt:

  • Det skapar kontakter med nära och kära, gamla och nya bekanta, möten man inte skulle fått möjlighet till annars.
  • En plats där man kan diskutera både de små tingen och de stora världsfrågorna.
  • En plats att dela med mig av mina matkunskaper till alla som är osäkra på hur man lagar god och nyttig mat.
  • Sist men inte minst, en fantastisk marknadsföringsportal för mina recept och kokböcker.

Men också en stor energitjuv, som jag nu alltså bestämt att ta bort ur mitt liv.

Julmarknad i Alanya

Julmarknad i Alanya

Har du frågor och funderingar kring mat och hälsa är du mycket välkommen att ställa dem härinne på bloggen. Från den 1 januari nästa år så raderar jag min Facebooksida.

Det har tagit väldigt mycket av min datortid att svara på alla privata meddelanden och andra frågor, ställer du dem här istället får så många fler ta del av svaren.

Jag kommer inte att göra fler inlägg på Facebook efter det här, så du får gärna lägga till dig som följare av bloggen och få uppdateringar till din e-post.

Klicka bara på länken Anmäl mig, den hittar du under bilderna på mina kokböcker i högermarginalen.

Nu kommer det att bli mer arbetsglädje och energi över till mitt bloggande och att skriva tidningsartiklar.

Jag har just fått ett nytt jobb som mat/rese-skribent i Expressens Allt om LCHF, skickade iväg första artikeln förra veckan.

Det känns väldigt roligt att få skriva om det som ligger mig varmast om hjärtat i Sveriges största LCHF-magasin.

Jag skriver sen 4 år en matkrönika om lågkolhydratkost med jämtländska förtecken varje månad i 100% Östersund.

Senaste året har jag även medverkat med mina recept på tyska i tidningen LCHF Deutschland.

Slow cooking

På bokfronten händer inte så mycket just nu, annat än att mina 3 kokböcker ges ut i USA nästa sommar.

Och det är ju förstås det största som hänt mig hittills, sen jag började skriva min blogg för 5½ år sen :)

Jag tog för ett år sen själv kontakten med ett förlag i New York, Skyhorse Publishing, presenterade mina böcker och de nappade.

Det känns otroligt hedrande att de valde att ge ut alla mina böcker, det är inte ofta det händer författare i Sverige.

Nu har jag flera nya bokidéer på tankestadiet och några som ligger för bedömning hos  olika förlag, hoppas på ett positivt besked framöver.

Har så många bra recept att dela med mig av, känner du nån som har ett förlag får du gärna tipsa dem om mig ;)

Hoppas du kommer att följa mig även i fortsättningen härinne. Det kommer som vanligt att bli ett och annat matnyttigt tips.

Recept som du gärna får dela med dig av till dina Facebook-vänner och förstås alla vänner i verkliga livet.

Här kan du läsa om Therese Renåkers sätt att hantera julstressen, hon ger många bra vinklingar hur man kan leva ett lugnare liv innan jul.

Lucka 17

Tomten ägnar mycket tid åt avkoppling på sin semester...

Tomten ägnar mycket tid åt avkoppling på sin semester, vi har mycket att lära av honom…


Lättlagad majonnäs med stavmixer

Mitt bästa recept på majonnäs

Idag får du ett riktigt lättlagat recept på ett av julens oumbärliga tillbehör.

Majonnäs ingår i många sallader och tillbehör till julbordet och den blir absolut godast och nyttigast om man gör den själv.

Det här receptet använde jag i många år när jag jobbade på restaurang, då gjord i betydligt större satser i en stor degblandare.

Många tror det är svårt att göra majonnäs själv, men följer du mitt recept så kommer du säkert att lyckas.

Satsen går bra att dubbla och den håller sig ungefär en vecka i kylen.

Kommande dagar får du några goda sätt att använda majonnäs, för en fetare och godare jul :)

Hemlagad majonnäs

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

1 tsk vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger

ca ½-1 krm salt

Lite nymald vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

2 dl neutral rapsolja

Använd rumstempererade ingredienser så går majonnäsen lättare att få ihop.

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Du kan också använda elvisp eller vispa för hand med ballongvisp.

Var då försiktigare när du häller i oljan, häll den i en smal stråle och vispa ordentligt hela tiden.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i lite större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med vitpeppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk och förvara i kyl.

Skulle majonnäsen mot förmodan spricka, så börja med att vispa upp en ny äggula och tillsätt den skurna såsen lite i taget.

Jag använder alltid en neutral rapsolja, tycker den kallpressade ger en för stark smak.

Du kan om du vill ta 50/50 rapsolja och mild olivolja.

Lucka 16

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden...

3e Advent bjöd på ett fantastiskt fint väder. Efter julmarknaden i hamnen var det skönt med lite lugn och ro i solnedgången på Kleopatrastranden…