Matiga våfflor
Du kanske stött på den senaste trenden inom lågkolhydratvärlden, chaffles?
Jag har sett några olika varianter, bland annat de här i belgisk form hos bloggvännen Halva Lindha och en mer vanlig ostvåffla hos Helena på Bitter Sweetness.
Gemensamt med de här våfflorna är att de är gjorda med ägg och riven ost, därav namnet, cheese waffles förkortat till chaffles.
De är väldigt näringsrika och mättande, så jag gjorde dem för att ha med som macka till kaffet nu när jag ska stå på Jamtli Julmarknad till helgen.
Det är första gången jag deltar där, jag kommer att signera mina kokböcker och bjuda på frökex smaksatta med Västerbottensost från Huså Bröd.
Det är den senaste varianten de tagit fram efter mitt grundrecept, frökexen har blivit väldigt populära både i Sverige och Norge.
De här med ost i är väldigt goda, de har blivit mycket uppskattade när jag bjuder på dem vid mina signeringar.

Spröda frökex med Västerbottensost från Huså Bröd

Kombucha från Kall Naturkompani
Jag står tillsammans med Margareta Marples från Kall Naturkompani, så du får också smaka hennes goda kombucha om du tittar förbi hos oss i Lusaflokojan.
Den ligger längst in på området nära ångtågsstationen, du kan åka med ångtåget från Östersunds Central, här ser du tidtabellen.
Julmarknaden, som är en av landets mest populära, pågår fredag till söndag, du kan läsa mer om den och öppettiderna här.

Våffelmackor
Chaffles 3 st
3 dl riven ost
3 ägg
50 g smält smör
1 nypa salt
Jag blandade allt i en bunke och mixade slätt med stavmixer, jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles har jag sett.
Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.
Jag har lagt ihop våffelhjärtana två och två med varmrökt sidfläsk emellan och stoppat i frysen till helgen, det blir en väldigt god och mättande macka att ta med på julmarknaden.
Ska testa dem som varm klämmacka också, som Lindha hade gjort på sin blogg.
Tomten fyller faktiskt 10 år nu i helgen, jag köpte honom på Jamtlis Julmarknad 2009 som bilderna nedan kommer ifrån, det året jag började blogga.
Sedan dess har han varit en trogen följeslagare som dykt upp på ett eller annat sätt härinne mest varje år i jultid.
Då för 10 år sen kunde jag väl aldrig tro att jag skulle komma att stå på marknaden själv och sälja mina kokböcker, tänk hur livet kan bli
Adventstid
Glad 1a Advent önskar jag och Tomten alla läsare runtom i Sverige och övriga världen.
Det är så roligt att se i statistiken hur många av mina bloggläsare som kommer från andra länder.
Om det nu är svenskar som flyttat utomlands vet jag inte, förutom de som hör av sig då och då i kommentarerna.
Jag är just nu hemma i ett snöklätt Jämtland och njuter av lite julkänsla.
Vädret har varit fantastiskt med sol i två dagar nu, så det har blivit långa skogspromenader.
Tomten har fått följa med och posera på många vackra ställen, bilderna kommer du att få ta del av nu under tiden fram till jul.

Sista novembersolen i Jämtland
Jag kommer de närmaste 24 dagarna att dela med mig av lite goda jultips, både på sånt man kan äta, dricka eller köpa i julklapp.
Först ut blir några små lingongrottor som jag skapade redan 2010, i bloggens barndom.
De är bakade med bovetemjöl, vill du hellre använda mandelmjöl så finns ett recept på hallongrottor med i kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Den finns på biblioteken och här kan du beställa den direkt från Lumio Förlag eller på Adlibris.
Boken är skriven tillsammans med Annika Dahlqvist och blir en perfekt julklapp till alla som uppskattar vår traditionella mat, lagad med färre kolhydrater.
Boken är egentligen två, det är en sammanslagning av LCHF för seniorer och de flesta recept från Långkok för LCHF och Paleo, de böckerna har varit slutsålda tidigare i Sverige.
Här finns de att köpa på engelska på min sida på Amazon.
Lingongrottor ca 10 st
125 g smör
½ dl björksocker eller annan sötning
2½ dl bovetemjöl
½ dl pofiber
1 tsk bakpulver
½-1 krm vaniljpulver
Vispa ihop smör och sötning med elvisp så det blir fluffigt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör ner det i smöret.
Ställ in degen i kylen att svälla i en halvtimme.
Rulla degen till små kulor och lägg i småbrödsformar.
Tryck en grop med tummen och lägg i 1 tsk lingonsylt.
Grädda i 175° i ca 12-15 minuter, låt svalna på galler.
En grönare jul
Vad vore väl skinkan i all sin glans, om inte de gröna tillbehören fanns?
Jag har så länge jag kan minnas ätit en hel del gröna, goda rätter tillsammans med julmaten.
Min mamma kom från Pargas i Åbolands skärgård, hon hade med sig den finska traditionen med olika rotsakslådor till julbordet.
Morotslådan blev min favorit, jag gjorde den anpassad till lågkolhydratkost när jag skrev kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt tillsammans med Annika Dahlqvist.
Jag jobbade med många julbord under mina år som kock, då såg jag alltid till att det fanns mycket gröna rätter till den feta och goda julmaten, det förhöjde smakerna.
Ännu fler exempel på gröna, sköna rätter hittar du i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, en bok som förstås fungerar hela året för dig som gillar goda tillbehör till maten.
För dig som är vegetarian/vegan och vill ha tillbehör med extra protein, så finns det en hel del goda bön/lins/kikärtsrätter, bröd och desserter som passar till julbordet i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Med den kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Bladh by Bladh Förlag, tävlar vi i den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards till sommaren.
Idag får du recept från mina kokböcker plus några personliga julbordsfavoriter härifrån bloggen.
Morotslåda
2 stora morötter (ca 300-350g)
2 ägg
1 dl keso
1 dl grädde
1 krm riven muskot
Salt och peppar
ev 1 tsk honung, björksocker eller annan sötning
Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.
Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde.
Rör om ordentligt så det blir en slät smet.
Smaksätt med muskot, salt, peppar och ev lite sötning.
Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker.
Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.
Servera morotslådan med skirat smör.
Vill du göra den helt mejerifri så byt keso och grädde mot majonnäs och kokosgrädde.

Citronpicklad rödlök från
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad
Citronpicklad rödlök
2 röda lökar
Saft av 2 citroner
1 tsk salt
Klyfta löken fint och lägg i en bunke, pressa över citronsaften och strö över saltet.
Massera löken tills den mjuknar, låt stå i kylen ett par timmar så smakerna mognar.
Vill du ha en hetare lök så tillsätt ½-1 tsk chiliflingor.
Turkisk morotsröra
2 stora morötter
100 g smör
½ dl turkisk yoghurt
½ dl smetana
½-1 tsk salt
½ krm cayennepeppar
Skala och riv morötterna grovt.
Smält smöret i en stekpanna och rör ner det rivna, krydda med salt och cayenne.
Låt morötterna småkoka mjuka i smöret i 10 minuter, rör då och då.
Ta från värmen och rör ner yoghurt och smetana.
Smaka av om det behövs mer kryddor.
Röran kan mixas slät med stavmixer eller serveras som den är, den smakar bäst serverad ljummen.
För en mejerifri morotsröra byt ut yoghurt och smetana mot kokosgrädde och smöret mot kokosolja, salta då morötterna lite extra.
Syrlig rödkål
1 liter rödkål i bitar
ca 2–3 msk äppelcidervinäger eller pressad citronsaft
Salt och peppar
50 g smör eller kokosolja till stekning
Bryn smöret lätt i en gryta och häll ner rödkålen, krydda med salt och peppar.
Häll på vinäger eller citron och låt kålen steka mjuk på svag värme i ca 10 minuter under lock, rör om en gång under tiden.
Smaka då av om du vill ha mer syra eller sälta.
Placera grytan på ett underlägg i långkokningspåsen Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Låt rödkålen tillagas på eftervärmen i ca 2 timmar.
Har du ingen Wonderbag kan du ta av locket på grytan och låta rödkålen eftersteka i ugnen på 200º i 20 minuter efter kokningen, det blir också väldigt gott.
Grönsakspaté med broccoli och tomat
3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma
2 ägg
½ dl grädde/kokosgrädde
2 msk hackade örter
Riven muskot
Salt och peppar
Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.
Mixa den kokta broccolin med grädde, örter och ägg, smaka av med salt, peppar och muskot.
Jag använde persilja, dragon och gräslök, men ta det du tycker bäst om.
Tomatlager
10 stora plommoncocktailtomater
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk olivolja
1 ägg
Salt
Cayennepeppar
Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten.
Häll bort vattnet och fyll på med kallt. Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar.
Finhacka lök ock vitlök. Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.
Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in.
Rör under tiden, så det inte bränns, krydda och dra från plattan och låt svalna.
Mixa sen tomatröran och blanda med ägg.
Smörj en liten ugnsfast form, ca 1 liter, ordentligt med smör.
Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran.
Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.
Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen.
Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.
Känn med handen att patén är fast, ta ut formen ur ugnen och låt svalna en stund i formen.
Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.
Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde.
Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten.
Pumpakärnor, paprika och persilja till garnering.
Örtaioli smakar också gott till om du inte äter mejeriprodukter.
Kryddiga grönkålschips
4 stora grönkålsblad
1 msk olivolja
1-2 tsk hemgjord tacokrydda eller ekologisk Mapuche Fire från Allt Gott
Salt efter smak
Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke.
Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt och sprid ut dem på plåtar.
Strö vald krydda och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.
Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme, de ska bli riktigt torra och spröda.
Har du högre temperatur blir grönkålen lätt bitter.
Du kan också köra dem strax under 45º i ett par timmar, då passar de även för alla som äter rawfood.
Rödbetssallad
2 dl skivade, inlagda rödbetor
½-1 dl tärnad saltgurka
1 dl majonnäs
1 juläpple
½ dl crème fraiche/kokosgrädde
1 tsk Dijonsenap
Salt och peppar
Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag.
Skär rödbetorna i små tärningar och tärna äpplet lika fint.
Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd. Du kan hoppa över äpplet om du är känslig för sött.
Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.
Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.
Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.
Havets läckerheter
Idag har turen kommit till det goda från havet här i bloggens julmatstips.
De senaste veckorna har jag bjudit på mina favoriter bland glutenfria kakor, lättsötat julgodis och hemlagade kötträtter.
Fiskrätterna är det jag själv helst äter till jul och även uppskattar mest på bufféer när jag bor på hotell och till påsk och midsommarfirandet.
Konsten att få till riktigt goda sillinläggningar är faktiskt rätt enkel, så prova att göra egna i år istället för att köpa butikernas översötade burkar.
Vill du göra en sillinläggning helt utan sötning, så prova det här receptet från Polen.
I våra östliga grannländer används inte alls socker i sån mängd som i våra svenska inläggningar, saltet och ättikan konserverar ännu bättre vilket gör att hållbarheten blir längre.
En del väljer att smaksätta sin sill med sötningsmedel, men då är det bäst att inte spara den för länge.
Dagens första recept är en vanlig inlagd sill, så som jag tycker den blir godast.
Den använder jag sen alltid som bas till smaksatta sillar, typ senapssill.
I en del recept kan man läsa att man bara ska använda en urvattnad saltsill som den är och blanda med till exempel en senapssås, men då blir det en väldigt smaklös sillanrättning.
Tycker du om mina recept och vill läsa mer, då hittar du mina kokböcker här.
Varför inte ge bort en eller ett par av dem i julklapp till någon när och kär, hårda paket brukar ju uppskattas
Grundrecept på inlagd sill
4 urvattnade saltsillfiléer
1½ dl ättikssprit 12%
1½ dl honung, socker eller annan valfri sötning
3 dl vatten
1 rödlök
1 morot
10 kryddpepparkorn
3 lagerblad
Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.
För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.
Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.
Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.
Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.
Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.
Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.
Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.
Eller så testar du att använda den till någon av de här inläggningarna.
Senapssill
4 inlagda sillfiléer
½ dl av din favoritsenap
1 tsk grovkornig senap
ev 1 msk honung eller annan sötning
1 msk vit balsamvinäger
1½ dl rapsolja
En nypa vitpeppar
Några droppar Worcestershiresauce
ev ½ dl finhackad dill
Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.
Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.
Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.
Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.
Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.
Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.
Rödvinssill med kummin
2 inlagd sillfiléer
½ dl rödvin
5 cm purjolök i strimlor
1 msk kallpressad olivolja
1 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
1-2 krm stött kummin
Flingsalt
Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.
Rör ner purjolöksringar och sillbitar.
Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Citronsill
2 inlagda sillfiléer
1 ekologisk citron
½ kruka gräslök
Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.
Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.
Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.
Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.
Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.
Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.
Äppelgravad lax
500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad
3 msk salt
2 äpplen
1 knippe dill
1 tsk grovkrossad vitpeppar
ev 2-3 msk calvados
Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.
Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.
Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.
Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.
Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.
Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.
Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.
Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.
Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.
Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.
Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.
Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.
Laxmousse
150 g gravad eller rökt lax
1 dl majonnäs
1 msk pressad citron
2 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
Salt och peppar
Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.
Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.
Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.
Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.
Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.
Laxpaket 4 st
8 skivor kallrökt lax
100 g fetaost
4 långa strån gräslök
Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.
Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.
Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.
Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.
Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.
Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.
Paketen är förstås goda att äta kalla också, då passar de extra bra på julbordet.
Här nedan följer några bilder med julkänsla från den senaste veckan i Östersund.

Östersunds Rådhus

Gamla Kyrkan i Östersund